Stedentrip Antwerpen: ook leuk in de winter

Voor een leuke wintervakantie of een paar dagen fijn weg tijdens de kerstvakantie hoef je dus geen uren in de auto te zitten. Antwerpen heeft ’s winters genoeg om je bezig te houden, van kerstmarkten en schaatsen op de Groenplaats, tot een food market in het oude postkantoor en bijkletsen bij de brouwerij. Dit zijn mijn favorieten in een winters Antwerpen.

Stedentrip Anwerpen in de winter: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Eerlijk? Antwerpen stelt nooit teleur. Ik ben bevooroordeeld, zeker. Ik groeide zo’n twintig minuten verderop op, nog net in Nederland en kwam en kom zo graag in Antwerpen. Het is er heerlijk winkelen, de musea zijn subliem en met een zonnetje zitten de terrassen al snel stampvol. Ik dwaal graag door de wat onbekendere wijken als Zurenborg en Borgerhout, maar laat ook het hippe Eilandje en ’t Zuid niet graag links liggen. En ook ’s winters heeft Antwerpen haar charme. Waar je vroeger eigenlijk alleen op de Markt en aan de Schelde terecht kon, lijkt nu heel Antwerpen wel in winterse sferen te zijn: van de Zoo tot Brouwerij de Koninck.

Schaatsen op de Groenplaats

Toch nog wat actiefs doen? Bind de schaatsen onder op de Groenplaats. De flinke schaatsbaan is om het beeld van Rubens heen gelegd en voor €8 kun je (inclusief huurschaatsen) een paar rondjes schaatsen en daarna nog gezellig wat drinken bij de winterbar.

Winter in Antwerpen: schaatsen op de Groenplaats | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Antwerpen

Hartje Antwerpen lijkt wel compleet uit kerstmarkt te bestaan deze winter. Ik kan me nog herinneren dat er vroeger (ja, vroegâh) slechts een paar kraampjes op de Markt stonden, maar nu kun je van de Groenplaats via de Markt naar de Schelde lopen, zonder dat je om glühwein verlegen hoeft te zitten. De imposante historische gebouwen aan de Markt van Antwerpen zijn prachtig verlicht. Ook leuk: bekijk Antwerpen van boven vanuit het enorme reuzenrad aan de Schelde.

Winter in Antwerpen: Mercado | Mooistestedentrips.nl

Winter in Antwerpen: Mercado | Mooistestedentrips.nl

Smullen in het oude postkantoor: Mercado

Net als in Nederland verliezen in Antwerpen steeds meer mooie oude panden hun functie, zoals het oude postkantoor aan de Groenplaats. Gelukkig ontkomt dit mooie gebouw aan de sloopkogel en komen er volgend jaar appartementen in. Tot die tijd huist Mercado in het pand. Een echte food market waar je lekker brood, mooie vleeswaren en lekkere maaltijden uit alle windstreken kunt proeven. Overdekt en lekker warm, dus heel prettig als het buiten echt even te fris wordt.

Meer dan bier alleen: Brouwerij de Koninck

Ik ben waarschijnlijk al meer dan twintig keer in Antwerpen geweest, maar bezocht de stadsbrouwerij van Antwerpen nog nooit. Jammer hoor, want sinds enige tijd is het gebied rondom de brouwerij (op ’t Zuid) veel meer dan alleen brouwerij. Het barst er van de hippe concept stores, mooie ambachtelijke winkels en leuke (al dan niet tijdelijke) restaurants. Oh, en street art… vergeet de street art niet! Ga in ieder geval even mee met een rondleiding door Brouwerij de Koninck en plof vervolgens neer bij Black Smoke voor een fijne lunch. Even verderop is het bij Little Brewers Winter Garden reuze gezellig en proef je lekker craft beer.

Winter in Antwerpen: Brouwerij de Koninck | Mooistestedentrips.nl

Winter in Antwerpen: Little brewers winter garden | Mooistestedentrips.nl

Oud en nieuw in Antwerpen? Gezellig!

Zin om oud en nieuw in Antwerpen te vieren? Ja, doen! Ik vind de stad echt de perfecte plek om het nieuwe jaar in te luiden. Zo rond de jaarwisseling is er genoeg te doen in Antwerpen. Ik vertel je er alles over in het artikel Antwerpen: perfecte stedentrip voor oud en nieuw.

Logeren bij Hotel les Nuits

De afgelopen jaren heb ik in veel fijne hotels in Antwerpen mogen logeren, maar Hotel les Nuits kende ik nog niet. De locatie van dit knusse hotel is perfect, vlakbij het winkelhart van Antwerpen en allerlei leuke restaurants. Toevallig ligt mijn favoriete museumpje van Antwerpen (Museum Mayer van den Bergh, met een bijzondere privé kunstcollectie) tegenover het hotel. In de buurt kan ik je Localstore2000 zeker aanraden voor de lunch en tegenover het hotel koop je bij Domestic de lekkerste taartjes en broodjes. De kamers van Hotel Les Nuits zijn allemaal anders ingericht, maar zonder uitzondering comfortabel, met héél fijne bedden. Het ontbijt is echt uit de kunst, met allemaal kleine potjes lekkers, sapjes, verse broodjes en zelfs taart.

Logeren in Antwerpen: Hotel les Nuits | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Antwerpen deze winter

  • Zeker als je in het centrum van de stad logeert, kun je het beste met de trein naar Antwerpen. Je koopt al een treinkaartje vanaf €19.
  • Als je leuke adresjes wilt ontdekken kun je met een gerust hart Time to Momo Antwerpen meenemen (deze gids heette vroeger 100% Antwerpen). Je wandelt door de leukste wijken van Antwerpen en komt langs winkels, cafés en restaurants waar de locals ook graag komen.
  • Gratis gebruik maken het openbaar vervoer? Gratis naar binnen bij veel bezienswaardigheden en veel korting? Dan is de Antwerpen City Card een aanrader. Zo krijg je korting op het huren van een fiets en kun je gratis met een stadswandeling mee.
  • Zin gekregen in een stedentrip Antwerpen deze winter? Bekijk al mijn leuke én handige tips over een stedentrip Antwerpen.

Tags: Antwerpen