Belém: leuke wijk in Lissabon

door Esther

Als je, zoals ik, niet naar Portugal kunt zonder elke dag minstens twee pasteis de nata te verorberen, dan moet je tijdens je stedentrip Lissabon in ieder geval een dag inruimen om Belém te verkennen. In deze leuke wijk in Lissabon worden namelijk de meest beroemde versie van pasteis de nata gemaakt, de Pastel de Belem. Maar in Belém Lissabon is nog meer te ontdekken. Er zijn grote trekpleisters, maar ook onbekende bezienswaardigheden te vinden. Bekijk alle tips over Belém, een leuke wijk in Lissabon.

Belém is de wijk van de wind vanuit de Atlantische oceaan, van een kijkje in het rijke zeevaarders verleden van Portugal, van bekende en onbekende bezienswaardigheden en van bedrijvigheid op en langs de Taag. Belém was vroeger een voorstad van Lissabon, een vissersdorpje eigenlijk. In de 15de eeuw, toen de wereld aan de voeten van de Portugezen lag, gaf Hendrik de Zeevaarder opdracht om een kerk aan de oevers van de Taag te bouwen in Belém.

Het fundament voor de Mosteiro dos Jerónimos werd gelegd en daarmee stond Belém patsboem op de kaart. Tegenwoordig kun je de hele dag doorbrengen in de wijk, tenminste als je er zowel de bekende als onbekende bezienswaardigheden gaat bekijken.

Bekende bezienswaardigheden in Belém Lissabon

Het grootse Mosteiro dos Jerónimos

Je moet heel wat stappen naar achteren doen, wil je het Mosteiro dos Jerónimos in zijn geheel op de foto kunnen krijgen. Dit kloostercomplex en de kerk zijn groots en wordt gekenmerkt door de gotische stijl Manueline die in de 16de eeuw in Portugal erg populair was. Vlak voordat ontdekkingsreizigers het ruime sop kozen, of als ze net terugkwamen, verbleven ze vaak in het klooster. Om te bidden voor een voorspoedige reis, of bij terugkomst om alle indrukken te verwerken. De kloostertuin met de majesteitelijke galerijen is waarschijnlijk de mooiste die ik ook zag. Bezoek ook de aangrenzende kerk, waar Vasco da Gama ligt begraven.

Lissabon, Belém: bezienswaardigheden, Mosteiro dos Jerónimos | Mooistestedentrips.nl

Lissabon, Belém: bezienswaardigheden, Mosteiro dos Jerónimos | Mooistestedentrips.nl

Padrão dos Descobrimentos

Het monument van de ontdekkingen werd in 1960, ter nagedachtenis aan de 500ste verjaardag van de dood van Hendrik de Zeevaarder. Het 56 meter hoge monument staat vol bekende Portugese historische figuren, je kunt waarschijnlijk Vasco da Gama wel herkennen. Als je de lift omhoog neemt heb je een prachtig uitzicht over de rivier. Kijk je vanaf deze hoogte naar het mozaïek op het plein, dan kun je de routes van de Portugese zeevaarder ontwaren.

Lissabon, Belém: bezienswaardigheden, Padrão dos Descobrimentos | Mooistestedentrips.nl

Lissabon, Belém: bezienswaardigheden, Torre de Belém | Mooistestedentrips.nl

Torre de Belém

Dat de Torre de Belém op de UNESCO werelderfgoed staat, snap je al bij de eerste aanblik. Het werd in de 16de eeuw, zo ongeveer gelijk met het Mosteiro dos Jerónimos gebouwd en heeft ook dezelfde stijl. Baan je een weg door de kleine kamers en smalle wenteltrapjes om boven, tussen de koepeltjes, te genieten van ene mooi uitzicht over de Taag. Het is één van de drukste bezienswaardigheden in Belém, dus wees er ’s ochtends op tijd bij om de wachtrijen te omzeilen.

Onbekende bezienswaardigheden in Belém Lissabon

Museu Coleção Berardo

Het Museu Coleção Berardo maakt deel uit van het culturele centrum van Belém en was een hoogtepunt van mijn stedentrip Lissabon. De minimalistisch ingerichte, witte zalen bieden plaats van abstracte en surrealistische pop-art. Je kunt er werk zien van Warhol, Pollock, Hockney en Lichtenstein. Maar sla ook de tijdelijke tentoonstellingen niet over, deze worden tot de beste van Portugal gerekend.

MAAT

MAAT staat voor Museum of Art, Architecture and Technology en is een ode aan kunst, architectuur en technologie uit Lissabon. Het museum opende de deuren in 2016 en is een schitterend contrast tegen de historische gebouwen in de rest van Belém. De audiovisuele tentoonstellingen zijn uitmuntend.

Lissabon, Belém: bezienswaardigheden, MAAT | Mooistestedentrips.nl

Lissabon, Belém: bezienswaardigheden, Jardim Botânico Tropical | Mooistestedentrips.nl

Jardim Botânico Tropical

In Lissabon geen gebrek aan mooie tuinen en parken, en Jardim Botânico Tropical is er één van. Wat mij betreft is het een goed idee om een zakje Pasteis de Belém en wat te drinken te kopen en dit mee te nemen naar dit park om lekker te relaxen. Dat is geen enkel punt in dit park, want het is maar liefst 7 hectaren groot. Vergeet niet de Macau tuin, met een kleine pagode, verschillende bamboe-soorten en stroompjes, te bezoeken.

LX Factory

Stiekem weet ik niet zeker of LX Factory al bij Belém hoort, het ligt namelijk 2 tramhaltes voor het Mosteiro dos Jerónimos, maar ook al ligt het officieel niet in de wijk, je kunt LX Factory gemakkelijk bezoeken tijdens je dagje Belém. LX Factory was ooit een textielfabriek en ligt pal onder de beroemde rode brug over de Taag. Nu vind je er een bonte verzameling cafés, restaurants, winkels en kantoren voor creatievelingen. In de directe omgeving van LX factory kun je bovendien veel street art spotten. Bezoek in ieder geval Ler Devagar, misschien wel de leukste boekwinkel waar ik ooit ben geweest.

Onbekende bezienswaardigheden Lissabon, LX Factory | Mooistestedentrips.nl

Onbekende bezienswaardigheden Lissabon, LX Factory | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Belém

Banana Café

Ik heb een zwak voor de kiosken in Lissabon. Je vindt ze overal in de stad en zijn perfecte plekken voor een (goedkoop) drankje in de zon. Je koopt er voor een prikkie een biertje of een glas wijn. ’s Ochtends kopen de meeste locals er een goede kop koffie en een (jawel) pastel de nata. Het Banana café heeft het idee van zo’n kiosk naar een hoger plan getild. Dit kleine eetcafé is eigenlijk een felgeel geschilderde VW-bus en vind je op het plein voor het Mosterio dos Jerónimos. Een heerlijke plek voor een biertje en een broodje.

Pasteis de Belém

Yes, eindelijk kan ik het over mijn favoriete gebakjes hebben. Zoals gezegd, een trip naar Portugal is voor mij niet compleet zonder dat ik ’s ochtends zo koffietijd twee van deze heerlijkheden in mijn hoofd heb gestopt (ik heb ze zelfs weleens op het vliegveld van Lissabon gekocht tijdens een overstap, omdat ik niet langer wilde wachten op die zaligheden).

Maar goed, Pasteis de Belém dus. Hier worden de meest beroemde pasteis de nata van Portugal gebakken en als je de enorme rijen voor de bakkerij ziet, denk je: is dat het wachten nu echt waard? Euh, ja dus. Het deeg is net even luchtiger en kruimeliger, en de custard smaakt net even intenser. Trakteer jezelf op een doosje, want je kunt de volgende ochtend zo maar weer zin hebben in een pastel de Belém.

Eten en drinken Belém Lissabon, Pasteis de Belém | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken Belém Lissabon, A Praça (foto met dank aan A Praça) | Mooistestedentrips.nl

A Praça

LX Factory is misschien wel het leukst als de zon onder is gegaan. A Praça zie je meteen liggen op het terrein en dit restaurant zit altijd bomvol locals die in de buurt werken. Er wordt alleen gewerkt met lokale ingrediënten die langs de wand liggen opgestapeld. Dit is de plek om craft beer uit Lissabon of een fijne cocktail te bestellen. En daarna is het maar moeilijk kiezen uit de vele gerechten op de kaart.

Este Oeste

Dit café is leuk om te bezoeken nadat je bij het Museu Coleção Berardo bent geweest. ’s Ochtends is het een goede plek voor een kop koffie. Maar vanaf de middaguren is Este Oeste de perfecte plek om goede pizza te scoren in Lissabon. De inrichting is strak, maar wel gezellig. Er is ook een leuk terras voor op zonnige dagen.

Bekijk Belém tijdens je stedentrip Lissabon

  • Je vliegt al heel goedkoop naar Lissabon, je bent er in zo’n 2,5 uur. Vergelijk vliegtickets Lissabon en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Heb je een beperkt budget of wil je juist eens lekker uitpakken? Goed nieuws, in Lissabon vind je geweldige accommodatie voor elk budget. Vergelijk de prijzen en bekijk welk hotel of appartement het beste bij jou en je reisgezelschap past.
  • Schaf vooral een Lisbon Card aan tijdens je stedentrip Lissabon, want je kunt daarmee gratis bezienswaardigheden in Belém bezoeken en gratis met het openbaar vervoer reizen.
  • Ontdek de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Lissabon.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Lissabon.
  • Ook niet overslaan: Sintra! Lees mijn artikel over Sintra en bekijk waarom ik vind dat een bezoek aan Sintra meer dan één dag verdient.
  • Meer lezen over Portugal? Lees dan ook mijn artikelen over Aveiro, Alentejo, Lagos, Olhão en Faro.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Stedentrip Lissabon > Belem

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer