De leukste restaurants in Bilbao

door Esther

Lekker eten is nergens zo gemakkelijk als in Bilbao. Baskenland staat bekend om haar uitmuntende gastronomie en geen regio ter wereld heeft zo veel restaurants met Michelinsterren per vierkante kilometer. Maar ook met een normaal budget en geen reservering maanden van te voren kun je er fantastisch eten. Je struikelt over de leuke restaurants in Bilbao. Daarom zet ik mijn favorieten voor je op een rijtje en laat ik je weten waar je echt bijzondere pintxos in Bilbao kunt eten.

Plan je stedentrip Bilbao

  • Je vliegt binnen twee uur naar Bilbao, bijvoorbeeld vanaf Amsterdam met KLM of Vueling of met Transavia vanaf Rotterdam. Vergelijk vliegtickets Bilbao en bekijk wat voor jou handig en goedkoop uitpakt.
  • Er zijn veel leuke hotels in Bilbao. Ik logeerde in Hotel Plaza, een heel fijn hotel met uitzicht op de rivier. Liever in de oude stad logeren? Dan is Casual Guera een aanrader.
  • Liever niet uren spitten op internet en prijzen vergelijken? Je kunt ook gemakkelijk een kant-en-klare stedentrip Bilbao boeken.
  • Weten waar je lekker pintxos in Bilbao kunt eten? Ga mee met een foodtour door de stad en leer de leukste adresjes kennen.
  • Bekijk alle tips over Bilbao.

Eten en drinken in Bilbao

Eten en drinken in Bilbao, bekijk de leukste bars en restaurants in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Bilbao werkt min of meer hetzelfde als in de rest van Spanje. ’s Ochtends ontbijt je met iets lichts, bijvoorbeeld een zoet broodje. Om een uur of tien wandel bij een café naar binnen en bestel je een kop koffie met een ‘bocadillo’, een hartig en knapperig broodje. Vanaf een uur of één is het tijd voor een uitgebreide lunch. Bij de meeste restaurants kun je, buiten de kaart om, het menú del dia bestellen. Je eet dan superlekker één of twee gangen voor een prikkie. Weinig toeristen weten dit, maar het is echt een aanrader.

Een plek waar je superlekker kunt lunchen en het menu del dia kunt bestellen is Café Iruña. Een mooi, traditioneel café waar je geheid tussen de locals zit. Zo rond vijf uur, half zes is het tijd voor een borrel met pintxos erbij. Hier kun je, als je wilt, rustig de rest van de avond mee doorgaan. Liever naar een restaurant? Net als in de rest van Spanje hoef je ook in Bilbao niet voor negen uur ’s avonds voor het avondeten aan te schuiven.

Wat is het verschil tussen tapas en pintxos?

Verschil tussen tapas en pintxos. Pintxos eten in Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Je gaat op stedentrip Spanje, dus je wilt tapas eten. En pintxos zijn toch hetzelfde? Laat ze het in Baskenland niet horen! Grofweg is het zo dat je tapas kunt delen. De gerechtjes worden in een pannetje of op een bordje geserveerd en deel je met je tafelgenoten. Pintxos daarentegen, die hoef je met he-le-maal niemand te delen.

Sterker nog: het is beter dat je een pintxo gewoon in één keer zelf in je mond steekt. De meeste hapjes komen op een prikkertje, vandaar de naam, en erop zit letterlijk een opeenstapeling van lekkere ingrediënten die elkaar perfect aanvullen. Elke zichzelf respecterende bar of restaurant in Bilbao heeft een selectie pintxos klaarstaan voor gasten. Voor een paar Euro kun je er twee of drie op een bordje bij je drankje bestellen.

Restaurants Bilbao

Mercado de la Ribera

Mercado de la Ribera, Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Mercado de la Ribera, Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Een mooie plek om te beginnen tijdens een culinaire zoektocht in Bilbao is de Mercado de la Ribera. Dit is de traditionele, overdekte markt van de stad en je kunt hier de mooiste verswaren kopen, maar ook bij één van de restaurantjes aanschuiven voor wat lekkers. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik de overdekte markten in bijvoorbeeld Valencia en Malaga leuker vond dan de Mercado de la Ribera. Maar de markt heeft wel mooie glas in lood ramen en is een fijne plek voor een kop koffie ’s ochtends of een koel glas Vermout aan het einde van de dag.

El Globo

Foto met dank aan El Globo | Mooistestedentrips.nl

Aan het einde van de dag gaan de Bilbaíns naar de nieuwe stad voor een drankje en een hapje. Het gebied rondom Arbieta Kalea is het meest populair. Hier zitten veel leuke bars die je niet per se als hip zou bestempelen, maar waar je geweldig pintxos kunt eten. Bij El Globo is zelden een tafeltje onbezet. Maar dat is helemaal niet erg. Je neemt je glas en hapjes gewoon mee naar buiten. Je mag overal zitten, zo lang je je glas maar terugbrengt naar de bar.

La Viña del Ensanche

Restaurants Bilbao, foto door: La Viña del Ensanche | Mooistestedentrips.nl

Voor je bij La Viña del Ensanche naar binnen bent gelopen, wist je niet dat er zo veel verschillende hammen zijn en dat je niet zo maar een ham kunt bestellen. Bij La Viña del Ensanche schenken ze de lekkerste wijnen bij prachtige Spaanse hammen. Een heel leuke ervaring.

La Olla

Foto met dank aan La Olla

Je komt tijdens je stedentrip Bilbao als vanzelf op Plaza Nueva terecht, het centrale plein in de knusse oude stad van Bilbao. Het plein zit tjokvol leuke tapasbars. La Olla is één van mijn favoriete restaurants in Bilbao. Je vindt er niet alleen klassieke pintxos op een prikkertje, maar ook wat moderne varianten. Heb je zin in wat grotere gerechten? Dan kun je achterin de gezellige zaak aanschuiven en à la carte eten.

Café Bar Bilbao

Restaurants Bilbao, foto met dank aan Café Bar Bilbao

Pintxos in Bibao? Dan kun je eigenlijk niet om Café Bar Bilbao heen. Dit is echt een instituut aan Plaza Nueva. De bar en de clientèle is lekker kleurrijk. En het is één van de restaurants in Bilbao waar je zowel tapas als pintxos kunt eten.

Motrikes

Restaurants in Bilbao: Motrikes | Mooistestedentrips.nl

Dit is zo’n typisch adresje waar je niet snel binnen loopt. Motrikes, aan Somera 41, is traditioneel Baskisch met dito klandizie. Er is geen menu. Je kunt maar één ding bestellen. Pittige champignons, vers van de bakplaat, en een glas bier. Met de Baskische leuzen aan de muur en de traditionele stamgasten is het echt een bezoeking. En zijn die champignons pittig? Laat ik het zo zeggen, de vellen hingen aan mijn verhemelte.

Mina

Foto met dank aan Mina

Tijdens je stedentrip Bilbao bij een van de restaurant met een Michelinster eten? Dan moet je bij Mina zijn. Bij de meeste restaurants in Bilbao met één of meer sterren moet je maanden van te voren reserveren en flink de portemonnee trekken. Maar bij La Mina ben je ook op tijd als je een paar dagen van te voren reserveert en je kunt er heel lekker voor een goede prijs eten. De ingrediënten komen allemaal van de lokale markt of uit de directe regio. Mina zit aan de kade van de wijk San Francisco, een beetje rauwe buurt in Bilbao, met uitzicht op de rivier en de markt.

Baster

Restaurants in Bilbao, Baster | Mooistestedentrips.nl

Baster is misschien wel de best gelegen bar in Bilbao. Hij is namelijk tegen de kathedraal van de stad aangebouwd. Het terrasje voor de deur zit van ‘ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol, zowel met locals als toeristen. En dat is niet zo gek. Het is een mooie plek en je kunt er perfect mensen kijken.

Ander Etxea

Foto met dank aan Ander Etxea

Loop tijdens je stedentrip Bilbao binnen bij Ander Etxea aan de Barrenkale Kalea. Als je durft. Dit is een echte no-nonsense Baskische kroeg, met Picasso’s Guernica groot aan de muur. Je bestelt er een Marianito, de cocktail van het huis. Hierin zit Vermout, wodka en nog een scheut van iets uit een fles zonder label. Ofwel: deze cocktail drink je niet te vroeg op de avond. En als je glas leeg is, is je Baskisch net iets vloeiender.

Bar Marzana 16

Foto met dank aan Bar Marzana 16 | Mooistestedentrips.nl

Wil je nog een afzakkertje voordat je naar bed gaat? Dan is het terras aan Marzana Kalea 16 een geweldige plek. Gewoon zo’n terras waar buurtgenoten de dag komen doornemen met een goed glas bier of een Vermout. Het uitzicht op de rivier en de Mercado de la Ribera is een fijne bonus. Nou goed, una más.

Meer over Bilbao

Restaurants in Bilbao
Bewaar op Pinterest

Pintxos Bilbao: bekijk de leukste restaurants in Bilbao, Spanje | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Bilbao > Restaurants in Bilbao

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer