Hotspot in Valencia: Barrio del Carmen

door Esther

Maak je een stedentrip Valencia, dan kun je bijna niet om de wijk El Carmen heen. Deze wijk ligt tegen het centrum van de stad aan en is favoriet bij zowel locals als toeristen. En dat is te begrijpen. Je vindt er bijzondere boetieks, street art, geweldige tapas bars en een leuke food market.

Barrio del Carmen, of ‘El Carmen’ zoals de locals zeggen, is één van de oudste wijken van Valencia en was er door de eeuwen heen één met verschillende gezichten. De wijk had, onder Moorse heerschappij, een typisch oosterse uitstraling (zoals je dat her en der ook wel in Sevilla ziet) en recenter was de wijk een ruigere buurt. Daar zie je nog steeds de sporen wel van. De buurt heeft rauwe randjes, maar dat maakt de wijk juist leuk: levendig, kleurrijk en authentiek.

Barrio del Carmen: omringd door bezienswaardigheden

De wijk bestaat eigenlijk uit een labyrint van smalle kronkelige straatjes en knusse pleinen, dus verdwalen is bijna gegarandeerd. Maar El Carmen wordt omring door een paar belangrijke bezienswaardigheden in Valencia. Zo kun je niet om de Torres de Serranos heen. Dit is één van de oudste, nog overgebleven, toegangspoorten tot de oude stad van Valencia.

Je kunt de toren beklimmen en dan heb je uitzicht over nog zo’n bijzondere bezienswaardigheid: Jardínes del Turia. Vroeger liep de rivier de Turia langs de stadsmuren, maar deze is gedempt en de rivierbedding is nu een 10 kilometer lang stadspark met prachtige begroeiing. Wandel je door de Torre de Serranos het centrum in, dan kom je geheid op Plaza de la Virgen uit, aan de rand van de wijk. In Romeinse tijden was dit het belangrijkste plein van de stad en ook nu oefenen de kathedraal van Valencia, de prachtige fontein in het midden van het plein en de gezellige terrasjes een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit.

Barrio del Carmen, Valencia: Torre de Serranos | Mooistestedentrips.nl

Barrio del Carmen, Valencia: Plaza de la Virgen | Mooistestedentrips.nl

Moderne kunst en street art

Een mooie tegenhanger voor al die historie is het Institut Valencia d’Art Modern (IVAM). Een paar uur dwalen door dit museum en genieten van de foto’s, installaties en schilderijen uit de vorige eeuw is zeker een aanrader. Je ziet er bijvoorbeeld werk van Picasso en Julio González.

Maar eigenlijk vind je ook op straat genoeg moderne kunst in Barrio del Carmen, de wijk is namelijk bezaaid met prachtige streetart. Een mooie plek om te beginnen is Placa del Tossal waar je meteen wordt getrakteerd om werken van Escif en Blu. Zet je daarna koers richting het Plaça del Carme dan kun je in diverse straten de mooiste werken spotten. De zwarte mannetjes van David de Limón lijk je in ieder geval wel op elke straathoek tegen te komen. Net als de meisjes van artiest Julieta, die met haar meisjes in Kawaii stijl een frisse verschijning tussen alle stoere graffiti. Je kunt met deze street art tour mee om de leukste murals te ontdekken en wat meer te horen over de kunstenaars.

Placa del Tossal, Valencia: Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Street art in Valencia, Barrio del Carmen: David de Limón | Mooistestedentrips.nl

Street art in Valencia, Barrio del Carmen | Mooistestedentrips.nl

Barrio del Carmen, Valencia: Street art | Mooistestedentrips.nl

Barrio del Carmen, Valencia: Street art | Mooistestedentrips.nl

Mercado de Mossen Sorell

Tijdens het speuren naar street art loop je waarschijnlijk een keer per ongeluk tegen een ontzettend leuke markt aan: Mercado de Mossen Sorell, aan het gelijknamige plein. Valencia is een paar prachtige overdekte markten rijk. De meeste bezoekers lopen meteen door naar de Mercado Central. En hoewel ze hier allerlei heerlijkheden verkopen, vond ik de overdekte markten in de buurtjes toch net iets leuker. Zo viel ik al als een blok voor de Mercado Colon in modernistische stijl en ook de Mercado de Mossen Sorell is heerlijk karakteristiek. Buurtbewoners komen hier nog gewoon de dagelijkse boodschappen doen, maar inmiddels is er ook een fijne wijnbar geopend en hier moet je ook echt het lokale craft beer Ojo de Calamar proberen.

3x lekker eten in Barrio del Carmen

  • Maria Mandiles
    Tijdens mijn stedentrip Valencia was dit echt mijn ‘to go’ hotspot. Het terras van dit kleurrijke restaurant leek dag en nacht wel bomvol te zitten met locals, en dat is altijd een goed teken. Als je er tapas bestelt krijg je geen kleine hapjes, maar borden vol. Voor een kleine prijs, dat ook nog.
  • El Tap
    Bij El Tap eet je tapas met een hoofdletter T. De chef kookt alleen gerechten met ingrediënten die hij die dag vers op de markt heeft gekocht. Ook de wijnkaart is indrukwekkend.
  • Taberna el Olivo
    Ook al zo’n leuke typische buurt hotspot. Vanaf een uur of 4 ’s middags loopt het terras langzaam vol met locals en toeristen en dat blijft zo tot na middernacht. Je kunt hier kiezen uit tientallen tapas.

Logeren in Barrio del Carmen: Appartement Piera Valencia

Als je in Barrio el Carmen logeert, verblijf je lekker centraal in Valencia. In de buurt kun je allemaal leuke appartementjes huren. Appartement Piera Valencia is daar een goed voorbeeld van. Op een paar minuten wandelen van Mercado de Mossen Sorell, vlakbij allerlei leuke bars en restaurants. Het appartement is gloednieuw en kleurrijk ingericht. Er zijn twee ruime slaapkamers, een grote volledig ingerichte keuken en een woonkamer. Je hebt er dus lekker de ruimte.

Appartement in Valencia (foto's met dank aan Flats Piera Valencia Center) | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Valencia

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Valencia > Barrio del Carmen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer