Lichtfestival in Gent

door Esther

Voor het Lichtfestival Gent heb ik een zwak. Het was het eerste lichtfestival dat ik ooit bezocht en ook de vorige editie vond ik een enorm succes. In 2024 zijn de straten van Gent wederom het toneel van Lichtfestival Gent en over een parcours van ruim zeven kilometer vind je maar liefst 32 lichtkunstwerken van (internationale) topkunstenaars. Wil jij dit jaar naar het Lichtfestival Gent? Bekijk dan alle tips voor je bezoek aan de stad en het festival.

Plan een stedentrip Gent

 • Je reist gemakkelijk en snel met de trein naar Gent. Je stapt uit bij station Gent Sint Pieter en vanaf het station stap je op de tram en ben je zo bij je hotel.
 • Kom je liever met de auto? Zoek dan een hotel met parkeerplaats, dat scheelt erg in de parkeerkosten. Tijdens het Lichtfestival Gent logeerden wij bij Holiday Inn Gent aan de rand van de stad. We konden er gratis parkeren en de tram stopte voor de deur. Ideaal.
 • Op zoek naar een leuk hotel in Gent dat meer in het centrum ligt? Dan is de Snooze Inn een leuke optie.
 • Bekijk alle tips voor een weekendje Gent.

Lichtfestival Gent: de voorbereidingen

Lichtfestival Gent: bekijk de tips (foto: Bas Bogaerts, Stad Gent)

Lichtfestival Gent 2021, Idipsum | Mooistestedentrips.nl

Lichtfestival Gent 2021, Diving in the sea of colours | Mooistestedentrips.nl

 • Zorg dat je ruim van te voren je hotel in Gent boekt. De hotelkamers lopen snel vol voor het Lichtfestival Gent.
 • Parkeren in de stad tijdens het Lichtfestival Gent? Nou, liever niet. Bij de Gent Expo, net buiten de stad, is genoeg parkeerruimte en je pakt er eenvoudig de tram naar het centrum.
 • Neem een CityCard Gent mee. Met deze stadskaart kun je gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad en kun je gratis naar de leukste bezienswaardigheden in Gent. Je koopt de CityCard Gent bij de toeristische dienst, bij de meeste hotels in de stad of bij de deelnemende musea.
 • De route van het Lichtfestival Gent loopt altijd langs de mooiste bekende en onbekende plekken van de stad. Haal vooraf een kaartje op, zodat je ziet waar alle installaties staan.
 • Schroom ook niet om niet bij nummer één te beginnen. Halverwege de route aanhaken kan ook en dan beland je niet meteen in de drukte.
 • Voordat je de route gaat wandelen nog een hapje eten? Dan kom je niet onder een reservering uit. Maar dat is niet echt. Reserveer een tafeltje bij ’t Klokhuys, Café Theater of Cru waar je ontzettend lekker eet.
 • De route van het Gent Lichtfestival is best lang: 7,2 kilometer. En het is winter. Dus: kleed je warm aan, neem wanten mee en draag fijne wandelschoenen.

Lichtfestival Gent, editie 2024

Lichtfestival Gent 2024 (Tierra, SpY) | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Atelier Sisu

Lichtfestival Gent 2024 (Stem, Mr. Bean)

Het Lichtfestival Gent editie 2024 is de zesde editie van het festival. Eerder werd het al eens georganiseerd in 2021, 2018, 2015, 2012 en 2011. Ik was in 2015 en 2021 bij het Lichtfestival Gent en kan eerlijk zeggen dat ik dit één van de mooiste lichtfestivals in de Benelux vind.

In 2024 vindt het Lichtfestival Gent plaats van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari. In totaal zijn er 32 lichtkunstwerken te bewonderen: van aanstormend talent tot gevestigde namen en van zowel lokale als internationale kunstenaars. De rode bol van de Spaanse kunstenaar SpY domineert de Schipperskaai en in Dok Zuid zijn de kleurige zeepbellen van het Australische Atelier Sisu de grote trekpleister. Er zijn ook kunstwerken gemaakt in samenwerking met Gentse organisaties en bedrijven. Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier in België, heeft meegewerkt aan de kunstwerken bij de stadshal en het Baudelhof. En Gentse studenten, leerlingen, buurtbewoners en lokale verenigingen hielpen kunstenares Claudia Reh de Sleepstraat onder te dompelen in blauw. Bekijk een overzicht van alle kunstwerken.

7x leuke dingen doen in Gent

Ga je naar het Lichtfestival Gent, dan heb je meteen een excuus om de rest van de stad beter te leren kennen, vooral als je de Gent City Card bij je hebt. Je kunt dan naar hartenlust alle mooie kerken, musea en andere trekpleisters van de stad bezoeken. Hieronder geef ik zeven van mijn favorieten, maar kijk gerust even naar alle bezienswaardigheden in Gent.

Aanbidding van het Lam Gods

St. Baafskathedraal, Aanbidding van het Lam Gods | Mooistestedentrips.nl

De St. Baafskathedraal met daarin de Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is toch wel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Gent. Het altaarstuk wordt gezien als één van de meest bijzondere werken uit de kunstgeschiedenis. En als je het werk eenmaal van dichtbij hebt gezien, kun je dit alleen maar beamen. Alle figuren op het werk lijken levensecht, er zit machtig veel detail in en zelfs het lam staart je indringend aan. Doe jezelf een lol en boek een tour om de kerk en het altaarstuk te zien. Je krijgt dan een virtual reality bril op en je krijgt zo een heel bijzonder inkijkje in de kathedraal en zijn meest beroemde kunstwerk.

Belfort van Gent

Uitzicht vanaf het Belfort in Gent | Mooistestedentrips.nl

Gent van bovenaf zien? Dan beklim je het Belfort van Gent. Je kunt de 350 treden trotseren of gewoon de lift pakken. Mocht je voor de eerste optie kiezen? Dan kom je onderweg het bijzondere carillon van het Belfort tegen. Boven word je getrakteerd op een ontzettend mooi uitzicht over de stad. Echt de moeite waard.

Gravensteen

Gravesteen, Gent | Mooistestedentrips.nl

Ophaalbruggen, schutterstorentjes. Het Gravensteen is een kasteel, zoals je je vroeger een kasteel zou voorstellen. En het staat gewoon middenin Gent. Natuurlijk werd het Gravensteen gebouwd om de stad te verdedigen tegen indringers, maar door de geschiedenis heen heeft het nog veel meer functies gehad. In de 19de eeuw was het zelfs een katoenfabriek. Nu is het museum, waar je allerhande historisch wapentuig kunt zien.

Graslei en Korenlei

Graslei en Korenlei, Gent | Mooistestedentrips.nl

De leien van Gent zijn schitterend en niet voor niets zulke trekpleisters. Vooral de Graslei en Korenlei zijn plaatjes en worden omringd door de mooiste historische panden van de stad. Ga mee met een boottochtje om de leien vanaf het water te ontdekken of wandel door de stad en geniet van de mooie, verrassende doorkijkjes.

Street art in Gent

Street art Gent, Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, ROA | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, After all strangers again (foto met dank aan Michiel Devijver) | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, tips | Mooistestedentrips.nl

Street art Gent, tips | Mooistestedentrips.nl

Het maakt niet uit wanneer ik een weekendje Gent plan en wat ik verder nog wil doen, ik moet altijd nog even op zoek naar de mooiste street art. Want Gent is één van de beste steden in België om street art te spotten. Er zijn honderden werken te vinden in de stad, waaronder werken van topartiest ROA en Bue. Er is zelfs een heus graffitistraatje, waar aspirerend artiesten los kunnen gaan. Download de kaart Sorry not Sorry Ghent, daar staan alle werken op. Lees meer over Street art in Gent.

Designmuseum

Designmuseum Gent | Mooistestedentrips.nl

Het Designmuseum Gent is één van de leukste bezienswaardigheden in het centrum van de stad. Je leert hier alles over de ontwikkeling van het Belgisch interieurontwerp, aan de hand van wisselende exposities. Van het minimalistische uit De Stijl tot heerlijk psychedelisch uit de jaren ’70. Bovendien is het museum gevestigd in een prachtig historisch pand, met moderne annex.

Patershol

Patershol, Gent | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste en meest karakteristieke buurtjes van Gent is Patershol, grofweg gelegen tussen de Kraanlei en Plotersgracht. Ooit zette geen mens er graag een voet in, omdat het de wijk van de leerlooiers was. De wijk dankt haar naam aan de Karmelietenbroeders uit de wijk. Vandaag de dag kun je er heerlijk dwalen door de smalle straatjes vol kleurrijke huisjes met fraaie geveltjes. Ga vooral eten bij ’t Klokhuys, een leuk restaurant in de buurt, gevestigd in een wonderschoon pandje.

Lichtfestival Gent
Bewaar op Pinterest

Lichtfestival Gent 2021, plan een bezoek aan het Lichtfestival Gent | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Gent

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip België > Stedentrip Gent > Lichtfestival Gent

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer