Fietsen in Cordoba

door Esther

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: fietsen in Cordoba is leuk. Of je de stad nu bezoekt tijdens een rondreis Andalusië of, zoals ik, een stedentrip Cordoba maakt, als je op de fiets stapt zie je net even wat meer dan alleen het oude centrum van de stad. Kom meer te weten over de geschiedenis en ontdek naast de highlights ook wat onbekende bezienswaardigheden in Cordoba. Zin om te fietsen in Cordoba? Bekijk alle tips.

Plan een stedentrip Cordoba

Baja bikes Cordoba (foto met dank aan Baja Bikes)

Fietsen in Cordoba: tips

Fietsen in Cordoba is niet alleen leuk, maar ook erg gemakkelijk. De stad is, op het heuveltje waarop de Mezquita is gebouwd na, behoorlijk vlak. Perfect om te fietsen. Rondom het oude centrum liggen bredere wegen waar je veilig fietst, maar ook in het oude centrum kun je goed uit de voeten op de fietsen. Er zijn verschillende manieren om de stad op de fiets te verkennen. Tijdens mijn bezoek aan de stad ging ik mee met de highlights tour langs de mooiste bekende en onbekende plekken van de stad, met mijn zoontje achterop. Wil je net even meer vrijheid, dan kun je natuurlijk ook een fiets huren in Cordoba. Je ontdekt dan heel gemakkelijk de leuke plekken buiten het centrum en de stad (en dat scheelt een hoop lopen, weet ik nu uit ervaring).

Fietsen in Cordoba

Langs de highlights

Fietsen in Cordoba, Juderia van Cordoba

Fietsen in Cordoba, Juderia van Cordoba

Fietsen in Cordoba. Mezquita, kathedraal van Cordoba

Fietsen in Cordoba, Mezquita van Cordoba

Fietsen in Cordoba doe je meestal het best in de vroege ochtend of het begin van de avond. Cordoba is één van de zonnigste steden in Spanje en er valt nauwelijks regen. Perfect om te fietsen. Wij stapten ’s ochtends op de fiets en al snel reisden we terug de tijd naar het Cordoba van de 10de eeuw. In die periode was de stad het grootste economische en culturele centrum in de westerse wereld en werd, net als de rest van het Iberisch schiereiland, geregeerd door de Moorse koningen.

Tijdens die periode leefden moslims, Joden en christenen vreedzaam met elkaar binnen de stadsmuren van Cordoba. Aangezien de Joden hun eigen rechtssysteem kenden, woonden zij voornamelijk in de Joodse wijk, de Júderia. Een wirwar van kleurrijke straatjes met fraaie binnentuinen en een heel mooie, kleine synagoge. In de Calle de los Judíos vind je nog een bronzen beeld van Maimónides, Joods filosoof en dokter uit Cordoba.

In deze periode werd ook de wereldberoemde Mezquita gebouwd. Nog altijd één van mijn favoriete gebouwen ter wereld. Het groeide uit tot de op één na grootste moskee ter wereld en vandaag de dag is alleen de buitenkant al, met de prachtige sleutelgatvormige deuren en fraai versierde toegangspoorten, het bewonderen waard. Maar plan ook vooral een bezoek aan de Mezquita (en trek hier een paar uur voor uit) zodat je de prachtige architectuur, de vele bogen en pilaren, de religieuze kunst én de kathedraal die middenin de oude moskee verrijst, kunt bewonderen.

Onbekende bezienswaardigheden

Fietsen in Cordoba, Plaza de la Corradera

Fietsen in Cordoba, Templo Romano

Fietsen in Cordoba, Palacio de Viana

Real Iglesia de Santa Marina de Aguas Santas

Hoewel het heerlijk (ver)dwalen is in het oude hart van de stad is het een aanrader om, juist met de fiets, ook de bezienswaardigheden buiten het oude centrum te bekijken. Net buiten het oude centrum van de stad ligt Plaza de la Corradera, het kleurrijke, centrale plein van de stad met een heleboel terrasjes. Niet veel verder ligt de Templo Romano, een tempel waarvan de elf zuilen nog altijd trots overeind staan.

Als je gaat fietsen in Cordoba mag je wat mij betreft het Palacio de Viana niet missen. Het 16de-eeuwse stadspaleis behoorde toe aan de familie van Marqueses de Viana en het is een geweldige plek om te bekijken hoe de gegoede stand van Andalusië eigenlijk leefde. Hoogtepunt van het paleis zijn de twaalf binnentuinen met prachtige planten, bloemen, bomen en fonteinen. Fiets je verder de straat in dan kom je langs Real Iglesia de Santa Marina de Aguas Santas. Deze maakt deel uit van de zeven Iglesias Fernandinas. Nadat Koning Ferdinand in de 16de eeuw een kathedraal toevoegde aan de Mezquita, moesten ook zeven andere kerken, die ooit een moskee waren, eraan geloven. Deze kerken zijn dus allemaal eeuwenoud en hebben toch een totaal eigen karakter. Bovendien is het leuk om de kerken te bezoeken, omdat je zo in de wijkjes komt die de meeste toeristen links laten liggen. Je bezoekt de zeven kerken overigens gratis met je toegangsticket van de Mezquita.

Langs de rivier

Fietsen in Cordoba, Guadalquivir en Puente Romano

Rijd vanaf de wijk San Pedro, waar zich de Templo Romano en een aantal Iglesias Fernandinas zich bevinden, richting de rivier. Sla de P.º de la Ribera op, want zo kun je een heel eind langs de rivier de Guadalquivir rijden en heb je een heel anders zicht op Cordoba. Er zijn verschillende uitzichtpunten langs de weg om even mooi over de oude stad heen te kijken. Via de Puente del Arenal rijd je weer richting de oude stad en fiets je zowat tegen de historische Puente Romano aan. Dit is misschien wel mijn favoriete plek in Cordoba, omdat je er zo’n magnifiek uitzicht hebt.

San Basilio en de Patios de Cordoba

Fietsen in Cordoba, patios de Cordoba

Bezienswaardigheden Cordoba, de patio's van Cordoba

Foto met dank aan Caballerizas Reales

Uitzicht vanaf het Alcazar de los Reyes Cristianos

Ga liever niet op de fiets de Puente Romano over, maar rijd liever over de Puente de San Rafael weer naar de oude stad. Want je schiet dan zo de wijk San Basilio in, een buurt die ook wel bekend staat als de wijk van de patio’s. De patio’s van Cordoba zijn toch wel de meest verrassende bezienswaardigheden in Cordoba. Sterker nog, de patio’s van Cordoba staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens het jaarlijkse patio festival in mei wordt er stevig gestreden om de prijs van de mooiste patio in de wacht te slepen. De prachtige binnenplaatsjes zijn soms al eeuwenoud en er hangen en staan tientallen potten vol mooie bloemen en planten. En met de fiets kun je er een aantal prima bezoeken. De patio’s zijn veelal gratis te bezoeken, maar een fooi wordt gewaardeerd, omdat er altijd wel iemand aanwezig is om uitleg te geven over de binnentuin en de verschillende planten.

De koninklijke stallen, de Caballerizas Reales, liggen aan de rand van San Basilio en via deze plek rijd je de oude stad weer in. Je kunt hier trainingen van de paarden bijwonen. Maar het is nog bijzonderder om voor één van de avonden van je stedentrip een flamenco-voorstelling bij te wonen. Even verderop vind je het Alcazar de los Reyes Cristianos met de prachtige tuinen.

Fietsen in Cordoba: naar Medina Azahara

Medina Azahara

Medina Azahara

Medina Azahara

Wil je fietsen in Cordoba, maar heb je de meeste bezienswaardigheden in de stad al gezien en wil je net even iets anders? Maak dan een fietstocht naar Medina Azahara. Medina Azahara (of Al Madinah al-Zahr) ligt zo’n tien kilometer ten noorden van Cordoba en is geweldig om te bezoeken. Deze stad werd als Arabische hoofdstad gebouwd in de 10de eeuw, maar werd in de 11de eeuw alweer vernield bij een aanval. Aan het begin van de vorige eeuw werd de stad opnieuw ontdekt en de vondsten en opgravingen zijn echt de moeite waard. Tijdens de fietstocht naar Medina Azahara rijd je vanuit het centrum naar de buitenwijken van Cordoba en fiets je door het mooie Andalusië naar Medina Azahara, dat wordt gezien als één van de belangrijkste archeologische plekken in Spanje. Als je er eenmaal bent, heb je natuurlijk tijd om Medina Azahara te bezoeken en kun je ook even wat eten en drinken. Fijn: je stapt tijdens deze fietstocht standaard op een elektrische fiets, maar je mag ook kiezen voor een gewone fiets.

Lees meer over Andalusië

Fietsen in Cordoba
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Cordoba. Ga fietsen in Cordoba (met Baja Bikes) en ontdek de mooiste plekken van de stad | Mooistestedentrips.nl

Meer fietsen in Spanje

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Cordoba > Fietsen in Cordoba

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer