Highlight in Praag: de Joodse wijk

door Esther

Je kunt er simpelweg niet omheen tijdens een stedentrip Praag: de Joodse wijk van Praag, ofwel: de Josevof. De buurt, die vlakbij het oude plein in het hartje van de stad ligt, herbergt eeuwen bijzondere geschiedenis en je kunt de wijk heel gemakkelijk in een paar uur bezoeken. Wat mij betreft is de Joodse wijk echt een highlight in Praag.

Plan een stedentrip Praag

De Joodse wijk in Praag

De Joodse wijk in Praag was vroeger het Joodse getto, een wijk waar alleen Joden mochten wonen. Sterker nog: ze mochten nergens anders in de stad wonen. Er werden verschillende synagogen in de buurt gebouwd, allemaal met hun eigen uitstraling en signatuur. De Joodse begraafplaats in de wijk is wereldberoemd, omdat de duizenden stenen over elkaar heen lijken te tuimelen en allemaal een beetje geschiedenis van de buurt met zich mee dragen.

De Joodse wijk van Praag: bezienswaardigheden en tips | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: bezienswaardigheden en tips | Mooistestedentrips.nl

De Josevof kreeg vorm vanaf de 12de eeuw en pas vanaf het einde van de 19de eeuw mochten Joden ook buiten het getto in Praag wonen, na een besluit van Keizer Franz Josef. Maar goed ook, want de wijk was toen inmiddels flink vervallen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog wilden de Nazi’s de buurt omvormen tot een soort ‘museum van een uitgestorven ras’ en sleepten Joodse religieuze schatten uit heel Tsjechoslowakije naar de buurt. Zover kwam het gelukkig nooit, maar in de Josevof is natuurlijk ook veel aandacht voor de slachtoffers van de holocaust.

Omdat de bezienswaardigheden van de Joodse wijk in Praag allemaal redelijk dichtbij elkaar liggen, heet de buurt ook wel het Joods Museum van Praag. Als je een Prague City Card hebt, kun je alle bezienswaardigheden in de buurt bekijken, behalve de oude synagoge waarvoor je een apart kaartje moet kopen. Je kunt ook een los toegangsbewijs voor alle bezienswaardigheden online kopen. Bij elke bezienswaardigheid waar je komt, word je kaartje opnieuw afgestempeld.

Bezienswaardigheden in de Joodse wijk van Praag

Spaanse synagoge

De Moorse architectuur van de Spaanse synagoge heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Deze synagoge ligt het verst van de andere bezienswaardigheden in de wijk vandaan, maar even omlopen is de moeite waard. Het donkere, houten interieur en de mozaïeken zijn heel bijzonder. Er is een interessante expositie over de geschiedenis van Joden in Tsjechië te bekijken.

De Joodse wijk van Praag: Spaanse Synagoge | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: Spaanse Synagoge | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: Klausen Synagoge | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: Klausen Synagoge | Mooistestedentrips.nl

Klausen synagoge

Als je het Joodse leven wat beter wilt begrijpen, is een bezoekje aan de Klausen synagoge een goed idee. In de lichte synagoge vind je diverse historische objecten die te maken hebben met geboortes, huwelijken en speciale feestdagen in de Joodse gemeenschap.

Pinkas synagoge

De Pinkas synagoge werd vanaf 1535 als gebedshuis gebruikt, totdat dat van de Nazi’s in 1941 niet meer mocht. Daarom is deze synagoge nu omgebouwd tot een enorme gedenkplaats. Alle muren van de synagoge zijn bedekt met de 77297 Tsjechische slachtoffers van de holocaust. De tekeningen, die Joodse kinderen maakten in concentratiekamp Terezín maakten, zijn hartverscheurend.

Oude Joodse begraafplaats Praag

Na je bezoek aan de Pinkas synagoge loop je door naar de beroemde oude Joodse begraafplaats. Zelfs op een dag dat er tientallen toerbussen in de buurt zijn geleegd en er veel klasjes met schoolkinderen wandelen, hangt er nog een serene rust. Het is de oudste Joodse begraafplaats die je in Europa kunt bezoeken. Er staan zo’n 12.000 eeuwenoude stenen, maar omdat er veel over elkaar heen werd begraven, wordt geschat dat de begraafplaats plaats biedt aan zo’n 100.000 graven.

De grafstenen zijn in verschillende staten van verval en, zelfs als je Hebreeuws kunt lezen, zijn de teksten op de stenen maar moeilijk te ontcijferen. Bovenaan de stenen zie je soms een symbool staan, waaruit je kunt afleiden wat het beroep was van de overledene was. Zo heeft de grafzerk van een kleermaker een schaar en dat van een wijnmaker een trosje druiven.

De Joodse wijk van Praag: oude Joodse begraafplaats | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: oude Joodse begraafplaats | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: oude Joodse begraafplaats | Mooistestedentrips.nl

Ceremoniehal

Naast de uitgang van de oude Joodse begraafplaats kun je met de trap omhoog om een kijkje te nemen in de mooi gedecoreerde ceremoniehal. Aan het begin van de 20ste eeuw was het nog het mortuarium dat bij de begraafplaats hoorde, maar nu kun je er meer te weten komen over Joodse tradities die horen bij het ziekbed en de dood.

Maisel synagoge

De Maisel synagoge is echt een plaatje, daar kun je niet omheen. De synagoge werd gebouwd in de 16de eeuw en je kunt er nu de historie van Joden uit Bohemen en Moravië bekijken van de 10de tot de 18de eeuw bekijken. De boeken, het textiel en zilver zijn erg bijzonder.

De Joodse wijk van Praag: Maisel Synagoge | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: oude-nieuwe synagoge | Mooistestedentrips.nl

De oude-nieuwe synagoge

Voor de oude-nieuwe synagoge moet je even apart een kaartje kopen, maar dat is best de moeite waard. Je zou het kleine, leunende gebouwtje bijna missen, omdat het wat lager ligt en is ingeklemd tussen wat bijzonder uitgedoste gebouwen. De synagoge werd gebouwd in de 13de eeuw en is de oudste synagoge in Europa die nog in functie is. Daarom moeten mannen het hoofd ook bedekken als ze binnen gaan. Het interieur ziet er voor een groot deel uit, zoals het eruit zag in de 15de eeuw.

En verder in de Joodse wijk…

Als je zo door de Joodse wijk van Praag loopt, kun je je niet voorstellen dat het ooit de meest arme en verpauperde wijk van de stad was. Niet zo gek ook. Want nadat Keizer Frans Josef besloot dat Joden vanaf het einde van de 19de eeuw overal mochten wonen, kwam er meer ruimte in de buurt, werden hopeloos verwaarloosde panden gesloopt en kwamen en gloednieuwe, hypermoderne huizen en appartementen voor in de plaats in de stijl die toen populair was: de Art Nouveau. Steek in de straten die de oude synagogen dus goed je neus in de lucht, vooral in de Pařížská straat, om de mooiste pareltjes te bekijken.

De Joodse wijk van Praag: architectuur, art nouveau | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: architectuur, art nouveau | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk van Praag: architectuur, art nouveau | Mooistestedentrips.nl

Meer lezen over Praag

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Praag > Joodse wijk Praag

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer