’t Eilandje in Antwerpen: het MAS, de oude haven en meer

door Esther

’t Eilandje in Antwerpen is een modern eerbetoon aan wat Antwerpen groot maakte: de haven en het water. In deze buurt in het noorden van de stad ontstond de havenstad die wereldfaam verwierf. De pakhuizen zijn prachtig opgeknapt en hebben andere bestemmingen gekregen. De nieuw aangelegde kades lijken wel speciaal gemaakt om te flaneren en de enorme jachten in de haven te bewonderen. Tijdens een stedentrip Antwerpen plof je dus even neer op één van de terrasjes of ga je uitgebreid ’t Eilandje ontdekken.

Red Starline: de verhalen van duizenden immigranten

De gigantische havenkranen en imposante gebouwen van Red Star Line, de rederij die talloze emigranten naar Amerika voer, staan nog als bakens van het verleden aan de horizon. Onlangs zond Belgische televisiezender Canvas nog een bijzondere documentairereeks uit over Red Star Line, met als aanleiding de opening van het gloednieuwe museum op ’t Eilandje.

In de oude rederijgebouwen vind je nu de talloze verhalen van immigranten uit heel Europa. Daarnaast is er aandacht voor de vele kunstwerken die door de eeuwen heen werden gemaakt van de haven, de stromen immigranten en de enorme schepen die hen vervoerden.

MAS: rijke scheepvaarthistorie

Het Museum aan de Stroom (MAS) opende in 2011 de deuren en staat als een waar pronkstuk in het midden van de wijk. Het museum herbergt de collectie van het oude Scheepsvaartmuseum, maar ook diverse bijzondere kunststukken die uit de Nieuwe Wereld via de haven in Antwerpen terechtkwamen. Maar vooral het havenleven staat centraal en je vindt hier diverse kunstwerken over haven en handel en het komen en gaan van verschillende culturen. Vooral het kijkdepot is de moeite waard. Hier staat de totale collectie van het museum uitgestald. Vanaf het dak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen.

Felixarchief: eten en kunst

Aan de Godefriduskaai met gezellige terrassen, is het Felixarchief. Dat was ooit een enorme opslagloods voor koffie, hop, graan, tabak en wijn. Nu is het pakhuis ‘het geheugen’ van Antwerpen: het stadsarchief. Wandel naar binnen om de oude binnenstraat te bewonderen, waar de douane de goederen controleerde. De vitrinekasten tonen de vroegere glorie van de Antwerpse haven. Je kunt regelmatig bijzondere fototentoonstellingen bezichtigen in het Felixarchief.

Havenbeeldjes: het leven van alle dag op ’t Eilandje

De haven van Antwerpen was van groot belang voor alle lagen van de Antwerpse samenleving, vooral aan het einde van de 19de eeuw draaide het hele sociale leven in de stad rond de haven. Vooral nadat de emigratiegolf naar Amerika op gang kwam. Rondom de kaaien en dokken zijn beelden te vinden die verschillende personages uit die periode voorstellen, zoals een emigrant, een melkmeisje, een dokwerker en een advocaat. Al wandelend door ’t Eilandje om je alle beeldjes vanzelf tegen.

Experimentele kunst in het Hessenhuis

Oké, technisch gezien niet op ’t Eilandje. Maar je kunt het bijna niet missen als je deze wijk bezoekt: het Hessenhuis. Zo’n 70 jaar geleden werd dit pakhuis door kunstenaars ingenomen door experimentele kunstenaars, zodat zij hun werk tentoon konden stellen. Sindsdien is het Hessenhuis de plek waar kunstenaars elkaar ontmoeten en waar met regelmatig bijzondere exposities worden georganiseerd. Het aangrenzende café is een goede plek voor de lunch.

Hotspot in Antwerpen: 't Eilandje, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Groen en genieten: Park Spoor Noord

Antwerpenaren hebben het nieuwste park van de stad, Park Spoor Noord, met veel enthousiasme ontvangen. Het park, dat ooit een wat droef maar enorm rangeerterrein voor treinen was, werd in 2009 geopend. Het heeft met ruim 24 hectare een enorme oppervlakte en het is dan ook niet zo gek dat de locals hier graag komen. Wat een ruimte! Er is veel groen, lange wandelpaden, een enorm skaterpark en natuurlijk horeca. Als het lekker weer is, moet je zeker even naar dit park toe.

Restaurants en cafés op ’t Eilandje

Heel veel horeca op ’t Eilandje heeft het water of de haven als thema, al was het alleen maar om dat ze zijn gevestigd in een schitterend gebouw dat ooit belangrijk was in de havengeschiedenis. ’t Eilandje is de laatste jaren één van de leukste plekken geworden om bijvoorbeeld op zaterdagavond uit eten te gaan. Maar overdag lunchen en ’s zomers lekker op een terrasje hangen en mensen kijken is er ook geen probleem. Dit zijn mijn favoriete cafés en restaurants op ’t Eilandje.

 • Het Pomphuis
  Eén van de meest interessante gebouwen op ’t Eilandje. De pompen in dit huis konden in een mum van de tijd de dokken droogleggen. Vandaag de dag kun je in de sfeer van weleer genieten van het schitterende Art Nouveau interieur en de sublieme visgerechten op de kaart.
 • Si L’eau
  Dit was één van de eerste restaurants die de deuren opende op ’t Eilandje en is daarom zowel bij mij, als de locals, al tijden favoriet. Het is een heerlijke plek voor koffie met wat lekkers erbij of een uitgebreide lunch.
 • Felixpakhuis
  Wil je op zaterdagavond leuk uit eten in Antwerpen? Reserveer dan een tafeltje bij het Felixpakhuis. Met diverse lekkere bieren op de tap zit er altijd wel wat voor je bij en ook de kaart herbergt een hoop goede gerechten. Bovendien is de sfeer top.
 • Cargo
  Zodra je deuren van Cargo de deuren openen, weten de Antwerpenaren: het is zomer! Je zakt hier heerlijk weg in strandstoelen, kijkt uit over de fonteinen van Park Spoor Noord en bestelt één van de fijne cocktails die op de kaart staan. Echt een aanrader.
 • De Burgerij
  Dit hamburgerrestaurant is in korte tijd echt een dikke hit geworden in Antwerpen. Er zijn inmiddels drie vestigingen, waarvan één op ’t Eilandje. Deze zaak is behoorlijk groot, maar de sfeer is goed en de hamburgers zijn echt heel goed.
 • Balls & Glory
  Een ontzettend leuk concept, naast het Felixpakhuis. Je bestelt hier gehaktballen, maar niet zo maar gehaktballen. Gehaktballen met lekkere vulling en met stoemp (stamppot) of salade erbij. Er zijn altijd vier varianten te bestellen, waaronder een vegetarische gehaktbal. Het leuke aan Balls & Glory in Antwerpen is dat het restaurant aan een grote eetwinkel vast zit, kun je meteen even winkelen.

Logeren op ’t Eilandje: Best Western Docklands

Als je liever in één van de leuke wijken van Antwerpen logeert in plaats van het drukke centrum, dan is ’t Eilandje ook een aanrader. Vooral omdat er tegenwoordig zo veel leuke cafés, bars en restaurants zijn, is het leuk om hier ’s avonds naartoe te gaan en daar vandaan gewoon je bed in te rollen.

Er zijn nog niet superveel hotels op ’t Eilandje, maar Best Western Docklands is zeker een aanrader. De locatie is top, op een minuutje lopen van het MAS en vlakbij alle andere bezienswaardigheden van ’t Eilandje. De kamers zijn netjes, kleurrijk en dik in orde. Sommige kamers hebben zelf een balkon, dat is in de zomer natuurlijk erg fijn. Je kunt al vanaf €69 logeren bij het Best Western Docklands.

Hotel op 't Eilandje, Antwerpen (foto door: Best Western) | Mooistestedentrips.nl

Hotel op 't Eilandje, Antwerpen (foto door: Best Western) | Mooistestedentrips.nl

Naar ’t Eilandje tijdens je stedentrip Antwerpen

 • Wil je ’t Eilandje ontdekken? In 100% Antwerpen staat een heel leuke wandeling over ’t Eilandje die je langs de mooiste bezienswaardigheden, leukste winkels en de beste restaurants leidt.
 • Je reist het gemakkelijkst naar Antwerpen met de trein, je hebt al een treinkaartje voor €21. Je kunt al een goedkoop treinkaartje naar Antwerpen kopen als je zo’n 3 maanden van te voren reserveert.
 • Je kunt ’t Eilandje en andere hippe wijken gemakkelijk ontdekken, want je kunt heel goedkoop een fiets huren in Antwerpen.
 • Vind je het leuk om bijzondere buurten in Antwerpen te ontdekken? Maak dan een kleine wereldreis door Antwerpen en ontdek de wijken Diamant, Borgerhout en Zurenborg.
 • Ook met oud en nieuw is het genieten in Antwerpen, bekijk alles over Antwerpen met oud en nieuw.
 • Heb je inmiddels zin gekregen in een stedentrip Antwerpen? Snap ik! In mijn CityGuide Antwerpen zet ik alle praktische en leuke tips voor een stedentrip Antwerpen voor je op een rijtje.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Yvonne van den Burg 25 september 2019 - 22:46

Hallo Esther,
Je stedentrip naar Antwerpen spreekt ons zeer aan. Fijn daar tips over te vinden.
Wij overwegen dit jaar om Kerst 2019 in Antwerpen te vieren.
Kan je ook iets meer vertellen over de Kerstweek in Antwerpen?
Met vriendelijke groet,
Yvonne

Antwoord
Esther 28 september 2019 - 17:14

Hallo Yvonne,
’t Eilandje is elk seizoen leuk, dus dat komt goed! Lees deze artikelen even voor meer informatie:
https://mooistestedentrips.nl/kerstmarkt-antwerpen/
https://mooistestedentrips.nl/antwerpen-perfecte-stedentrip-oud-en-nieuw/

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer