Leuke kerstmarkt Duitsland: op naar Düsseldorf

Ik moet het ze toch nageven, die Duitsers. Ze weten van wanten als het om kerstmis gaat. Een paar jaar geleden maakte ik een stedentrip Hamburg voor een reisartikel en sindsdien ben ik enigszins verknocht aan Duitse kerstmarkten. Ze geven gewoonweg invulling aan het woord 'gemütlich'.

Kerstmarkt Düsseldorf

Kerstmarkt Düsseldorf

Als je nou geen zin hebt om uren onderweg te zijn naar een Duitse kerstmarkt heb je vlakbij de Nederlandse grens ook genoeg keuze. Düsseldorf ligt bijvoorbeeld maar op een paar uur rijden en dit is een geweldige stad om helemaal in kerstsferen te raken. En voor de Scrooges onder ons, nog een paar goede tips voor het geval je niet van kerstmarkten houdt.

Kerstmarkten in Düsseldorf

Naar de kerstmarkt
Je kunt in Düsseldorf op maar liefst 7 plaatsen genieten van de kerstsfeer. Kraampjes met lekkers, maar ook vertier voor de kinderen en muziek. Het meest bekend is de kerstmarkt op de Marktplatz. De kraampjes zijn er gebouwd en geschilderd in dezelfde stijl als de Düsseldorfse Altstadt, waardoor de kerstmarkt echt een Renaissance uitstraling krijgt. Je kunt er prachtige handgemaakte glazen kerstballen en houten figuurtjes kopen. Wat minder bekend, maar zeker leuk om te bekijken is de kerstmarkt op de Schadowplatz die dit jaar helemaal vernieuwd is. De kerstmarkt, voor het hypermoderne Kö-Bogen, ziet eruit als een Scandinavisch dorpje en in de winkels van het nabijgelegen Liebeskind gebouw is het fijn, warm en droog kerstwinkelen.

Schaatsen op de Gustaf-Gründgens-Platz
Zin om te schaatsen? Ga dan naar de Gustaf-Gründgens-Platz waar je een ijsbaan treft van zo'n 450 m². Schaatsen kun je er huren en nadat je je genoeg hebt ingespannen is het goed bijkomen bij één van de kraampjes naast de schaatsbaan waar je glühwein en aardappelpannekoekjes kunt bestellen. Ook fans van raclette kunnen hier hun hart ophalen bij de grote kaaskraam. 

Kerstmis tour
De adventperiode wordt door de Duitsers erg serieus genomen. Naast de vele kerstmarkten, die je in het kleinste Duitse gehucht wel kunt vinden, wordt er ook heel veel aandacht besteed aan schitterende verlichting en decoratie. Wil je Düsseldorf in volle kerst-glorie aanschouwen en wat mee te weten komen over de Duitse kersttradities? Ga dan mee met een wandeling door de Altstadt. Terwijl je door de smalle, oude straatjes wandelt en de geuren van kaneel, speculaas en geroosterde kastanjes je neus binnendringen, trakteert je gids je op traditionele verhalen en versjes. En natuurlijk ontbreken de glühwein en kerstkoekjes niet tijdens deze wandeling. 

Altijd leuk in Düsseldorf

Unterbilk ontdekken
Düsseldorf staat bekend als een walhalla voor shoppers. De Königsallee is voor velen echt the place to be, met flagstores van alle grote merken en de bekende Duitse warenhuizen. Maar ben je op zoek naar iets bijzonders, duik dan het nog vrij onbekende Unterbilk in. Vanaf de Altstadt wandel je langs de Rijn via de Medienhafen in zo'n 20 minuten naar Unterbilk. In deze knusse studentenwijk geen enorme ketenwinkels, maar conceptstores, onafhankelijke boetieks en vintage winkels. De Lorettostraße is het kloppend hart van Unterbilk en hier vind je een keur aan bijzondere kledingwinkels en leuke restaurantjes. De Bilkerallee, even verderop, is perfect als je van vintage kleding houdt. Vooral Frauenzimmer is een schitterende vintatge winkel met schitterende party dresses en accessoires. Als je nog op zoek bent naar een oud en nieuw outfit! Even wat eten of een borrel pakken doe je in het piepkleine, maar oh zo leuke, Petit Rouge in de Bürgerstraße.

Winkelen in Düsseldorf: Unterbilk
Vintage shoppen Düsseldorf

Museumhoppen
Düsseldorf heeft maar liefst meer dan 20 musea, dus een stedentrip maken zonder naar het museum te gaan, is eigenlijk zonde. Aanrader is Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, dat eigenlijk 3 musea in één is. Aan de Grabbeplatz is het K20 te vinden met moderne kunst en prachtige werken van modernistische toppers als Paul Klee, Matsse en Picasso. Er zijn ook regelmatig leuke wisselende tentoonstellingen te bezoeken. In K21 vind je juist veel interactieve en multimediale kunst, waaronder video-art en installaties. Handig: koop je een kaartje voor alledrie de vestigingen, dan krijg je een armbandje waarmee bij bij de drie musea gewoon kunt doorlopen.

Markante architectuur in Medienhafen
Het moderne hart van Düsseldorf ligt op ruim een kwartier wandelen vanaf de Altstadt. De moderne havenwijk Medienhafen dank zijn naam aan de vele mediabedrijven die er kantoor houden. Je vindt er bijzondere en grensverleggende architectuur van toparchitecten, zoals het 'Neuer Zollhof' dat door Frank Gehry is gebouwd. Een eyecatcher is het gebouw aan de overkant: een oud pakhuis dat van boven tot onder is bezaaid met zogeheten 'Flossis' van kunstenares Rosalie. Maar Medienhafen is meer dan alleen kantoorpanden. Je vindt er ook diverse goede restaurants, bars en cafés. Zo is het fijn steak eten bij Gehry's en kun je kiezen uit diverse lekkere pasta's bij het vlakbij gelegen Sattgrün.

Medienhafen Düsseldorf

Medienhafen Düsseldorf

Naar de kerstmarkt in Düsseldorf:

  • Je kunt heel gemakkelijk met de trein naar Düsseldorf vanuit Nederland, er gaat 8x per dag een rechtstreekse ICE.
  • Ga je liever met de auto naar Düsseldorf, houd er dan rekening mee dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland. Ook heb je een milieuvignet nodig als je met de auto naar Duitse steden rijdt.
  • Bij Stage 47 kun je slapen in boutique stijl in het centrum van Düsseldorf. Liever wat voordeliger logeren, maar wel genieten van luxe? Kies dan voor het Lindner Hotel. Net buiten het centrum, maar wel gratis parkeren en het openbaar vervoer voor de deur. Handig om te weten: bij de meeste hotels in Düsseldorf krijg je gratis een Düsseldorf Card waarmee je gratis gebruik kunt maken van het OV en korting krijgt bij allerlei bezienswaardigheden.
  • Ga je maar één dag? Bekijk dan al mijn tips over een stedentrip Düsseldorf in 1 dag.
  • Een andere kerstmarkt in Duitsland bezoeken? Lees: Kerstmarkt in Duitsland, dichtbij huis: Osnabrück.

Ben jij al eens (met kerst) in Düsseldorf geweest?

Tags: Düsseldorf

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.