Een zondag in Luik

door Esther

Heb je zin in een weekendje Luik en ben je bang dat je je op zondag zult vervelen? Wees gerust. Op zondag is er in Luik genoeg te beleven en er is voor ieder wat wils: van smulpapen tot wandelaars en van museumdieren tot bierliefhebbers. Bekijk mijn tips voor een fijne zondag in Luik.

Een zondag in Luik: naar La Batte langs de Maas | Mooistestedentrips.nl

Net voorbij Maastricht en vaak voorbij gereden. Jammer eigenlijk. Luik is op het eerste gezicht misschien geen plaatje, en de stad schudt wat lastig het imago van zich af een ‘wat saaie industriestad’ te zijn. Maar toch breek ik graag een lans voor Luik. Als je verder durft te kijken dan je neus lang is, zul je de warme en mooie kant van Luik al gauw leren kennen en zie je het Luik van de glooiende heuvels, romantische smalle straatjes, het goede streekbier en de bijzondere musea.

Langs de Maas: de grootste markt van België

Heb je op zondagochtend fijn uitgeslapen en ontbeten? Mooi, dan kun je daarna doen wat de locals doen: op naar La Batte. Dit is de grootste markt van België en strekt zich 3 kilometers langs de oevers van de Maas uit. Je vindt er geen rommel, vintage of kitsch, maar wel heel veel verswaren. Er wordt hier dan ook verwoed boodschappen gedaan, maar gewoon wat lekkere zoetigheden of olijfjes kopen kan natuurlijk ook. En daarna sluit je af met een pintje op één van de vele terrassen of in één van de cafés langs de route.

Terrasje pakken in Luik, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Luik: het museum in. Musée des beaux arts | Mooistestedentrips.nl

Het museum in

Luik heeft een keur aan goede musea en het zou jammer zijn als je deze tijdens een stedentrip Luik links liet liggen. En zondag in Luik is de perfecte dag om ze te bezoeken. Als je net van La Batte af komt, loop je bijvoorbeeld zo naar het Musée de Beaux Arts (BAL). De spuuglelijke betonnen façade is inmiddels van street art voorzien en als je eenmaal binnen bent, kun je een bijzonder goede collectie verwachten van lokale artiesten. Even verderop ligt het Musee de la vie Wallonne Liège, gelegen in een oud klooster. Je bekijkt er tentoonstellingen over lokale industrie, mode en ambachten. Bekijk de mooiste musea in Luik en street art in Luik.

Wandelen door de heuvels

De groene heuvels die Luik flankeren, waren voor mij misschien nog wel de grootste verrassing tijdens mijn bezoek aan de stad. Zet koers richting de Montagne de Bueren, die met de 373 treden een echte trekpleister van de stad is. Als je onderaan de trap staat, kun je linksaf via een leuke kruip-door-sluip-door wandeling omhoog naar de Citadel van Luik. Eenmaal boven vind je de oude 13de-eeuwse stadsmuren van de stad en een schitterend uitzicht. Maar je kunt natuurlijk ook de beroemde Montagne de Bueren beklimmen. Als je bovenaan rechtsaf slaat, vind je even verderop het oorlogsmonument voor een nog mooier panorama over de stad.

Wandelen in Luik, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luik, wandelen in Luik | Mooistestedentrips.nl

Eten in Luik: boulets | Mooistestedentrips.nl

Aan het bier

Na al dat klimmen en klauteren heb je op zondag in Luik wel een versnapering verdiend en wat dat betreft zit je in Luik wel goed. Vlakbij de voet van Montagne de Bueren zit Brasserie C, mijn favoriete café in Luik, gevestigd in een oud Begijnhof. Hier wordt het laatste lokale bier van Luik geschonken, La Curtius, en je drinkt dit het beste in de prachtige tuin. Keer je liever terug naar het centrum, schuif dan aan bij het Beer Lovers Café. Hier weten echte bierliefhebbers wat lekker is en er is een fijne selectie verkrijgbaar. Bestel in ieder geval één van de bieren van Leopold 7, dit bier wordt in de omgeving gebrouwen en heeft een fijne citrusachtige smaak. Trek gekregen? In Luik moet je in ieder geval de specialiteit ‘boulets’ geprobeerd hebben, deze fijne gehaktballen eet je het beste bij Le Saint Grégory. Bekijk de leukste restaurants in Luik.

Leuk logeren in Luik: het Amosa Hotel

Tijdens een stedentrip Luik is het leuk om middenin het centrum te logeren. Je loopt dan binnen een paar minuten naar La Batte, de leuke terrasjes op de markt, de mooie winkels in het straatje En Neuvice en allerlei leuke restaurants. Het Amosa Hotel is een leuke en betaalbare keuze. Het hotel heeft een hippe en industriële uitstraling met veel hout en lederen meubels. De kamers hebben warme kleuren en lekkere bedden.

Leuk en goedkoop hotel in Luik: Amosa Hotel | Mooistestedentrips.nl

Leuk en goedkoop hotel in Luik: Amosa Hotel | Mooistestedentrips.nl

Plan een gezellig weekendje Luik

  • Parkeren in Luik is een beetje een gedoe (en duur), maar je reist vrij gemakkelijk met de trein naar Luik. Je komt dan bovendien aan op het wonderschone Liège Guillemins station dat door de architect Calatrava werd ontworpen. Als je 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste kaartjes vinden.
  • Als je een weekend naar Luik gaat, is de Liège City Pass een goede aanschaf. Je mag dan 2 dagen lang gratis naar alle musea en je mag gratis mee met een stadswandeling door Luik.
  • Bekijk alle leuke en handige tips over een stedentrip Luik.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer