Stedentrip Haarlem

Stedentrip Haarlem of dagje Haarlem: tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Haarlem of dagje Haarlem: tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Haarlem, station van Haarlem | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Haarlem, station van Haarlem | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Haarlem, bezienswaardigheden Haarlem | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Haarlem, bezienswaardigheden Haarlem | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Haarlem, bezienswaardigheden Haarlem: Jopenkerk | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Haarlem, bezienswaardigheden Haarlem: Jopenkerk | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Haarlem, tips over Haarlem | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Haarlem, tips over Haarlem | Mooistestedentrips.nl

Haarlem is Holland, zoals Holland is bedoeld. Met smalle straatjes vol met schitterende huisjes uit de Gouden Eeuw met trap- en klokgevels, een centrum omring door het Spaarne, geflankeerd door een molen en musea vol met Hollandse meesters. Een dagje Haarlem is echt niet genoeg om al het moois te ontdekken. Wat in Haarlem kun je ook nog eens ontzettend leuk winkelen, lunchen en uit eten. Bekijk dus alle tips voor stedentrip Haarlem.

Beste reistijd Haarlem

Een dagje of stedentrip Haarlem kan altijd wel! Houd er wel rekening mee dat op zondag sommige hofjes en winkels gesloten zijn. In de meivakantie, rond Koningsdag, kan het druk zijn in en rond Haarlem.

Weekendje of dagje Haarlem plannen

Wil je een weekendje of dagje Haarlem plannen, kijk dan eerst of het niet het gemakkelijkst is om met de trein naar Haarlem te komen. Parkeren in Haarlem is namelijk helemaal niet goedkoop. Als alternatief kun je de auto gratis parkeren bij P+R Spaarnwoude om dan met de bus naar het centrum van Haarlem te rijden. Wil je er een weekendje weg van maken en een leuke stedentrip Haarlem boeken? Dan kun je vast een leuk hotel in Haarlem vinden. Of kijk of er een leuk arrangement Haarlem in de aanbieding is.

Met de trein naar Haarlem

Je maakt het gemakkelijkst een stedentrip Haarlem met de trein. Je komt dan meteen middenin het centrum aan en kunt meteen het schitterende station van Haarlem bekijken. Op de website van de NS kun je de actuele vertrektijden en tarieven zien.

Met de auto naar Haarlem en parkeren

Het is bepaald niet goedkoop om in Haarlem te parkeren. Parkeer je op straat, dan betaal je in de binnenstad €3,90 per uur, in een parkeergarage is dat €1,60 per uur. Goedkope optie is om bijvoorbeeld gratis te parkeren bij P+R Spaarnwoude en dan met de bus naar het centrum te reizen.

Fietsen in Haarlem

De highlights van Haarlem
Ga je een dagje naar Haarlem of maak je een korte stedentrip Haarlem en heb je niet zo veel tijd? Of wil je de stad gewoon op een originele manier leren kennen? Stap op de fiets. In 2 uur tijd rijd je tijdens deze fietstour met een enthousiaste gids langs de mooiste bezienswaardigheden van Haarlem, zoals de Sint-Bavokerk, de kanalen, verschillende Hofjes en de Spaarne.

Haarlem: rondvaarten en stadswandelingen

Varen in een sloepje
Van dinsdag tot en met zondag kun je 7 keer per dag mee met een rondvaart met een sloepje, superleuk tijdens een stedentrip Haarlem. Je vaart over het Spaarne, de singels, de Nieuwe Gracht en Haarlems oudste gracht de Bakenessergracht. Op deze manier kun je alle mooie oude panden en monumenten van de stad goed zien. Tijdens de rondvaart hoor je allerlei leuke weetjes over de geschiedenis van Haarlem.

Verborgen groen
Haarlem is heel wat mooie hofjes, tuinen en parken rijk, maar je moet maar net even weten waar je de mooiste exemplaren kunt vinden. Download daarom de wandeling ‘Verborgen groen‘ en  je ontdekt de mooiste hofjes, omzoomd door bijzondere oude huisjes. De wandeling duur ongeveer anderhalf uur.

Prachtig Haarlem
Dat Haarlem een wondermooie stad is, zullen maar weinig mensen kunnen betwisten. Het oude centrum van de stad is een ware schatkamer. Met deze gratis wandelroute loop je in zo’n anderhalf uur langs de allermooiste plekken van Haarlem: bijzondere gebouwen, pleinen en uitzichten.

Bezienswaardigheden in Haarlem

Frans Hals Museum
Alleen het pand waarin het Frans Hals Museum is gevestigd, maakt dit al een must-see in Haarlem. De geveltjes zijn prachtig en voorzien van bijzonder beelden. Binnen heb je een mooi uitzicht op het hofje. De werken van Haarlemmer Frans Hals en andere Hollandse meesters, maar ook familieleden van Hals, staan centraal in het museum. Zo zijn de schutterij-doeken heel bijzonder. Let ook op de details van de zalen, sommigen zijn nog voorzien van antieke Delfsblauwe tegeltjes.

Teylers Museum
Natuur-historie, kunst en wetenschap in één. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, je hebt gegarandeerd een leuke ochtend of middag in het museum. Belangrijkste trekpleister is de imposante ovalen kamer, maar ook de gevel van het museum is schitterend. De vaste collectie van het Teylers Museum bestaat uit bijvoorbeeld fossielen, mineralen en munten en er zijn regelmatig bijzondere exposities waarin de natuur meestal centraal staat.

De Hallen
Je zou het niet denken, maar in dit eeuwenoude pand met schitterende trapgevel en luikjes, vind je een museum voor moderne kunst. De nadruk ligt altijd op mens en maatschappij en in De Hallen vind je veel multimedia en installaties.

Corrie ten Boom Huis
Dit pand een grote Haarlemse winkelstraat was ooit een horlogemakerij, maar vanaf 1941 gebruikte eigenaresse en bewoonster Corrie den Boom en haar zus Betsie het huis als schuilplaats en doorvoerplaats voor Joden. Sommige onderduikers blijven een paar dagen, anderen een langere tijd. Op het onderduikadres wordt druk gemusiceerd en toneel gespeeld. Helaas wordt de familie verraden en Corrie wordt samen met haar zus naar kamp Ravensbrück gestuurd. Haar zus overleeft het kamp niet. Corrie keert terug naar Nederland en zet zich de rest van haar leven in voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Haar oude huis is nu een eerbetoon aan deze tijd.

Hofjes van Haarlem
Ooit herbergde het centrum van Haarlem 40 lommerrijke hofjes, inmiddels zijn er dat nog maar 20. De hofjes waren bedoeld voor ouderen en bejaarde vrouwen die in de poppige huisjes rond de hofjes werden gehuisvest. De tuintjes werden kleine binnenhofjes. De meeste hofjes zijn toegankelijk via een poort, maar naar sommige hofjes moet je echt even zoeken. De hofjes zijn veelal geopend tussen 10.00 en 17.00 van maandag tot en met zaterdag, maar aangezien er rondom de hofjes gewoon mensen wonen, kunnen de bewoners ook anders besluiten. Het wordt door de bewoners rondom erg gewaardeerd als je je tijdens een bezoek rustig gedraagt en de privacy van de huisjes respecteert. Verborgen groen is een leuke wandeling om diverse hofjes te bekijken, maar je kunt ook een GPS wandeling maken.

Amsterdamse poort
Deze oude toegangspoort tot de stad stamt uit de 14de eeuw en markeerde ooit het einde van de route tussen Haarlem en Amsterdam. Door de eeuwen heen werd de poort regelmatig vernietigd, de huidige poort werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd.

St. Bavo Basiliek
Je kunt de St. Bavo natuurlijk niet missen als je Haarlem bezoekt. De imposante kathedraal steekt overal bovenuit. Het interieur is licht en mooi, maar het meest bijzondere is het orgel. Dit is het meest gefotografeerde instrument ter wereld en zelf Mozart heeft er ooit eens op gespeeld.

Het Dolhuys
Een vrij bijzonder museum, namelijk over psychiatrie. Het mooie oude pand waarin het museum huist deed door de eeuwen heen dienst als pesthuis, leprozenziekenhuis en psychiatrisch ziekenhuis. In de huidige tentoonstelling komt het verschil tussen geestelijk gezond en ongezond aan bod, evenals de bezoekers en zieken.

De Vishal
Als je van beeldende kunst houdt, moet je zeker even bij de Vishal langs. Hier wordt een podium geboden aan 150 aangesloten kunstenaars, er is ruimte voor schilderkunst, fotografie, ruimtelijke objecten en tekeningen. De tentoonstellingen wisselen.

Winkelen in Haarlem

Portrait
Eén van de meest bijzondere conceptstores in Haarlem. Achter de deuren van een oude paardenstal vind je bijzondere kleding en mooie accessoires. Kun je niet kiezen? Dan plof je gewoon lekker neer met een kop koffie.

Jutka & Riska
Misschien wel bekend van hun vestigingen in Amsterdam en Antwerpen, maar dus ook in Haarlem! In deze winkel vind je een mooie mix van hele mooie vintage kleding, maar ook stukken van jonge ontwerpers. Vooral de accessoires zijn erg leuk.

Achter in de winkel
Geen zin om rommelmarkten en kringlopen af te lopen op leuk naar leuke schatten? Geen probleem, loop gewoon bij Achter in de winkel binnen, aan de Wolstraat. Daar heb je leuke tweedehands vondsten, maar ook gebreide kinderkleding en origineel design.

Sjakie Small
Je hoeft Sjakie Small maar binnen te lopen en je wordt acuut blij. Dit is fairtrade, zoals fairtrade bedoeld is. Mooie meubels, kleurrijk servies en een heleboel hebbedingetjes.

Place du Soleil
Zoals de naam al doet vermoeden: de zomer in een winkel. Hier is het leuk jurkjes shoppen, gegarandeerd dat je er ook meteen leuke accessoires en een tas bij vindt.

Episode
Lekker rommelen tussen vintage kleding. Bij Episode vind je rekken en rékken vol! Niet altijd van de beste kwaliteit, maar je vindt er af en toe een topstuk tussen.

ID
Fijn shoppen in een huiskamersetting, je vindt er de mooiste vintage stukken, maar ook kleding van bekende ontwerpers.

Sissy Boy
Sissy Boy heeft een ontzettend mooie, grote vestiging in Haarlem met een grote collectie dames- en herenkleding, kinderkleding en speelgoed en allemaal mooie woonaccessoires. Je kunt trouwens ook erg fijn lunchen bij Daily, dat ook in de winkel zit. Fijne biologische salades, quiches en dik belegde boterhammen. Een aanrader.

Durf
Of je nu op zoek bent naar aparte kleding of woonaccessoires, bij alles wat je vindt bij Durf heb je een flinke portie lef nodig. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de tassen van zeildoek en schilderijen.

VIND
Als je op zoek bent naar hoogwaardige vintage kleding, moet je echt even bij VIND langs. Hier vind je gegarandeerd het perfecte vintage kledingstuk, maar je krijgt ook stijladvies. Past je kapsel wel bij je nieuwe outfit? Je komt helemaal als nieuw weer naar buiten.

Meneer Paprika
Eigenlijk voor kinderen, maar grote kinderen worden ook heel blij van Meneer Parika. Het leukste speelgoed om te kopen, maar ook een enorme verzameling retro speelgoed om gewoon even, meteen, mee te spelen. In het café van Meneer Paprika is het fijn bijkomen met een kop koffie en wat lekkers erbij.

Eten en drinken in Haarlem

Staal
Het pand waarin Staal is gevestigd, mag dan uit de 17de eeuw komen, daar is binnen niets van te zien. Lichte kleuren, veel hout en industriële meubelen. Op de kaart vind je biologisch lekkers, vaak uit de buurt. Je kunt hier heerlijk lunchen en ‘s avonds wordt er gekookt uit kookboeken die je ter plekke kunt kopen. Kun je thuis nog even nagenieten en herbeleven.

Kukicha
Deze mooie koffiewinkel en conceptstore kun je bijna niet missen, zoek gewoon naar de felblauwe deur in de Jacobijnenstraat. Hier is het leuk koffie drinken, maar je koopt er ook de leukste accessoires voor jezelf of je huis.

Viqh
Wijnbar Viqh valt meteen op, want het is gevestigd in één van de mooiste historische panden aan de Grote Markt. Het is leuk om een kleine wijnproeverij te doen met 3 glazen wijn en wat lekkere bites.

Hofje zonder Zorgen
Even binnenlopen bij Hofje zonder Zorgen heeft zo zijn voordelen. Je kunt hier terecht voor een geweldige high tea, maar even lunchen of borrelen kan ook. Hoe dan ook: je hebt een prachtig uitzicht op het aangrenzende hofje.

Jopenkerk
Haarlems brouwerij Jopen is gevestigd in een prachtige kerk en is nu dus omgedoopt tot Jopenkerk, wat mij betreft een must-see tijdens een stedentrip Haarlem. Ben je met en groepje? Ga dan voor een bierproeverij. Met z’n tweetjes: bestel gewoon één van de bijzondere biertjes van Jopen. Er zijn een aantal standaard toppers, maar per seizoen heb je ook bijzondere andere biertjes.

Jansje
Lunchen en winkelen, en nog helemaal fair en groen ook! In de winkel zijn allerlei leuke hebbedingen en accessoires te koop. In de lunchroom bestel je een groot stuk taart of een kop soep, alvorens je de expositie in de aangrenzende 19de-eeuwse gang bekijkt.

Vis & co
Oosterschelde kreeft, platvis uit Scheveningen, paling uit Spaarndam. Yes, please! Bij Vis & co belandt het beste dat de Nederlandse wateren te bieden hebben op je bord. En het is niet alleen leuk uit eten gaan hier, je kunt hier ook workshops volgen, zodat je thuis nooit meer met vis staat te worstelen.

Jetties
Op zoek naar een leuk biologisch restaurant in Haarlem? Loop dan binnen bij Jetties. Aan de lange tafels eet je de lekkerste biologische burgers, salades, soepen en broodjes.

Hotels in Haarlem

Hello, I am local
Haarlem heeft een eigen boetiekhostel! En eigenlijk doe je met het woord ‘hostel’ deze fijne plek een beetje tekort. Beneden kun je heerlijk zitten en koffie drinken en de tweepersoonskamers zijn modern en licht met hele leuke Hollandse details. Echt een aanrader.

B&B Haarlem 1001 nacht
Een B&B in het hartje van Haarlem, op nog geen 250 meter lopen van de Grote Markt, perfect voor een stedentrip Haarlem. De kamer is heel licht ingericht en heeft uitzicht op de tuin. ‘s Avonds kun je nog even lekker televisie kijken en ‘s ochtends is het fijn wakker worden met een kopje vers gezette Nespresso.

B&B Mya
Stijl, luxe en comfort. B&B Mya is een fijne B&B om een weekendje in Haarlem door te brengen. Op loopafstand van de Stadsschouwburg. De kamers zijn comfortabel ingericht en je kunt ook gebruikmaken van de tuin.

Artikelen over Haarlem

Pin It on Pinterest