De beste street art in Belfast

door Esther

Street art en Belfast zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de wijken waar Protestanten en Katholieken elkaar ooit in de haren vlogen, vind je nog steeds de meest bijzondere murals. Maar elders in de stad kun je ook veel street art spotten en hier wordt juist de geschiedenis en diversiteit van Belfast gevierd. Bekijk de mooiste street art in Belfast.

De beste street art in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Graffiti, en dan vooral de grote murals, stonden in Belfast in de jaren ’80 vooral symbool voor ‘The Troubles’. Tijdens deze periode toen het geweld in bepaalde delen van Belfast de spuigaten uitliep werden murals vooral gebruikt als propagandamiddel en om slachtoffers van dit geweld als martelaren te eren. Deze street art is nog steeds te zien in Belfast (gelukkig maar) als getuige van wat ooit was. Maar gelukkig kent Belfast ook een nieuwe street art scène.

In het centrum van Belfast, en dan met name in het hippe Cathedral Quarter, struikel je bijna over de murals. En hier worden ze juist gezien als baken van creativiteit en waar graffiti Belfast ooit zo grim maakte, draagt het nu bij aan het kleurrijke en alternatieve karakter van de stad.

Street art in Belfast: Cathedral Quarter

Zet bijvoorbeeld koers naar Hill Street, waar je het werk The Duel of Belfast, Dance by Candlelight van Ierse artiest Conor Harrington kunt zien. Hij schilderde het werk in 2012 en het deed toch best wat stof opwaaien. Velen vonden dat hij in zijn werk toch een statement maakte over de Britse overheersing, maar volgens Harrington was zijn mural toch echt bedoeld om het westerse misplaatste gevoel van superioriteit aan te geven.

Street art in Belfast: Hill street | Mooistestedentrips.nl

Street art in Belfast: Talbot street | Mooistestedentrips.nl

Street art in Belfast: Talbot Street | Mooistestedentrips.nl

Street art in Belfast rondom The MAC | Mooistestedentrips.nl

Als je door Talbot Street wandelt, kom je vanzelf langs de werken van Dank en Sabek tegen. Vooral het werk van Dank maakt dat je prompt tot stilstand komt, want in het drukke stadsgezicht valt simpelweg genoeg te ontdekken. Even verderop heeft de Berlijnse MTO een indrukwekkende mural achtergelaten, het heet The Son Of Protagoras en is in al zijn eenvoud (wit met slechts een beetje rood) adembenemend. Wie goed kijkt ziet dat de dode vredesduif twee pijlen in zicht heeft: een katholieke en een protestante pijl. Even verderop kun je rondom modern museum The MAC ook nog de nodige mooie murals bekijken.

Tijdens je stedentrip Belfast kom je vast wel in Commercial Court in het Cathedral Quarter, gewoon omdat er de leukste pubs van de stad zijn gevestigd. Je ziet meteen dat het er wemelt van de street art. Loop in ieder geval naar Dark Horse courtyard, versierd met gele paraplu’s. Het gangetje en aangrenzende hofje staan helemaal vol schilderingen. Het is een soort ode aan alle beroemdheden die Belfast ooit voortbracht. Wie herken jij allemaal?

Wil je de mooiste street art in Belfast ontdekken? Dan kun je bijvoorbeeld mee met een street art tour door Belfast.

Street art in Belfast in Cathedral Quarter | Mooistestedenrips.nl

Street art in Belfast in Cathedral Quarter | Mooistestedenrips.nl

Street art in West Belfast

Maar een stedentrip Belfast is niet compleet als je de street art van West Belfast niet hebt gezien. De beste manier om ze te ontdekken is om met een Black Cab Tour mee te gaan. Tijdens zo’n tour zie je niet alleen een massa murals, die ooit als propaganda dienden, voor loyalisten of republikeinen. Door de verhalen van je, vaak erg enthousiaste, taxichauffeur krijgen The Troubles net even wat meer duiding.

De enorme werken waarin veldslagen worden herdacht, gevallen terroristen als martelaren worden verheerlijkt of onschuldige slachtoffer herdacht, zijn best even heftig om te zien. Maar nadat in de jaren ’90 de vrede werd getekend, kwamen er ook tientallen ‘peace walls’ bij. Wil je toch liever zelf op pad? Op deze kaart vind je de meeste murals in West Belfast.

Black cab tour Belfast, West Belfast street art | Mooistestedentrips.nl

Black cab tour West Belfast | Mooistestedentrips.nl

Peace mural, street art in West Belfast | Mooistestedentrips.nl

Meer street art op Mooistestedentrips.nl

Street art tijdens een stedentrip Belfast

Bewaar op Pinterest

De beste street art in Belfast, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer