Stedentrip Haarlem

Haarlem is Holland, zoals Holland is bedoeld. Met smalle straatjes vol met schitterende huisjes uit de Gouden Eeuw met trap- en klokgevels, een centrum omring door het Spaarne, geflankeerd door een molen en musea vol met Hollandse meesters. Een dagje Haarlem is echt niet genoeg om al het moois te ontdekken. Wat in Haarlem kun je ook nog eens ontzettend leuk winkelen, lunchen en uit eten. Bekijk dus alle tips voor stedentrip Haarlem.

Stedentrip of dagje Haarlem, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip of dagje Haarlem, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Haarlem of dagje Haarlem: tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Haarlem of dagje Haarlem: tips | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Haarlem of dagje Haarlem: tips | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Haarlem of dagje Haarlem: tips | Mooistestedentrips.nl
Jopenkerk: rondleiding brouwerij | Mooistestedentrips.nl Jopenkerk: rondleiding brouwerij | Mooistestedentrips.nl
Frisk aan het Spaarne | Mooistestedentrips.nl Frisk aan het Spaarne | Mooistestedentrips.nl
Doen in Haarlem: Teylers Museum | Mooistestedentrips.nl Doen in Haarlem: Teylers Museum | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Haarlem

Een dagje of stedentrip Haarlem kan altijd wel! Houd er wel rekening mee dat op zondag sommige hofjes en winkels gesloten zijn. In de meivakantie, rond Koningsdag, kan het druk zijn in en rond Haarlem.

Weekendje of dagje Haarlem plannen

Wil je een weekendje of dagje Haarlem plannen, kijk dan eerst of het niet het gemakkelijkst is om met de trein naar Haarlem te komen. Parkeren in Haarlem is namelijk helemaal niet goedkoop. Als alternatief kun je de auto gratis parkeren bij P+R Spaarnwoude om dan met de bus naar het centrum van Haarlem te rijden. Wil je er een weekendje weg van maken en een leuke stedentrip Haarlem boeken? Dan kun je vast een leuk hotel in Haarlem vinden. Of kijk of er een leuk arrangement Haarlem in de aanbieding is.

Met de trein naar Haarlem

Je maakt het gemakkelijkst een stedentrip Haarlem met de trein. Je komt dan meteen middenin het centrum aan en kunt meteen het schitterende station van Haarlem bekijken. Op de website van de NS kun je de actuele vertrektijden en tarieven zien.

Met de auto naar Haarlem en parkeren

Het is bepaald niet goedkoop om in Haarlem te parkeren. Parkeer je op straat, dan betaal je in de binnenstad €3,90 per uur, in een parkeergarage is dat €1,60 per uur. Goedkope optie is om bijvoorbeeld gratis te parkeren bij P+R Spaarnwoude en dan met de bus naar het centrum te reizen.

Fietsen in Haarlem

De highlights van Haarlem

Dagje Haarlem of maak je een korte stedentrip Haarlem en heb je niet zo veel tijd? Of wil je de stad gewoon op een originele manier leren kennen? Stap op de fiets. In 3 uur tijd rijd je tijdens deze fietstour met een enthousiaste gids langs de mooiste bezienswaardigheden van Haarlem, zoals de St. Bavokerk, de molens, verschillende verborgen Hofjes en de Spaarne.

Fiets huren in Haarlem

Ga je liever zelf met de fiets op pad, maar vind je het een gedoe om je eigen fiets mee te nemen? Geen punt, je kunt ook heel gemakkelijk een fiets huren in Haarlem. Je kunt al een fiets huren in Haarlem vanaf €10. Met je huurfiets kun je niet alleen het mooiste in het centrum van Haarlem ontdekken, maar ook naar de nationaal park Zuid Kennemerland of het strand fietsen.

De duinen van Bloemendaal

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland en tijdens deze fietstocht door de duinen van Bloemendaal. Je fietst niet alleen door de prachtige natuur, maar ontdekt ook historische landgoederen en villa’s, een werkende meelfabriek en molens. Maar de unieke flora en fauna van de duinen staat natuurlijk centraal. Grote kans dat je Schotse Hooglandrunderen en Konik-paarden tegenkomt.

Haarlem: rondvaarten en stadswandelingen

Varen in een sloepje
Van dinsdag tot en met zondag kun je 7 keer per dag mee met een rondvaart met een sloepje, superleuk tijdens een stedentrip Haarlem. Je vaart over het Spaarne, de singels, de Nieuwe Gracht en Haarlems oudste gracht de Bakenessergracht. Op deze manier kun je alle mooie oude panden en monumenten van de stad goed zien. Tijdens de rondvaart hoor je allerlei leuke weetjes over de geschiedenis van Haarlem.

Verborgen groen
Haarlem is heel wat mooie hofjes, tuinen en parken rijk, maar je moet maar net even weten waar je de mooiste exemplaren kunt vinden. Download daarom de wandeling ‘Verborgen groen‘ en  je ontdekt de mooiste hofjes, omzoomd door bijzondere oude huisjes. De wandeling duur ongeveer anderhalf uur.

Haarlem monumentaal
Dat Haarlem een wondermooie stad is, zullen maar weinig mensen kunnen betwisten. Het oude centrum van de stad is een ware schatkamer. Met deze gratis wandelroute loop je in zo’n anderhalf uur langs de allermooiste plekken van Haarlem: bijzondere gebouwen, pleinen en uitzichten.

Bezienswaardigheden in Haarlem

Frans Hals Museum
Alleen het pand waarin het Frans Hals Museum is gevestigd, maakt dit al een must-see in Haarlem. De geveltjes zijn prachtig en voorzien van bijzonder beelden. Binnen heb je een mooi uitzicht op het hofje. De werken van Haarlemmer Frans Hals en andere Hollandse meesters, maar ook familieleden van Hals, staan centraal in het museum. Zo zijn de schutterij-doeken heel bijzonder. Let ook op de details van de zalen, sommigen zijn nog voorzien van antieke Delfblauwe tegeltjes.

Teylers Museum
Natuur-historie, kunst en wetenschap in één. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, je hebt gegarandeerd een leuke ochtend of middag in het museum. Belangrijkste trekpleister is de imposante ovalen kamer, maar ook de gevel van het museum is schitterend. De vaste collectie van het Teylers Museum bestaat uit bijvoorbeeld fossielen, mineralen en munten en er zijn regelmatig bijzondere exposities waarin de natuur meestal centraal staat.

De Hallen
Je zou het niet denken, maar in dit eeuwenoude pand met schitterende trapgevel en luikjes, vind je een museum voor moderne kunst. De nadruk ligt altijd op mens en maatschappij en in De Hallen vind je veel multimedia en installaties.

Corrie ten Boom Huis
Dit pand een grote Haarlemse winkelstraat was ooit een horlogemakerij, maar vanaf 1941 gebruikte eigenaresse en bewoonster Corrie den Boom en haar zus Betsie het huis als schuilplaats en doorvoerplaats voor Joden. Sommige onderduikers blijven een paar dagen, anderen een langere tijd. Op het onderduikadres wordt druk gemusiceerd en toneel gespeeld. Helaas wordt de familie verraden en Corrie wordt samen met haar zus naar kamp Ravensbrück gestuurd. Haar zus overleeft het kamp niet. Corrie keert terug naar Nederland en zet zich de rest van haar leven in voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Haar oude huis is nu een eerbetoon aan deze tijd.

Hofjes van Haarlem
Ooit herbergde het centrum van Haarlem 40 lommerrijke hofjes, inmiddels zijn er dat nog maar 20. De hofjes waren bedoeld voor ouderen en bejaarde vrouwen die in de poppige huisjes rond de hofjes werden gehuisvest. De tuintjes werden kleine binnenhofjes. De meeste hofjes zijn toegankelijk via een poort, maar naar sommige hofjes moet je echt even zoeken. De hofjes zijn veelal geopend tussen 10.00 en 17.00 van maandag tot en met zaterdag, maar aangezien er rondom de hofjes gewoon mensen wonen, kunnen de bewoners ook anders besluiten. Het wordt door de bewoners rondom erg gewaardeerd als je je tijdens een bezoek rustig gedraagt en de privacy van de huisjes respecteert. Verborgen groen is een leuke wandeling om diverse hofjes te bekijken, maar je kunt ook een GPS wandeling maken.

Amsterdamse poort
Deze oude toegangspoort tot de stad stamt uit de 14de eeuw en markeerde ooit het einde van de route tussen Haarlem en Amsterdam. Door de eeuwen heen werd de poort regelmatig vernietigd, de huidige poort werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd.

St. Bavo Basiliek
Je kunt de St. Bavo natuurlijk niet missen tijdens je stedentrip of dagje Haarlem. De imposante kathedraal steekt overal bovenuit. Het interieur is licht en mooi, maar het meest bijzondere is het orgel. Dit is het meest gefotografeerde instrument ter wereld en zelf Mozart heeft er ooit eens op gespeeld.

Het Dolhuys
Een vrij bijzonder museum, namelijk over psychiatrie. Het mooie oude pand waarin het museum huist deed door de eeuwen heen dienst als pesthuis, leprozenziekenhuis en psychiatrisch ziekenhuis. In de huidige tentoonstelling komt het verschil tussen geestelijk gezond en ongezond aan bod, evenals de bezoekers en zieken.

De Vishal
Als je van beeldende kunst houdt, moet je zeker even bij de Vishal langs. Hier wordt een podium geboden aan 150 aangesloten kunstenaars, er is ruimte voor schilderkunst, fotografie, ruimtelijke objecten en tekeningen. De tentoonstellingen wisselen.

Winkelen in Haarlem

Portrait
Eén van de meest bijzondere conceptstores in Haarlem. Achter de deuren van een oude paardenstal vind je bijzondere kleding en mooie accessoires. Kun je niet kiezen? Dan plof je gewoon lekker neer met een kop koffie.

Jutka & Riska
Misschien ken je vestigingen van Jutka & Riska wel in Amsterdam en Antwerpen, maar er is dus ook een flinke winkel in Haarlem. De winkel heeft een mooie mix van hoogwaardige vintage, maar ook nieuwe kleding van mooie labels. De accessoires zijn ook echt heel mooi.

De wereld van Jansje
In deze winkel kun je terecht voor de leukste accessoires en leuke boeken. Je kunt er echt unieke cadeautjes vinden. Even pauzeren? Plof dan neer in het kleine café voor een goede lunch. Alle gerechten zijn biologisch en huisgemaakt.

NYHAVN
Nee, dit is niet het kleurrijke havengebied in Kopenhagen, maar een hartstikke leuke conceptstore in Haarlem. Je moet er tijdens je stedentrip Haarlem echt even langs. Helemaal in Scandinavische stijl, dat natuurlijk wel. Je koopt hier heel mooie fairtrade en biologische producten, zoals serviesgoed, sieraden, kleding en verzorgingsproducten.

Home stock
Ooit begonnen als pop-up winkel, maar nu is de winkel alweer een tijdje vaste prik in Haarlem als je op zoek bent naar wat leuks voor in huis. Want of je nu je keuken opnieuw wilt indelen, toe bent aan nieuwe beddengoed of een nieuw tapijt of inspiratie wilt opdoen voor je nieuwe huis. Bij Home stock vind je geweldige spulletjes voor in huis.

Sissy Boy
Sissy Boy heeft een ontzettend mooie, grote vestiging in Haarlem met een grote collectie dames- en herenkleding, kinderkleding en speelgoed en allemaal mooie woonaccessoires. Je kunt trouwens ook erg fijn lunchen bij Daily, dat ook in de winkel zit. Fijne biologische salades, quiches en dik belegde boterhammen. Een aanrader.

Meneer Paprika
Eigenlijk voor kinderen, maar grote kinderen worden ook heel blij van Meneer Parika. Het leukste speelgoed om te kopen, maar ook een enorme verzameling retro speelgoed om gewoon even, meteen, mee te spelen. In het café van Meneer Paprika is het fijn bijkomen met een kop koffie en wat lekkers erbij.

My Deer
My Deer is een echte oase van rust, in hartje Haarlem. Een heerlijk, frisse winkel, met heel veel groen waar je het mooiste grafisch design kunt kopen. Alle prenten, het textiel en de mooie accessoires passen allemaal perfect bij elkaar. Iets leuks uitkiezen is eigenlijk nog best lastig. Vind je het echt moeilijk? Neem gewoon een mooie plantje mee naar huis, daarmee zit je altijd goed.

White box living
Bij White box living koop je de leukste kleurrijke cadeautjes. Als je verder kijkt dan je neus lang is, zie je dat het meeste grafisch ontwerp in de winkel gewoon uit Nederlands afkomstig is. De eigenaren verkopen namelijk de leukste ontwerpen van Nederlandse ontwerpers. Persoonlijk vind ik de textielwaren, zoals de tassen en kussen, en de prints het leukst.

Eten en drinken in Haarlem

De Volkslust
Van oudsher is dit een Vlaamse bakkerij, maar nu zit er ook een schitterende zaak in Haarlem. Groot en lekker fris ingericht, maar er is ook een lekker terrasje. Je kunt hier ‘s ochtends terecht voor een lekker ontbijtje met vers gebakken brood en croissantjes. ‘s Middags is een croque monsieur of croque madame je beste keuze. De borrelplanken, samen met een Belgisch biertje, zijn voor het einde van de middag.

By Lima
Het zou zo maar kunnen dat By Lima tijdens je stedentrip of dagje Haarlem ineens je tweede huiskamer wordt. En dat is niet zo raar, want het is reuze gezellig bij By Lima. Alles bij by Lima is suikervrij en mensen met een gluten of lactose intolerantie kunnen met een gerust hart veel gerechten van de kaart bestellen. Daarnaast kun je er voor de lunch terecht voor salades, soepen en wraps.

Morris
Een heel fijn adres aan het Spaarne is Morris. Lange tafels, street art op de muur en simpele maar fijne gerechten op de kaart. Morris is een leuke plek om te lunchen in Haarlem. Bestel een gestoomd broodje met pulled pork of een goede burger. De bijgerechten zijn trouwens ook supergoed, dus vergeet ze niet. Kom je aan het einde van de middag pas binnen? Prima, dan bestel je gewoon een cocktail.

Roast
Dat ontzettend lekker eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst Roast maar weer. In dit restaurant draait het helemaal om kip. Lekkere, geroosterde kip. Overdag staat echter het ei centraal en kun je er bijvoorbeeld terecht voor Eggs Benedict. ‘s Avonds komt er kip van het spit op tafel, met friet of maiskolven erbij.

Viqh
Als je van een goed glas wijn houdt, moet je even bij wijnbar Viqh naar binnen. Niet heel erg, want de wijnbar is gevestigd in één van de prachtige pandjes aan de Markt in Haarlem. Natuurlijk kun je hier kiezen uit lekkere wijnen, maar het is eigenlijk leuk om een kleine proeverij van 3 wijnen met hapjes te bestellen.

Hofje zonder Zorgen
Even binnenlopen bij Hofje zonder Zorgen tijdens je stedentrip Haarlem heeft zo zijn voordelen. Je kunt hier terecht voor een geweldige high tea, maar even lunchen of borrelen kan ook. Hoe dan ook: je hebt een prachtig uitzicht op het aangrenzende hofje.

The Louisiana
Als je echt eens bijzonder uit eten wilt, moet je echt eens naar dit restaurant. Sterker nog, ik vind The Louisiana op zicht al reden genoeg om de trein naar Haarlem te pakken. Je waant je hier in de zuidelijke staten van Amerika. Niet zo gek, want het menu (en het decor van de zaak) is helemaal geïnspireerd op New Orleans. Wat mij betreft bestel je één van de gerechten met kreeft, echt genieten.

Jopenkerk
Haarlems brouwerij Jopen is gevestigd in een prachtige kerk en is nu dus omgedoopt tot Jopenkerk, wat mij betreft een must-see tijdens een stedentrip Haarlem. Ben je met en groepje? Ga dan voor een bierproeverij. Met z’n tweetjes: bestel gewoon één van de bijzondere biertjes van Jopen. Er zijn een aantal standaard toppers, maar per seizoen heb je ook bijzondere andere biertjes.

Dakkas
Dakkas is één van de leukste nieuwe hotspots in Haarlem. Het is een echte kas, bovenop een dak. Wees niet bang dat het te warm is, want de heleboel kan gewoon open en er is een ontzettend gaaf dakterras met prachtig uitzicht over Haarlem. Dakkas is een geweldige borrelplek, maar je kunt ook blijven eten. Je krijgt gerechten met seizoensproducten voorgeschoteld.

Fortuyn
Wil je niet te ver van de St. Bavo vandaan ‘s avonds? Snap ik stiekem wel. Nou, bij Fortuin zit je echt prima. Er komen de lekkerste gerechten uit de houtskooloven. Je kunt entrecote bestellen, of parelhoen, of coquilles. Je kunt bij Fortuyn aanschuiven voor zowel lunch als diner.

Hotels in Haarlem

NIU Dairy
Een redelijk nieuw hotel in Haarlem, waar je voor een behoorlijk goede prijs kunt overnachten. De kamers zijn behoorlijk ruim en ingericht met heel frisse kleuren. Beneden is een gezellige bar om ‘s avonds nog even een afzakkertje te pakken.

Bambu
Superleuk logeren in Haarlem op een toplocatie en voor een leuke prijs? Dat kan dus bij Bambu. Er zijn heel leuk ingerichte tweepersoonskamers, maar ook budgetkamers. Uit de koelkast mag je gewoon een drankje pakken, aardig toch!

Ibis Styles Haarlem
Ik ben altijd erg gecharmeerd van de Ibis Styles hotels. Ook in Berlijn logeerde ik al eens in één van deze hotels en dat beviel echt prima. Bovendien zijn de prijzen meestal erg goed. De kamers zien er goed uit, praktische en handig ingedeeld. ‘s Ochtends is er een goed ontbijtbuffet. Je kunt beneden de hele dag gratis koffie en thee to go pakken, handig als je richting het centrum gaat wandelen.

Artikelen over Haarlem