Ontdek het Zwarte Woud vanuit Freiburg

Zin in eindeloze boswandelingen, varen op een spiegelglad meer of in een kleurrijk dorpje neerploffen op een terrasje voor een flink stuk schwarzwälder kirschtorte. Het leuke is: als je een stedentrip Freiburg maakt, is het ontzettend gemakkelijk om het Zwarte Woud te ontdekken. Je hebt er niet eens een huurauto voor nodig. Dit vind ik de leukste bezienswaardigheden in het Zwarte Woud vanuit Freiburg.

Ontdek het Zwarte Woud vanuit Freiburg | Mooistestedentrips.nl

Het Zwarte Woud is een aaneenschakeling van uitgestrekte, dicht beboste heuvels, valleien, rivieren, meertjes en kuuroorden en strekt zicht uit van Baden-Baden tot de Zwitserse grens en van de Rijn bijna tot aan de Bodensee. Hier ontstonden de sprookjes van de gebroeders Grimm en als je door de bossen dwaalt, verbaast het je niets dat Hans en Grietje hier ineens een peperkoeken huisje tegenkwamen.

En Freiburg ligt daar kleurrijk en gezellig middenin. De stad is een heel leuke verrassing en deed me een beetje aan Heidelberg denken, met veel pompeuze historie, maar vooral een gezellig studentenhart. Freiburg is een leuke bestemming voor twee of drie dagen. En het mooie is dat je vanuit de stad ook zo in het Zwarte Woud bent. Vanuit de stad vertrekken genoeg stoptreinen die je heel eenvoudig naar allerlei mooie plekken in het Zwarte Woud brengen.

Bootje varen en wandelen in Titisee-Neustadt

Titisee-Neustadt, of Titisee zoals de meeste mensen het kennen, is één van de meest populaire trekpleisters van het Zwarte Woud. En dat snap je meteen als je het spiegelgladde meer omringd door dicht beboste heuvels voor je ziet opdoemen. Vanaf het vroeger voorjaar ligt het stadje aan het meer er piekfijn bij en zijn alle vakwerkhuisjes vrolijk versierd met bakken boordevol bloemen. Vakantiegangers komen hier graag, dus er zijn genoeg restaurantjes en terrasjes om van het uitzicht te genieten. Huur ook een bootje voor een uur, want de omgeving vanaf het water in je opnemen is de moeite waard.

Zwarte Woud vanuit Freiburg: Titisee | Mooistestedentrips.nl

Wandelen rondom Titisee, Zwarte Woud: Hinterzarten | Mooistestedentrips.nl

Je kunt vanuit Freiburg een rechtstreekse trein naar Titisee-Neustadt nemen, deze doet er iets langer dan een halfuur over. Je kunt op de terugweg natuurlijk naar hetzelfde station lopen, maar het is ook leuk om een uurtje door de heuvels en velden te wandelen en de trein terug naar Freiburg te pakken vanuit Hinterzarten.

Bergop: de Feldberg

Met 1493 meter is de Feldberg de hoogste berg van het Zwarte Woud en de enige plek in het gebied waar ’s winters nog weleens wordt geskied. Je reist met de trein binnen zo’n 45 minuten van Freiburg naar Feldberg en vanaf het station kun je eenvoudig naar het kabelbaanstation. Nadat je je naar boven hebt laten brengen, is het nog maar een klein eindje naar de top waar je een prachtig uitzicht op de Alpen hebt op een heldere dag.

Zwarte Woud vanuit Freiburg: Feldberg | Mooistestedentrips.nl

Doen in het Zwarte Woud in Duitsland: Schluchsee | Mooistestedentrips.nl

Doen in het Zwarte Woud in Duitsland: Schluchsee | Mooistestedentrips.nl

Schluchsee voor natuurliefhebbers

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Schluchsee. Het grootste meer van het Zwarte Woud is de perfecte plek om te zwemmen en surfen, maar ook wandelaars en fietsers vinden genoeg leuke routes om zich een paar dagen bezig te houden. ’s Zomers weten de zonzoekers Schluchsee te vinden en de winter is het een populaire plek voor langlaufers. Je kunt een rechtstreekse trein nemen van Freibrug naar Seebruch, je bent dan binnen een uur en een kwartier in Schluchsee.

Nationalpark Schwarzwald

Als je van wandelen houdt, kun je niet om het officiële nationale park heen. Hier mag de natuur gewoon, zonder ingrijpen, haar gang gaan en je kunt hier schitterende wandelingen maken. Er zijn routes beschikbaar van één of twee uur tot wat zwaardere trails van een uur of vier. Heb je weinig tijd, dan is het Lotharpad dat in de bomen is gebouwd en je een prachtig uitzicht over het park geeft.

Het bezoekerscentrum van het nationaal park ligt in Seebach en hier is maar lastig te komen met het openbaar vervoer (tenzij je het geen probleem vindt om zo’n 3 of 4 keer over te stappen). Heb je geen auto bij de hand, dan kun je vanuit Freiburg natuurlijk altijd even een dag een auto huren.

Wandelen in het Zwarte Woud: nationalpark Schwarzwald | Mooistestedentrips.nl

Wandelen in het Zwarte Woud: nationalpark Schwarzwald | Mooistestedentrips.nl

Doen in het Zwarte Woud: rodelen in Gutach | Mooistestedentrips.nl

Doen in het Zwarte Woud: rodelen in Gutach | Mooistestedentrips.nl

Rodelen in Gutach

Vanuit Feldberg kwam ik per ongeluk in Gutach terecht, er ging vanuit Feldberg een bus naartoe en ik dacht: waarom niet. En spijt kreeg ik niet, want Gutach is een wonderschoon dorpje dat zeker ’s zomers ontzettend populair is bij wandelaars, wielrenners en mountainbikers. Je kunt op je gemakje door het dorp wandelen, op een terrasje neerploffen en de mooie kerk bewonderen. Maar de echte trekpleister van Gutach ligt net buiten het dorp en je moet er even voor klimmen: de rodelbaan. Dat moest ik uitproberen! Het was best druk, maar na een kwartiertje wachten kon ik toch in een sleetje klimmen en keihard naar beneden roetsjen: een ontzettend leuke ervaring.

Het Zwarte Woud vanuit Freiburg ontdekken

  • Zoals gezegd: je hebt niet per se een auto nodig als je het Zwarte Woud vanuit Freiburg wilt ontdekken. Met de betrouwbare stoptreinen vanuit Freiburg kom je echt al een heel eind. Kijk op Bahn.de voor de meest actuele vertrektijden.
  • Ik reisde met de trein naar Freiburg en deed daar zo’n 6 uur over, vanuit Utrecht moest ik twee keer overstappen. Een enkeltje vind je al vanaf €40, dus als je op tijd boekt (zo’n 3 maanden van te voren), dan kun je een retourtje boeken voor zo’n €80.
  • Liever vliegen? Dan kun je het beste naar Basel vliegen, dat kan al vrij goedkoop met bijvoorbeeld Swiss Airlines en Easyjet. Vergelijk vliegtickets naar Basel om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt. Vanuit Basel reis je direct met de trein naar Freiburg.
  • In Freiburg vind je veel leuke en goede accommodatie, van pensions en hotels tot ruime appartementen. Vergelijk de prijzen om te kijken wat het beste bij jouw budget en reisgezelschap past.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Freiburg.

Tags: Freiburg