Street art in Rotterdam: over Bier & Brood

door Esther

Een street art tour in Rotterdam kan ik je sowieso aanraden. Als je je een weg lang de bijzondere murals baant, kom je als vanzelf langs de bekende plekken van de stad, zie je de beroemde skyline en ontdek je meteen wat leuke onbekendere hotspots. Er is veel bijzondere street art in Rotterdam te vinden, van heel bekende en ook minder bekende artiesten, maar mij vielen werken van duo Bier & Brood meteen op, die met hun (vaak enorme) zwart-witte werken kleur aan de stad geven.

‘Als een stad schoon en strak is, is het niet echt. Alsof er nooit wat is gebeurt’, aldus Bier & Brood over hun gevoel over hun enorme graffiti werken in Rotterdam. Murals geven de stad een ziel. Het duo Bier & Brood bestaat uit Koen Harmsma en Jelmer Noordeman, beide illustratoren. Naast murals maken zij ook illustraties voor de Volkskrant en installaties.

De twee Rotterdamse heren laten zich graag inspireren door machines, natuur en architectuur. Ze houden van werken op enorme oppervlakten en werken van Bier & Brood zijn vaak een beetje sinister. Maar wat mij echt opviel aan de grote werken is de aandacht voor detail. Je kunt je helemaal suf starten op het werk van Bier & Brood en telkens weer wat nieuws ontdekken.

Het laatste onderzoek

Een beetje verstopt, vlakbij het Maritiem Museum, vind je Het Laatste Onderzoek. Eigenlijk mag dit werk geen mural heten, want Bier & Brood hebben gewoon het hele pand aan Baan onder handen genomen. Als je het helemaal wilt meekrijgen, moet je even goed om het gebouw heenlopen En misschien nog wel een keer. Vroeger was dit pand van de Keuringsdienst van Waren, maar sinds een paar jaar biedt het kantoorruimtes voor creatieveling. De muurschildering verwijst nog wel naar de tijd het gebouw van de Keuringsdienst van Waren was, met onderzoekers die half mens half robot zijn en erop los experimenteren.

Street art in Rotterdam: over Bier & Brood | Mooistestedentrips.nl

Street art in Rotterdam: over Bier & Brood | Mooistestedentrips.nl

Street art in Rotterdam: over Bier & Brood | Mooistestedentrips.nl

Street art in Rotterdam: over Bier & Brood | Mooistestedentrips.nl

Metamorphis

Eén van mijn favoriete murals in Rotterdam, niet ver van de Witte de With. De naam is een verwijzing naar de film A clockwork orange, waarin hoofdpersonage Alex van een schurk transformeert in een modelburger. Het werk symboliseert Rotterdam, dat van een stad vol onaangename buurten is veranderd in een hippe metropool, die nu bij velen op de must-visit lijst staat.

Street art in Rotterdam: over Bier & Brood | Mooistestedentrips.nl

Street art in Rotterdam: over Bier & Brood | Mooistestedentrips.nl

Karel Doormanhof

Als je op weg bent naar een kop koffie of een biertje op de Oude of de Nieuwe binnenweg, moet je even afslaan om een samenwerking tussen Bier & Brood en de Rotterdamse Enigma Geomatrics te bekijken. Het geometrische werk heeft bijzonder veel diepte. Aan de randen is het werk nog vrij los, maar het wordt naar de binnenkant toe steeds strakker, waardoor je het gevoel hebt het werk ingezogen te worden. Deze mural is tegen de achterkant van een bloemenwinkel aangemaakt en je vindt dan ook verwijzingen naar de natuur terug in dit werk.

Je kunt ook werken van Bier & Brood spotten in bijvoorbeeld Amsterdam en het Belgische Hasselt.

Ontdek zelf street art in Rotterdam

Wil je street art ontdekken in Rotterdam? Dan kun je elk weekend mee met een street art tour. Deze begint om 12:00 bij het centraal station en duurt 3 uur. Het kost €15 per persoon. Ga je liever, zoals ik, op je eigen tempo op pad dan kun je de Rewriters app downloaden en heel gemakkelijk de route volgen.

Street art tijdens een stedentrip Rotterdam

  • Omdat de street art route bij het centraal station begint en eindigt, kun je het beste gewoon met de trein naar Rotterdam reizen. Grote kans dat je daarna in de tram of metro stapt, dus zorg dat je OV chip kaart opgeladen is.
  • Je vindt bijzondere hotspots en andere leuke wandelingen in de Time to Momo Rotterdam.
  • Ik bezocht 3 bijzondere wijken in Rotterdam en vond de leukste cafés, winkels en restaurants.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Rotterdam.

Meer over street art op Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer