Bezienswaardigheden Antwerpen: 21x doen

door Esther

Een paar dagen ertussenuit. Om lekker door een stad te slenteren, wat musea te bekijken en misschien nog een beetje te winkelen. En niet te ver weg. Dan ga je dus gewoon naar Antwerpen, heerlijk. Ik groeide er in de buurt op, maar nog altijd als ik er kom ontdek ik leuke nieuwe plekken. Daarom zet ik de leukste bezienswaardigheden in Antwerpen voor je op een rijtje.

Bezienswaardigheden Antwerpen: de voorbereidingen

  • Het is heel gemakkelijk om met de trein naar Antwerpen te reizen. Je stapt dan uit bij het mooie Centraal Station. Vanaf deze plek kun je heel gemakkelijk de rest van de stad ontdekken.
  • Kom je met de auto naar de stad? Dan is het handig om een hotel met parkeerplaats te kiezen. Dat is gemakkelijker en vaak ook goedkoper dan je auto gewoon ergens in Antwerpen parkeren.
  • Er zijn ontzettend veel hotels in Antwerpen, maar welke zijn nu echt leuk? Op dit moment is Hotel Indigo, schuin tegenover het Centraal Station, mijn favoriet. De kamers zijn allemaal anders en heel hip ingericht. Ook de bar bij het hotel is gezellig. Wil je liever in het centrum logeren? Reserveer dan een kamer bij Hotel Banks.
  • Snel en gemakkelijk een paar dagen weg regelen? Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Antwerpen boeken.
  • Wil je veel bezienswaardigheden in Antwerpen bekijken? Neem dan een Antwerpen City Card mee. Je kunt dan gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, mee met allerlei rondleidingen en gratis of met korting naar de vele bezienswaardigheden in Antwerpen.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Antwerpen.

Bezienswaardigheden Antwerpen

Grote Markt

Grote Markt Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Antwerpen en het middeleeuws hart van de stad is de Grote Markt.  De grote Babo-fontein wordt geflankeerd door prachtig vergulde, gotische bouwwerken en het grootse stadhuis uit de 16de eeuw. Meestal raad ik het stedentrippers af om op centrale plekken iets te drinken, omdat er nu eenmaal leukere en minder dure plekken in de stad te vinden zijn. En dat is in Antwerpen ook zo. Maar als je nog nooit in Antwerpen bent geweest, is het toch wel leuk om neer te ploffen op één van de terrassen met een Bolleke, Orval of Kriek en te genieten van alle pracht om je heen.

Onze Lieve Vrouwekathedraal

Onze Lieve Vrouwekathedraal, Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Je ziet hem al van verre: de Onze Lieve Vrouwekathedraal, die je net achter de Grote Markt vindt. Voor mij is dit stiekem meer een museum dan een kerk. De bouw van de kathedraal duurde bijna 170 jaar en zowel de buitenkant als het interieur mogen er zijn. Je kunt er vier werken van Rubens bewonderen en andere bijzondere religieuze meesterwerken. Wil je er echt gevoel bij krijgen? Ga dan mee met één van de rondleidingen.

Vlaeykensgang

Onbekende bezienswaardigheden Antwerpen: Vlaeykensgang | Mooistestedentrips.nl

Het is maar al te gemakkelijk om gewoon de grote pleinen te blijven volgen in Antwerpen, maar verdwaal voor de grap ook eens achter de Grote Markt. Dan kom je bijvoorbeeld in de Vlaeykensgang terecht. Het lijkt wel een soort geheime plek, maar dit steegje uit de 16de eeuw verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Vroeger woonden er de schoenmakers en de allerarmsten van de stad en nu kun je er langs bij leuke antiekwinkeltjes. Je schiet de Vlaeykensgang in naast Oude Koornmarkt 16.

Begijnhof

Bezienswaardigheden Antwerpen: Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste stille en onbekende bezienswaardigheden in Antwerpen is het Begijnhof. Het ligt grofweg naast de universiteit. Het eerste Begijnhof werd in de 13de eeuw gebouwd, dat wat er nu staat dateert uit de 16de eeuw. Hier woonden dames die onder bescherming van de kerk wilden wonen, maar niet wilden intreden tot een klooster. Het Catharinakerkje, de omliggende huisjes en de binnentuin zijn een bezoekje waard.

Diamantmuseum

Foto met dank aan DIVA | Mooistestedentrips.nl

Terwijl ik naar mijn linker ringvinger loer, moet ik een beetje lachten om de nieuwe naam van het Diamantmuseum: Diva. Maar als echte diamantstad is een stedentrip Antwerpen toch niet helemaal compleet zonder bezoek aan dit museum. Je ziet uit van welke plaatsen de diamanten in Antwerpen afkomstig zijn, hoe ze worden verwerkt en hoe ze worden gedragen.

Het Rubenshuis

Rubenshuis | Mooistestedentrips.nl

Hij was een echte Italië-fan en woonde en werkte er jaren. Maar Peter Paul Rubens was en bleef een zoon van Antwerpen en besloot uiteindelijk om hier een huis te bouwen en er te blijven. Hij werkte in het huis aan de Wapper en leidde er verschillende leerlingen op. En nu is Het Rubenshuis één van de meest bekende bezienswaardigheden in Antwerpen. Je krijgt er een kijkje in het leven van de schilder en kunt zijn eigen werken en ook die van andere Vlaamse meesters in het huis bewonderen.

Plantin-Moretus Museum

Plantn-Moretus Museum | Mooistestedentrips.nl

Nadat de boekdrukkunst eindelijk was uitgevonden in Europa regeerde de familie Plantin-Moretus eeuwenlang over de printwereld. De drukkerij, binderij en het woonhuis van Christoffel Plantin vind je aan de Vrijdagmarkt en het Plantin-Moretus Museum is uitgegroeid tot één van de leukste musea in Antwerpen. Vergaap je aan drukpersen uit de 16de eeuw en de bibliotheek waar manuscripten van onschatbare waarde liggen.

Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh | Mooistestedentrips.nl

Hoewel het herenhuis waarin dit museum is gevestigd eeuwenoud lijkt, werd het gewoon aan het begin van de vorige eeuw gebouwd. Het was speciaal bedoeld om de privé-collectie van magnaat Fritz Mayer van den Bergh in tentoon te stellen. Het was namelijk zijn laatste wens dat zijn hele collectie schilderijen, sieraden, tapijten, beelden, tekeningen en glas in loodramen voor iedereen te zien zouden zijn. En dat is behoorlijk goed gelukt in dit museum. Ik vind het zelfs één van de meest bekoorlijke musea van Antwerpen. Sla in ieder geval de Dullie Griet van Pieter Brueghel de Oude niet over.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience | Mooistestedentrips.nl

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een prachtige plek om even aan de drukte van Antwerpen te ontsnappen. Hier ligt vijf eeuwen aan Vlaamse literatuur bewaard, zo’n anderhalf miljoen publicaties. De mooiste zaal in de bibliotheek is het oudste deel, de Nottebohmzaal. Hier staan de topstukken uit de collectie van de bibliotheek.

Museum van Hedendaagse Kunst

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

’t Zuid is één van de leukste wijken in Antwerpen en je moet er zeker het Museum van Hedendaagse Kunst bezoeken. De ontvangst met een lange tafel voor mooie boeken ziet er al heel aanlokkelijk uit en je moet zeker de kleine, vaste collectie op de begane grond bezoeken. Daarna kun je door naar de bovenverdiepingen verdiepingen waar ruim plaats is voor wisselende installaties en multi-media. Ik ben zelf ook echt een fan van het fijne dakterras van het museum waar het ’s zomers echt goed toeven is.

’t Bootje

Onbekende bezienswaradigheden in Antwerpen: 't Bootje | Mooistestedentrips.nl

Als je de dan op ’t Zuid bent, neem je meteen even een kijkje bij ’t Bootje. Eén van de mooiste, een beetje geheime bezienswaardigheden in Antwerpen. Toen de stad aan het begin van de vorige eeuw in de greep van de Art Nouveau kwam, besloot scheepsbouwer Roeis met De Vijf Continenten een wel een heel baanbrekend woonhuis te laten ontwerpen door architect Frans Smet-Verhas. Het gebouw zat vol voluptueuze curves en mooie organische vormen en het wel vooral heel kleurrijk. In de jaren ’70 werd een groot deel van het huis afgebroken, maar ’t Bootje op de hoek van de Schildersstraat en de Plaatssnijdersstraat is er nog en is inmiddels een begrip.

Doen in Antwerpen: fietsen

Fietsen in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Of je nu voor het eerst in Antwerpen komt, of zoals ik al tientallen keren bent geweest, Antwerpen gaat nooit vervelend. En is vind het dus echt superleuk om Antwerpen op de fiets te ontdekken. Als je nog nooit in de stad bent geweest, kun je mee met deze fietstour waarbij je in een uur of drie langs de leukste bezienswaardigheden in Antwerpen komt. Wil je wat onbekendere bezienswaardigheden bekijken of wat leuke wijkjes ontdekken? Dan is het leuk om een fiets te huren.

Museum aan de Stroom (MAS)

Museum aan de Stroom | Mooistestedentrips.nl

Het Museum aan de Stroom (MAS) staat pontificaal en trots middenin de leuke wijk ’t Eilandje en is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Antwerpen. Zelfs als je niet betaald kun je nog helemaal naar boven, om daar te genieten van een geweldig uitzicht over de stad. Maar bekijk toch ook vooral de rest van het museum, want de collectie die een ode is aan het zeevaartverleden van de stad, is toch echt de moeite waard.

Red Star Line Museum

Red Star Line Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Red Star Line Museum is nog een relatief nieuw museum in Antwerpen, maar nu al echt een topper. Van de miljoenen immigranten die de eerste helft van de vorige eeuw aankwamen in Amerika, vertrok een groot deel vanuit Antwerpen met één van de oceaanstomers van Red Star Line. Het museum is gevestigd in het oude havengebouw van de rederij en is dan ook een kijkje in het leven van verschillende immigranten. Met veel oog voor detail en een fijne hoeveelheid historische context.

Havenhuis

Bezienswaardigheden Antwerpen: Havenhuis | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch op ’t Eilandje bent, kun je net zo goed even langs het hagelnieuwe Havenhuis wandelen. Zaha Hadid Architects plaatsten een flink spiegelende diamant bovenop het oude havenhuis en zo werd een monument zonder pardon de 21ste eeuw ingetrokken. Je kunt mee met een rondleiding om alles te weten te komen over dit nieuwe gebouw met een oude ziel.

Stadsbrouwerij De Koninck

Stadsbrouwerij De Koninck | Mooistestedentrips.nl

Je bent niet in Antwerpen geweest als je geen Bolleke hebt gedronken, bier van Brouwerij De Koninck in het zo bekende ronde glas. Een aantal jaar geleden is de brouwerij helemaal op de schop gegaan en het is nu een heel leuk idee om erlangs te gaan en mee te gaan met een rondleiding. En natuurlijk sluit je je bezoek aan met een goed glas.

Street art in Antwerpen

Street art in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

In het centrum van Antwerpen kun je, zeker in de wijk Sint Andries, goed street art spotten. Maar ook in het noorden van de stad, in en rond Berchem, kun je grensverleggend werk van wereldberoemde artiesten zien. Op de website street art Antwerp zie je heel duidelijk waar je alle werken kunt zien en als je een werk aanklinkt, krijg je er een goede beschrijving bij. Een aanrader voor street art liefhebbers. Lees ook: Antwerpen: street art, comics en moderne kunst.

Stripmuren

Stripmuren Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Bij muren vol stripfiguren denk je misschien als eerste aan Brussel, maar ook in Antwerpen heb je een dozijn stripmuren. Gewoon in en om het centrum van de stad. Dus tijdens je bezoek kun je heel gemakkelijk figuren als Suske & Wiske en Jommeke bewonderen.

Sint-Annatunnel

Bezienswaardigheden Antwerpen: St. Annatunnel | Mooistestedentrips.nl

Antwerpenaren noemen de Sint-Annatunnel gewoon de Voetgangerstunnel en je zou denken: hoort een tunnel nu echt bij de bijzondere bezienswaardigheden in Antwerpen? Ja, wat mij betreft wel. Wat deze tunnel werd in 1933 gebouwd, onder de Schelde door, en de authentieke houten roltrappen waren destijds een unicum en worden nog altijd gebruikt. Ook de waarschuwingsborden en hekken zijn nog origineel. Een historisch stuk Antwerpen onder de grond, als het ware.

Park Spoor Noord

Foto met dank aan Bar Noord | Mooistestedentrips.nl

Park Spoor Noord is één van de nieuwste bezienswaardigheden in Antwerpen. Het park ligt, zoals de naam al verklapt, in het noorden van de stad en is aangelegd op de 24 hectare waar vroeger het spoorwegdepot zat. Het is fijn om hier rond te wandelen, met de kinderen naar één van de speeltuinen te gaan of op het terras van Cargo neer te ploffen.

PAKT

Onbekende bezienswaardigheden Antwerpen: PAKT | Mooistestedentrips.nl
Spring op de tram en bezoek PAKT, één van de leukste nieuwe bezienswaardigheden in Antwerpen. Pakt is een oude, industriële plek waar nu verschillende creatieve bedrijven en restaurants gevestigd zijn. The Jane ligt er bijvoorbeeld om de hoek. Bovenop het dak worden groenten en fruit gekweekt, die zowel The Jane als lunchbar Racine gebruiken. Een bezoek aan PAKT is bovendien een goed excuus om de nieuwe, hippe buurt Groen Kwartier wat beter te leren kennen.

Lees meer over Antwerpen

Bezienswaardigheden Antwerpen
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Antwerpen | De leukste dingen om te doen in Antwerpen

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Antwerpen > Bezienswaardigheden Antwerpen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer