Street art in Leuven

door Esther

Houd je van street art en zit je te denken aan een weekendje België? Dan moet je beslist naar Leuven. In deze bruisende Vlaamse stad struikel je werkelijk over de werken van beroemde én lokale kunstenaars. Je ontdekt de mooiste werken gewoon te voet of met de fiets, bijvoorbeeld van Bisser, Dzia en Julieta XLF. Bekijk de mooiste street art in Leuven.


Plan een weekendje Leuven

Street art in Leuven, ontdek de mooiste street art in Leuven

Street art Leuven bekijken: tips

  • In het centrum kun je al een heleboel street art in Leuven zien. Maar met een huurfiets kun je ook de street art buiten het centrum bekijken. Je kunt bijvoorbeeld een korte route of een lange route volgen.
  • Op deze kaart zie je waar de meeste werken liggen en krijg je uitleg over een heleboel grote en bekende kunstwerken.
  • Natuurlijk is de street art cities app ook handig om erbij te houden als je street art in Leuven gaat ontdekken.

Over street art in Leuven

Street art Leuven (foto met dank aan Street Art Cities) | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven (foto: Café De Optimist)

Street art Leuven, Bisser | Mooistestedentrips.nl

Net als in andere steden kent street art in Leuven zijn start in de jaren ’70 en ’80. Voortgekomen uit de hiphop-beweging, met veel protestgraffiti. Maar de laatste tien, vijftien jaar is de street art in Leuven aan een opmars bezig. Er zijn artiesten opgestaan die zich hebben gespecialiseerd in kunt in de openbare ruimte en in Leuven is het wat dat betreft echt genieten geblazen. Ga je gewoon te voet op pad, dan zie je al een heleboel werk in de buurt van het station. Loop vanaf het station de Maria Theresiastraat in en je loopt binnen de kortste keren tegen een heleboel street art aan, bijvoorbeeld van Bisser en Dzia. Of je verkent juist de andere kant van het station. Ik logeerde bij het Park Inn by Radisson Blu en vond een heleboel street art in de driehoek van de Nollekensstraat, Karel Schurmansstraat en Prins Regentlaan. Maar ook in de nieuwe wijk Vaartkom en vlakbij Abdij van Park vind je bijzonder mooie street art in Leuven.

Street art in Leuven

Bisser

Street art Leuven: Bisser | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: Bisser | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: Bisser | Mooistestedentrips.nl

Street art in Leuven: Bisser. Ontdek de mooiste street art in Leuven

Street art in Leuven: Bisser, Hans Geyens en Nils Westergard

Leuven heeft geen kunstacademie of hogeschool voor de kunsten. Dat maakt dat er relatief weinig kunstenaars uit de stad komen. Bisser is zonder meer de bekendste. De kunstenaar studeerde aan de kunstacademie in Gent en raakte daar geïnspireerd door street art in Gent en de werken van de grote kunstenaars op de muren aldaar. Bisser heeft een totaal eigen en ontzettend herkenbare stijl. Zijn ‘mannetjes’, dieren met menselijke trekken en zijn simpele kleurenpalet springen meteen in het oog. Zo is in de Mussenstraat zijn enorm bekende ‘sitting young man’ te zien en even verderop ‘Blue Cat and birds’. In de wijk Vaartkom vind je aan de Burchtstraat zijn bekende werk ‘Kraken gaat door’ en bij de fabriek van Stella Artois staat nog ‘Untitled & Signals’ dat hij samen met Hans Geyens en Nils Westergard maakte. Maar je komt in Leuven nog veel, veel meer bijzondere werken van Bisser tegen.

Dzia

Street art Leuven: Dzia

Street art in Leuven (foto met dank aan street at cities app)

Street art Leuven, Dzia | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Dzia & Sons

Een andere Belgische kunstenaar die goed vertegenwoordigd is in de Leuvense straten is Dzia. Deze, uit Antwerpen afkomstige, kunstenaars stond aan die wie van punkzine Krank, maar heeft op de straten een totaal eigen stijl ontwikkeld. Dieren, vaak met verrassend hoog knuffelgehalte door het fraaie kleurgebruik, bestaand uit een uniek lijnenspel. Een werk van Dzia is altijd herkenbaar. In Leuven vind je een duif aan de Justus Lipsiusstraat, de twee beroemde vossen aan de Lindensestraat, een specht aan de Rondestraat en krekels aan de Brusselsestraat. Dzia dichter bij huis zien? Dzia heeft ook bijzondere werken gemaakt in Breda en Heerlen.

Street art Leuven: rond het Sint-Donatuspark

Street art Leuven: tips | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: tips | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje Leuven wandel je vast wel even langs de beroemde universiteitsbibliotheek. Sowieso een goed idee, het is immers één van de bekendste bezienswaardigheden in Leuven, maar rondom de bibliotheek is ook nog wel street art te vinden. Zo zijn aan het Herbert Hooverplein een heleboel radiatorhuisjes die vrolijk zijn beschilderd. Schiet vervolgens achter het Sint-Donatuspark de Vlamingenstraat in voor wat bescheiden, maar vrolijke werken.

The Girl with the Suitcase

Street art Leuven, The Girls with the Suitcase

Eén van de mooiste werken in Leuven vond ik The Girl with the Suitcase, van de Mechelse kunstenaar Smates. Je vindt haar in de Pieter Nollekensstraat in de wijk Kessel-Lo. Het is een heel realistisch werk, geschilderd over de hele hoogte van het gebouw. Daardoor lijkt het meisje het huis in de lopen. Maar kijk goed, want haar koffertje is eigenlijk een elektriciteitskastje, waardoor de hele schildering nog iets mysterieuzer wordt.

Julieta XLF

Street art Leuven, Julieta XLF

Street art Leuven, Julieta XLF

Het werk van Julieta XLF is vertederend en maakt je gegarandeerd vrolijk. Misschien heb je haar werk wel gezien tijdens een stedentrip Valencia, in het Barrio del Carmen. Julieta werkt veel met kleur en is geïnspireerd door de natuur en alle vormen en kleuren die er van nature al zijn. Er zitten geen verborgen boodschappen in haar werk, ze vindt het belangrijk dat haar werk een glimlach op het gezicht tovert. Tijdens mijn laatste stedentrip Leuven had ik mijn auto geparkeerd in de Minckelersparking en net om de hoek liep ik tegen een werk van Julieta XLF aan: Couleur Quartier Pee & Nel, gemaakte op een lagere school. Het werk, dat de hele gevel omvat, is een ode aan de diversiteit in de buurt.

Spoorzone Abdij van Park

Street art in Leuven, Super-A en Collin van der Sluijs | Mooistestedentrips.nl

Street art in Leuven, Super-A en Collin van der Sluijs | Mooistestedentrips.nl

Street art in Leuven, Super-A en Collin van der Sluijs | Mooistestedentrips.nl

Door: Super-A en Collin van der Sluijs

Het Koninkrijk, foto met dank aan Treepack

Het Koninkrijk, foto met dank aan Treepack

Abdij van Park ligt buiten het centrum van de stad, maar is niet alleen prachtig om te bezoeken, je kunt hier ook heel goed street art in Leuven zien. Zodra je richting de parkeerplaats van het park rijdt, fietst of wandelt, zie je meteen op het viaduct de werken van Super-A en Collin van der Sluijs. Een geweldige samenwerking waarin je meteen de flora en fauna van het park in wordt getrokken. Even verderop vind je aan de Geldenaaksebaan, op de zijkant van een school, nog een fraaie uil van dit kunstenaarscollectief. Aan dezelfde spoorzonde vind je bij een andere spoorwegtunnel het werk Het Koninkrijk van Treepack. Dit werk verbeeldt een wereld waarin dieren zonder enige dreiging vrijuit kunnen leven. Het werk werd samen met wijkbewoners tot stand gebracht.

Lees meer over Leuven

Street art Leuven
Bewaar op Pinterest

Street art Leuven: ontdek alle mooie street art in Leuven, België. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Street art Leuven: ontdek alle mooie street art in Leuven, België. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Meer street art in België

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Leuven > Street art Leuven

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Clara Philibert 24 maart 2023 - 06:58

Mooi. Ik wist niet dat er zo veel street art was

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer