Johannesburg in 27 hotspots

Veel reizigers beginnen hun rondreis Zuid-Afrika in Johannesburg, maar gaan vanaf het vliegveld vaak meteen door naar bijvoorbeeld het Krugerpark. Zonde, want Johannesburg heeft veel te bieden. Het is wat mij betreft echt een geweldige stad voor een stedentrip en een belangrijke bestemming als je het Zuid-Afrika van nu wilt begrijpen. Daarom neem ik je mee naar 27 hotspots in Johannesburg die je niet mag missen.

Johannesburg in 27 hotspots, bezienswaardigheden in Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

De belangrijkste bezienswaardigheden in Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Eerlijk is eerlijk, Johannesburg heeft niet zo’n lekkere reputatie. De stad zou onveilig en vies zijn. Maar Jozi, zoals de locals Johannesburg liefkozend noemen, is ontzettend in beweging. Ik was er twee jaar geleden voor het eerst, vond het toen al erg meevallen met die onveiligheid en zag tijdens mijn vorige bezoek eigenlijk alleen maar meer verbetering. De stad lijkt een hoopvolle ontwikkeling door te maken en steeds meer wijken in centrale delen van Johannesburg zijn prima te bezoeken. Ik logeerde in de kleurrijke en gezellige buurt Melville, naast het bijzondere winkelcentrum 27 boxes en daar is dit artikel naar vernoemd.

Apartheidsmuseum

Geen stedentrip Johannesburg, zonder een bezoek aan het Apartheidsmuseum. Je kunt hier rustig 3 uur doorbrengen en leert er alles over Apartheid, de racistische wetten die Zuid-Afrika decennia lang in de greep hielden en de strijd die ertegen werd gevoerd.

Valakazi street

De enige straat waar twee Nobelprijswinnaars woonden: Nelson Mandela en aartsbisschop Tutu. Nu een vrij toeristische straat in Soweto waar je het huis van Nelson Mandela kunt bezoeken en tijdens je tour door Soweto even kunt lunchen.

Johannesburg in 27 hotspots: Vilakazi street, Mandela House | Mooistestedentrips.nl

Johannesburg in 27 hotspots: Orlando Towers, Soweto | Mooistestedentrips.nl

Hector Pieterson Memorial

Het gelijknamige plein werd vernoemd naar het 13-jarige jongetje dat werd vermoord tijdens de opstand in Soweto in 1976. De gedenkplaat draagt de iconische foto van de overleden jongen die door een leeftijdgenoot wordt weggedragen.

Orlando Towers

De turbines van deze elektriciteitscentrale zijn kleurrijk beschilderd en echte symbolen van Soweto. Je herkent bijvoorbeeld Nelson Mandela, zangeres Yvonne Chaka Chaka en het voetbalstadion op de turbines. Echte durfallen kunnen van de Orlando Towers af bungeejumpen.

Market on Main

Met Market on Main veranderde het ‘onveilige’ centrum van Johannesburg ineens een hippe trekpleister. Gelegen in de wijk Maboneng kun je elke zondag genieten van geweldig Afrikaans eten, muziek en ontwerpen van jonge, talentvolle designers.

Canteen

Eén van de eerste leuke en hippe restaurants die opende in het Maboneng Precinct: Canteen. Je kunt binnen eten, maar ook in de lommerrijke tuin. Bekijk lekker weer komt toute hip Johannesburg hier ’s middags een drankje doen.

Street art in Maboneng

In Maboneng ontdekte ik street art voor het eerst en daarom alleen al heeft de wijk een warm plekje in mijn hart. Je ontdekt er werken van beroemde artiesten als Remed, ROA, Epso en lokale talenten Falko en Cameron Platter.

Bezienswaardigheden in Johannesburg: street art in Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Johannesburg: Living Room, Maboneng | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Johannesburg, 12 Decades Hotel | Mooistestedentrips.nl

12 Decades Hotel

Tijdens mijn eerste bezoek aan Johannesburg logeerde ik in het 12 Decades Hotel in Maboneng, een heerlijk hotel met maar een paar kamers. Deze zijn allemaal door andere artiesten ingericht en in elke kamer staat een ander decennium centraal.

Eat your heart out

Eat your heart out is een heel fijne plek voor ontbijt en koffie in Maboneng. Je bestelt er de lekkerste wentelteefjes, maar ook hele lekkere sapjes.

The Living Room

Voor het mooiste uitzicht over Johannesburg ga je in het weekend of aan het einde van de middag naar The Living Room. Bestel een glas wijn of een flesje craft beer, nestel je op een kruk tussen het groen en kijk uit over Jozi.

The Sheds

Waar vanaf 1880 onder andere tram- en treinstellen warden onderhouden tijdens de goudkoorts vind je er nu een keur aan creatieve ondernemers. The Sheds huist bijvoobeeld Mad Giant Brewery en Good Luck Bar. In het weekend is er een food market.

Moyo aan Zoo Lake

Moyo is een restaurantketen die het voor elkaar krijgt om zich op wel heel mooie plekken in Zuid-Afrika te vestigen (zo at ik er in Durban op de pier en vind je Moyo in Kaapstad in de Kirstenbosch Gardens) en in Johannesburg vind je het aan Zoo Lake, een meertje in een groen deel van Johannesburg. Vroeger kon je er lastig komen, maar met de nieuwe groene lijn van de Hop on hop off bus ben je er nu zo.

Eten en drinken in Johannesburg: Moyo, Zoo Lake | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Johannesburg: Chancellor House | Mooistestedentrips.nl

Mandela & Tambo Law Office

In het centrum van Johannesburg vind je het kantoor dat Nelson Mandela en Oliver Tambo deelden. Vanuit het Chancellor House vertegenwoordigden zij vele Zuid-Afrikanen in Apartheid-zaken.

44 Stanley

Als je niet oplet rijd je zo aan 44 Stanley voorbij, het ligt een beetje verscholen tussen de bedrijfs- en universiteitsgebouwen in Braamfontein. Maar op 44 Stanley vind je een leuke verzameling gespecialiseerde winkels en restaurants. Zo kun je er terecht voor kwalitatieve vintage, kunst en antieke boeken.

Stanley Beer Yard

In 44 Stanley bestel je de lekkerste craft biertjes bij Stanley Beer Yard, in de biertuin zit je gezellig tussen studenten en jonge kantoorlui. Beslist bestellen: de enorme plank met vleeswaren, te lekker!

Winkelen in Johannesburg, 44 Stanley (foto met dank aan 44 Stanley) | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Johannesburg, Stanley Beer Yard | Mooistestedentrips.nl

Neighbourhood market Braamfontein, hotspot in Johannesburg | Mooistestedentrips.nl

Neighborhood markets Braamfontein

Eén van de eerste buurtmarkten in Zuid-Afrika die bewoners van verschillende komaf bij elkaar bracht. Je kunt er ’s zaterdags geweldig eten en naar muziek luisteren.

The Orbit

Eén van de meest populaire clubs in Johannesburg. Je luistert er naar heel fijne jazz, maar je kunt bij The Orbit ook ontzettend fijn uit eten. Wel even reserveren.

Great Dane

Great Dane is een ontzettend gezellige bar in Braamfontein, waar iedereen elkaar weet te vinden. Binnen veel hout, buiten een knusse binnenplaats met veel retro accessoires. De menukaart ziet er ook prima uit.

The Countess

Als je zin hebt om te lunchen in Melville, plof je gewoon bij The Countess neer, in 27 Boxes. Een leuk industrieel ingericht restaurant waar je fijn pubfood en goed craft beer bestelt.

Hotspot in Johannesburg, The Countess (foto met dank aan The Countess) | Mooistestedentrips.nl

Hotspots in Johannesburg, 27 Boxes | Mooistestedentrips.nl

27 Boxes

Tijdens mijn laatste bezoek aan Johannesburg logeerde ik in dezelfde straat als 27 Boxes, een winkelcentrum gemaakt van zeecontainers die 27 feet lang zijn. In de zeecontainers vind je een bonte mix aan creatieve designers, goede doelen, koffietenten, cafés en restaurants.

Night market

Elke woensdagavond blijven de eetgelegenheden in 27 Boxes ook ’s avonds open en kun je er terecht voor de Night market. Je kunt dan natuurlijk even je boodschappen doen, maar stiekem komt iedereen er gewoon uitgebreid samen om even bij te kletsen en wat te eten en drinken.

The Leopard

Eten van sterrenkwaliteit, maar er niet de portemonnee voor hoeven trekken? Reserveer een tafeltje bij The Leopard in Melville. De eigenaresse had ooit een restaurant met Michelin ster, maar besloot dat ze het leuker vond om in meer huiselijke sfeer te koken. The Leopard is echt mijn favoriete restaurant in Johannesburg.

Ginnegaap Guesthouse

Wil je zeker weten dat je veilig en in een leuke buurt logeert in Johannesburg? Dan kun je zonder zorgen reserveren bij Ginnegaap Guesthouse. De kamers zijn ruim en netjes. Er is een enorme tuin met veel bomen en bloemen, en zelfs een zwembad. Een perfecte plek om te relaxen.

Leuk hotel in Johannesburg, Ginnegaap Guesthouse | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Johannesburg, Ginnegaap Guesthouse | Mooistestedentrips.nl

Hotspots in Johannesburg: Hell's Kitchen Melville (foto met dank aan Hell's Kitchen) | Mooistestedentrips.nl

Hell’s Kitchen

7th street is één van de leukste straten van Johannesburg, boordenvol leuke winkels, cafés en restaurants. Wil je voor of na het eten nog even wat gaan drinken, dan is het leuk om buiten bij Hell's Kitchen op een kruk te ploffen, een fles craft beer van de uitgebreide kaart te kiezen en het leven aan je voorbij te laten trekken.

Lucky Bean

Op het terras van Lucky Bean is het vanaf het einde van de middag leuk mensen kijken met een drankje erbij. Blijf gerust hangen voor het eten, want je eet er moderne Afrikaanse kost uit alle windstreken van het continent.

The Market Theatre complex

Het Market Theatre complex is een belangrijk cultureel centrum in Johannesburg. Er zijn maar liefst 4 theaters, maar ook een mooie boekwinkel en diverse restaurants. ’s Zaterdags kun je er snuffelen op de vlooienmarkt. Ernaast huist het Museum Africa.

Constitution hill

Constitution Hill neemt een belangrijke plek in, in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Je krijgt er een goed beeld van de strijd die tegen Apartheid is gevoerd. Nu huist er de rechtbank, maar ooit was het een beruchte gevangenis. Zowel Nelson Mandela als Mahatma Ghandi, en vele politieke activisten, zijn hier vastgehouden.

Plan een reis naar Zuid-Afrika en Johannesburg

Tags: Johannesburg

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.