Het torent hoog uit boven de oude stad, verscholen tussen de bossen: Schloß Heidelberg. Je wordt er als het ware meteen naartoe getrokken. Het Kasteel van Heidelberg is een aaneenschakeling van gotische en renaissance gebouwen, tuinen, torens en musea. Bekijk wat er te ontdekken is in het Kasteel van Heidelberg.
Plan een stedentrip Heidelberg
- Je reis gemakkelijk met de trein naar Heidelberg. Als je zo’n 3 maanden van te voeren boekt, kun je de goedkoopste treinkaartjes vinden.
- Er zijn veel leuke hotels in Heidelberg. Hotel Mille Stelle is wat dat betreft een aanrader. Bovendien ligt het hotel in, wat mij betreft, de mooiste straat van Heidelberg
- , tussen de Jugendstil gebouwen.
- Neem de Heidelberg Card met je mee. Je kunt dan gratis of met korting naar de meeste bezienswaardigheden in Heidelberg en je mag gratis mee met al het openbaar vervoer in de stad.
- Bekijk alles over een stedentrip Heidelberg.
Over het Kasteel van Heidelberg
Ken je die ouderwetse pop-up kinderboeken? Dat je een bladzijde omslaat en er ineens een kasteel van karton omhoog komt uit het boek? Zo doet het Kasteel van Heidelberg ook wel een beetje aan. Het staat, heel romantisch en dramatisch, in z’n uppie tegen de bergwand aan tussen de bossen. Hoewel het vanaf de Altstadt gezien niet meer lijkt voor te stellen dan een enorme ruïne kun je toch gemakkelijk een paar uur doorbrengen in Schloß Heidelberg. Wandel van uitzichtpunt naar uitzichtpunt en bezoek de verschillende musea in het kasteel.
Van de Altstadt naar Schloß Heidelberg
Het kasteel ligt zo’n 80 meter boven de Altstadt en je kunt even doorbijten en tien minuten behoorlijk stijl omhoog de Burgweg naar het slot beklimmen. Maar je kunt bij de Kornmarkt ook de Bergbahn pakken. Deze kabelbaan heeft twee stops: Schloß Heidelberg en de Königstuhl helemaal bovenop de heuvel. Ik vond het leuk om eerst helemaal naar boven te gaan, een korte wandeling te maken en te genieten van het uitzicht over de stad, alvorens ik het kasteel te ontdekken. Handig: je kaartje voor de Bergbahn is meteen je toegangsbewijs voor het slot.
Keurvorsten, belegeringen en natuurgeweld
Zoals het een goed kasteel betaamd heeft het Kasteel van Heidelberg de nodige actie gezien. Het werd in de 13de eeuw gebouwd door de keurvorsten van de Pfaltz en huisde tot de 16de eeuw de belangrijkste hofhoudingen van Duitsland. De gebouwen en zalen werden geïnspireerd door de Renaissance en Engelse bouwstijlen. Aan het einde van de 17de eeuw werd het tijdens de Successieoorlog door de Fransen flink belegerd. Omdat tijdens de renovatie die volgde het kasteel weer beschadigd raakte door natuurgeweld, werd besloten het slot in de huidige staat te behouden als monument. En sindsdien is het uitgegroeid tot een toonbeeld van romantiek.
De binnenplaats van Schloß Heidelberg is omzoomd door dieprode, stenen Renaissance muren voorzien van vele beelden. Vanaf één van de vele balkons heb je een geweldig uitzicht over de stad en dat alleen al maakt van het kasteel een must-see.
Renaissance, wijnvaten en het Apothekersmuseum
Maar loop even over de oude slotgracht naar Ottheinrich gebouw, dat ook in Renaissance stijl is opgetrokken. De façade is versierd met tientallen beelden en erachter waren ooit de woonvertrekken, een ontvangstkamer en flinke balzaal. Nu huist er één van de leukste musea het Duitsland: het apothekersmuseum. In dit museum staat geneesmiddelenleer en dan vooral de ontwikkelingen van de apotheek centraal. Er staan prachtige voorbeelden van apotheken door de eeuwen heen.
De meeste bezoekers worden echter meteen naar het Fassbau getrokken waar je het grootste wijnvat van Duitsland kunt aanschouwen (en zoals Mark Twain in de 19de eeuw al bejammerde, het is helaas leeg). Het wijnvat had een praktische functie: het lang namelijk naast de grootste balzaal van het kasteel en wijn kon in de goede oude tijd dus snel worden getapt en bij de gasten terechtkomen. Eerlijk gezegd, ik zag ik Porto wel grotere wijnvaten, en ik vond het balkon met mooi uitzicht leuker om te bekijken.
Wandel door de Hortus Palatinus
Bij een bezoek aan Kasteel van Heidelberg hoort beslist een flinke wandeling door de tuinen van het kasteel, ofwel de Hortus Palatinus. Omdat het slot voornamelijk diende als verdedigingswerk en de ligging tegen de bergwand aan verre van ideaal was, bleek het aanleggen van een enorme tuin nogal een uitdaging. Maar rondom de kazematten kwam in de 17de eeuw toch de Hortus Palatinus te liggen.
Er waren plannen om deze nog verder uit te breiden, maar diverse veldslagen en oorlogen gooiden roet in het eten. Nu is het een fijne plek om van terras naar terras te wandelen op verschillende plekken te genieten van een mooi uitzicht over de stad en de rivier de Neckar.
Een bezoek aan het Kasteel van Heidelberg
- Je kunt het kasteel van 10 uur ‘ochtends tot 6 uur ’s avonds bezoeken. In de zomer gaan de deuren om 8 uur ‘s ochtends al open.
- Je kunt tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags elk uur mee met een Engelstalige rondleiding.
- Je toegangskaartje kost €7.
Kasteel van Heidelberg
Bewaar op Pinterest
Lees meer over Heidelberg
- Een paar dagen weg met je geliefde? Lees Heidelberg: tips voor een romantische stedentrip.
- Bekijk de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Heidelberg.
- Bijzonder: dankzij festival Metropolink is er verrassend veel goede street art in Heidelberg.
- Op zoek naar de leukste adresjes in Heidelberg? Lees mijn artikel Lekker koffie drinken in Heidelberg.
- Doe inspiratie op voor een stedentrip Heidelberg.
- Bekijk de leukste stedentrips Duitsland.