Stedentrip Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en prachtig gelegen tussen de wijnvelden aan de rivier de Moezel. Je kunt niet alleen urenlang de Romeinse overblijfselen, de mooie historische gebouwen en de gezellige pleintjes ontdekken, maar ook heerlijk wandelen en fietsen langs de rivier. Bekijk alle tips over een stedentrip Trier.

Stedentrip Trier, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden in Trier: de Dom | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden in Trier: de Dom | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Trier, Dom van Trier | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier, Dom van Trier | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Trier, Porta Nigra Trier | Mooistestedetrips.nl Stedentrip Trier, Porta Nigra Trier | Mooistestedetrips.nl
Stedentrip Trier, bezienswaardigheden Trier | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier, bezienswaardigheden Trier | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Trier: alle tips over een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Trier: alle tips over een stedentrip Trier | Mooistestedentrips.nl
Gratis en goedkoop in Trier: Mariazuil | Mooistestedentrips.nl Gratis en goedkoop in Trier: Mariazuil | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Trier: wandelen langs de Moezel | Mooistestedentrips.nl Bezienswaardigheden Trier: wandelen langs de Moezel | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Trier

Een weekendje of stedentrip Trier kan altijd wel. In de winter kun je de kerstmarkten bezoeken, maar in de zomer is het ook goed toeven in Trier. Het is er vaak lekker warm: ideaal om op een terrasje te zitten en langs de Moezel te wandelen of fietsen. De beste reistijd voor Trier is mei tot en met september. Bekijk het weer in Trier.

Trein naar Trier

Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Trier. Je reist vanuit Nederland via Brussel en Luxemburg, via Maastricht en Luik, of via Keulen en Koblenz. Het station ligt in het centrum van de stad. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, vind je de goedkoopste treinkaartjes naar Trier.

Met de auto naar Trier

Natuurlijk kun je ook met de auto naar Trier. Houdt er wel rekening mee dat winterbanden ‘s winters verplicht zijn in Duitsland. Parkeren is nog niet zo gemakkelijk in Trier. Bekijk waar je de auto kunt parkeren.

Stedentrip Trier plannen

Stedentrip Trier Plannen: alles in één boeken
Wil je het liefst bij een reisorganisatie een stedentrip Trier boeken, dan zijn er altijd in en om Trier wel leuke aanbiedingen te vinden. Je kunt dat een reis van vijf tot en met acht dagen boeken.

Naar de kerstmarkten in Trier
Als er één ding is dat ze in Trier goed kunnen, dan is het wel kerstmarkten organiseren. De kerstmarkt in Trier is ontzettend populair en dat is helemaal terecht, het is er in de periode voor kerst reuze gezellig. Als je een stedentrip Trier in de kerstperiode wilt boeken, kun je bijvoorbeeld met de bus mee.

Stedentrip Trier: alles zelf regelen
Trier is niet zo ver weg en daarom is het ook goed te doen om een stedentrip Trier naar deze leuke stad helemaal zelf te regelen. Allereerst kun je even bepalen of het voor jou het beste uit komt om met de trein of met de auto naar Trier te gaan. Vervolgens kun je kiezen uit superveel leuke appartementen, hotels, pensions of huisjes. Hieronder zet ik alvast een selectie van mijn favorieten op een rijtje.

Openbaar vervoer in Trier

Je kunt alle bezienswaardigheden het beste te voer bekijken, alles is goed te belopen. Mocht je toch met de bus willen rijden, dan zul je weinig problemen ondervinden. De bussen zijn netjes en rijden op tijd. Bekijk de dienstregeling en de tarieven. Heb je niet veel tijd, dan is het echt een aanrader om een kaartje voor de hop on hop off bus te kopen, die je heel gemakkelijk en snel langs alle bezienswaardigheden in Trier brengt.

Bezienswaardigheden Trier

Porta Negra
De zwarte Romeinse port, Porta Negra, is de bekendste bezienswaardigheid van Trier. De poort is in de tweede eeuw na Christus gebouwd van zandsteenblokken. Door de tand des tijds zijn de stenen zwart geworden. In de 11de eeuw werd de Porta Negra een kerk. Dit monument is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Trier, een echte must-see.

Liebfrauenbasilika
Dit is de oudste gotische kerk van Duitsland, uit de 13de eeuw. Hij is gebouwd op 12 pilaren die de 12 apostelen symboliseren. De glas-in-loodramen zijn prachtig.

Dom
In de Romeinse tijd was dit het paleis van keizer Constantijn. In de 5de eeuw werd het een kerk. Nog steeds zie je dat de kerk een mengeling is van verschillende bouwstijlen. De Dom is samen met de Onze Lieve Vrouwenkerk één geheel en bevat drie crypten, een mooie kloostertuin en een beroemd relikwie. Dit zou het opperkleed van Christus zijn.

Amfitheater
In het jaar 100 werd dit Romeinse Amfitheater gebouwd tegen de helling van de Petrisberg. De arena bestaat uit 20.000 zitplaatsen en is door een indrukwekkende verdedigingsmuur omringd. De kelder is toegankelijk voor publiek en in de zomer worden er openluchtconcerten gegeven.

Hauptmarkt
Het grote plein van Trier staat ‘s zomers boordevol terrasjes en is ‘s winters het toneel van de kerstmarkt. Het plein is in ieder geval kleurrijk en altijd gezellig, omringd door prachtige kleurrijke huizen uit de Middeleeuwen en Renaissance. het rode huis is een plaatje. De fontein in het midden van het plein stamt uit 1595. Op alle dagen behalve zondagen kun je fijn inkopen op het plein doen bij één van de vele kraampjes.

Museum Simeonstift Trier
In dit museum kun je kunst- en cultuurhistorische collecties van Trier zien. Het stadsmodel geeft aan hoe de stad er zo rond 1800 uitzag. Je kunt hier ook het originele marktkruis zien en bijzondere schilderijen. Daarnaast zijn er wisselende exposities.

Keurvorstelijk slot en paleis
Het vrolijk roze gekeurde paleis werd in Rococostijl gebouwd door keurvorst Von Walderdorff in 1756. Het gebouw zit gedeeltelijk vast aan de Basilica. In de paleistuin staan mooie beelden: je kunt er even lekker bijkomen of doorheen wandelen.

Keizerlijke thermen
Nog een schitterend overblijfsel uit de Romeinse tijd. Dit badcomplex werd gebouwd in de tijd van Keizer Constantijn, maar werd nooit als badhuis gebruikt. In de Middeleeuwen deed het complex zelf dienst als verdedigingswerk. Je kunt het vernuftige ondergrondse gangen- en leidingenstelsel en de verwarmingsruimtes bekijken.

Karl Marx huis
In dit simpele patriciërshuis kwam Karl Marx ter wereld. Niet lang na zijn geboorte verhuisde zijn familie naar de Simeonstraße, dichter bij de Porta Nigra. Tegenwoordig is het huis een museum. Zijn leven wordt weergegeven met vele documenten.

Rheinisches Landesmuseum
Met 7000 m² expositieruimte hoort de collectie in het museum tot de meest belangrijke archeologische musea in Duitsland. Je vindt er stukken uit de prehistorie, Gallo-Romeinse tijd, Merovingische en Frankische, de Middeleeuwen en de laatste paar eeuwen. Bijzonder is dat alle stukken uit Trier of omgeving afkomstig zijn. Je kunt onder andere wapens, sieraden, graven en apparaten zien.

Gratis en goedkoop in Trier

Römerbrücke
Je ziet de oudste brug van Trier prachtig over de Moezel liggen. Hij werd al in de tweede eeuw gebouwd, met basalt uit de Eifel. deze brug heeft al heel wat actie gezien en heeft de tand des tijds prachtig doorstaan.

Mariazuil
Als je vanuit de Altstadt naar de Moezel wandelt, kun je de rivier oversteken en aan de overkant de heuvel beklimmen naar de enorme Mariazuil. Vanaf de voet van het enorme beeld heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Langs de Moezel
Trier ligt prachtig aan de Moezel, tussen de heuvels en er zijn genoeg leuke wandelroutes rond de stad en in de omgeving uitgezet. Wandel in ieder geval een paar kilometers langs de oevers, waar je lekker van het groen, de mooie kranen en hier en daar een gezellig terrasje kunt genieten.

Dagtrips vanuit Trier

Luxemburg Stad
Trier en Luxemburg liggen erg dicht bij elkaar. Vanuit Trier ben je namelijk binnen 20 minuten in Luxemburg en met de trein binnen een uurtje in Luxemburg Stad. Die laatste is echt een aanrader als dagtrip vanuit Trier. Luxemburg Stad is een schitterende historische stad met indrukwekkende kazematten, goede musea en geweldige restaurantjes om even wat te lunchen. Bekijk al mijn tips over een stedentrip Luxemburg. Lees ook wat je allemaal kunt doen in Luxemburg Stad.

Koblenz
Koblenz ligt op iets meer dan een uur rijden van Trier en is een schitterende stad. Koblenz ligt op de plek waar de Moezel en de Rijn samenkomen en ligt tussen glooiende bergen bespikkeld met wijngaarden en kestelen in, echt een aanrader om een dagje te bezoeken. Je kunt heerlijk wandelen in de Altstadt, maar ook met de kabelbaan de Rijn oversteken om de oude vesting te bezoeken. Aan het water vind je een aantal leuke restaurants. Ik heb alle bezienswaardigheden Koblenz overzichtelijk op een rijtje gezet.

Cochem
Aan de Moezel ligt het romantisch aandoende stadje Cochem. De belangrijkste bezienswaardigheid zie je al van verre liggen: het kasteel Reischburg. Met een mooie wandeling kun je er komen. Elk half uur kun je mee met een rondleiding. Maar ook het marktplein, de vakwerkhuisjes en de verschillende pleinen in het centrum zijn prachtig. Je kunt lekker eten en drinken op de vele pleinen of met uitzicht op de Moezel. Je bent er vanuit Trier binnen een half uur met de Trein.

Eten en drinken in Trier

Weinstube Kesselstatt
Dit restaurant is gelegen in een prachtig oud pand en op het terras zit je tussen en onder de wijnranken. Een geweldige plek om tijdens je stedentrip Trier te bezoeken. Je bestelt er ontzettend lekkere lokale wijnen en de Duitse hapjes om erbij te bestellen zijn ook niet te versmaden.

Weinisnnig
Je kunt Trier natuurlijk niet verlaten zonder dat je eens uitgebreid wijn hebt geproefd. Weinsinnig is een ontzettend leuke wijnbar waar je de lekkerste wijnen uit Trier en de omgeving proeft, maar je kunt ook aanschuiven en wat te eten bestellen. Ze maken namelijk heel fijne flammkuchen.

Zur Steipe
Gelegen aan de bontgekleurde Hauptmarkt en alleen daarom al een bezoekje waard. Het is er heerlijk toeven op het terras waar je heerlijk mensen kunt kijken. Binnen kun je er gezellig eten en allerlei typische lokale en Duitse specialiteiten bestellen.

Zuppa
Niet veel tijd, maar toch zin in een goede lunch. Schuif dan gewoon aan bij Zuppa. Je kunt elke dag kiezen uit 5 verschillende soepen, waarvan 2 vegetarische opties. Je krijgt een lekkere kom vol, met een broodje erbij. Het menu wordt zo goed als dagelijks aangepast.

Coffee fellows
Duitsland heeft haar eigen Starbuck, Coffee fellows. Handig als je een snelle kop koffie wilt gaan halen met een broodje of zoetigheid erbij. En toevallig is deze keten is in Trier in een schitterend oud pand gevestigd op loopafstand van de Porta Negra. Dus even zitten is ook geen ramp.

Croatia
Wil je aan de oevers van de Moesel wat drinken op het terras, dan kun je met een gerust hart op het terras van Croatia neerploffen. Dot Kroatische restaurant heeft een fijne kaart met specialiteiten uit Kroatië, maar je kunt er ook goede steaks en pizza’s bestellen.

Chritis
Duitsers houden van ijs, misschien nog wel meer dan Italianen! Het maakt niet uit of het koud of warm is, het lijkt in Duitse ijszaken altijd druk te zijn. In Trier kun je bij Christis terecht voor erg goed ijs. Je kunt kiezen uit bijzondere smaken, zoals gezouten pinda ijs (aanrader!) of mokka. Ben je niet zo van het ijs, geen nood. Er wordt ook een goede kop koffie geschonken.

Zum Domstein
Lekker eten op één van de leukste plekken van Trier: tegenover de Dom. Hier moet je wat mij betreft tijdens je stedentrip Trier zeker eens heen. Je kunt het Romeinse menu bestellen om je helemaal in te leven in de geschiedenis van de stad, maar gewoon eerlijke en lekkere Duitse kost bestellen kan ook.

Louisiana
De Kornmarkt is één van de gezelligste pleinen van Trier en er zijn ontzettend veel leuke restaurantjes en terrasjes om uit te kiezen. Bij Louisiana eet je Amerikaanse gerechten, zoals burgers en steaks in echte diner stijl. Bestel er wel gewoon een glas lokale wijn bij.

Hotels in Trier

Penta Hotel
Ben je op zoek naar een leuk hotel in Trier? Dan zit je bij het Penta Hotel wel goed. Het ligt vlakbij de Römerbrücke en je wandelt in een kwartier naar alle  bezienswaardigheden in de Altstadt. De hotelkamers zijn netjes en fris ingericht. Beneden in het hotel kun je in de super gezellige bar ‘s avonds prima terecht voor een drankje.

Ibis styles Trier
Een geweldige budgetoptie als je een paar dagen naar Trier gaat. Het hotel ligt op een schitterende locatie, het is namelijk gevestigd in het oude historische postkantoor van Trier middenin het centrum. Het pand heeft nog allerlei mooie oude elementen, maar de kamers zijn superstrak en nieuw, de badkamers hebben een inloopdouche. Ze verwijzen met designelementen naar het Romeinse verleden van de stad. ‘s Ochtends kun je er heel fijn uitgebreid ontbijten en vervolgens de stad verkennen.

Maxhof Trier
Ga je met de auto naar Trier en wil je gratis parkeren bij je verblijf? Dan is een appartement bij Maxhof huren een goed idee. De appartementen zijn erg fijn als je met meerdere mensen op reis gaat of langer dan een paar dagen in Trier blijft. De appartementen zijn behoorlijk nieuw en heel modern en strak ingericht. Ze zijn van alle gemakken voorzien met een fijne volledig ingerichte keuken. Er zijn appartementen met een eigen terras verkrijgbaar.

Haus Porta Nigra
Maak je een stedentrip Trier en wil je alle vrijheid? Dan is een appartement huren net zo fijn. Dit appartement heeft de perfecte ligging, je hebt vanaf het balkon zelf uitzicht op de Porta Negra, de belangijkste bezienswaardigheid van Trier. Het appartement is netjes en heeft twee slaapkamers, handig als je met vrienden of het hele gezin reist.

Artikelen over Trier

Bekijk alle stedentrips Duitsland

Pin It on Pinterest