Bezienswaardigheden Valencia: 20x wat te doen in Valencia

door Esther

Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Valencia. Deze Spaanse stad is ontzettend populair en dat is wel te begrijpen. Met tientallen historische bezienswaardigheden, brede stranden, het prachtige Ciudad de las Artes y las Ciencias, grote Parque Turia, gezellige markten en goede restaurants. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Valencia.

Plan je stedentrip Valencia

 • Een stedentrip Valencia heb je zo gepland en hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kun je al heel goedkoop naar Valencia vliegen met bijvoorbeeld Transavia, Vueling en Ryanair vanaf onder andere Amsterdam, Eindhoven en luchthavens in de grensstreek. Vergelijk vliegtickets Valencia en bekijk wat voor jou het handigst uitpakt.
 • Op zoek naar een hotel in Valencia? Dan heb je echt heel veel keuze. La Mas Bonita biedt heel leuke appartementen. Bij Zalamera B&B en bij Hotel SH Inglés logeer je in prachtige kamers. Bekijk de leukste hotels in Valencia.
 • Ben je niet van het eindeloos vergelijken van tickets en hotels? Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Valencia boeken, soms pakt dat ook nog eens goedkoper uit. Je kunt vertrekken vanaf verschillende vliegvelden en kiezen uit diverse hotels, sommige zelfs met zwembad.
 • Benieuwd wat je in een paar dagen kunt doen? Lees alles over een weekendje Valencia.

Bezienswaardigheden Valencia: de voorbereidingen

 • Wil je veel bezienswaardigheden in Valencia zien? Dan kan het handig zijn om een Valencia Card mee te nemen. Je kunt met de kaart gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. En je kunt gratis of met korting naar de meeste bezienswaardigheden.
 • Neem je Time to Momo Valencia mee, dan kom je in een aantal wandelingen langs de leukste bezienswaardigheden in Valencia en weet je meteen waar er toffe winkels en goede restaurants zitten.

Alle bezienswaardigheden Valencia

Fietsen in Valencia

Fietsen in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Fietsen moet je wat mij betreft echt doen in Valencia. De stad is zeer vriendelijk voor fietsers, met brede wegen en goede fietspaden. Het Parque Turia loopt als een lint door de stad en door het hele park lopen fietspaden. Dit maakt het wel heel gemakkelijk om de stad op de fiets te ontdekken. Lees meer over fietsen in Valencia. Je kunt mee met verschillende fietstours met een gids of zelf op pad en een fiets huren.

 • Highlights van Valencia
  Een fietstocht langs de highlights van Valencia is erg de moeite waard als je nog nooit in de stad bent geweest en een goed beeld wil krijgen van wat er allemaal te doen en te zien is. Ook handig als je maar een korte stedentrip Valencia maakt. Binnen 4 uur fiets je met een gids langs de met een gids langs de mooiste bezienswaardigheden in Valencia. Je krijgt natuurlijk genoeg gelegenheid om foto’s te maken.
 • Fietsen naar La Albufera
  La Albufera is een prachtig natuurgebied, vlakbij Valencia. Een bezienswaardigheid die de meeste bezoekers overslaan. Jammer, want La Albufera is prachtig om te ontdekken. Er is een mooie lagune, je kunt er prachtige vogels spotten en je kunt er fijn paella eten. Ga mee met een fietstocht naar la Albufera en ontdek dit mooie natuurgebied.
 • Fiets huren in Valencia
  Eerlijk is eerlijk, een fiets huren in Valencia is super relaxt. Je kunt met de fiets even net wat meer zien. Zo kun je naar het strand fietsen of de verschillende bruisende wijken van Valencia.

Monumenten in Valencia

Catedral de Valencia

Kathedraal van Valencia | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Valencia werd na 1238 over een moskee heen gebouwd. De naaf van de kerk is gotisch, maar je kunt zien dat er na die tijd nog flink op en aan gebouwd is, want de kathedraal lijkt aan de buitenkant echt een bijzonder samenraapsel van stijlen. Binnen is het altaarstuk, de mooie fresco’s en de schilderijen van Goya in één van de kapellen. Loop ook het museum van de kathedraal nog even in, voor een portie fijne religieuze kunst.

La Lonja

La Lonja | Mooistestedentrips.nl

La Lonja is de oude zijdebeurs van Valencia en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebouw is in de 15de eeuw gebouwd, toen de zijde- en stoffenhandel bloeide in de stad. Het is één van de mooiste gebouwen. De Sala de Contratación met gedraaide pilaren en Consulado del Mar zijn de belangrijkste ruimtes. Ook het plafond op de bovenste etage en de binnentuin met citrusbomen is prachtig. Neem bij binnenkomst de audioguide mee, want er is nauwelijks goede informatie op papier te krijgen.

Torres de Serranos

Torres de Serranos | Mooistestedentrips.nl

Deze stadspoort, was ooit de noordelijke poort aan de weg naar Barcelona. De Torres de Serranos is in de 14de eeuw gebouwd. Het is, samen met de Torres de Quart, het enige wat nog over is van de stadsmuren van Valencia. Je kunt de toren beklimmen en dan heb je een mooi uitzicht over het Jardín de Turia.

Edificio de Correos

Edificio de Correos | Mooistestedentrips.nl

Het centrale postkantoor van Valencia, aan de Plaza del Ayuntamiento, is echt een plaatje. Het werd in 1915 gebouwd en is opgetrokken in modernistische stijl. Het gebouw met hoge kolommen en koepels is echt het meest opvallende op het plein, ook omdat er een soort ‘Eiffeltorentje’ boven het pand uitsteekt. Loop ook even naar binnen, want het glas in lood in het plafond van de centrale hal is erg mooi.

Estacion del Norte

Estacion del Norte | Mooistestedentrips.nl

Ook het Noordstation van Valencia is een plaatje, wederom in modernistische stijl gebouw. Het werd opgetrokken tussen 1906 en 1917 en je ziet op de façade allerlei typisch Valenciaanse elementen, zoals sinaasappels, vrouwen in traditionele kleding en verwijzingen naar La Albufera. Binnen lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Je koopt nog steeds je kaartje bij de houten hokjes en de wachtruimtes zijn voorzien van prachtige tegeltableaus.

Ciudad de las artes y las ciencias

Bezienswaardigheden Valencia: Ciudad de las artes y las ciencias | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Valencia: Ciudad de las artes y las ciencias | Mooistestedentrips.nl

Een artikel over bezienswaardigheden in Valencia zou niet compleet zijn zonder het Ciudad de las artes y las ciencias uitgebreid te noemen. De stad van de wetenschap en de kunst werd ontworpen door Santiago Calatrava, die ook verantwoordelijk is voor station Guillemins in Luik en de brug Zubizuri in Bilbao. Je vindt het Ciudad de las artes y las ciencias aan het uiteinde van de Jardín del Turia. Het is een oogverblindend park en de gebouwen zijn beplakt met miljoenen kleine witte tegeltjes. En je ziet het meteen: het park is een ode aan de wetenschap en het water. Je kunt alle gebouwen op het park bezoeken, het is wel aan te raden van te voren een kaartje online te kopen, vanwege de drukte. Meerdere attracties bezoeken? Er is ook een combinaart te koop.

 • Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
  In het gigantische bouwwerk dat op een skelet van een walvis lijkt, is het wetenschapsmuseum gevestigd. Een ontzettend leuk en interactief museum. Ook ontzettend de moeite waard als je met kinderen naar Valencia gaat.
 • Oceanogràfic
  Doen in Valencia: breng een bezoekje aan het Oceanogràfic. Het is een fantastisch aqaurium en zowel binnen als buiten is er veel te beleven. Er zijn onderwater tunnels, er is een dolfinarium en je kunt er roggen, haaien en honderden schitterende vissen bewonderen.
 • Hemisfèric
  Van de zijkant lijkt de Hemisfèric een gelsoten ook, maar aan de voorkant zou het ook zo maar een vliegende vis kunnen zijn. Binnen vind je een grote bioscoop en het planetarium.

Musea in Valencia

Museo Nacional de Cerámica

Bezienswaardigheden Valencia: Museo Nacional de Cerámica | Mooistestedentrips.nl

Het Keramiekmuseum is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Valencia, omdat het is een weelderig paleis is gehuisvest, dat uitbundig in rococo stijl is uitgedost. Niet helemaal mijn kop thee, maar het museum daarentegen wel. Het keramiekmuseum is een ode aan de keramiek die in Valencia en omgeving door de eeuwen heen is gemaakt. Je ziet er verschillende porseleinen kunstschatten, waaronder een koets uit de 18de eeuw. Op de bovenste etages zie je ook wat modernere stukken.

Museo de Bellas Artes

Museo de Bellas Artes | Mooistestedentrips.nl

Het Museo de Bellas Artes is niet alleen één van de beste bezienswaardigheden in Valencia, het is één van de beste musea in Spanje. Je vindt er schitterende werken van de beroemdste Spaanse meester, zoals portretten van Goya, een angstaanjagend zelfportret van Velázquez en werken van El Greco en Murillos. De collectie portretten van Joaquín Sorolla zetten het ‘fin de siècle’ gevoel aan het einde van de 19de eeuw perfecte weer.

Museo del Patriarca

Museo del Patriarca | Mooistestedentrips.nl

Goed, dit museum is ook weer gevestigd in een schitterend gebouw. Maar toch had ik het moeilijk kunnen vinden, ik kwam het bij toeval tegen toen ik ging fietsen in Valencia. Het Museo del Patriarca was ooit een seminarie waar de contra-reformatorische scepter zwaaide. De kloostergangen uit de Renaissance zijn prachtig, net als het kleine museum met religieuze kunst. Je kunt er werken van Caravaggio en El Greco bewonderen. En verrassend genoeg ligt er het manuscript dat humanist, en vroege socialist, Thomas More schreef in de Tower of Londen, in afwachting van zijn executie.

Natuur, groen  en stranden in Valencia

Jardínes del Turia

Doen in Vakencia: bezoek de Jardín del Turia | Mooistestedentrips.nl

Wat nu de Jardínes del Turia zijn, was vroeger gewoon de rivier de Turia. Hij stroomde bijna 10 kilometer lang foor de stad. Maar hij werd in de jaren ’50 drooggelegd, omdat hij wel erg vaak buiten zijn oevers trad. In plaats van de bedding vol te bouwen, werd er een gigantisch, 9 kilometer lang park van gemaakt. Met het Bioparc aan het ene uiteinde en het futuristische Ciudad de las artes y las ciencias aan het andere. Elk deel van Parque Turia is weer anders ingericht, met verschillende planten en bloemen. Er zijn brede fietspaden, sportparken, enorme speeltuinen, terrasjes en kioskjes om iets te drinken en het Palau de la Música.

Bioparc

Doen in Valencia: Bioparc | Mooistestedentrips.nl

Ga je met kinderen naar Valencia? Dan mag je het Bioparc niet missen. Deze Zoo staat helemaal in het teken van Afrikaanse dieren. Het Bioparc werd ooit puur met wetenschappelijke doeleinden opgezet, het wil Afrikaanse flora en fauna vooral preserveren. Een (prettige) andere aanpak dan de meeste dierentuinen. De meeste dieren hebben dan ook flink de ruimte en (zichtbare) hekken zijn er zo goed als niet. Je ziet er natuurlijk olifanten, luipaarden, giraffen en zebra’s. Maar vooral het deel van het Bioparc dat is toegewijd aan Madagascar is leuk, met lemurs die wel heel aandoenlijk kijken.

La Albufera

La Albufera Valencia | Mooistestedentrips.nl

La Albufera is een prachtig natuurgebied op steenworp afstand. Hier groeit bijvoorbeeld de rijst, die gebruikt wordt in de paellas waar Valencia zo beroemd voor is. Maar het is ook een bijzonder ecosysteem met duinen, moerassen, een lagune, meertjes en strandjes. Je kunt er heerlijk eten, relaxen aan het water en vogels spotten. Omdat er een goed fietspad ligt, is het een aanrader om La Albufera met de fiets te bezoeken.

Naar het strand in Valencia

Strand in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Doen in Valencia? Naar het strand! Om te zwemmen, een middagje te relaxen aan het strand of te flaneren langs de boulevard en neer te ploffen bij één van de restaurants om paella te eten. Er zijn eigenlijk drie stranden in Valencia, maar Las Arenas is het meest bekende strand in Valencia. Het ligt ook het dichtstbij het centrum. Het is een breed strand, meer dan een meter breed en bijna anderhalve kilometer lang. Het is ook fijn dat hier veel voorzieningen zijn, zoals toiletten, strandtentjes om wat te eten en strandbedden en parasols om te huren.

Markten van Valencia

Mercado Central

Bezienswaardigheden in Valencia: Mercado Central | Mooistestedentrips.nl

De Mercado Central is één van die bezienswaardigheden in Valencia waar je als vanzelf naartoe getrokken word. Het is een schitterend bouwwerk. Opgetrokken in modernistische stijl in 1928. Je komt zintuigen tekort om alle kleuren, geuren en smaken in je op te nemen. Neem rustig een uur of twee de tijd om langs alle kraampjes worsten, hammen, fruit, groentes, brood, vis en zeevruchten te lopen. Want af en toe moet je even aanschuiven bij een bar om daar een glaasje en hapje te bestellen. Geloof me, dat gaat ook als vanzelf.

Mercado de Colón

Mercado de Colón | Mooistestedentrips.nl

Mercado de Colón is waarschijnlijk mijn favoriete markt in Valencia en je mag hem echt niet missen. Het is een schitterend gebouw, in modernistische stijl en stamt uit 1916. Vroeger was het echt een markt voor de boodschappen, maar nu vind je er allerlei leuke restaurants en cafés. Het is de perfecte plek om ‘horchata’ te proberen en in het weekend kun je er van live muziek genieten.

Mercado de Mossen Sorell

De Mercado de Mossen Sorell ligt in Barrio del Carmen en wat mij betreft nog best een goed bewaard geheim. Buurtbewoners komen hier dagelijks nog graag om boodschappen te doen, maar er zijn ook een paar heel fijne bars en restaurants in de markt gevestigd. Zo vond ik wijnbar Vinostrum één van de leukste wijnbars in Valencia.

Mercat de Russafa

Mercat de Russafa | Mooistestedentrips.nl

De meeste markten in Valencia zijn gebouwd aan het begin van de vorige eeuw in modernistische stijl, wat toen helemaal in zwang was. Maar de Mercat de Russafa is anders. Deze overdekte markt is opgetrokken in brutalistische stijl. Ik ken die stijl ook uit bijvoorbeeld Bratislava, maar de markt in Valencia is nog wel opgeleukt met kleurige luiken. In deze markt kun je nog wel ouderwets boodschappen doen en heel veel lekkers op de kop tikken.

Street art in Valencia

Street art in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Hoewel je op meerdere plekken street art in Valencia kunt spotten, is Barrio El Carmen de beste plek om dit te doen. Ooit was de buurt wat ruig en versleten, maar nu is het één van de leukste wijken van de stad. Je kunt bijvoorbeeld richting het centrale plein Plaza del Tossal wandelen, want daar zie je bijvoorbeeld murals van Hyuro, een lokale artiest die street art in Valencia echt op de kaart heeft gezet.

Let ook op de werken van Escif, die ook wel de Spaanse Banksy wordt genoemd en de lieflijke en kleurrijke meisjes van Julieta XLF. Je vindt de meeste werken op en rondom Carrer de Dalt, Carrer de Baix, Carrer de Llíria en Carrer de na Jordana. Lees meer in het artikel Hotspot in Valencia: Barrio del Carmen.

Leuke wijken in Valencia

Street art in Valencia | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip bent je misschien geneigd om in het oude centrum van Valencia te blijven hangen. En dat is op zich begrijpelijk, want het oude stadshart is zo mooi en er liggen genoeg bezienswaardigheden. Maar als je de tijd hebt, is het toch ook leuk om de verschillende wijken van Valencia te ontdekken. Ze hebben allemaal een totaal ander karakter. Zo beland je in L’Eixample is een sprookje van Gaudí, moet ’s avonds naar de leuke bars in Ruzafa en mag je bij het strand de kleurrijke huisjes in El Cabanyal niet missen. Lees meer over de leukste wijken van Valencia.

Bezienswaardigheden in Valencia
Bewaar op Pinterest!

Alle bezienswaardigheden in Valencia, bekijk het complete overzicht | Mooistestedentrips.nl

Doen in Valencia: alle bezienswaardigheden in Valencia handig op een rijtje | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Spanje

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Valencia > Bezienswaardigheden Valencia

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer