Top 10 bezienswaardigheden in Havana

door Esther

Wil je een rondreis Cuba maken? Dan start je vakantie waarschijnlijk in Havana. Woorden schieten bijna tekort om Havana te beschrijven. Kleurrijk, bruisend, charmant en swingend. Ze schieten allemaal tekort. Je mag deze tien bezienswaardigheden in Havana wat mij betreft niet missen.

7x bezienswaardigheden Havana | Mooistestedentrips.nl

Goed voorbereid naar Havana, Cuba

  • Je kunt redelijk goedkoop naar Havana vliegen, bijvoorbeeld met KLM, Tuifly en het Belgische JetAir. Vergelijk vliegtickets Havana om te kijken wat voor jou goed uitpakt.
  • In Havana vind je een aantal goede hotels en B&B’s. Zo eindigde ik mijn reis in B&B Meson de la Flota, met slechts enkele kamers boven een (goed) Spaans restaurant. Dit was misschien wel de beste accommodatie die ik heb op Cuba heb gehad, een aanrader. Liever logeren met zwembad erbij? Dan is een Hotel Panorama een goede keuze. Bekijk de leukste hotels in Havana.
  • Het kan zo maar goedkoper uitpakken om een kant-en-klare vakantie Havana te boeken. Reisorganisaties kopen vaak groot in en dat kan voordeliger zijn dan zelf alles regelen.
  • Heb je weinig tijd om Havana te verkennen tijdens je rondreis Cuba? Bang dat je de bezienswaardigheden in Havana mist? Tijdens deze fietstocht zie je de mooiste highlights van Havana en wat bijzondere onbekende plekken. Liever zelf op pad? Een fiets huren in Havana kan ook.
  • Bekijk alle tips over Havana, Cuba.

Top 10 bezienswaardigheden in Havana | Mooistestedentrips.nl

Top 10 bezienswaardigheden in Havana, Cuba | Mooistestedentrips.nl

Over Cuba in het kort

Cuba kent een zeer tumultueus verleden, en dan druk ik me voorzichtig uit.In de jaren ’30 was Havana het Parijs van de Cariben. De nachtclubs gingen er nooit dicht en gangsters mochten, met goedkeuring van dictator Batista, casino’s gebruiken om geld wit te wassen. Na de revolutie van de jaren ’50 leek Fidel Castro, gesteund door de Russen, het lot van vele Cubanen te verbeteren. Maar Cuba’s rol in de koude oorlog, het embargo van de Verenigde Staten en later het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zorgde ervoor het land bevroor in de tijd.

Havana is er het toonbeeld van. Met verbrokkelende, felgekleurde gebouwen in Art Deco stijl, revolutionaire graffiti en de auto’s uit de jaren ’50 die met touwtjes en plakband aan elkaar hangen. Maar ook het gebrek aan westerse afleidingen, zoals neon verlichting en reclame. De afgelopen jaren brachten Cuba modernisering. En nu de banden met Amerika versoepeld zijn, zal Cuba snel een inhaalslag maken. Wil je Cuba nog authentiek beleven? Ga er dan zo snel mogelijk heen.

Top 10 bezienswaardigheden Havana

Plaza de la Catedral

Bezienswaardigheden in Havana, Cuba: Plaza de la Catedral | Mooistestedentrips.nl

Het koloniale verleden van Havana komt tot leven op Plaza de la Catedral, één van de meest bekende bezienswaardigheden in Havana. Het plein wordt omringd door prachtige barokke gebouwen. Het bekendste is de Catedral de San Cristóbal de la Habana, de asymmetrische kathedraal uit de 18de eeuw met het donkere en stemmige interieur. Wandel ook even naar binnen bij El Patio, één van de meest beroemde restaurants van de stad. Het eten vond ik hier niet erg bijzonder, maar op de koloniale binnenplaats of op het terras op het plein is het echt genieten geblazen met een mojito.

Capitolio Nacional

Capitolio Nacional: bezienswaardigheden in Havana, Cuba | Mooistestedentrips.nl

Je kunt dit enorme gebouw in Havana Centro niet missen. Het werd in de jaren ’20 gebouwd met het Amerikaanse Capitool als voorbeeld en als je er naar binnen loopt, is wel duidelijk dat geld in die periode geen rol speelde in Cuba. Tot Cuba een dictatuur werd, zetelde hier het congres. Maar nu zit hier de nationale wetenschaps- en technologiebibliotheek. De werkzaamheden aan El Capitolio duren inmiddels als jaren, dus bekijk ter plekke even hoe het zit met de openingstijden.

Museo Nacional de Bellas Artes

Echte museumdieren komen in Havana ook wel aan hun trekken. En als je het Museo Nacional de Bellas Artes bezoekt, ben je rustig een hele dag zoet. Het museum bestaat uit twee onderdelen: universele kunst en Cubaanse kunst. Het museum voor universele kunst vind je in het schitterende Centro Asturiano.

Hier vind je internationale kunst: van de Grieken en Romeinen tot een uitgebreide collectie Spaanse kunst met doeken van El Greco. Even verderop is het deel van het museum gevestigd met Cubaanse kunst en als je niet veel tijd hebt, is dit eigenlijk het leukste van de twee musea. De werken van Guillermo Callozo behoren tot de beste uit de Cubaanse kunstgeschiedenis en liefhebbers van pop-art mogen de werken van Raúl Martínez niet missen.

Museo de la Revolucion

Museo de la Revolucion, Havana | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft is het Museo de la Revolucion één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Havana. Natuurlijk zou het Cuba van vandaag niet bestaan zonder La Révolucion, maar dit met propaganda doorspekte museum is gewoon echt heel interessant. Bij alles wat je ziet, kun je je afvragen: maar was dat nu eigenlijk wel zo. Zelfs bij de boot de Grandmá, waarmee de revolutionairen aan land kwamen, valt te betwijfelen of het wel het echte exemplaar is. Maar let ook even op alle details van het mooie paleis waarin dit museum is gevestigd.

Boeken snuffelen op Plaza de Armas

Plaza de Armas, Havana | Mooistestedentrips.nl

Als er één ding leuk is om in Havana te doen, dan is het wel snuffelen tussen de boeken in één van de vele stalletjes op Plaza de Armas. Je kunt er terecht voor de literaire klassiekers, maar ook voor een vrolijk staaltje communistische propaganda.

Iconische cocktails drinken

Waar drink je de beste mojitos in Havana, Cuba | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een rondreis Cuba zul je genoeg mojitos, Cuba Libres en daiquiries voorde rest van je leven drinken. Maar hé, when in Cuba. Bars als La Bodeguita del Medio en El Floridita zijn waanzinnig populair, omdat schrijver Ernest Hemingway zich hier een gat in de voorraad dronk. Deze bars zijn echter behoorlijk toeristisch en op andere plekken zijn de mojitos gewoon beter. Eén van mijn favorieten is Bar Monserrate aan de Avenida Bélgica waar ’s avonds altijd een prettig bandje speelt en je geheid tussen de locals zit. Ook bij Café Paris is het tot in de kleine uurtjes gezellig.

Fábrica de Tabacos Partagás

Fábrica de Tabacos Partagás | Mooistestedentrips.nl

Cuba staat natuurlijk bekend om haar sigaren. President Kennedy bestelde zelfs nog even de totale voorraad van zijn favoriete Cubaanse sigaren vlak voordat hij het embargo aankondigde. De Fábrica de Tabacos Partagás is een van de leukste bezienswaardigheden in Havana. De oudste en grootste sigarenfabriek van Cuba ligt vlak achter het Capitolio Nacional en je kunt mee met een rondleiding. Je ziet dan hoe de sigaren worden gemaakt en krijgt een kijkje in de school waar nieuwe sigarenrollers worden opgeleid.

Plaza de la Revolución

Bezienswaardigheden Havana, Cuba: Plaza de la Revolucion | Mooistestedentrips.nl

Een bezoekje aan het Plaza de la Revolución is alleen al leuk omdat je dan een excuus hebt om een Coco taxi te nemen. De chauffeurs van deze omgebouwde brommers hebben totaal geen doodsangst, maar brengen je wel voor een prikkie en binnen een mum van tijd naar het plein. Voor 1959 heette het plein het Plaza Cívica, het centrum van het nieuwe Havana. Nadat Castro de macht greep, doopte hij het plein om tot Plaza de la Revolución en werd het vooral gebruikt voor politieke rally’s. Aan de noordkant van het plein rijst een oerlelijk betonnen gebouw op, het Cubaanse Ministerie van Binnenlandse zaken, met daarop de afbeelding van Ché Guevara en het beroemde Hasta la Victoria Siempre. Met recht één van de top bezienswaardigheden in Havana.

El Castillo del Morro

El Castillo del Morro | Mooistestedentrips.nl

Het Castillo del Morro is één van de wat meer onbekende bezienswaardigheden in Havana. Wij stapten een beetje aarzelend op de veerboot naar dit fort toe, benieuwd wat we zouden aantreffen. Maar het was echt heel leuk, dus bezoek het fort vooral. Het werd in de 16de eeuw door de Spanjaarden gebouwd en war vooral bedoeld om de piraten buiten te houden. Later werd er nog een vuurtoren aan het fort toegevoegd. Je kunt het fort ook vanaf de beroemde Malecon zien liggen.

Bezienswaardigheden Havana
Bewaar op Pinterest

Havana, Cuba: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Havana | Mooistestedentrips.nl

Meer lezen over Havana en Cuba

  • Tijdens een rondreis kom je geheid in de landelijke provincie Pinar del Rio terecht. Ik vond het er prachtig. Lees er meer over in mijn artikel over Viñales, Cuba.
  • Bekijk alle tips over Havana, Cuba.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer