Antwerpen op zondag

door Esther

Ben je op zondag in Antwerpen en ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen? Hoe zit het bijvoorbeeld met koopzondag in Antwerpen? En zijn de musea wel open? Geloof me, er is zo veel leuks te doen op zondag in Antwerpen dat je nog moeite hebt met kiezen uit al deze leuke dingen. Bekijk al mijn aanraders voor Antwerpen op zondag.

Plan een weekendje Antwerpen

 • Als het kan, kun je het beste met de trein naar Antwerpen komen. Reserveer zo’n drie maanden van te voren. Dan heb je de goedkoopste kaartjes.
 • Liever met de auto naar Antwerpen? Houd er dan rekening mee dat parkeren behoorlijk in de papieren kan lopen. Je kunt best beste een hotel met parkeerplaats erbij reserveren.
 • Er zijn zo ontzettend veel leuke hotels in Antwerpen, dat het maar moeilijk kiezen is. Hotel Indigo, op een paar passen van het centraal station is één van mijn favorieten op het moment. Als je liever in het hart van Antwerpen logeert, dan is Hotel Banks een echte aanrader.
 • Neem tijdens je weekendje Antwerpen een Antwerpen City Card mee. Met deze kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, gratis of met korting naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden in Antwerpen en krijg je korting bij restaurants en winkels.
 • Bekijk alle tips voor een weekendje Antwerpen.

Antwerpen op zondag, koopzondag in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen op zondag

Koopzondag in Antwerpen

Koopzondag in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Het is niet elke zondag koopzondag in Antwerpen. Vroeger bleven alle winkels op zondag dicht, maar dat is gelukkig al lang niet meer zo. Elke eerste zondag van de maand is het tegenwoordig koopzondag in Antwerpen. Net als in Nederland openen de winkels vanaf 12 uur ’s middags de deuren. Je kunt dan bijvoorbeeld winkelen op de Keyserlei en Meir, maar ook de winkels in bijvoorbeeld de Hoogstraat, Kloosterstraat en  Kammenstraat openen de deuren. Ben je toevallig niet met koopzondag in Antwerpen: geen nood, want op alle zondagen zijn ’s middags de antiekwinkels in de Kloosterstraat open en kun je verschillende markten bezoeken.

Fietsen in Antwerpen

Fietsen in Antwerpen, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Ben je niet met koopzondag in Antwerpen? Geen nood, je weekendje Antwerpen hoeft dan echt niet in het water te vallen. Je kunt dan bijvoorbeeld op zaterdag winkelen tot je erbij neervalt en op zondag gewoon de leukste bezienswaardigheden van de stad bekijken. En dat zijn er genoeg. Ben je nog nooit in de stad geweest, dan is het leuk om mee te gaan met een fietstocht langs alle highlights van Antwerpen. Je ontdekt niet alleen de bezienswaardigheden in het historische centrum van de stad, maar bekijkt ook de hippe wijken die veel toeristen links laten liggen. Liever op eigen houtje de stad verkennen? Neem dan een huurfiets mee. Dat is helemaal niet duur en je bent lekker flexibel.

Naar de rommelmarkt in Antwerpen

Rommelmarkt in Antwerpen, Antwerpen op zondag | Mooistestedentrips.nl

Ben je in Antwerpen op zondag op je gemakje wakker geworden? Kom niet uit je tweede versnelling en wandel op je gemak richting één van de rommelmarkten in de stad. Je kunt er dan heerlijk ‘snuisteren’, ofwel: snuffelen tussen kunst en kitsch. De Vogeltjesmarkt is waarschijnlijk wel bekend, maar sla die gewoon over. Zet liever koers richting het Sint Jansvliet, vlakbij de Schelde. In deze gezellige volksbuurt kun je elke zondagochtend snuffelen op de kleine rommelmarkt. Ga daarna even koffie drinken in de Kloosterstraat, want om een uur of één openen hier de vintage en antiekwinkels en kun je naar hartenlust antieke meubelen, servies en accessoires of tweedehands boeken kopen.

Naar de Schildersmarkt

Antwerpen op zondag: kunstmarkt Lambermontplaats | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen op zondag, 't bootje ('t Zuid) | Mooistestedentrips.nl

Ben je van april tot en met september op zondag in Antwerpen? Pak dan op zondag de tram naar de kunstzinnige wijk ’t Zuid. Op een aantal zondagen per jaar kun je hier terecht voor de Schildersmarkt, ofwel Lamber Montmartre. De markt staat precies tussen het Museum voor Schone Kunsten en het nieuwe Justitiepaleis, op de Lambermontplaats. Je kunt er misschien wel een leuk kunstwerk op de kop tikken of jong talent ontdekken. Kijk bij het Museum voor Schone Kunsten om de hoek nog even naar ‘Het Bootje’. Dit markante huis uit 1901 maakte ooit deel uit van drie flinke Art Nouveau panden, maar alleen dit huis overleefde de sloopwoede van de jaren ’70.

Bezoek een museum in Antwerpen

Museum aan de Stroom (MAS)

Museum aan de Stroom (MAS) | Mooistestedentrips.nl

Het Museum aan de stroom (MAS) is één van de leukste musea in Antwerpen, gelegen in de hippe wijk ’t Eilandje. Het museum ademt tot in elke vezel het scheepvaartverleden van Antwerpen en de collectie is ontzettend interessant. Ga ook helemaal naar boven voor een schitterend uitzicht over de stad.

Rubenshuis

Om het Rubenshuis te bezoeken hoef je het centrum van de stad niet uit. Het museum aan de Wapper is het oude woonhuis en atelier van Peter Paul Rubens, dat hij kocht nadat hij terug kwam uit Italië. Het museum is echt een klein paleisje. Je wandelt door de statige vertrekken terwijl je werken van de meester zelf of zijn leerlingen bewondert.

Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh | Mooistestedentrips.nl

Museum Mayer van den Bergh ligt ook in het centrum van Antwerpen, maar weten de meeste toeristen niet zo goed te vinden. Een bezoek op zondag in Antwerpen is dus een prima idee. Het museum is het oude woonhuis van Fritz Mayer, ooit een van de meest succesvolle zakenmannen van de stad. Hij verzamelde tijdens zijn leven een enorme hoeveelheid kunst, munten, textiel en meubels. Na zijn dood liet hij zijn woonhuis tot museum omtoveren.

Rondleiding bij Brouwerij De Koninck

Stadsbrouwerij De Koninck | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een weekendje Antwerpen moet je natuurlijk een authentiek ‘Bolleke’ drinken, ofwel: bier van Stadsbrouwerij De Koninck. Sinds een paar jaar is de brouwerij helemaal vernieuwd, kun je mee met rondleidingen en is er een prachtig proeflokaal. Je gaat, op je eigen tempo, met een audioguide op pad door de brouwerij en komt alles te weten over het brouwproces. Je wandelt over de loopbrug van vier meter hoog, zodat je een mooi uitzicht over de brouwerij hebt. En je sluit je rondleiding natuurlijk af met een proeverij van twee bieren. In de weekenden kan het druk zijn bij De Koninck, dus het is aan te raden om de rondleiding van te voren online te boeken.

Antwerpen op zondag? Lunchen!

Lunchen in Antwerpen op zondag | Mooistestedentrips.nl

Bij een luie zondag in Antwerpen hoort natuurlijk ook uitgebreid lunchen. Gelukkig heeft Antwerpen een keur aan geweldige hotspots waar je ontzettend leuk kunt lunchen. Bekijk nog 30 leuke restaurants in Antwerpen.

 • Felixpakhuis
  Dit bijzondere gebouw op ’t Eilandje was vroeger een groots pakhuis. Nu vind je er de stadsarchieven, maar ook een ontzettend leuk restaurant. Op zondag kun je hier ontbijten, maar ook ontzettend goed lunchen. De voor-, hoofd- en nagerechten hebben allemaal een vaste prijs, dus kies wat je lekker vindt.
 • Wasbar
  Eén van de hipste plekken om te lunchen is Wasbar, met verschillende vestigingen in Antwerpen. Wasbar is precies wat het zegt: een koffiebar en lunchroom waar locals ook de was kunnen doen. De inrichting is heerlijk retro en je bestelt hier goede koffie en fijne soep en broodjes.
 • Otomat
  Als je zin hebt in pizza op z’n Vlaams, dan is dit leuke restaurant echt een aanrader. De pizzabodems worden hier namelijk bereid met gist van Duvel en er staan diverse bijzondere toppings op de kaart.
 • STAY
  Is het koopzondag in Antwerpen? Dan zijn de winkels aan de Nationalestraat ook open, dus ook STAY. Een conceptstore waar je fijne damesmode en accessoires kunt shoppen. En achterin de zaak kun je neerploffen en iets lekkers bestellen voor de lunch.

Lees meer over Antwerpen

Antwerpen op zondag
Bewaar op Pinterest

Antwerpen op zondag. Koopzondag Antwerpen en de leukste dingen om te doen op zondag in Antwerpen | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Weekendje Antwerpen > Zondag in Antwerpen

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer