Verrassend Luik: 15 must-do's

Als je zin hebt in een stedentrip België, is Luik misschien niet de eerste stad die je te binnen schiet. Maar neem Luik toch even mee in je brainstorm, want er zijn redenen genoeg om een stedentrip Luik te maken. Wat dacht je van glooiende heuvels om lekker te wandelen, heerlijk eten in één van de toprestaurants van Luik, plaatselijke biertjes proeven en over de langste markt van België struinen. Het feit dat er Frans wordt gesproken, zorgt voor dat echte vakantiegevoel.

Verrassend Luik: 15 must do's | Mooistestedentrips.nl

Must do in Luik: Liège Guillemins | Mooistestedentrips.nl

Station Liège Guillemins, een bijzonder onthaal

Een station aanraden als must-do of must-see, ben ik wel helemaal gezond? Nou, jawel hoor. Het station Liège Guillemins is waar je aankomt met de trein vanuit Maastricht. En wat een ontvangst! Het station is een waar kunstwerk, ontworpen door de gevierde architect Santiago Calatrava wiens werk je wellicht ook hebt gespot in Barcelona en Valencia. Liège Guillemins moest een station worden zonder façade, maar met een bijzonder dak voor beschutting. En laat dat maar aan Calatrava over. Het station is nu het gezicht van de vernieuwing van de stad en absoluut grensverleggend.

Op de bodem van het zwembad: Le Cité Miroir

Altijd al eens in een leeg zwembad willen rondlopen? Dat kan in Le Cité Miroir. Dit zwembad was ooit het enige overdekte zwembad in de regio en duizenden kinderen leerden hier zwemmen. Het pand is gebouwd in schitterende Interbellum stijl, een bouwstijl van tussen de wereldoorlogen die een beetje doet denken aan de Duitse Bauhaus stijl, met veel bogen, glas en staal. In de jaren '30 voldeed het zwembad zelfs aan de Olympische eisen van die tijd. Zo'n 10 jaar geleden sloot het zwembad de deuren en enkele jaren geleden is het volledig in oude staat hersteld, maar wordt het niet meer als zwembad gebruikt. Nu kom je over de bodem van het zwembad lopen en genieten van wisselende tentoonstellingen. Vooral de oude tribunes zien er schitterend uit. 

Bezienswaardigheden Luik: le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Coteaux de la Citadelle

Een stedentrip Luik is ook echt een aanrader voor wandel liefhebbers. De stad is namelijk omgeven door groene heuvels waar je prachtige wandelingen kunt maken. De citadel hoort van oudsher bij Luik en deze heuvels vallen vanaf de 13de eeuw al binnen de stadsmuren. Maak je een wandeling naar de citadel dan kom je de mooiste hofjes, parken en schitterende vakwerkhuizen tegen. Hoe verder je klimt, des te vaker je kunt genieten van het uitzicht en stukken van de oude stadsmuur zult tegenkomen. Ik de zomer nemen veel locals een rugzak lekkers mee en gaan picknicken met uitzicht op de stad en de Maas. Je kunt een gratis kaart downloaden met de mooiste wandelroutes. 

Bezienswaardigheden Luik: coteaux de la citadelle | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: coteaux de la citadelle | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: coteaux de la citadelle | Mooistestedentrips.nl

Chocolade shoppen bij Carré Noir

Je kunt geen stedentrip naar België maken, zonder wat lekkere chocolade te proeven. En in Luik moet je dan bij Carré Noir zijn, in het gezelligste straatje van het centrum: En Neuvice. Hier koop je de lekkerste handgemaakte chocolade en allerlei leuke hebbedingetjes. Echte aanraders zijn de parels van fruit en ganache, net juweeltjes! 

Chocolade kopen in Luik: Carré Noir | Mooistestedentrips.nl

Bier proeven in Luik: Beer Lovers Café | Mooistestedentrips.nl

De lekkerste biertjes uit Luik

Tsja, en ook de Belgische biertjes mogen niet ontbreken tijdens een stedentrip Luik. Vroeger vond je in de stad diverse brouwerijen, maar enkele tientallen jaren geleden, sloten de meeste de deuren of verplaatsten de brouwerij naar buiten de stad. Maar een paar jaar geleden pakten een aantal jonge fanatiekelingen de handschoen weer op en nu vind je in de directe regio van Luik weer een aantal fijne, kleine brouwerijen, die vaak ook nog hart hebben voor het milieu. Een goede plek om de locale bieren te proeven is het Beer Lovers café, met een fijne selectie op de tap en fles. Probeer bijvoorveeld de bieren van brouwerij Leopold7, waar een prachtig nieuw bier wordt gebrouwen met 3 hoppen en 3 granen, met een fijne citrusachtige smaak.

Beklim Montagne de Bueren

Je mag hem eigen niet missen tijdens je stedentrip Luik: de 373 treden tegen de Montagne de Bueren op. Het is even doorzetten, maar het uitzicht over de stad vanaf de top is echt magnifiek. Ga, als je eenmaal boven bent, rechtsaf en loop nog even naar het oorlogsmonument. Dit ligt nog net een beetje hoger en biedt ook een mooi panorama over Luik. 

Bezienswaardigheden Luik: Montagne de Bueren | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: Montagne de Bueren | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken in Luik: Brasserie C | Mooistestedentrips.nl

Uitrusten bij Brasserie C

Ben je de trappen van de Montagne de Bueren weer afgedaald, dan heb je wel een drankje verdiend. Sla onderaan de trap rechtsaf en je ziet meteen bordjes met Brasserie C staan, dit is absoluut mijn favoriete café in Luik. De ligging alleen al is prachtig, gelegen in een oud begijnhof met weelderige begroeiing. Je kunt de stad amper horen als je hier op het terras neerploft. Nog leuker: hier is ook de brouwerij gevestigd waar het enige Luikse biertje nog wordt gebrouwen: La Curtius. Je kunt de lekkere biertjes proeven in het proeflokaal en er meteen wat fijne hapjes bij bestellen. 

Het stoute jongetje van Luik: Outremeuse

Outremeuse betekent letterlijk 'de Maas voorbij' en dat is ook een beetje zo. Outremeuse is een wijk, gelegen op een eilandje in de Maas en is altijd een beetje het ondeugende jongetje van Luik geweest. Eeuwen geleden werd in de wijk een vrijstaat uitgeroepen en de held van het Luikse poppentheater, Tchantchès, die de draak steekt met de eigenschappen van alle Luikenaren, is ook in Outremeuse geboren. Tegenwoordig is de wijk de plek om mooie Art Nouevau gevels en streetart te spotten en fijn uit eten te gaan. Ontzettend leuk is Le Labo 4 in Outremeuse, een oud scheikundelokaal waarin nu een restaurant huist. Hier kun je genieten van langzaam gegaard vlees, tussen de gasbranders en reageerbuisjes. Hilarisch!

Bezienswaardigheden Luik: Outremeuse | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: Outremeuse, streetart | Mooistestedentrips.nl

Musee Beaux Arts

Dat zo'n goed museum in zo'n vreselijk lelijk gebouw is gevestigd, mag wonderlijk heten. Laat je niet afleiden door de wanstaltige jaren '80 architectuur, maar haal diep adem en ga naar binnen. Het Musee Beaux Arts heeft namelijk een geweldige collectie, die is opgesteld in lichte en goed ingerichte ruimtes. Je wandelt langs werken van artiesten uit de regio, van de Middeleeuwen tot nu. Vooral de werken over het leven van alle dag, in lang vervlogen tijden, geven je kippenvel. 

La Batte op zondagochtend

Sta zondagochtend vroeg op en doe als de locals: ga naar La Batte. Dit is de grootste markt van België, 3 kilometer lang langs de oevers van de Maas. Geen rommelmarkt, maar een heuze markt met groente, fruit, vlees en vis. Grote menigtes komen op de markt af om hun wekelijkse boodschappen te doen. Maar je kunt er ook heerlijke kant-en-klare lekkernijen kopen. Of je nu zit hebt in Spaanse churros, Griekse olijven of kazen en vleeswaren uit de regio Luik: je vindt ze op La Batte. Ben je uitgekeken, dan kun je op de terrassen van één van de aangrenzende cafés wel even neerploffen en een glas La Curtius bestellen, je bent beslist de enige niet.

Doen in Luik: La Batte op zondagochtend | Mooistestedentrips.nl

Doen in Luik: La Batte op zondagochtend | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Luik | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Luik

Luik is geen typische stad om street art te spotten, zoals Gent dat bijvoorbeeld is. Je moet in Luik wat beter zoeken, maar je kunt toch wat mooie werken vinden. Zo vind je aan Rue Nagelmackers een erg mooie mural, net als in de buurt van het Musee de la vie Wallone en aan de Rue Pierreuse. Ook in Outremeuse kun je streetart zien. 

Boulets bij Le Saint Grégory

Antwerpen heeft de mosselen, Luik heeft gehakballetjes tot kunst verheven. Elk jaar worden er zelfs prijzen uitgedeeld aan het restaurant of café met de beste gehaktballetjes. Bij veel typisch Luikse restaurants staan de 'boulets' wel op de kaart, maar je kunt ze het best uitproberen bij Le Saint Grégory dat de afgelopen twee jaar de prijs voor 'café met de beste boulets' in de wacht sleepte. Een goede plek voor de lunch. Na een flink bord met gehaktballen, frieten en salade kun je er de rest van de middag weer tegenaan. 

Eten en drinken Luik: boulets, le Saint Grégory | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: L'Impasse d l'Ange | Mooistestedentrips.nl

Eten en drinken luik: GoVeg | Mooistestedentrips.nl

Impasse de l'Ange

Je zult er even goed naar moeten zoeken, maar aan de leuke straat Rue Hors Chateau, met de vele antiekwinkeltjes en leuke restaurantjes, vind je ook een paar hofjes verstopt. Je herkent ze, als je goed kijkt, aan blauwe plaatjes boven de ingang. Eén van de mooiste hofjes is L'Impasse de l'Ange, een oase van rust met weelderige klimplanten, bloembakken en kleine zitjes voor huisjes met een hoog knibbel-knabbel-knuisje gehalte. 

Goveg: voor de vega's

Ik ben verre van vega, maar soms zie ik vega-winkels die zelfs mij kunnen bekoren. En Goveg is er zo één. In deze winkel kunnen vegetariërs en veganisten niet alleen terecht voor de dagelijkse boodschappen, er is ook een traiteur en een kleine koffiehoek waar je even wat kunt drinken. Daarnaast hangt er mooie vegan kleding en vind je er bijzondere schoenen.

Logeren in het Amosa Hotel

Ben je op zoek naar een goedkoop, maar leuk hotel in Luik? Dan is het Amosa Hotel een aanrader. Het ligt middenin het gezellige centrum van de stad. Je loopt binnen een paar minuten naar verschillende bezienswaardigheden in de stad. Het hotel heeft een hippe industriële uitstraling en de kamers zijn warm en comfortabel ingericht. Beneden kun je terecht in een Zuid-Amerikaans retaurant. 

Goedkoop en leuk hotel in Luik: Amosa Hotel | Mooistestedentrips.nl

Goedkoop en leuk hotel in Luik: Amosa hotel | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Luik, hoe doe je dat?

  • Je kunt heel eenvoudig met de trein naar Luik, je komt dan aan op station Liège Guillemins. Wat een binnenkomer! Dit station ligt op zo'n 2 kilometer van de stad, maar met bus 1 of 4 ben je binnen 10 minuten in het centrum. Je kunt ook een taxi nemen, dat kost ongeveer €10.
  • Ga je met de auto naar Luik, houd er dan rekening mee dat parkeren €20 per dag kost. Veel hotels houden, bij gebrek aan een eigen parkeergelegenheid, dezelfde tarieven aan.
  • Als je 2 dagen in Luik bent, is het al de moeite om een Liège City Pass te kopen. Hiermee heb je gratis toegang tot de fijne musea van de stad en kun je gratis mee met een stadswandeling. 
  • In het weekend naar Luik? Bekijk wat je op een zondag in Luik kunt doen.
  • Lekker eten in Luik? Geen probleem! Hier kun je smullen in Luik.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Luik.

Maakte jij al eens een bijzondere stedentrip naar België?

Tags: Luik

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.