Mechelen in één dag: tips voor een dagje Mechelen

door Esther

Mechelen in één dag, is dat leuk? Jazeker. Sterker nog, als je niet al te ver van de Belgische grens woont of misschien een stedentrip Antwerpen of Brussel hebt gepland, dan is Mechelen in één dag ontdekken juist heel goed te doen. Mechelen mag dan geen enorme stad zijn, de bezienswaardigheden zijn wel groots. En omdat het centrum lekker compact is, kun je in een dagje Mechelen al heel wat zien. Bekijk de tips.

Mechelen in één dag: de voorbereidingen

Rustig opstarten bij Bokes & Co

Ben je maar één dag in Mechelen? Start dan rustig op bij Bokes & Co aan de Korenmarkt, met een goede ’tas koffie’ en een stuk taart erbij. Je bent niet de enige die hier de dag komt beginnen. En dat snap ik ook wel, want het zo’n vrolijke zaak. Niets is er nieuw, alle meubels zijn tweedehands: houten rafeltjes, formica, alles staat er door elkaar. En alles wat je ziet is ook te koop.

Dagje Mechelen: Bokes & Co | Mooistestedentrips.nl

Mechelen in één dag: bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Grote Markt en Sint-Romboutskathedraal

Je dagje Mechelen begint op de Grote Markt, het centrale plein in de binnenstad. Natuurlijk kun je niet om de Sint-Romboutstoren heen kijken, maar kijk ook even naar de andere huizen rondom de Markt. Allemaal uit verschillende tijden en daarom zijn er ook veel verschillende stijlen te ontdekken, van de renaissance tot de rococo. En ook het gotische stadhuis mag er zijn.

Wil je nog een shot cafeïne? Loop dan even langs bij Bar Klak. Dit is wat mij betreft één van de leukste cafés in Mechelen, met een terras dat uitkijkt over de markt. Je kunt er koffie to go halen of even plaatsnemen aan het raam op één van de fietszadels die als krukje dienen.

Bezoek de Sint-Romboutskathedraal | Mooistestedentrips.nl

Beklim de Romboutstoren van de Sint-Romboutskathedraal | Mooistestedentrips.nl

Beklim de Romboutstoren van de Sint-Romboutskathedraal | Mooistestedentrips.nl

Daarna wandel je naar de Sint-Romboutskathedraal, die bekend staat als de mooiste kathedraal van België. Hij werd gebouwd in de 13de eeuw en is sindsdien de blikvanger van de stad. Binnen kun je de mooie glas-in-lood ramen bewonderen en het schilderij ‘Christus aan het kruis’ van Antoon van Dyck. Natuurlijk beklim je ook de toren. Tijdens je klim naar 97 meter hoogte kom je de enorme hoeveelheid bellen tegen en het carillon. Boven is er een heuse ‘skywalk’ gemaakt en heb je een prachtig uitzicht. Je kunt, op heldere dagen, zelfs het Atomium in Brussel zien schitteren en aan de andere kant de haven van Antwerpen zien.

Naar het museum in Mechelen

Een bezoek aan één van de musea hoort er ook bij tijdens je dagje Mechelen. Kies bijvoorbeeld voor Museum Hof van Busleyden of het Speelgoedmuseum. Ik koos echter voor Kazerne Dossin. Dit is één van de nieuwe musea in Mechelen en is een museum over de Holocaust en breder gezien icer de mensenrechten. De kazerne was namelijk de plek waar meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden en zigeuners vastgehouden werden, voordat zij werden doorgestuurd naar de vernietigingskampen.

Dagje Mechelen, bezoek Kazerne Dossin | Mooistestedentrips.nl

Dagje Mechelen, bezoek Kazerne Dossin | Mooistestedentrips.nl

De eerste verdieping van Kazerne Dossin is helemaal geweid aan het België aan het begin van de jaren ’40, op de tweede verdieping wordt dieper ingegaan op de georganiseerde discriminaties tegen Joden en zigeuners en op de derde verdieping kom je meer te weten over de systematische vernietiging van deze bevolkingsgroepen. Dankzij de vele foto’s, brieven, kranten en dagboekfragmenten is het museum heel menselijk, wat het allemaal nog veel gruwelijker maakt.

Lunchen bij Sister Bean

Lunchen bij Sister Bean is een aanrader. Je kunt hier heerlijk koffie drinken, taart eten of een goede salade bestellen. In het weekend schuif je aan voor het lunchbuffet, voor een vaste prijs kun je zo veel van de salades, soepen, broodjes met beleg en zoetigheden pakken als je wil. Alleen voor je drankjes betaal je extra bij. Ik bemachtigde een plekje op het terras, met mooi uitzicht op de gezellige Vismarkt.

Lunchen in Mechelen: Sister Bean (foto met dank aan Sister Bean) | Mooistestedentrips.nl

Dagje Mechelen, dwaal door het Groot Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Via het Begijnhof naar Brouwerij ’t Anker

Het Groot Begijnhof van Mechelen staat op de UNESO Werelderfgoedlijst. En inderdaad, het is een plaatje. Ooit was dit een kleine stad in de stad, waar vrouwen die geen non wilden worden onder bescherming van de kerk konden wonen en werken. Ook nu is het wonderschone begijnhof nog een oase van rust.

Al dwalend bots je eigenlijk als vanzelf tegen Brouwerij ’t Anker aan. Deze brouwerij is natuurlijk bekend vanwege het bier Gouden Carolus en bestaat al sinds de 15de eeuw. Je kunt bij de Brasserie naar binnen om wat bier te proberen, maar het is leuker om te wachten op de volgende rondleiding door de brouwerij. Je krijgt inzicht in het brouwproces en ziet de prachtige koperen ketels. Je eindigt de rondleiding met een proeverij van twee bieren.

Foto: Brouwerij ’t Anker

Drankje op de Vismarkt en eten bij Cosma

Eén van de mooiste plekken van de stad is de Vismarkt en tijdens je dagje Mechelen is het een goed idee om de middag hier af te sluiten op één van de terrassen. Schuif bijvoorbeeld aan bij De Cirque, waar het goed toeven is het op het terras en waar je mooi uitzicht hebt op Havenwerf.

Je kunt blijven hangen voor het eten, want dat is bij De Cirque helemaal prima. Maar ik raad je aan door te wandelen naar Cosma, mijn favoriete restaurant in Mechelen. Het restaurant ligt een beetje verstopt, achter de Grote Markt. Voorin bevindt zich de delicatessenwinkel, maar loop je verder naar achteren, dan kun je aanschuiven in het restaurant. Je kunt de tafel voor laten zetten met fingerfood of à la carte bestellen. Ik genoot in ieder geval heel erg van de carpaccio en de perfect klaargemaakte bavette.

Uit eten in Mechelen: Cosma (foto met dank aan Cosma) | Mooistestedentrips.nl

Leuk uit eten in Mechelen? Ontdek de leukste restaurants in Mechelen.

Mechelen in één dag: meer highlights

Ach, stiekem is een dagje Mechelen gewoon te kort. Zoals ik al zei is de stad niet groot, maar valt er echt genoeg te zien en te ontdekken. Eigenlijk vragen al die bezienswaardigheden om een weekendje Mechelen. Daarom zet ik nog een paar andere highlights in Mechelen voor je op een rijtje.

Street art in Mechelen, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Dagje Mechelen: wandel over het Dijlepad | Mooistestedentrips.nl

  • In Mechelen kun je ook heel goed street art spotten. Dankzij project Mechelen Muurt, een initiatief van locale artiest Gijs Vanhee, kun je de mooiste murals in de stad zien. Lees meer over street art in Mechelen.
  • Eén van de leukste dingen om te doen in Mechelen is wandelen over het Dijlepad, dit is een enorme loopplank die is aangelegd op de rivier te Dijle. Je kunt zo, over het water, van het centrum tot de Kruidtuin wandelen .
  • Oplangs opende er een nieuwe, bijzondere hotspot in Mechelen: De Vleeshalle. De oude vleeshal van de stad is omgetoverd tot grote smaakmarkt, met een dagelijkse versmarkt en leuke plekken om koffie te drinken en wat te eten. Het is een beetje te vergelijken met de Fenix Food Factory in Rotterdam, maar dan groter.
  • Als je tijdens je dagje Mechelen wilt winkelen, zul je ook niet teleurgesteld zijn. Op de Bruul vind je de wat bekendere winkels, terwijl je in de Onze-Lieve-Vrouwestraat leuke boetieks vindt. Aanraders om te bezoeken zijn in ieder geval Lily en My Ex Boyfriend.
  • Ben je op zondag in Mechelen? Overweeg dan een kleine uitstap buiten de stad, want ’s middags is Wintertuin Ursulinen geopend. Dit is een parel van Art Nouveau, echt uniek in de wereld.
  • Ben je een echte België fan? Bekijk dan alle leuke stedentrips België.

Bewaar op Pinterest

Mechelen in één dag: tips voor een dagje Mechelen | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer