De leukste dagtrips vanuit Dublin

door Esther

Dublin heeft de perfecte ligging om de rest van Ierland te ontdekken. Maak je een stedentrip Dublin, dan ben je slechts een treinritje of korte busrit verwijderd van glooiende heuvels, prachtige kliffen, lieflijke dorpjes en adembenemende landschappen. Boek dus één of twee dagen extra, dan heb je tijd om een mooie dagtrip vanuit Dublin te maken. Benieuwd wat je allemaal kunt doen? Ik zet de mooiste dagtrips vanuit Dublin voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Dublin

Dagtrip vanuit Dublin? Zo pak je het aan

  • Eén van de gemakkelijkste manieren om een dagtrip vanuit Dublin te maken, is de DART. Deze forensentrein komt langs een heleboel fraaie kustplaatsen langs de Ierse oostkust.
  • Wil je net wat verder weg, naar een plek waar het openbaar vervoer niet of weinig komt, dan is een huurauto een goed idee. Over het algemeen is (links) autorijden in Ierland helemaal niet moeilijk. Tip: huur een automaat, dan hoef je niet ‘aan de verkeerde kant’ te schakelen.
  • Wat verder weg, bijvoorbeeld naar Galway of Belfast? Dan pak je simpel weg de trein. Op de website van Irish Rail check je de dienstregeling en kun je eventueel al kaartjes kopen.
  • Je kunt ook een georganiseerde dagtrip boeken. Vanuit Dublin zijn er genoeg mogelijk mogelijkheden. Hieronder geef ik zo goed mogelijk aan hoe je het aanpakt.

9x leuke dagtrips vanuit Dublin

Glendalough

Glendalough, Ierland: leuke dagtrips vanuit Dublin | Mooistestedentrips.nl

Glendalough, Ierland: leuke dagtrips vanuit Dublin | Mooistestedentrips.nl

Prachtig genesteld in de Wicklow mountains, tussen twee meren in ligt Glendalough. Eén van de mooiste plekken in Ierland én één van de populairste dagtrips vanuit Dublin. Glendalough ligt in een wat mysterieuze vallei met als hoogtepunt de kloosternederzetting uit de 6de eeuw van St. Kevin. In de vroege middeleeuwen was Glendalough een belangrijk spiritueel centrum en vele monniken en gelovigen vestigden zich hier. Hier werd bijvoorbeeld het religieuze Book of Glendalough geschreven, een boek waarvan het bestaan nog altijd in nevelen is gehuld. St. Kevin’s church en de omliggende begraafplaats stammen voor een groot deel uit de 11de eeuw. Loop even langs het bezoekerscentrum om te zien hoe Glendalough er in zijn hoogtijdagen uitzag en bekijk de film over het gebied. Vanuit Dublin kun je gemakkelijk een dagtrip naar Wicklow en Glendalough boeken. Kom je met de (huur)auto? Blijf ook een nachtje logeren in Glendalough, je kunt hier namelijk ook prachtig wandelen. Heather House en Tudor Lodge in het nabijgelegen Laragh zijn fijne plekken om te overnachten.

Powerscourt

Dagtrip vanuit Dublin: Powerscourt | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Dublin, Powerscourt Waterfall | Mooistestedentrips.nl

Powerscourt House is één van de fraaiste grote landhuizen in Ierland en ligt op steenworp van Dublin. In de 13de eeuw stond hier een aanzienlijk kasteel dat in de 18de een flinke barokke make-over kreeg. Na een brand is het landhuis eind jaren ’90 helemaal gerenoveerd. Powerscourt is vooral bekend vanwege de prachtige tuinen van het landgoed. Er is een indrukwekkende Italiaanse tuin, een Japanse tuin en fraaie fonteinen en vijvers. Op het landgoed, maar bereikbaar via een eigen ingang, vind je Powerscourt waterfall, de hoogste waterval van Ierland, omringd door een mooi bos. Houd je van whiskey? Bezoek dan ook de Powerscourt Distillery op het landgoed. Je maakt een dagtrip vanuit Dublin naar Powerscourt door Dublin Bus 44 te nemen naar Enniskerry waar Powerscourt ligt. Een georganiseerde dagtrip Powerscourt wordt vaak in combinatie met Glendalough aangeboden.

Howth

Howth, Ierland: dagtrip vanuit Dublin | Mooistestedentrips.nl

Op 25 minuten treinen met de DART van de stad vind je meteen één van de leukste dagtrips vanuit Dublin: Howth. Zodra je de pittoreske haven, de stranden met hier en daar een zeerob en de woeste kliffen ziet, snap je wel waarom een heleboel Dubliners in het weekend graag naar Howth komen. Hier is het heerlijk uitwaaien en prachtig wandelen. Als je nog nooit in Howth geweest bent, is de Howth Cliff Path Loop een mooi begin. Maar je kunt in Howth ook een boottochtje maken of met een kajak de zee op. Loop even langs bij Beshoffs The Market om de mooiste lokale producten te zien of te kopen. Bij Beshoffs Bros haal je vervolgens de beste fish and chips, maar er zijn in Howth genoeg leuke cafés en restaurants.

Dalkey

Uitzicht vanaf Killiney Hill, Ierland

Dagtrip vanuit Dublin, Dalkey | Mooistestedentrips.nl

Ook Dalkey is een dagtrip vanuit Dublin die je met de DART maakt. Hoewel het middeleeuwse stadje slechts kilometers buiten Dublin ligt, lijkt het alsof je in een totaal andere wereld verzeild bent geraakt. Een prachtige kustlijn, een mooi kasteel en heel veel gezellige pubs lokken zowel toeristen als Dubliners met liefde naar Dalkey. Populair is de Killiney Hill Walk, één van de mooiste wandelroutes vlakbij Dublin. Er zijn drie verschillende routes, waarvan The Loop de langste is en een uur in beslag neemt. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste uitzichten. Een bezoek aan Dalkey Castle is ook een aanrader. Daarna is het tijd om één van de fijne pubs te proberen, zoals The Corner Note Café. Vanuit Dublin kun je ook mee met een begeleide tour naar Killiney Hill en Dalkey Castle.

Malahide

Dagtrip vanuit Dublin: Malahide Castle | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Dublin: Malahide | Mooistestedentrips.nl

Malahide, ten noorden van Dublin is ook te bereiken met de DART en is een heel populaire bestemming voor een dagtrip. Malahide heeft een prachtige kustlijn, een knusse en gezellige dorpskern en natuurlijk Malahide Castle & Gardens. Vanaf de middeleeuwen tot de jaren ’70 was het kasteel eigendom van de Talbot familie en vandaag de dag kun je het kasteel bezoeken en zien hoe het er in haar gloriedagen moet hebben uitgezien. Maar de tuinen van het kasteel, en dan vooral de vlinderkas, zijn misschien wel nog wel het leukst om te bezoeken. Er zijn een heleboel leuke restaurants in Malahide, maar het is een echte aanrader om even iets lekkers te halen bij één van de foodtrucks, zoals Griolladh, en vervolgens een heerlijke strandwandeling te maken.

Dun Laoghaire

Dun Laoghaire, Ierland

Dun Laoghaire, Ierland

Ook naar Dún Laoghaire maak je een dagtrip vanuit Dublin met de DART. Het is één van de meest kleurrijke voorsteden van Dublin. Op zondagen is de Dún Laoghaire CoCo Market heel populair: een wekelijkse markt (met hoog festival-gehalte) waar je lekker eten en mooi design koopt. Het hart van Dún Laoghaire zit bomvol leuke pubs en eettentjes, zoals The Sunshine Café. Maar Dún Laoghaire heeft ook een fraaie pier en promenade, perfect voor een wandeling, of fietstocht. Bovendien kun je in Dún Laoghaire heel goed street art spotten, dankzij festival Dun Laoghaire Anseo. Op één dag twee stadjes met elkaar combineren? Neem ’s ochtends de DART naar Dún Laoghaire, vervolgens kun jemet de boot van Dún Laoghaire naar Howth, om vanaf Howth weer de DART naar Dublin te nemen.

Bray

Foto met dank aan Killruddery House and Gardens

Dagtrip vanuit Dublin, Bray en Killruddery House and Gardens | Mooistestedentrips.nl

Het verste dat je zo ongeveer met de DART kunt reizen voor een dagtrip vanuit Dublin is Bray (en Wicklow). Bray heeft een heel mooie kustlijn. Ga met een kajak de zee op, wandel over de lange promenade of maak een wandeling naar Bray’s head voor mooi uitzicht. Aan de rand van de stad vind je Killruddery House and Gardens, een waanzinnig mooi landhuis met een paar hele mooie restaurants erbij en geweldige tuinen om te wandelen.

Galway

Dagtrip vanuit Dublin: Galway | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip vanuit Dublin: Cliffs of Moher | Mooistestedentrips.nl

Galway is de meest kleurrijke stad aan de Ierse westkust en superleuk om te bezoeken als een dagtrip vanuit Dublin. Hier moet je naartoe voor de kleurrijke straatjes, geweldige pubs en restaurants en winkels waar prachtige ambachtelijke producten worden gemaakt, zoals houtsnijwerk, Aran-wol of de beroemde Claddagh-ringen. Wandel je richting de rivier, dan kun je heel mooie wandelingen maken. En op de een of andere manier is er in Galway ook altijd wel een leuk festival aan de gang. Vanuit Galway kun je ook  de beroemde Cliffs of Moher en The Burren bezoeken. Deze boottocht naar de Aran eilanden en Cliffs of Moher is een aanrader. Met de (huur)auto rijd je in zo’n drie uur van Dublin naar Galway, met de trein duurt het tweeënhalf uur. Als je het stadje en de omliggende bezienswaardigheden wilt bezoeken, kun je het best een overnachting inplannen.  Het Clayton Hotel is bijvoorbeeld een goede keuze. Je kunt ook een georganiseerde dagtrip vanuit Dublin boeken, dan ga je naar Galway, the Atlantic Way en Cliffs of Moher. Lees meer over Galway.

Belfast

Dagtrip Belfast vanuit Dublin | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan The Dirty Onion

Het grappige is dat je een stedentrip Dublin gemakkelijk kunt combineren met een dagje Belfast. Je reist met de trein in iets meer dan twee uur van Dublin naar Belfast. Met de bus doe je er langer over, maar dit is wel goedkoper. Belfast is één van de interessantste steden die ik ken. Ruig, vanwege haar roerige verleden, maar kleurrijk, bruisend en ontzettend gezellig. Ik kan je wel tig bezienswaardigheden in Belfast aanraden, maar als je één dag hebt, zou ik naar het Titanic Belfast gaan, een Black Taxi Tour maken, de St. George’s Market bezoeken en daarna een leuke pub in het Cathedral Quarter opzoeken, zoals The Dirty Onion. Maak je een georganiseerde dagtrip naar Belfast vanuit Dublin, dan bezoek je zowel de beroemde Giant’s Causeway als Belfast.

Dagtrips vanuit Dublin
Bewaar op Pinterest

Dagtrip vanuit Dublin? Ontdek de mooiste dagtrips vanuit Dublin. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Meer over Dublin en Ierland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Dublin > Dagtrips vanuit Dublin

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer