Wandeling van Utrecht naar Rhijnauwen

door Esther

Met gratis wandelroute

Het mooie van Utrecht is dan je vanuit het centrum binnen de kortste keren midden in de natuur staat. Je kunt een fiets huren en naar de Maarsseveenseplassen, Slot Zuylen of Haarzuilens fietsen. Maar als je meer van wandelen houdt, zijn er ook genoeg opties. Een van de leukste wandelingen die je vanuit het centrum van Utrecht kunt maken, is die naar Landgoed Rhijnauwen.

Je kunt je wandeling beginnen (of eindigen) aan het Ledig Erf in Utrecht, vol gezellige terrasjes en met de bezienswaardigheden en winkels om de hoek. Volg vanaf hier het riviertje de Kromme Rijn stroomopwaarts en je staat binnen een kwartier al middenin het groen. De Kromme Rijn ligt voor een groot deel binnen de stadsgrenzen van Utrecht, maar toch lijkt de stad, als je over het jagerspad langs het riviertje wandelt, mijlenver weg.

Landgoed Rhijnauwen en Amelisweerd

Het jagerspad langs de Kromme Rijn leidt naar landgoed Rhijnauwen, een knooppunt van verschillende wandelroutes. Ondanks dat deze routes niet al te lang zijn, zijn ze verbazend divers. Je wandelt door de bossen en rond de landgoederen van Amelisweerd en Rhijnauwen. Deze zijn niet erg groot, maar je bent er rustig een paar uur zoet. Het nabijgelegen restaurant Veldkeuken, dat ook als bakkerij dient, is de perfecte plek om even uit te blazen met een een kop koffie en een biologisch stuk taart, quiche of broodje in de knusse gelagkamer of het groene terras. Vanuit het restaurant vertrekken geregeld wandelingen met een boswachter en in het aangrenzende Museum Oud Amelisweerd, dat onlangs een complete renovatie onderging, zijn diverse fototentoonstellingen en exposities over oud-Hollandse toegepaste kunst een welkome afwisseling.

Fort Rhijnauwen

Als je besluit om de meest uitgebreide wandelroute te nemen, vervolg je je weg langs tientallen bunkers en kazematten. De meeste verdedigingswerken liggen er verlaten bij, maar soms kom je een pareltje tegen waarop een kudde schaapjes rustig ligt te kauwen. Enkele bunkers rond Rhijnauwen zijn nu een kunstobject. Uiteindelijk kom je uit bij het grootste fort langs de Hollandse Waterlinie: het Fort bij Rhijnauwen. Dit machtige vestingswerk, gelegen op 31 hectare grond, bood ooit plaats aan 150 kanonnen en werd voor het laatst gebruikt in de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers het bezetten.

Het fort is nog altijd in zeer goede staat en inmiddels een waardevol natuurgebied. Fort Rhijnauwen is de thuisbasis van ijsvogels, reeën, ringslangen en wezels. Er groeien zeldzame planten zoals orchideeën. Een bezoek kan alleen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer, maar een rondleiding langs de bijzondere toegangspoort, flankpartij, kazerne en slaapplekken van de honderden vleermuizen is de moeite waard.

Fort Vechten

Doordat Fort Rhijnauwen niet ver van de stad ligt, kan het behoorlijk druk zijn met dagjesmensen op de wandelpaden, vooral rond het Theehuis. Ben je toe aan rust? Combineer een wandeling naar Rhijnauwen dan met een wandeling naar Fort Vechten. Dit fort is van april tot en met september het toneel is van exposities, themawandelingen, evenementen en waar binnenkort het Waterliniemuseum de deuren opent. Vergeet onderweg niet om een ijsje te halen uit het raam bij restaurant Vroeg.

Tip: Bekijk het gebied vanaf het water. Huur een kano in het centrum van Utrecht, aan de Vecht of bij Rhijnauwen. Je kunt namelijk vanaf de Oudegracht in het centrum van Utrecht naar Rhijnauwen peddelen. Een tweepersoons kano is vanaf €6,50 per uur te huur.

Oudegracht-Utrecht-Bootjes

Eten en drinken tussen Utrecht en Rhijnauwen

 • De Moestuin
  De Moestuin ligt precies tussen Utrecht en Rhijnauwen in, in Maarschalkerweerd. Deze biologische landwinkel heeft ook een fijn lunchcafé waar je fijne broodjes en salades en versgebakken gebak kunt eten.
 • KEEK
  Voor je wandeling een kop koffie drinken of iets lekkers voor de lunch kopen om in je tas te stoppen? Bij KEEK kun je op gemak koffie drinken met wat lekkers erbij. Maar de dik belegde sandwiches zijn ook niet te versmaden.
 • Vroeg
  Na je wandeling van Utrecht naar Rhijnauwen kun je natuurlijk op de bus terug naar de stad stappen, maar vlakbij de bushalte, tussen de weilanden, vind je restaurant Vroeg. In de zomer is het hier goed toeven op het terras. Maar je kunt ook wat lekkers mee naar huis nemen, want Vroeg heeft een eigen bakkerij en ’s zomers kun je een ijsje of friet bij het afhaalraam kopen.
 • Louis Hartlooper Complex
  Schitterende bioscoop op het Ledig Erf, maar met lekker weer ook de plek om op het terras te zitten. Bovendien is er een hele fijne (bier)kaart!

Hotels in Utrecht (of bij Rhijnauwen)

 • Stayokay Bunnik
  Wil je echt op Landgoed Rhijnauwen overnachten om te genieten van alle wandelmogelijkheden, dan kun je bij deze Staokay terecht. Een handige locatie als je met meerdere mensen bent. Er zijn slaapzalen van 4 tot en met 10 personen, maar het hostel heeft ook enkele 2persoonskamers beschikbaar. Er is een gezellig café en terras bij het hostel en je kunt fietsen huren. Zo ben je in een mum van tijd in het centrum van Utrecht.
 • Happy town
  Altijd al eens aan één van de werven aan de Utrechtse gracht willen logeren? Happy town ligt aan de Twijnstraat. De perfecte locatie om een wandeling naar Rhijnauwen te starten of de stad te verkennen.
 • Mary K
  Aan het begin van de Oude Gracht vind je dit bijzondere kunsthotel. Het hotel is knus, kleinschalig en de kamers zijn bijzonder en comfortabel ingericht.
 • Court Hotel
  Op steenworp afstand van de Dom, zo’n 5 minuten lopen van het Centraal Museum. Ruime, moderne kamers. En ’s avonds kun je meteen een hapje eten in het bijbehorende restaurant De Rechtbank.

Bekijk al onze tips over een stedentrip Utrecht

Bekijk de wandeling van Utrech naar Rhijnauwen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer