Porto: port proeven in Vila Nova de Gaia

door Esther

Ga je naar Porto? Dan moet je natuurlijk echt Port proeven in Porto. Dat hoort er gewoon bij. En daarvoor steek je de rivier de Douro over naar de wijk Vila Nova de Gaia. Hier bevinden zich bekende en onbekende portmerken die je een rondleiding door hun kelders en een proeverij aanbieden. Ga een middagje Port proeven in Vila Nova de Gaia.

Verwacht in Vila Nova de Gaia geen heuvels vol met wijnranken. De wijn die er bij de producenten in de kelders ligt is afkomstig uit de Douro Vallei, waar de zon vaak schijnt, er weinig regen valt en de druiven zoet, zoeter, zoetst zijn. Eeuwen geleden werden de vaten wijn over de Douro rivier naar Porto vervoerd, in de zo karakteristieke houten bootjes, maar inmiddels zijn er modernere vervoersmiddelen gevonden.

Port hebben we, om kort te gaan, te danken aan de Engelsen. Zij haalden tot de 17de eeuw hun wijnen uit Frankrijk, maar door een conflict tussen deze twee landen, liep de handel spaak. De Engelsen besloten hun wijn vervolgens uit Portugal te halen, maar kwamen er al snel achter dat de wijnen, na een tijdje op zee, niet meer te drinken waren.

De oplossing? Brandy erbij. Zo bleef de wijn langer goed en was dit goedje ook nog eens erg lekker voor na het eten. Vandaag de dag is Port een beschermde naam (alleen port uit de Douro mag port heten) en vind je in Vila Nova de Gaia tientallen grote porthuizen, waar je de tot de nok toe gevulde wijnkelders kunt bezoeken en natuurlijk port proeven. Bovendien kun in Vila Nova de Gaia ook heerlijk uit eten op één van de terrasjes aan de rivier, terwijl je uitkijkt over het imposante oude centrum.

Vila Nova de Gaia | Mooistestedentrips.nl

Vila Nova de Gaia | Mooistestedentrips.nl

Teleférico de Gaia | Mooistestedentrips.nl

Naar Vila Nova de Gaia met de kabelbaan

Port proeven in Porto? Op naar Vila Nova de Gaia. En dat kan vanuit het centrum van Porto heel gemakkelijk: door de Ponte Luís I over te steken. Deze imposante brug is gebouwd door een collega van Gustav Eiffe en je kunt hem niet missen tijdens je stedentrip Porto. De brug heeft 2 verdiepingen. Via de onderkant wandel je, over een vrij smal trottoir, naar de overkant, terwijl de auto’s langs je heen zoeven. Leuker is het om via de bovenste verdieping naar de overkant te lopen, bijvoorbeeld na een bezoek aan de prachtige kathedraal Sé do Porto.

Vanaf de brug heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad en de rivier en bovendien kun je aan de overkant met de Teleférico de Gaia naar beneden, om zo een elegante landing in Vila Nova de Gaia te maken.

De geschiedenis in: Taylor’s Port

Tijd om Port te proeven in Porto. Je ziet Taylor’s, één van de oudste porthuizen van Portugal, op de heuvel al liggen. Het wijnhuis heeft een fijn bezoekerscentrum en is een highlight aan je bezoek aan Vila Nova de Gaia, dus klauter de heuvel op. Voor een prikkie kun je mee met een rondleiding en voor een paar euro extra kun je na afloop 5 glazen port proeven. De rondleiding door Taylor’s is als een wandeling door de geschiedenis van port en terwijl je langs de stapels en stapels enorme houten vaten loopt, leer je meteen meer over hoe port wordt gemaakt en de verschillende soorten port. Bijzonder is het enorme vat met 100.000 liter late bottled vintage.

Port proeven in Porto: Taylor's | Mooistestedentrips.nl

Port proeven in Porto: Taylor's | Mooistestedentrips.nl

Port proeven in Porto: Taylor's | Mooistestedentrips.nl

Port proeven in Porto: Taylor's | Mooistestedentrips.nl

Portugese roots: Ferreira

Een mooie volgende stop in Vila Nova de Gaia is Ferreira, het enige wijnhuis dat door de eeuwen heen altijd volledig in Portugese handen is gebleven en daarom moet je hier wat mij betreft echt even Port proeven. Er is een klein museum bij het wijnhuis en vervolgens kun je mee met een rondleiding door de indrukwekkende kelders. Ook hier meters en meters stapels wijnvaten. In het proeflokaal waakt Dona Antónia Adelaide Ferreira over je. Deze dame werd legendarisch door het bedrijf te leiden in de 19de eeuw, terwijl dat volstrekt ongebruikelijk was in die tijd.

Espaço Porto Cruz en Sandeman

Langs de boulevard is gelukkig ook nog genoeg te ontdekken. Er zijn leuke restaurantjes (mijn favoriet ‘Taberna de Manel’ is er bijvoorbeeld te vinden) en terrasjes. Loop even binnen bij Espaço Porto Cruz waar je in de shop voor €7,50 3 fijne glazen port kunt proeven (de fijnste 20 jaar oude Tawny dronk ik hier), maar je kunt ook op het dakterras lunchen met een schitterend uitzicht over de stad.

Port proeven in Porto: Ferreira | Mooistestedentrips.nl

Port proeven in Porto: Ferreira | Mooistestedentrips.nl

Port proeven in Porto: port cocktails bij Sandeman | Mooistestedentrips.nl

Het leuke van Portugal vind ik dat de bewoners trots zijn op hun producten, maar niet pretentieus. Is de Port goed, maar geen topper, dan is het geen enkel probleem om er een cocktail mee te maken. In heel Porto vind je bij bars dan ook cocktails op de kaart, met Port erin. Ook een leuke manier van port proeven in Porto. Mijn persoonlijke favoriet is een port-tonico, een variatie op de gin-tonic, met een schijfje citroen of sinaasapp

el. Heerlijk bij warm weer. Op het terras van Sandeman in Vila Nova de Gaia is het fijn mensen kijken en kun je dus port cocktails bestellen.

Een korte cursus Port

Wil je weten wat je proeft? Ik geef je een korte cursus Port proeven in Porto. Port wordt over het algemeen gemaakt van inheemse druiven, als Touriga Nacional, Touriga Francesa en Tinta Barroca. Deze groeien op de steile rotsige heuvels in de Douro Vallei. Veel van de oude wijngaarden staan inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst, de wijnranken groeien op smalle terrassen ondersteund door met de hand gebouwde muurtjes.

Er zijn veel verschillende soorten Port verkrijgbaar, dit zijn de meest bekende:

  • Ruby: gemaakt van goede kwaliteit druiven, zo’n 2 jaar gerijpt in houten vaten. De kleur is donkerrood en smaakt zoet en fruitig.
  • Tawny: gemaakt van goede kwaliteit druiven en 2 tot 7 jaar gerijpt. Tawny heeft meer een houtkleur, is vaak complexer en notiger van smaak.
  • Aged tawny: gemaakt van zeer goede druiven en jarenlang gerijpt. Aged tawny kan zich meten met cognac of brandy en heeft vaak een subtiele en zachte smaak.
  • Vintage: wordt alleen gemaakt van de beste druiven van één bepaald jaar, gerijpt voor ongeveer 2 jaar in houten vaten en vervolgens nog diverse jaren in de fles, minstens 10 jaar. Vintage port heeft een robijnrode kleur, is fruitig, maar toch zacht en vaak erg complex. Vintage port moet je laten ademen en even filteren voor je hem drinkt en moet je binnen 48 uur opdrinken.
  • Late Bottled Vintage (LBV): ook LBV port wordt alleen van de beste druiven uit één bepaald jaar gemaakt en rijpt vervolgens 5 jaar in houten vaten. Vervolgens gaan ze in de fles voor een bepaald aantal jaar. De kleur en smaak komt enigszins overeen met vintage port, maar is vaak nog iets dieper en je kunt de port meteen drinken, zodra je de fles opentrekt.

Port proeven tijdens een stedentrip Porto

Bewaar op Pinterest!

Port proeven in Porto: Vila Nova de Gaia. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Stedentrip Porto > Port proeven in Vila Nova de Gaia

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer