Bezienswaardigheden Leuven: 14x doen in Leuven

door Esther

Leuven is nog niet zo’n bekende stad in België en dat is eigenlijk best vreemd. Want Leuven is in één woord schitterend. Bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Leuven, zoals musea, het stadhuis, het historische Begijnof en baanbrekende street art. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Leuven.

Plan een stedentrip Leuven

 • Je reist al heel gemakkelijk met de trein naar Leuven. Koop je kaartjes zo’n drie maanden van te voren, dan kun je voordelig reserveren.
 • In het centrum van Leuven parkeren kan prijzig zijn. Je parkeert nog het voordeligst in de Minckelersparking op zo’n 10 minuten wandelen van het centrum. Maar een hotel met parkeerplaats kiezen, is wellicht handiger.
 • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Leuven, het Martin’s Klooster is bijvoorbeeld erg populair. Ik logeerde in het Penta Hotel en vond dat echt super: goede locatie, gezellige bar, fijne kamer en een topontbijt.
 • Wil je veel bezienswaardigheden in Leuven bekijken? Dan is een ILuvLeuven ticket de moeite van de aanschaf.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Leuven.

Bezienswaardigheden Leuven

Stadhuis van Leuven

Bezienswaardigheden Leuven: Stadhuis van Leuven | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Leuven | Stadhuis van Leuven

Eén van de meest mooiste bezienswaardigheden in Leuven is zonder twijfel het Stadhuis van de stad. Het is één van de meest bekende gotische stadhuizen ter wereld en waarschijnlijk ook wel het mooiste van België. De bouw van het stadhuis startte halverwege de 15de eeuw en duurde dertig jaar. Je kunt bijna dagelijks mee met een rondleiding om en in het stadhuis. Je leert dan bijvoorbeeld alles over de 236 beelden op de gevel en bezoekt de mooiste zalen in het gebouw.

M van Museum

Bezienswaardigheden Leuven | M van Museum, Leuven

Eén van de leukste bezienswaardigheden in Leuven is M van Museum. Het museum is een soort tijdreis door de kunstgeschiedenis van Leuven. De collectie bevat werken gemaakt in en rond Leuven van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. De tijdelijke collecties zijn vaak een combinatie van oude meesters en hedendaagse kunst. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is trouwens ook grensverleggend en ontworpen door Stéphane Beel. Sla ook de binnentuin en het dakterras niet over.

Sint-Pieterskerk

Bezienswaardigheden Leuven: Sint-Pieterskerk | Mooistestedentrips.nl

De Sint-Pieterskerk vind je tegenover het Stadhuis van Leuven. De kerk is jarenlang gerenoveerd en nu weer geopend voor publiek. De kerk en toren staan sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Absolute trekpleister van de kerk is Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts, één van de belangrijkste Vlaamse primitieven en in één adem te noemen met Jan van Eyck.

Universiteitsbibliotheek

Bezienswaardigheden Leuven: Universiteitsbibliotheek | Mooistestedentrips.nl

Op het grootste Ladeuzeplein is de al even indrukwekkende Universiteitsbibliotheek, met haar prachtige toren, de grote trekpleister. Het is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Leuven. Het gebouw lijkt eeuwenoud, maar werd een eeuw geleden gebouwd. Binnen moet je beslist even de compleet houten leeszaal bewonderen en natuurlijk de toren beklimmen, zodat je vanaf 73 meter hoogte over de stad kunt uitkijken.

Doen in Leuven: fietsen

Fietsen in Leuven | Mooistestedentrips.nl

 • Fiets huren in Leuven
  De stad en omgeving op eigen houtje ontdekken? Je kunt heel gemakkelijk een fiets huren in Leuven. Niet duur en ontzettend leuk.
 • Highlights van Leuven
  Wil je zeker weten dat je alle leuke bezienswaardigheden in Leuven ziet tijdens je stedentrip? Een fietstour door Leuven is de perfecte manier om in een paar uur tijd de highlights van de stad te zien, zoals het Stadhuis en het Begijnhof. Maar je ontdekt ook minder bekende bezienswaardigheden in Leuven, zoals kasteeltuinen en romantische bruggetjes.
 • Brouwerij fietstocht
  De brouwerijen in en om de stad mogen met recht tot de top bezienswaardigheden in Leuven worden gerekend. Op zaterdag kun je mee met een brouwerij fietstocht en ontdek je de leukste brouwerijen en biercafés in en om de stad.

Groot Begijnhof

Bezienswaardigheden Leuven: Groot Begijnhof Leuven | Mooistestedentrips.nl
Het Groot Begijnhof is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Leuven en misschien wel het mooiste begijnhof in België. Het dateert uit de 13de eeuw, toen ongehuwde vrouwen hier woonden en werkten onder de bescherming van de kerk, zonder dat zij hoefden toe te treden tot de kerk. Er hebben ooit bijna 400 begijntjes gewoond. Vandaag de dag kun je heerlijk door de wirwar van historisch straatjes, pleintjes en parken wandelen. Het Groot Begijnhof staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Klein Begijnhof

Bezienswaardigheden Leuven: Klein Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Het Klein Begijnhof behoort misschien niet tot de bekende bezienswaardigheden in Leuven, zoals het Groot Begijnhof. Maar het is toch zeker even het bezoeken waard. Het Klein Begijnhof bestaat slechts uit één straat en twee steegjes en die liggen in de schaduw van de Sint-Geertruiabdij.De ongetrouwde vrouwen (begijntjes) die hier woonden, werkten met name voor deze abdij. Het Klein Begijnhof stamt al uit de 13de eeuw en werd enkele jaren compleet gerenoveerd.

Oude Markt

Bezienswaardigheden in Leuven: Oude Markt | Mooistestedentrips.nl

De Oude Markt van Leuven wordt ook wel ‘De langste toog van Europa’ genoemd, omdat het een gigantische aaneenschakeling is van cafés. Zeker met lekker weer is het heel goed toeven op dit prachtige historische plein. Iedereen lijkt er wel samen te komen om van een goed glas te genieten. En voor je het weet is het veel te laat.

Street art in Leuven

Bezienswaardigheden Leuven: street art in Leuven | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: Bisser | Mooistestedentrips.nl

Ik bewonderde al eens street art in Gent, street art in Mechelen en street art in Luik. En ook Leuven is perfect om street art te spotten. Door de stad heen vind je maar liefst 80 murals, van bekende en onbekende artiesten. Zet de Street Art Cities app op je telefoon en je vindt heel gemakkelijk de mooiste street art. Maar je kunt ook deze street art wandelingen volgen. Lees meer over street art in Leuven.

Doen in Leuven: bier proeven

Brouwerij Hof ten Dormaal | Mooistestedentrips.nl

Om nu één stad of dorp in België te bestempelen als dé bierstad, dat is eigenlijk onmogelijk. Want eerlijk: in zo veel steden en dorpen in België wordt zalig bier gebrouwen. Maar in Leuven nemen ze bier in ieder geval ontzettend serieus, dus een paar glazen proeven hoort er tijdens je stedentrip wel bij. Ach, niet zo vervelend. Toch? Ik zet de leukste brouwerijen in Leuven voor je op een rijtje.

 • De Kroon
  Brouwerij De Kroon ligt in het plaatsje Delvaux en brouwt niet alleen het gelijknamige bier, maar ook Super Kroon dat volgens traditioneel recept wordt gebrouwen. Op zaterdag kun je mee met een rondleiding en proeverij, maar de brouwerij is bijna dagelijks geopend en is één van de leukste plekken om in Leuven iets te gaan eten.
 • Brouwerij De Coureur
  Brouwerij De Coureur is een heel leuke buurtbrouwerij. Hier komen liefde voor bier en De Koers samen. En dat vind ik een echte topcombinatie. De brouwerij komt met bieren als een Colleke, Kuitenbijter en Kasseivreter. Kun je niet kiezen: ga dan voor een peleton (een proeverij).
 • Hof Ten Dormaal
  De brouwers van Hof Ten Dormaal staan een beetje bekend als de ‘cowboys van het bier’ in België. Ze durven te experimenteren met bijzondere smaken en schromen er niet voor om te improviseren tijdens het brouwproces. Het Witgoud van Hof Ten Dormaal is inmiddels beroemd, omdat een deel van de hop tijdens het brouwproces wordt vervangen door witlofwortels (en ja, da’s best lekker!). Zaterdagmiddagen kun je bij Hof Ten Dormaal terecht in het proeflokaal.
 • Domus Brauhaus
  Gewoon in Leuven een kleine brouwerij bezoeken? Dan moet je bij Domus Braugaus zijn, een kleine brouwerij die aan het gelijknamige café vast zit. De brouwerij is pas gerenoveerd en je kunt de middeleeuwse kelder bezoeken en de 6 huisbieren proeven.

Stella Artois

Bezienswaardigheden Leuven: rondleiding Stella Artois | Mooistestedentrips.nl

Wil je best een keer zien hoe het er aan toegaat in een grote brouwerij? Dan kun je gerust mee met een rondleiding op zaterdag in de brouwerij van Stella Artois, dat onderdeel is van het grootste brouwerijconcern ter wereld. Het is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Leuven. Stella hoort bij de stad, zoals de Heineken Experience bij Amsterdam hoort. De rondleiding is heel interactief en natuurlijk drink je daarna een biertje.

Vaartkom

Bezienswaardigheden Leuven: Vaartkom | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Leuven: Vaartkom | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Leuven: Vaartkom | Mooistestedentrips.nl

Vaartkom is een echte wijk ik opkomst. Vroeger draaide het in alle gebouwen van deze wijk maar om één ding: Stella brouwen. Maar het productieproces verplaatste zich en de gebouwen vervielen. Op dit moment krijgen steeds meer oude industriële panden in Vaartkom een nieuwe functie, duikt er overal leuke horeca op en vind je hier en daar leuke street art en creatieve adresjes. Het ontdekken waard.

Kruidtuin

Kruidtuin | Mooistestedentrips.nl

Botanische tuinen zijn wat mij betreft altijd leuk om te bezoeken en aangezien de Kruidtuin in Leuven de oudste botanische tuin van België is, moet je er zeker even langs. Het is een oase van rust in de zo bedrijvige studentenstad. De Kruidtuin werd aan het begin van de 18de eeuw aangelegd door de studenten geneeskunde en op het complex van zo’n 450 m² vind je tientallen kruiden, bomen, bloemen en tropische planten.

Abdij van Park

Leuven: Abdij van Park | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Leuven: Abdij van Park | Mooistestedentrips.nl

Abdij van Park is één van de mooiste bezienswaardigheden in Leuven. Dit kloostercomplex uit de 12de eeuw is één van de grootste in heel Europa. Al vanaf 1129 wonen de norbertijen op dit moment en zelfs op dit moment zet een klein aantal norbertijnen het werk nog voort. Je kunt het klooster en museum PARCUM bezoeken, bier proeven bij Braxatorium Parcensis of gewoon genieten van de groene omgeving.

Bezienswaardigheden Leuven
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden in Leuven | 11x doen in Leuven

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Leuven > Bezienswaardigheden Leuven

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer