Street art in Mechelen

door Esther

Met lekker weer is een stedentrip Mechelen gewoon een goed idee. Je kunt niet alleen heerlijk op een terrasje zitten op de markt, over het water lopen (ja, óver het water dankzij het Dijlepad) of koffie drinken in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Steek je neus in de lucht en ga op zoek naar de mooie street art in Mechelen. Ik vertel je waar je de street art kunt vinden.

Als je van street art houdt, moet je simpelweg in België zijn. Zo simpel is het echt wat mij betreft. De meest bekende street artiesten, zoals ROA en Bue the Warrior, zijn van Vlaamse komaf en in heel veel steden in België kun je de mooiste street art bekijken. Sterker nog, je kunt er een hele stedentrip aan ophangen.

Ga street art in Mechelen spotten

  • Je reist gemakkelijk met de trein naar Mechelen, als je ongeveer drie maanden van te voren reserveert, vind je de laagste tarieven.
  • Met de auto naar Mechelen? Dan kun je het best een hotel met parkeerplaats regelen, dat is goedkoper dan in de stad parkeren.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Mechelen? Ik logeerde in het Novotel Mechelen Centrum. Een heerlijk hotel, met een goed ontbijt, op loopafstand van alle bezienswaardigheden en binnen enkele minuten van zo’n 6 murals.
  • Doe inspiratie op voor een weekendje Mechelen.

Street art in Mechelen | Mooistestedentrips.nl

Street art in België

  • Tijdens een stedentrip Gent kun je al wandelend of fietsend heel wat bijzondere murals bekijken. In Street art in Gent lees je wat je kunt verwachten.
  • Elk jaar vindt in Oostende The Crystal Ship plaats waarbij door internationale artiesten de mooiste werken door de hele stad maken. Een goede reden om in Oostende meer te ontdekken dan alleen het strand.
  • Wil je eens wat anders bekijken en ontdekken tijdens je stedentrip Antwerpen? Dat kan, gewoon in het centrum. Lees mijn artikel over street art in Antwerpen.
  • Bijzonder! Street art in Luik. Ik ontdekte tijdens een wandeling de mooiste werken in Luik.

Mechelen Muurt

Een andere bekende artiest is Gijs Vanhee uit Mechelen. Ik zag toevallig ook al eens werk van hem in het wonderschone Covilhã in Portugal en ook in Antwerpen. In 2015 besloot hij dat ook zijn thuishonk Mechelen wel wat mooie murals kon gebruiken. Hij nam er één zelf voor zijn rekening en nodigde 9 andere lokale en internationale artiesten uit om de overige muren onder handen te nemen. Als je de tien murals wilt bekijken, kun je deze gratis wandeling maken.

Street art Gijs Vanhee, Covolhã Portugal | Mooistestedentrips.nl

Street art Gijs Vanhee, Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Street art Gijs Vanhee, Mechelen | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Mechelen: de leukste dingen om te doen in Mechelen | Mooistestedentrips.nl

Gijs Vanhee schilderde The Gift, de kleurrijke leeuwenkop op de hoek van de Korenmarkt en de Adegemstraat. Met Mechelen Muurt wilde Vanhee wat teruggeven aan de stad, wat hem betreft moeten de murals echt van de locals zijn. ‘Ik wil dat de muren deel uitmaken van het dagelijks leven van de mensen’, vertelde hij bij het openen van Mechelen Muurt in 2015. Zijn grote mural is letterlijk en figuurlijk een cadeau voor de inwoners van zijn thuisstad.

Alice in Wonderland en een onderwaterhond

In de Langhestraat vind je een tweetal werken. In het werk van de Argentijnse Milu Correch herken je meteen Alice in Wonderland. En ja, daar is het werk ook op geïnspireerd: Alice Duerme, Alice Droomt. Bart Smeets, ook uit Mechelen, maakte één van de vrolijkste murals van Mechelen Muurt: de Onderwaterhond, die bijna fotografisch is. Zo goed. Loop nog even door naar het verborgen Mosselschelpstraatje, waar het treffende 1 Mijl onder Zee van Samisa Debroey te zien is.

Stree art in Mechelen, Mechelen Muurt: Alice Duerme | Mooistestedentrips.nl

Street art Mechelen | Mooistestedentrips.nl

Street art in Mechelen, Mechelen Muurt: 1 Mijl onder Zee | Mooistestedentrips.nl

Street art Mechelen | Mooistestedentrips.nl

Eigenaar van krantenwinkel ’t Letterke wilde dolgraag meedoen aan Mechelen Muurt en op de zijmuur van zijn zaak prijkt nu Floral Skullball van Mark Goss. Even verderop zit trouwens Bokes & Co, een heel fijne plek voor een kop koffie en flink stuk taart. Steek het riviertje de Dijle over, om door het mooie centrum van Mechelen bij De Pelikaan uit te komen, een prachtige, felgekleurde enorme mural van Dzia.

Street art in Mechelen, Mechelen Muurt: Dzia | Mooistestedentrips.nl

Street art in Mechelen, Mechelen Muurt: Imagine | Mooistestedentrips.nl

Geïnspireerd door Picasso

Het leuke van street art is (vind ik althans) is dat je nog eens een wat onbekender deel van een stad kunt ontdekken, dat was wat mij betreft zeker in Keulen, Malaga, Heidelberg en Oostende zo. En voor ‘Imagine’ van Samuel Vanderveken moet je inderdaad net even wat verder van het centrum van Mechelen af. Maar het is de wandeling waard. Vanderveken liet zich inspireren door Picasso’s uitspraak ‘Everything you can imagine is real’ en wat hem betreft mag je dan ook zien wat je wil in zijn mural.

Lees meer over Mechelen

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip België > Weekendje Mechelen > Street art Mechelen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer