Hotspot in Johannesburg: Maboneng Precinct

door Esther

9x zien, doen en proeven

Ga je tijdens je rondreis Zuid-Afrika naar Johannesburg? Dan mag je de wijk Maboneng beslist niet missen. Deze ooit zo grimmige wijk is nu één van de hipste plekken van de stad. Ik logeerde in Maboneng in 2014 en ging onlangs terug om te bekijken wat er allemaal was veranderd. En van de ontwikkelingen werd ik erg blij. Ik geef je 9 dingen die je in het Maboneng Precinct in Johannesburg echt moet zien, doen en proeven.

Jarenlang was Maboneng, dat in Sotho ‘Place of Light’ betekent, net als de rest van downtown Johannesburg, een no-go area. Na de afschaffing van de Apartheid werd de binnenstad overspoeld door criminaliteit. En het uiterlijk van verwaarloosde bakstenen opslagloodsen en betonnen flats hielp nu ook niet bepaald mee. Ontwikkelaar Jonathan Liebmann werd dan ook enigszins vreemd aangekeken toen hij in 2008 een aantal pakhuizen kocht en deze samen met architect Enrico Daffonchio omtoverde tot de culturele broedplaats die nu Arts on Main is. En daarna was het hek van de dam.

Vergelijkbaar met andere ooit grimmige wijken, zoals Friedrichshain in Berlijn, Williamsburg in Brooklyn en ’t Eilandje in Antwerpen, ontwikkelt het Maboneng Precinct zich langzamerhand tot een pleisterplaats voor jonge ondernemers, grensverleggende ontwerpers en gezellige cafés. Het Maboneng Precinct heeft nog steeds zijn ruige, historische uiterlijk, maar wordt tegenwoordig opgesierd met koffiebars, kleurrijke muurschilderingen, street art, culturele centra, galeries en eetcafés.

Oude, verwaarloosde panden worden nog dagelijks opgekocht, opgeknapt en verhuurd of verkocht. Maar op één voorwaarde: er worden geen bewoners uitgezet. Dit principe maakt niet alleen dat hipsters de wijk tegenwoordig op hun duimpje vinden, maar dat oorspronkelijke inwoners het project met open armen verwelkomen.

3x zien in het Maboneng Precinct

Street art spotten

Het Maboneng Precinct in Johannesburg was mijn eerste kennismaking met street art. In 2012 streek een grote groep internationale artiesten in de wijk neer en voorzag de vele blinde muren van waanzinnige kunstwerken. Veel van deze murals kun je nog steeds bekijken en er zijn er inmiddels ook genoeg bijgekomen. In Fox Street, Kruger Street, Main Street en Maritzburg street vind je de meeste werken.

Street art in Maboneng Precinct Johannesburg, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Street art in Maboneng Precinct Johannesburg, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Living Room, Maboneng Precinct, Zuid-Afrika | Mooistestedentrips.nl

Uitzicht vanaf Living room

Living Room is sowieso een leuke bar waar je ’s middags terecht kunt voor een drankje. Er hangt een heel relaxte sfeer en je zit tussen tientallen hangplanten. Echt een kleine groene oase in het verder zo urban centrum van Johannesburg. Maar de echte bonus is het uitzicht over heel downtown vanaf dit dakterras. Dus: bestel één van de craft beers op de kaart en geniet.

Museum of African Design

Het Museum of African Design (MOAD) is het eerste op het continent dat helemaal aan design is toegewijd. Het museum is opgezet met het idee dat Afrikaans zich niet laat definiëren door afkomst, ras of geografie en dat design juist verbindend kan werken. Het lichte, industriële pand, met de hoge plafonds en gewelfde ramen is de perfecte plek voor de wisselende exposities die het museum organiseert.

3x doen in het Maboneng Precinct

Market on Main

Ben je op zondag in Johannesburg? Spring in een taxi van Über en bezoek Market on Main. Deze neigborhood market was ongeveer de eerste die de deuren opende in Zuid-Afrika en inmiddels zijn weekend buurtmarkten een ontzettende hippe en gezellige verzamelplaats van locals. Op Market on Main kun je de lekkerste lokale hapjes proberen, van taarten, hotdogs en hamburgers tot traditionele Afrikaanse gerechten. Maar je kunt ook leuke spulletjes kopen van jonge designers.

The Sheds

Grappig: 2 eeuwen geleden was er op de plek waar nu Johannesburg is he-le-maal niets. Totdat er goud werd gevonden en er een complete goudkoorts losbrak en de stad maakte tot wat het vandaag de dag is. In de remise waar vanaf 1880 honderden trein- en tramstellen zijn onderhouden, kun je nu elk weekend terecht voor een ontzettend gezellige food market.

Leuk hotel in Johannesburg: 12 Decades Hotel | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Johannesburg: 12 Decades Hotel | Mooistestedentrips.nl

Logeren in 12 Decades Hotel

Op de bovenste verdieping van Main Street Life vind je de 7 kamers van boutiquehotel 12 Decades Hotel, een absolute hotspot in de wijk. De 7 kamers zijn door verschillende artiesten ingericht en representeren belangrijke decennia in de geschiedenis van Johannesburg. De kamer waar ik sliep stelt ‘The House that Jack built’ voor: de periode 1906-1916 voor waarin Johannesburg werd overspoeld door gelukszoekers die de goudkoorts allemaal flink te pakken hadden. Ontwikkelaar van het Maboneng Precinct Jonathan Liebmann ontwierp het interieur voor de kamer 1886 – 1896 Vision on Main Street. De kamers zijn allemaal erg ruim, hypermodern en je hebt een mooi uitzicht over de wijk. De kamers zijn bovendien voorzien van een eigen keukentje.

3x proeven in het Maboneng Precinct

Eat your heart out

Johannesburg kent tientallen leuke plekken om te ontbijten. In Maboneng was Eat your heart out mijn favoriet, vlak naast het 12 Decades Hotel. Bij Eat your heart out bestel je ontzettend lekkere koffie, bagels en wentelteefjes. Het café staat bekend om de koosjere gerechten op de kaart. Probeer een tafeltje buiten te bemachtigen, daar is het fijn mensen kijken.

Ontbijten in Johannesburg, Eat your heart out | Mooistestedentrips.nl

Hotspot in Johannesburg: Canteen | Mooistestedentrips.nl

Food trucks in Johannesburg, Cocobel | Mooistestedentrips.nl

Canteen

Door Canteen een restaurant te noemen, doe je het eigenlijk te kort. Canteen is gevestigd in Arts on Main en eten is slechts één van de dingen die je er kunt doen. Toegegeven, het is heerlijk om in de tuin of op het terras te genieten met een drankje, maar je kunt bij Canteen ook regelmatig voorstellingen en concerten bijwonen en er hangen telkens weer werken van andere kunstenaars aan de muur.

Cocobel

Ook foodtrucks hebben hun weg gevonden naar Johannesburg en op de hoek van Fox Street en Albracht Street kun je de mintgroene truck van Cocobel elke dag vinden. Deze foodtruck heeft alleen maar desserts! De locals komen er graag om een wafel of een ijsje te eten, maar ook om in de zon van een cocktail te genieten. Bij Cocobel geloven ze namelijk in desserts in de breedste zin van het woord. Wat dacht je bijvoorbeeld van Sangria slushies?

Bezoek Johannesburg tijdens je rondreis Zuid-Afrika

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer