Fietsen in Salzburg

In de voetsporen van The Sound of Music

door Esther

Wil je tijdens je stedentrip Salzburg meer te weten komen over de bekende bezienswaardigheden, maar ook het centrum even achter je laten en genieten van weids uitzicht, prachtig groen en uitzicht op de bergen? Ga fietsen in Salzburg. Je komt op plekken die je zelf niet snel zou vinden en ziet net even wat meer van de stad. Salzburg is een ontzettend fietsvriendelijke stad. Bekijk al mijn tips.

Plan een stedentrip Salzburg

Fietsen in Salzburg, Baja Bikes Salzburg | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg, Baja Bikes Salzburg | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg: zo doe je dat

  • Je kunt echt erg goed fietsen in Salzburg. De stad is omringd door indrukwekkende heuvels en bergen, maar de stad zelf is nagenoeg vlak, op de Festung Hohensalzburg na. Er zijn ook genoeg fietspaden en je voelt je geen seconde onveilig om de fiets.
  • Wil je de leukste bezienswaardigheden in Salzburg ontdekken? Ga dan mee met deze fietstocht. Je fietst langs de bekende bezienswaardigheden in het centrum, maar ook buiten de stad. De fietstocht staat in het teken van The Sound of Music, dus het is handig als je de film ooit hebt gezien. Maar ook als je geen enorme fan bent en alle liedjes uit je hoofd kent, is het een prima fietstocht om de highlights van Salzburg mee te pakken.
  • Liever op eigen houtje op pad? Je kunt ook een fiets huren in Salzburg.

Fietsen in Salzburg: in de voetsporen van The Sound of Music

Fietsen in Salzburg, Baja Bikes Salzburg | Mooistestedentrips.nl

Let’s start at the very beginning… In en rondom Salzburg bevinden zich verschillende locaties waar The Sound of Music is opgenomen. Het is dus logisch dat, als je meegaat met deze fietstocht, je ook wel het een en ander meekrijgt van de film. Maar je komt ook langs een heleboel bekende en onbekende bezienswaardigheden die je op eigen houtje misschien niet zo snel zou hebben gevonden. Bijvoorbeeld de oudste bakkerij van de stad (waar ze heerlijke brioche broodjes verkopen), een orgel dat buiten aan een muur hangt en prachtig groen, gewoon op een paar minuten fietsen van het centrum. Ga je fietsen in Salzburg, dan horen de Von Trapps daar wel een beetje bij, maar er valt (gelukkig) nog veel meer te ontdekken.

Uitzicht op Salzburg

Fietsen in Salzburg, langs de rivier de Salzach | Mooistestedentrips.nl

Geen stedentrip Salzburg is compleet zonder te genieten van het uitzicht op één van de uitzichtpunten van de stad. En als je gaat fietsen in Salzburg pak je het beste uitzicht mee vanaf één van de bruggen over de rivier de Salzach. Daar zijn er een heleboel van en langs de rivier ligt aan beide kanten een breed fietspad. Vanaf de brug Müllnersteg, die je oprijdt vanaf Schloss Mirabell, heb je echt een schitterend uitzicht over de oude stad.

Kennismaken met Mozart

'Hommage to Mozart', Markus Lüpertz Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Müllnersteg fiets je de oude stad in en maak je op de Ursulinenplatz op een bijzondere manier kennis met Mozart. In de hele stad is zijn gelijkenis te zien zoals je die verwacht: gepoederde pruik, kniebroek, afgebeeld met pen of maatstok in de hand. Maar op de Ursulinenplatz is Markus Lüpertz ‘Hommage to Mozart’ een moderne interpretatie van Amadeus. De componist staat in een klassieke houding, maar wel met naakt torso en zonder armen. Het beeldt zowel de genialiteit als de geestesziektes, waarmee Mozart kampten, op een bijna kwetsbare manier uit.

Pferdenschemme

Fietsen in Salzburg: Pferdenschemme | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Ursulinenplatz fiets je via de Gstättengasse naar het oude centrum van Salzburg. Als je bij de Bürgerspitalplatz voor het stoplicht staat te wachten, zie je voor de grote rotsen toch wel een van de meest merkwaardige bezienswaardigheden in Salzburg. In eerste instantie denk je dat het een fontein is met een paarden-thema, maar het is de pferdenschemme. Voordat auto’s hun intrede deden, deed de pferdenschemme dienst als paarden-wassstraat.

Residenzplatz

Salzburg: Felsenreitschule & außenorgel | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg: Residenzplatz | Mooistestedentrips.nl

Voordat je de beroemde bezienswaardigheden in Salzburg ziet in de oude stad, fiets je eerst langs de Felsenreitschule met aan de buitenkant een bijzonder orgel. Dit is de plek waar, in de film, de Familie Von Trapp optrad, voordat zij vluchtten voor de nazi’s. Mooi detail is dat Christopher Plummer, die de hele film veel te zoetsappig vond en tijdens de opnames met regelmaat naar de fles greep, tijdens het zingen van ‘Edelweiss’ zó dronken was dat hij bijna van zijn graat ging.

Vervolgens is het maar een minuutje of wat voordat je op de Residenzplatz staat. Hier vind je de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad, zoals de Dom, het DomQuartier en het Salzburger Museum. Pal in het midden staat de Residentzbrunnen. De grootste en bekendste fontein van de stad, met vier paarden en Triton in top. Bekend natuurlijk uit The Sound of Music van het liedje I have confidence…

Kapitelplatz

Kapitelplatz Salzburg | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Stiftsbäckerei St. Peter

Fiets voor de Dom langs naar de Kapitelplatz en parkeer hier je fiets. Je kunt hier even genieten van het kunstwerk van Stephen Balkenhol (die je misschien ook wel kent van de fontein in Sneek) en koop wat lekkers bij één van de kraampjes die altijd te vinden zijn op het plein. Wil je echt iets bijzonders, wandel richting Erzabtei St. Peter en meteen naast de ingang vind je de oudste bakkerij van de stad, Stiftsbäckerei St Peter, waar nog steeds op traditionele wijze wordt gebakken en je een heerlijk warm brioche broodje koopt.

Erzabtei St. Peter

Fietsen in Salzburg: Erzabtei St. Peter | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg: Erzabtei St. Peter | Mooistestedentrips.nl

Wandel, met je brioche broodje, nog even door om Erzabtei St. Peter te bezoeken. Deze abdij ligt goed verscholen in het oude stadshart van Salzburg. Deze abdij en de omringende begraafplaats ontstonden al in de 7de eeuw en zijn daarmee de oudste in de Duitssprekende wereld, al is wat je nu ziet vooral afkomstig uit de 12de eeuw en daarna. Het barokke interieur van de abdij is een plaatje, maar misschien nog mooier is de kleurrijke, vredige begraafplaats.

Stift Nonnberg

Fietsen in Salzburg: Stift Nonnberg | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg: Stift Nonnberg | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg, Baja Bikes Salzburg | Mooistestedentrips.nl

Schakel je versnelling een tandje terug of ga, net als ik (vanwege kind achterop), met de fiets aan de hand verder. Want vanaf de Dom naar Stift Nonberg, langs Festung Hohensalzburg af, is best een steil klimmetje. Maar Stift Nonnberg is een échte must-see tijdens een stedentrip Salzburg. Deze kerk, met prachtige fresco’s en een heel lieflijke begraafplaats, werd natuurlijk gebuikt als hét klooster waar Maria (How to solve a problem like Maria…) woonde, voordat ze bij de familie Von Trapp werd aangesteld als gouvernante. De kerk is werkelijk een plaatje en is nog altijd in gebruik. De fresco’s zijn heel mooi, maar wat mij toch echt de adem benam was het gezang van de zusters. Eenmaal buiten zie je de poort waar de kinderen Von Trapp aanbelden om Maria te kunnen zien, maar draai je vooral om, want het uitzicht vanaf deze plek is misschien wel het mooist in in heel Salzburg.

Schloss Leopoldskron

Fietsen in Salzburg, Baja Bikes Salzburg | Mooistestedentrips.nl

Schloss Leopoldskron | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de achterkant van Stift Nonnberg rijd je weer naar beneden en sta je eigenlijk zo buiten het centrum en midden in het groen. Binnen zo’n vijf minuten fietsen sta je bij Schloss Leopoldskron waar het lijkt alsof je midden in de Alpen staat. Het kasteel werd in de 18de eeuw gebouwd door de Prins-bisschop en in 1918 werd het overgenomen en helemaal gerestaureerd door theaterimpersario Max Reinhard die er de fundamenten legde voor het bekende Salzburg Festival. Maar Schloss Leopoldskron is ook bekend van The Sound of Music, de achterkant van het kasteel stelt de achtertuin van de Von Trapps voor en in het meer bij het kasteel vielen alle kinderen vanuit een bootje het water in. Vandaag de dag kun je logeren in Schloss Leopoldskron, het is namelijk een luxe hotel.

Schloss Frohnburg

Fietsen in Salzburg: Schloss Frohnburg | Mooistestedentrips.nl

De voorkant van het huis van de familie Von Trapp werd zo’n tien minuten verderop geschoten, bij Schloss Frohnburg aan de Hellbrunner Allee. Hier kwam Maria vol confidence in me aangerend met haar tas en de Hellbrunner Allee is ook de plek waar de familie wilde wegsluipen met de auto, maar toch werd onderschept door de Nazi’s. Schloss Frohnburg maakt nu deel uit van de universiteit van Salzburg.

Schloss Hellbrunn

Fietsen in Salzburg: Schloss Hellbrunn | Mooistestedentrips.nl

Schloss Hellbrunn Wasserspiele | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg: Schloss Hellbrunn | Mooistestedentrips.nl

Fiets de Hellbrunner Allee af en je komt vanzelf bij Schloss Hellbrunn uit, één van de leukste bezienswaardigheden in Salzburg. Het paleis en de omliggende tuinen zijn echt prachtig om te bezoeken. De Wasserspiele zijn de grootste trekpleister: een twintigtal wonderlijke fonteinen die met heel veel oog voor detail zijn gemaakt. Maar als fan van The Sound of Music moet je natuurlijk het prieel bezoeken. Oorspronkelijk stond het bij Schloss Leopoldskron, maar omdat het een te grote toeristenattractie werd, is her verplaatst naar de kasteeltuinen. Hier heb je alle ruimte om op je gemakje foto’s te maken, al Sixteen going on seventeen neuriënd om vervolgens even koffie te drinken bij het gezellige café van het kasteel, voordat je weer op de fiets stapt.

Schloss Mirabell

Fietsen in Salzburg: Schloss Mirabell | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Salzburg: Schloss Mirabell | Mooistestedentrips.nl

Met de wind in de haren rijd je via de achterkant van Stift Nonnberg weer naar de rivier waar je onder de bruggen door fietst naar de laatste stop van je fietstour: Schloss Mirabell. Het is één van de meest bijzondere trekpleisters in het hart van Salzburg. Gebouwd in de 17de eeuw. Mozart en zijn zus Nannerl gaven er bijvoorbeeld concerten, maar ik was toch vooral het meest onder de indruk van de uitgestrekte en fraai aangelegde tuinen. Grote delen van The Sound of Music zijn hier ook opgenomen, eigenlijk alle bekende liedjes die Maria samen met de kinderen Von Trapp zingt zijn opgenomen in de tuinen van Schloss Mirabell.

Zoals je merkt doe je tijdens een fietstocht door Salzburg aardig wat plekken aan waar The Sound of Music zijn opgenomen, maar dat kan ook bijna niet anders. Maar zoals je hebt kunnen lezen, geven de bezienswaardigheden die je tijdens je fietstocht ziet ook een heel mooi beeld van de stad. So long farewell, auf wiedersehen, goodbye…

Fietsen in Salzburg
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Salzburg: ontdek de highlights van Salzburg op de fiets | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Salzburg

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Salzburg > Fietsen in Salzburg

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer