De leukste wijken in Athene

door Esther

Athene is een stad met verrassend veel verschillende gezichten. Natuurlijk kun je niet om het historische oude centrum heen, maar eromheen liggen de leukste buurtjes. Kleurrijk, bruisend en soms met een rauw randje. Maar allemaal ontegenzeggelijk gezellig. Bekijk mijn favoriete wijken in Athene.

Plan een stedentrip Athene

De leukste wijken in Athene

Akropolis

Leuke wijken in Athene: Akropolis | Mooistetedentrips.nl

Philopappou heuvel | Mooistestedentrips.nl

Akropolis is inmiddels één van de meest populaire wijken in Athene. Logisch, zou je denken. Maar tot een jaar of tien geleden was de buurt rondom de meest bekende bezienswaardigheid van Athene lang niet zo geliefd. Het was er namelijk druk en vies. Maar de gemeente deed het verkeer in de ban en legde de lange voetgangersstraat Dionysiou Areopagitou Promenade aan tussen Akropolis en het centrum van de stad. Ook opende het fantastische Akropolis Museum de deuren en kwamen er nog meer voetgangersgebieden bij, boordevol terrasjes en leuke restaurants. Naast de bekende Akropolis is het in de wijk ook leuk om de Philopappou heuvel te beklimmen of het Ilias Lalaounis Jewellery Museum te bezoeken. En daarna is een drankje op de Drakou op zijn plaats.

Plaka

Wijken in Athene: Plaka | Mooistestedentrips.nl

Plaka, Athene | De leukste wijken in Athene

Eén van de meest bekende wijken in Athene en ook zeker de meest kleurrijke is Plaka. Ja, veel toeristen weten de wijk wel te vinden. Heel veel zelfs. En is dat terecht? Jazeker. Plaka heeft smalle straatjes, geflankeerd door pastelkleurige huisjes die je via trapjes kunt bereiken, omzoomd door prachtige bomen en struiken vol bloemen. De cafés hebben hun terrassen op de trapjes gebouwd en hoewel de prijzen er hoger liggen dan in andere wijken in Athene, moet je toch echt even bij één van deze cafés neerploffen. Mijn favoriet is Café Melina, waar het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat erg goed toeven is. Eén van de mooiste delen van Plaka is de buurt Anafiotika, die het dichts tegen de Akropolis ligt. De witgewassen huisjes met de gekleurde luiken lijken wel te zijn weggelopen van één van de Cycladen.

Monastiraki

Monastiraki | Mooistestedentrips.nl

Of je er nu in de buurt logeert, of er een keer uit de metro komt: je komt tijdens je bezoek aan Athene geheid een keer in Monastiraki. Het centrale plein van deze buurt is erg druk, maar als je de straatjes induikt, kom je langs oude moskeeën, een Byzantijnse kerk en natuurlijk de vlooienmarkt. In de zijstraatjes vind je een keur aan bijzondere winkeltjes vol antiek en rariteiten, al komen er wel steeds meer toeristenwinkels bij. Aan de rand van Monastiraki vind je de Antieke Agora, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de stad. Eten doe je er wat mij betreft bij het stijlvolle en gezellige Kuzina.

Psirri

Iroon plein, Psirri | Mooistestedentrips.nl

Street art in Athene | Mooistestedentrips.nl

Eerlijk, Psirri (ook wel geschreven als Psiri of Psyrri) is één van mijn favoriete wijken in Athene en ligt op steenworp afstand van Monastiraki, al is het veel minder toeristisch. Ik ben alleen al fan van de buurt vanwege het Iroon Plein, het bruisende hart. Of je nu ’s ochtends op het terras van Nancy’s Sweet Home gaat zitten voor een kop koffie en een overheerlijk stuk taart of ’s avonds een echt Grieks craftbiertje proeft bij Beertime, het is altijd gezellig op het plein. En je zit onder het prachtige kunstwerk van Vasmoukali, dat je zelfs vanaf te Akropolis kunt zien. Want dat is het tweede waarvoor je naar Psirri moet: de street art. In de Sarri straat en omliggende straatjes kun je de mooiste street art van Athene zien. En het is ook de buurt voor leuk winkelen, want in Agias Theklas en Pallados vind je de leukste onafhankelijke winkels van de stad.

Gazi

Leuke wijken in Athene: Gazi | Mooistestedentrips.nl

Er zijn maar weinig wijken in Athene die in de laatste jaren zoveel verandering hebben doorgemaakt als Gazi. De wijk ligt op steenworp afstand van het prachtige historische Keramikos. En toch kon de buurt er niet anders uitzien. Gazi betekent gas en ooit was het het oude gasterrein van Athene en rekende de hele stad op elektriciteit die hier werd opgewekt. De gasfabrieken opende de deuren halverwege de 19de eeuw en sloten de deuren in de jaren ’80. Het industriële terrein is nu de plek van theaters, clubs, bars en sterrenrestaurants. Tijdens mijn stedentrip Athene ben ik ’s avonds twee keer naar Gazi geweest en ik vond het er echt ontzettend gezellig. Wat mij betreft mag je ook zeker aanschuiven bij Cortone voor het eten of een cocktail.

Piraeus

Piraeus, Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Eigenlijk is Piraeus niet eens een echte wijk van Athene. Het is een voorstad en nog een flinke ook, op zo’n 10 kilometer ten zuiden van het centrum. Maar omdat je met de metro en de bus zo gemakkelijk in Piraeus kunt komen, tel ik het toch mee als één van de leuke wijken in Athene. De meeste reizigers kennen Piraeus van de haven en dat is niet zo raar, want alle bekende Griekse veerboten vertrekken er en ook de cruiseschepen die Athene aandoen, komen aan in Piraeus. Maar als je de straatjes parallel aan de haven induikt, vind je genoeg leuke winkeltjes, bars en restaurants. Op zondagochtend vindt er ook een heel fijne vlooienmarkt plaats. Aan de andere kant van het schiereiland vind je de kleine haven, Zea. Een geweldig pittoreske plek vol leuke bars en restaurants.

Lees meer over Athene

Wijken in Athene
Bewaar op Pinterest

Wijken in Athene | Ontdek de leukste kleurrijke wijken in Athene

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer