De leukste musea in Luik

door Esther

Dat je als kunstliefhebber een stedentrip Luik moet maken, had je denk ik niet verwacht. Maar het is toch echt zo. Er staan heel wat bijzondere musea in Luik. Maar de kunst is er ook gewoon op straat te zien. Of je nu van street art houdt of van oude meesters: je vindt het in Luik. Bekijk de leukste musea in Luik die je niet mag missen.

Musea in Luik? Plan een stedentrip

Musea in Luik

Tsja, dat imago van Luik hè. Dat is toch wel hardnekkig. Het beeld van Luik bij velen blijft toch ‘grauw en industrieel’, vaak verkregen door een ritje richting Ardennen dat langs de stad leidde en niet door een daadwerkelijk bezoek. Zonde, want Luik is een ontzettend leuke en bruisende stad. Het heeft niet de overduidelijke trekpleisters, zoals Antwerpen en Brussel dat hebben, maar Luik heeft wel een compleet eigen karakter. Als je van kunst en cultuur houdt, mag je Luik al helemaal niet missen. Want er zijn een aantal heel bijzondere musea in Luik.

Liège Guillemins: station zonder façade

Kunst kijken in Luik: station Liège Guillemins | Mooistestedentrips.nl

Kunst kijken in Luik: station Liège Guillemins | Mooistestedentrips.nl

Kom je naar Luik met de trein, dan is station Guillemins meteen een fijne binnenkomer voor de kunstliefhebber. Het is dan wel geen museum in Luik, maar Guillemins is een prachtig kunstwerk. Het treinstation werd in 2009 geopend en was bedoeld om van Luik een volwaardige grote treinstad te maken waar ook TGV’s konden stoppen. En met succes, want vanuit Luik ben je nu bijvoorbeeld binnen een mum van tijd in Brussel of Keulen. De bekende Spaanse architect Santiago Calatrava (wiens werk je uitgebreid kunt spotten in zijn thuishaven Valencia) ontwierp het station en hij wilde een min of meer vrijstaand gebouw maken, dus een station zonder statige, ouderwetse façade en met succes: er is geen rechte lijn in het station te ontdekken.

La Boverie

Museum in Luik: La Boverie | Mooistestedentrips.nl

Museum in Luik: La Boverie | Mooistestedentrips.nl

Street art in Luik bij La Boverie | Mooistestedentrips.nl

Het mooie museum La Boverie ligt midden in het lommerrijke, gelijknamige park, net even buiten het centrum. Dat alleen al is een reden om er even langs te gaan, want het is er prachtig. Het gebouw maakte ooit deel uit van de wereldtentoonstelling in 1905 en is een aantal jaar geleden mooi opgeknapt. Nu is het in gebruik genomen als het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst in de stad. En wat mij betreft is het het mooiste museum in Luik. Er hangen werken van Monet, Van Gogh en Picasso. Maar koop ook een kaartje voor de tijdelijke tentoonstellingen, want die zijn meestal ook erg de moeite waard.

Musée de Beaux Arts (BAL)

Kunst in Luik, Musée de Beaux Arts Luik | Mooistestedentrips.nl

Blijf je liever in het centrum van Luik? Geen punt, want hier vind je ook genoeg bijzondere musea om te bezoeken. Zet in ieder geval koers naar het Musée de Beaux Arts (BAL). Toen ik dit gebouw voor het eerst zag, moest ik toch even slikken. Want zelfs de enorme vrolijke mural op de façade kan niet verhullen dat het gebouw een vreselijk lelijke, grijze kolos is. Maar eenmaal binnen merk je meteen dat die kolos zo zijn voordelen heeft, namelijk: enorme expositieruimtes, waardoor kunstwerken en schilderijen heel mooi tot hun recht komen. Er hangen veelal werken van locale artiesten en een bezoek aan het Musée de Beaux Arts (BAL) is als een reis door de tijd in de provincie Luik. Een aanrader.

Le Grand Curtius

Kunst in Luik, Le Grand Curtius | Mooistestedentrips.nl

Kunst in Luik, Le Grand Curtius | Mooistestedentrips.nl

Er huist maar liefst 7000 jaar geschiedenis in Le Grand Curtius, in een schitterend gebouw, vlakbij de Maas. In dit museum draait het vooral om toegepaste kunst en gebruiksvoorwerpen. De tentoonstellingen zijn in vijf verschillende verdiepingen verdeeld: wapens, archeologie, decoratieve kunst, glaswerk, religieuze kunst en Romaanse kunst. Het museum is groots ingedeeld (met veel pracht en praal) en het is erg leuk om er doorheen te wandelen.

Museum van het Waalse Leven

Het Museum van het Waalse Leven, ofwel het Musee de la vie Wallonne Liège, is gelegen aan de voet van de Montagne de Buren in een oud klooster en vertelt het leven van Luik door de eeuwen heen. Het museum is lekker ruim opgezet met mooie en kleurrijke exposities. Grappig is dat niet alleen aandacht wordt besteed aan de grote gebeurtenissen door de eeuwen heen, zoals de industriële revolutie en Eerste Wereldoorlog, maar ook de invloed van moderne huishoudelijke apparaten op het dagelijks leven in Luik.

Op de bodem van het zwembad

Musea in Luik, Le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Musea in Luik, Le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Stiekem de wens om eens in een leeg zwembad te wandelen? Dat kan dus gewoon in het centrum van Luik. Le Cité Miroir is misschien wel mijn favoriete bezienswaardigheid in Luik. Ooit was dit het eerste en enige overdekte zwembad in de regio en duizenden kinderen leerden er zwemmen. Het is gebouwd in prachtige Interbellum stijl in de jaren ’30 en voldeed destijds zelfs aan de Olympische eisen. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen, maar het pand is wel schitterend gerestaureerd en je kunt er terecht voor verschillende interessante foto-exposities. Vergeet ook niet om even plaats te nemen op de oude tribunes en uitgebreid om je heen te kijken.

Street art in Luik

Street art in Luik | Mooistestedentrips.nl

Street art in Luik | Mooistestedentrips.nl

Als je van street art houdt, denk je misschien niet meteen aan Luik. Begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. Ja, België heeft echt overduidelijke ‘street art steden’ en daar hoort Luik misschien niet bij. Toch kun je in Luik fantastisch street art spotten, zelfs vlakbij museum La Boverie. Wil je de meeste murals zien, dan ben je serieus een goede halve dag onderweg. In de wijk Outremeuse, aan de overkant van de Maas, vind je heel veel bijzondere murals. Ook op en in de buurt van Rue d’Amay, Rue de la Wache en e universiteit. Bekijk de mooiste street art in Luik.

Meer street art in België

Lees meer over Luik

Musea in Luik
Bewaar op Pinterest

Musea in Luik: ontdek de mooiste street art en leukste musea in Luik | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer