Art Nouveau in Ljubljana

door Esther

In de natuur vind je geen rechte lijnen en scherpe hoeken en daarom zouden gebouwen ook geen rechte lijnen en scherpe hoeken moeten hebben. Geen wijsheid van mezelf, maar van Antonio Gaudí. Meester van het modernismo, ofwel de Art Nouveau. Net als in Barcelona en Brussel kwam in Ljubljana de Art Nouveau op aan het begin van de 20ste eeuw en in de Sloveene hoofdstad is deze stroming brutaal en kleurrijk. Leuk om te ontdekken. Bekijk de mooiste Art Nouveau in Ljubljana. 

Plan een stedentrip Ljubljana

  • Art Nouveau in Ljubljana gaan spotten is een eitje, want je vliegt in minder dan twee uur naar Ljubljana, bijvoorbeeld met Transavia, KLM of Wizzair. Vergelijk vliegtickets Ljubljana en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn heel veel leuke hotels in Ljubljana. Het Art Hotel ligt ontzettend centraal en leuk gelegen, vlakbij de rivier en allerlei leuke restaurantjes.
  • Niet eindeloos vergelijken? Je kunt ook heel gemakkelijk een kant-en-klare stedentrip Ljubljana boeken.
  • Wil je veel bezienswaardigheden in Ljubljana zien, dan is het handig om een Ljubljana Card mee te nemen. Daarmee kun je van en naar het vliegveld reizen, gebruikmaken van het openbaar vervoer en naar binnen bij de meest bekende bezienswaardigheden in Ljubljana.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Ljubljana.

Art Nouveau in Ljubljana

Art Nouveau in Ljubljana vind je terug onder de naam Secession, zoals het ook in Wenen en Boedapest heet. Niet zo gek, want tot de Eerste Wereldoorlog behoorde Slovenië tot het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Aan het begin van de vorige eeuw schoten de Art Nouveau parels in Ljubljana uit de grond tussen het centrum van de oude stad en het centraal station. Dit was een gevalletje ‘het nodige met het aangename’ combineren. In 1895 werd de stad namelijk getroffen door een flinke aardbeving, waarbij zo’n tien procent van de gebouwen beschadigd raakten. De wederopbouw gebeurde in een stijl die toen net helemaal in opkomst was, de Art Nouveau. Tijdens je stedentrip is het heel gemakkelijk om je hoofd in je nek te gooien en de mooiste Art Nouveau parels te spotten.

De Drakenbrug

Drakenbrug (foto Dunja Wedam) | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Ljubljana en vroege Art Nouveau: de Drakenbrug, die in 1901 is gebouwd. Maar de brug is om meerdere redenen bijzonder. Het is namelijk de eerste brug die in Europa van gewapend beton werd gemaakt en is nog altijd de langste in zijn soort.

Vurnik House

Art Nouveau in Ljubljana: Vurnik House | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Ljubljana: Vurnik House | Mooistestedentrips.nl

De coöperatieve bank van Slovenië staat ook wel bekend als het Vurnik huis en is één van de meest opvallende Art Nouveau gebouwen in Ljubljana. Het staat in de Miklošičeva ulica straat, waar je de meeste Art Nouveau in Ljubljana kunt zien. Het bankgebouw werd ontworpen door Ivan Vurnik, één van de grote vernieuwers van de stad. Hij wilde in dit gebouw graag de traditionele Sloveense bouwstijl combineren met Secession. Het Vurnik huis is met de geometrische vormen en felle kleuren echt even het bezoeken waard. Helaas kun je niet bij de oude bank naar binnen, want het interieur schijnt ook adembenemend te zijn. Het is helemaal ingericht door Vurnik’s vrouw Helena die hiervoor alleen traditioneel Sloveense kleuren gebruikte.

Urbanc House

Art Nouveau in Ljubljana: Urbanc House | Mooistestedentrips.nl

Dit mooie Art Nouveau gebouw werd vernoemd naar de eigenaar Felix Urbanc die op deze toplocatie in Ljubljana, tegenover de roze kerk aan het Prešernov plein, het eerste warenhuis van Slovenië liet bouwen. De halfronde baldakijn boven de ingang is gemaakt van gietijzer en glas en stelt, zoals je wel kunt zien, een bloem voor. Helemaal boven op het dak staat Mercurius, god van de handel.

Hauptmann House

Hauptmann House | Mooistestedentrips.nl

Het Hauptmann House staat schuin tegenover de roze kerk aan het Prešernov plein en is nogal opvallend vanwege de, ik kan het niet anders omschrijven, nogal strijkijzer-achtige vorm. Het gebouw werd in 1873 gebouwd en overleefde als één van de weinige gebouwen in het centrum de aardbeving van 1895. De eigenaar vroeg vervolgens aan architect Ciril Metod Koch om er, naar goed Weens voorbeeld, eens flink wat Secession elementen aan toe te voegen. En daarom mag je het Hauptmann House gewoon tot de Art Nouveau in Ljubljana rekenen.

People’s Loan Bank

People's Loan Bank, Art Nouveau in Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

People's Loan Bank | Mooistestedentrips.nl

De Volksbank van Ljubljana, de People’s Loan Bank, is ook te vinden aan de Miklošičeva ulica straat en is goed beschouwd meer Art Deco dan Art Nouveau en werd in 1908 gebouwd. Maar een plaatje is het zeker dankzij de oogverblindende witte stenen, de blauwe tegels en de vrouwfiguren bovenop die een bijenkorf (symbool van industrie) en een knip (symbool van rijkdom) vasthouden.

Grand Hotel Union

Grand Hotel Union | Mooistestedentrips.nl

Grand Hotel Union | Mooistestedentrips.nl

Serieus, als ik van Grand Hotel Union had geweten dan had ik hier echt gelogeerd tijdens mijn verblijf ik Ljubljana. Het ligt tegenover de Volksbank aan de Miklošičeva ulica straat en ademt simpelweg de sfeer van The Grand Budapest Hotel. De wat duurdere kamers hebben zelfs Art Nouveau meubels, ik zou er nooit meer weg gaan. Buiten dat heeft het hotel ook een hele fijne spa en goede restaurants, en een heel fijn gebouw. En dan is het ook nog eens Art Nouveau. Toen het werd gebouwd aan het begin van de vorige eeuw was het één van de grootste hotels in Europa, het is maar liefst honderd meter lang. En de sfeer van weleer hangt er nog steeds een beetje. Genieten.

Miklošič cesta

Čuden House, Art Nouveau in Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Ljubljana | Mooistestedentrips.nl

Op het plein, tegenover het Paleis van Justitie, staan ook nog een paar heel mooie gebouwen. Misschien wel de mooiste Art Nouveau in Ljubljana, omdat je er net even wat beter naar moet zoeken. Zo ligt aan de Cigaletova Ulica het Čuden House en werd in 1902 gebouwd in Ciril Metod Koch. Onderin zitten allerlei cafés en eettentjes, dus je kunt er gewoon even gaan lunchen in stijl.

Meer over Ljubljana

  • Bekijk wat je allemaal kunt doen in Ljubljana.
  • Wat mij betreft mag je Metelkova niet overslaan. Ooit waren dit de militaire barakken van de stad, nu is het omgetoverd tot één van de hipste buurten van Ljubljana.
  • Bekijk alle handige en leuke tips voor een stedentrip Ljubljana.

Art Nouveau Ljubljana
Bewaar op Pinterest

Bekijk de mooiste Art Nouveau in Ljubljana, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Slovenië

  • Als je dan toch Art Nouveau in Ljubljana gaan bewonderen, kun je meteen iets leuks in de rest van Slovenië bekijken. Het is maar een klein land en het is leuk om iets meer te zien dan alleen de hoofdstad. Het is heel gemakkelijk om naar het Meer van Bled te reizen.
  • Of reis aan naar de Sloveense kust. Dat is maar een kort reepje land, maar daar liggen toevallig wel hele mooie steden aan. Ik bezocht Koper, Piran en Izola.

Meer Art Nouveau op Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Slovenië > Ljubljana > Art Nouveau in Ljubljana

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer