Highlight in Ljubljana: Metelkova

door Esther

Het dromerige, sprookjesachtige en pastelkleurige stadshart van Ljubljana, met haar kerken, kasteel en terrasjes, staat in prachtig contrast met het even verderop gelegen Metelkova. Ooit barakken en nu de plek om overdag een museum te bezoeken en street art te spotten en ’s avonds en ’s nachts concerten en clubs te bezoeken. Metelkova is zonder twijfel het woest kloppende, kleurrijke culturele hart van Ljubljana.

De eigenaresse van het appartement dat we in Ljubljana huren, bevestigt dat we Metelkova echt moeten bezoeken. Ze groeide zelf twee straten van de oude kazerne op. Toen stonden er nog hoge hekken omheen, herinnert ze zich. Toen haar hond ooit wegliep en de kazerne in rende, moesten ze een officieel verzoek indienen om het beestje terug te halen. Inmiddels zijn de hekken om Metelkova verdwenen en is iedereen er welkom.

Over Metelkova

Metelkova, Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Metelkova, Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Het militaire complex werd in de 19de eeuw opgetrokken, toen Slovenië nog onder Oostenrijk-Hongarije viel. En in 1993, na de onafhankelijkheid van Joegoslavië, sloten de deuren voorgoed en was het de bedoeling dat het complex zou worden afgebroken. Daar wilden zo’n 200 vrijwilligers niets van weten. De groep, bestaande uit kunstenaars en intellectuelen, verenigden zich in het Metelkova Network en kraakte het noordelijke deel van het militaire complex dat alles bij elkaar zo’n 12500 m² groot is.

De kunstenaars zetten hun tanden in de verschillende barakken en gebouwen op het terrein en nu is het de meest kleurrijke wijk van Ljubljana waar je zowel overdag als ’s avonds terecht kunt voor verschillende evenementen. Hoewel de bezetting van Metelkova nog steeds alles behalve legaal is, knijpt het stadsbestuur graag een oogje toe. De buurt is inmiddels namelijk een onmisbare plek in de stad en weet verschillende groepen uit de samenleving gebroederlijk bij elkaar te brengen.

Overdag naar Metelkova

Metelkova, Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Graffiti, Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Metelkova, Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Metelkova is niet alleen ’s avonds en ’s nachts leuk als de clubs de deuren hebben geopend. Het is juist leuk om overdag langs te lopen. Veel kunstenaars hebben hun atelier opengesteld en je kunt er uitgebreid van de soms bizarre street art genieten. Van mooie murals, fraai versierde deuren en funky boomhutten, tot bijna beangstigende poppen en fel toegetakelde autowrakken. Iedereen is welkom er studenten zitten er dan ook graag met een biertje en blowtje. De sfeer is er in ieder geval heel relaxt. Net buiten het terrein vind je het fraaie Nationaal Museum van Slovenië en het knusse Etnografisch Museum. Bij die laatste kun je ook heerlijk op het terras zitten in de tuin.

Metelkova na zonsondergang

Graffiti Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Metelkova, Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Na zonsondergang komen duizenden studenten en artiesten naar Metelkova om de bars, clubs en concertzalen te bezoeken. En dat is begrijpelijk, want er is ontzettend veel te doen. Bekijk de evenementenagenda om te zien wat er in de planning is tijdens jouw stedentrip Ljubljana. Je kunt naar theatervoorstellingen, workshops volgen, een lezing bijwonen of naar verschillende concerten. Er zijn ook verschillende LGBT clubs op het terrein. En heb je geen zin om ergens naar binnen te gaan? Zoek gewoon een plekje onder een boom, of in een boomhut, en geniet van de sfeer.

Metelkova bezoeken tijdens een stedentrip Ljubljana

  • Je kunt al heel goedkoop naar Ljubljana vliegen, bijvoorbeeld met Transavia. Je bent er binnen twee uur. Vergelijk vliegtickets Ljubljana en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn veel leuke hotels in Ljubljana. Wil je in Metelkova logeren? Dan kun je in een oude gevangenis logeren, in Hostel Celica. Dit is een oude gevangenis die een paar jaar terug schitterend is gerenoveerd. Alle kamers zijn door verschillende artiesten en designers ingericht, maar de oude details van de gevangenis zijn nog te zien. ’s Ochtends kun je gebruikmaken van een uitgebreid ontbijtbuffet en er is een tuin om lekker in te relaxen.
  • Liever niet eindeloos prijzen vergelijken? Je kunt ook een kant-en-klare citytrip Ljubljana boeken.
  • Koop voor vertrek een Ljubljana Card, dan kun je gratis met de bus van het vliegveld naar de stad en je kunt gratis of met korting naar de meeste bezienswaardigheden in Ljubljana.
  • Alle vrijheid hebben tijdens je stedentrip? Je kunt in Ljubljana heel goedkoop een fiets huren.

Lees meer over Ljubljana

Metelkova, Ljubljana
Bewaar op Pinterest

Metelkova, ontdek kleurrijk en alternatief Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Ljubljana: ontdek alternatief en kleurrijk Metelkova in Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Meer over Slovenië

  • Wil je tijdens je vakantie Slovenië Ljubljana ontdekken? Of andersom? Wil je tijdens je stedentrip Ljubljana het land beter leren kennen? Dat is echt geen enkel probleem. Als je naar Ljubljana vliegt kun je gewoon een huurauto ophalen en vervolgens Slovenië verkennen. Het is geen groot land en binnen een paar dagen kun je de mooiste bezienswaardigheden zien.
  • Je mag het Meer van Bled in ieder geval niet missen, één van de mooiste bezienswaardigheden in Slovenië.
  • Wil je liever naar de kust? De stadjes Piran, Izola en Koper zijn echt de moeite waard.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Slovenië > Ljubljana > Highlight in Ljubljana: Metelkova

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Mieke 20 september 2019 - 12:40

Wat een toffe plek lijkt me dat!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer