Antwerpen: street art, comics en moderne kunst

door Esther

Antwerpen is natuurlijk de stad van Peter Paul Rubens en de scheepvaart. Maar met de heropening van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en verschillende street art routes in en buiten het centrum is in Antwerpen nu ook een goede portie moderne kunst te vinden. En ben je een echte comics fan? Dan kun je je nu in de stad ook je lol op.

De stripmuren van Brussel zijn natuurlijk inmiddels al wereldberoemd, en de street art van Gent, Mechelen, Luik en Oostende mag gerust grensverleggend worden genoemd. Maar Antwerpen blijft inmiddels zeker niet meer achter. Op verschillende plekken in de stad zijn muren ter beschikking gesteld aan Belgische en internationale artiesten. Tijdens je volgende stedentrip Antwerpen moet je dus zeker even op ontdekkingstocht.

Street art in Antwerpen

Als je al eens in Antwerpen bent geweest, ken je het centrum van de stad misschien al wel. Maar als je net even wat verder kijkt dan je neus lang is, vind je de mooiste mural. Daarvoor wandel je het best door het volkse Sint Andries, een wijk die grofweg begint achter de Kloosterstraat en Kammenstraat. Je dwaalt er door een echt volksbuurtje waar je kunstwerken van zowel Belgische als internationale artiesten kunt bekijken. Wandel in ieder geval even Rosier in voor werken van Dabs Myla, New 2, Joachim en K.Shit. In de Aalmoezenierstraat vind je een schitterende mural geschilderd door de Belgische artiesten Rise One en RBLX.

Street art in Antwerpen: Sint Andries | Mooistestedentrips.nl

Street art in Antwerpen: street art wandeling door Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Street art in Antwerpen: ontdek Sint Andries | Mooistestedentrips.nl

Maar ook buiten het centrum van Antwerpen is genoeg mooie street art te vinden. Zo ontdekte ik tijdens mijn kleine wereldreis door Antwerpen al mooie werken in Borgerhout achter het Centraal Station en even verderop in Berchem kun je dankzij Meeting of Styles ook veel mooie werken spotten. Bij de Antwerpse toerist info kun je een handig kaartje oppikken met street art in Berchem. Zin om echt even een andere kant van de stad te zien? Spring op de tram naar Luchtbal waar in 2016 tijdens het One Day street art festival de mooiste murals zijn gemaakt. Je kunt trouwens ook gratis de street art Antwerp app downloaden, zodat je zelf alle werken gemakkelijk kunt vinden. Maar een tour met kenner Tim Marschang is ook een aanrader.

Beroemde stripfiguren op straat en in het station

In Brussel struikel je in en om het centrum zowat over alle muren met beroemde stripfiguren erop. Maar in Antwerpen kun je zeker ook comic walls ontdekken, al zul je er wel iets harder naar moeten zoeken. Als je via de Kloosterstraat van het centrum naar ’t Zuid wandelt, kun je in ieder geval al de dubbele muur geweid aan Nero bekijken. Op het Frans Halsplein siert Jommeke op een grote muur en Suske en Wiske zijn te zien op de Korte Ridderstraat. Echte fans kunnen het Com!cs Station Antwerpen nog bezoeken, een gloednieuw museum waar geen Belgische stripheld wordt overgeslagen, heel handig gelegen op het centraal station van de stad.

Stripmuren in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Stripmuren in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Als je van kunst houdt is een bezoek aan ’t Zuid sowieso een goed idee. Je vindt er in een straal van een kilometer de beste musea en galeries van de stad. Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen is even gesloten geweest voor een grootschalige verbouwing, maar is nu weer geopend voor publiek. Het museum heeft nu een gezellige ontvangst, waar je aan een lange tafel kunt aanschuiven en boeken uit de kasten kunt pakken om meer te weten te komen over de exposerende kunstenaars. Er is een bescheiden, maar interessante, vaste collectie op de begane grond. Op de andere verdiepingen zijn wisselende tentoonstellingen. Ga na je bezoek in ieder geval door naar het dakterras waar je ontzettend gezellig en met mooi uitzicht kunt genieten van een drankje.

Bezienswaardigheden in Antwerpen: Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Antwerpen: Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Antwerpen: Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Logeren bij B&B Rosier 10

In de straat Rosier, vlakbij de leuke Kammenstraat en beroemde Nationalestraat, vind je een handvol heel bijzondere street art. Ik logeerde toevallig in deze straat en als je van street art houdt, is logeren bij B&B Rosier 10 dus echt een aanrader. Het is echt thuiskomen in deze bed & breakfast. Zo plof je bij het inchecken gewoon lekker neer op de bank met een kop koffie, voordat je doorloopt naar één van de mooie en ruime kamers boven. Ben je met meer dan twee personen? Geen probleem, want er zijn ook appartementen beschikbaar.

Maak een stedentrip Antwerpen

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Antwerpen, je koopt al een kaartje vanaf €29. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, zijn de tarieven het laagst.
  • Nog een bijzondere buurt in Antwerpen ontdekken? Dan moet je zeker even naar ’t Eilandje, waar je het MAS en Red Starline Museum kunt bezoeken en bij de leukste restaurants uit eten kunt.
  • De hippe wijken van Antwerpen ontdekken? Dat is heel gemakkelijk als je (goedkoop!) een fiets huurt in Antwerpen.
  • In het weekend in Antwerpen? Bekijk wat je kunt doen in Antwerpen op zondag.
  • Bekijk alle tips voor een weekendje Antwerpen.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Antwerpen > Street art Antwerpen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer