Restaurants Praag: lekker eten in Praag

door Esther

Tijdens een stedentrip Praag zie je in veel restaurants gerechten op de kaart staan die je eigenlijk ook al kende uit andere landen. Zoals goulash, zuurkool en schnitzel. Allemaal aangepast aan de Tsjechische smaak, dat wel. Maar wat is nu echt lekker Tsjechisch eten en waar schuif je het beste aan in Praag? Ik kwam er maar moeilijk uit en ging daarom mee met een food tour op zoek naar de leukste restaurants in Praag.

Het was niet de eerste keer dat ik een stedentrip Praag maakte. De eerste keer dat ik de romantische Tsjechische hoofdstad bezocht had ik op bijzondere locaties gegeten (zoals bovenin de televisietoren waar de baby’s van David Czerny tegenaan lopen). Ik at er echter internationale gerechten. Die smaakten top, maar lieten me dus wel met de vraag zitten: wat is nu echt goede Tsjechische kost en bij welke restaurants in Praag moet ik dan zijn? Ik ging mee met de food tour van Eating Prague en kreeg zowaar antwoord op mijn vragen.

Peperkoek huisjes en Tsjechische worst

Het oude centrum van Praag zucht en steunt onder de hordes toeristen en als je in het oude centrum van de stad komt, is dat aan het restaurantaanbod ook wel te zien. Veel internationale koffieketens, fastfood restaurants en tourist menus. Toch hoef je in de oude stad maar een paar minuutjes te wandelen om meteen wat bijzonders te kunnen proeven.

Lekker eten in Praag: de leukste restaurants in Praag | Mooistestedentrips.nl

Lekker eten in Praag: de leukste restaurants in Praag | Mooistestedentrips.nl

Net voorbij de Joods buurt schiet je de Haštalská in en de bont versierde deurtjes van Perníčkův sen vallen je meteen op. Het is één van de meest traditionele koek- en snoepwinkels van Praag en de naam betekent zo veel als ‘De droom van het gingerbread mannetje’ (geen idee hoe The Gingerbread Man in het Nederlands heet, jullie een idee?). En als je naar binnen wandelt, ruik je meteen waarom dat zo is. Het doet een beetje aan speculaaskruiden denken, al wordt in deze bakkerij vooral met peper en suiker gewerkt. De koekjes zijn in ieder geval prachtig, worden voor je neus versierd en als je een pakje koopt kun je er even verderop bij One Sip Coffee een hele fijne kop koffie bij halen.

Lunchen bij Sisters (foto met dank aan Sisters) | Mooistestedentrips.nl

Lunchen bij Sisters (foto met dank aan Sisters) | Mooistestedentrips.nl

Lunchen bij Nase Maso (foto met dank aan Nase Maso) | Mooistestedentrips.nl

Lunchen bij Nase Maso (foto met dank aan Nase Maso) | Mooistestedentrips.nl

Tegenover Perníčkův sen schiet je een klein, fonkelnieuw winkelcentrum in dat op de Dlouhá uitkomt. Dit is sowieso een fijne straat om ’s avonds te eten en in het kleine winkelcentrum zijn twee mooie eetcafés gevestigd die Tsjechische tradities nieuw leven hebben ingeblazen. Bij Sisters kun je broodjes krijgen die wonderschoon zijn belegd. Geheel volgens de oude gewoontes, met ei en ham, of bieten en haring. Maar zo ontzettend mooi dat hij bijna zonde is om je tanden erin te zetten. De locals vinden het in ieder geval een topzaak, want het zit er rond de lunch bomvol. Dat geldt ook voor de overburen van Nase Maso. Dit is eigenlijk een slagerij, maar de ambachtelijke broodjes warm vlees en de worsten zijn zo lekker dat het nu ook een populaire lunchplek is.

Restaurants in Praag: geheime biertuin en zuurkool in de kerk

Het leuke van food tours is niet alleen alle bijzondere gerechten die je voorgeschoteld krijgt, maar ook de bijzondere tips die je van de gids krijgt. Zo kom ik bijvoorbeeld te weten dan bovenop het warenhuis Kotva een populaire biertuin is gevestigd. Je moet door het winkelcentrum heen naar boven (wat dus blijkbaar ook na sluitingstijd kan).

Leuke restaurants in Praag: Zvonice | Mooistestedentrips.nl

Leuke restaurants in Praag: Zvonice | Mooistestedentrips.nl

De volgende verrassing is tweeledig. Het restaurant Zvonice is namelijk gevestigd bovenin een eeuwenoude gotische klokkentoren. Onderin is een museumpje, waardoor er altijd wel toeristen zijn. Dit type restaurants sla ik meestal over (uit angst voor tourist menus), maar dat is hier onterecht. De gids vertelt dat Zvonice geweldige gerechten op tafel tovert en dat je als zelf respecterende Tsjechische man je mevrouw op een romantisch avondje wil trakteren, je haar meeneemt naar dit restaurant in Praag

En wat zet je haar dan voor? Zuurkoolsoep. Juist ja. En echt, bij het idee van zuurkool ga ik op de loop. Ik vind het zó vies. Maar in Edinburgh at ik ooit haggis, dus in Praag probeer ik de zuurkoolsoep van Zvonice. En wat blijkt? Helemaal zo gek nog niet! Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik mijn kommetje niet helemaal leeg heb gegeten, maar ik vond het echt oké.

Voor de romantici

In de nieuwe stad van Praag is het net even wat gemakkelijker om uit de drukte wat te eten of drinken en kom je, als je goed zoekt, echt een paar pareltjes tegen. Zo vind je achter de woonwinkel Styl & Interier een flink restaurant en een heerlijk lommerrijke tuin om uitgebreid te lunchen en te borrelen. Deze plek is heel populair voor brunch.

Brunchen en lunchen in Praag: Styl & Interier | Mooistestedentrips.nl

Lekker uit eten in Praag: leuke restauants: Café Louvre | Mooistestedentrips.nl

Lekker uit eten in Praag: leuke restauants: Café Louvre | Mooistestedentrips.nl

Verderop in de wijk zijn een echt instituut: Café Louvre. Ik was er tijdens mijn eerste stedentrip Praag al eens geweest om te ontbijten en nu kom ik er een echte Tsjechische specialiteit proberen: svíčková. En dat bepaalt het voor mij: dit is één van de leukste restaurants in Praag. Rundvlees is frisse wortelsaus, een klodder zure room en bessencompote. Volgens mijn gids Neil is dit gerecht een favoriet bij alle Tsjechen omdat het lang duurt om svíčková te maken en het daardoor boordevol liefde zit. Café Louvre ademt nog de sfeer van het oude Europa en dat is ook niet zo vreemd, want zowel Kafka als Einstein kwamen hier graag voor een kop koffie. Kafka speelde er ook graag een potje biljart. Bestel een overheerlijke apfelstrudel als nagerecht en laat de sfeer van toen nog even op je inwerken.

Stedentrip Praag plannen

Wat zijn jouw favoriete restaurants in Praag?

Bewaar op Pinterest

De leukste restaurants in Praag | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer