Vaticaanstad bezoeken: de beste tips

door Esther

Vaticaanstad moet je echt hebben gezien tijdens je stedentrip Rome. De Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse Musea en natuurlijk de Sixtijnse kapel. Maar Vaticaanstad bezoeken, daar komt wel wat planning bij kijken. Er is zo veel te zien en je wilt natuurlijk niet in lange wachtrijen staan. Met mijn tips plan jij je perfecte bezoek naar Vaticaanstad en zie je ’s wereld meest beroemde bezienswaardigheden.

Over Vaticaanstad

Vaticaanstad ligt ten westen van de rivier van de Tiber en staat volledig onder gezag van de Paus. De bevolking van Vaticaanstad bestaat zo goed als helemaal uit geestelijken, zoals als nonnen, monniken, priesters en kardinalen. Maar ondanks het kleine bevolkingsaantal en de geringe oppervlakte is er zo veel te zien in Vaticaanstad. Miljoenen gelovigen van over de hele wereld komen jaarlijks naar de Sint Pieter om het graf van de apostel Petrus te bezoeken. Dit was de eerste Paus en werd op de plaats van de basiliek ondersteboven gekruisigd en begraven. Maar ook als je niet gelovig bent, mag je Vaticaanstad niet overslaan. Je vindt hier de meest indrukwekkende bezienswaardigheden ter wereld.

Vaticaanstad bezoeken: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Vaticaanstad | Mooistestedentrips.nl

Plan een stedentrip Rome

  • Er zijn genoeg goedkope vliegtickets Rome te vinden. Je vliegt bijvoorbeeld met Transavia, Ryanair of Easyjet naar Rome vanaf één van de Nederlandse luchthavens of die in de grensstreek. Vergelijk vliegtickets Rome en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Eenmaal aangekomen reis je vanaf vliegveld Fumicino goedkoop met de bus naar het Termini Station. Vanaf vliegveld Ciampino rijd ook goedkoop een bus naar het Termini station.Op het station stap je vervolgens over naar Vaticaanstad. Er is een directe metrolijn.
  • Bekijk de mooiste goedkope hotels in Rome, zoals B&B Serafino.
  • Een kant-en-klaar stedentrip Rome boeken valt soms goedkoper uit dan alles zelf boeken.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Rome.
  • Ontdek de mooiste stedentrips Italië.

Vaticaanstad bezoeken: de beste tips

Hotels in Vaticaanstad

B&B Serafino

Hotel Vaticaanstad: B&B Serafino | Mooistestedentrips.nl

Kiezen voor een hotel in Vaticaanstad is zo gek nog niet. Je logeert dan op steenworp afstand van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. En vanuit Vaticaanstad stap je zo op de metro om de rest van de stad te ontdekken. B&B Serafino is mijn favoriete logeerplek in Rome én ligt toevallig vlakbij het Vaticaan. Deze B&B is goed te betalen, heeft ontzettend fijne kamers (met erg mooie vloeren!) en ligt vlakbij allemaal leuke horeca. Een aanrader.

Eccelso Hotel

Hotel Vaticaanstad, Eccelso Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het Eccelso Hotel is de perfecte uitvalsbasis voor een stedentrip Rome. Het hotel ligt vlakbij een metrostation en op enkele minuten lopen van alle bezienswaardigheden in Vaticaanstad. Het kleinschalige hotel heeft ruime kamers die van alle gemakken zijn voorzien. Er is de mogelijkheid om zelf in te checken, maar er is ook een gastheer voor vragen en hulp.

Vaticaanstad bezoeken: de voorbereidingen

  • Of die rijen voor de Vaticaanse musea echt zo lang zijn? Ja, dat zijn ze. Wat was ik blij dat ik van te voren tickets had gekocht, want toe ik bij opening om half 9 ’s ochtends aan kwam lopen, was de wachttijd al opgelopen tot twee uur. Mijn advies luidt dus: koop van te voren online tickets voor de Vaticaanse musea. Dan kies je zelf wanneer je ze bezoekt, hoef je niet in de wachtrij en heb je alle tijd verder.
  • Ik raad iedereen die het maar wil horen altijd aan om een Roma Pass te kopen voor een stedentrip Rome. Dat is een heel fijne stadskaart, waarmee je gratis gebruikmaakt van het openbaar vervoer en gratis bij twee topattracties in Rome naar binnen mag, zonder in de rij te hoeven wachten. De Vaticaanse musea zijn hierbij niet inbegrepen, dus hiervoor moet je dan nog even aparte online tickets aanschaffen.
  • Wil je het Vaticaan bezoeken? Dan is een OMNIA Card handig om bij je te hebben. Deze kaart is standaard drie dagen geldig en je kunt ermee naar verschillende bezienswaardigheden in Rome en je kunt er de Vaticaanse Musea mee bezoeken. Met de kaart kun je bovendien bij alle inbegrepen bezienswaardigheden een gratis audioguide meepakken. En dat is erg de moeite waard.
  • Wil jij echt het beste zien van alle bezienswaardigheden in Vaticaanstad? Dan is de Vaticaanstad Pass iets voor jou. Hiermee sla je de wachtrijen over bij de Vaticaanse Musea en krijg je een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek. Heel interessant.

Bezienswaardigheden Vaticaanstad

Vaticaanse Musea

Vaticaanse Musea, bezienswaardigheden Vaticaanstad | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanse Musea, bezienswaardigheden Vaticaanstad | Mooistestedentrips.nl

In de Vaticaanse Musea huist de grootste en meest indrukwekkende kunstcollectie ter wereld. Alles bij elkaar beslaan de musea zo’n 7 kilometer aan gangen, waar je de meest waanzinnige tentoonstellingen kunt bekijken. Van Egyptische mummies tot Romeinse bustes en van zalen vol historische landkaarten tot moderne kunst. Je kunt verschillende routes nemen door de Vaticaanse Musea, deze staan duidelijk aangegeven.

De bezoeken kunnen één uur, vier uur of de hele dag in beslag nemen. Als je een dag of 4 naar Rome gaat, raad ik je aan om de route van 4 uur te nemen, zodat je daarna ook nog naar de Sint Pieter kunt. Maar als je echt van kunst houdt, blijf dan gerust een hele dag. Maar welke wandeling je ook kiest, ze komen allemaal uit in de Sixtijnse Kapel. Hier kun je je vergapen aan de fresco’s van Raphael en de schilderingen van Michelangelo. Zoek ook het schoorsteentje dat wordt gebruikt bij het kiezen van een nieuwe Paus.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het gaat je nooit lukken om de hele collectie in de dag te bekijken. Hiervoor heb je letterlijk maanden nodig. Er zijn zoveel verschillende musea, secties en tentoonstellingen, dat je er goed aan doet om gewon te kiezen wat je graag zou willen zien. Hieronder geef ik een beknopt overzicht van een aantal musea die je in het Vaticaan zou kunnen bezoeken. Maar trek ook vooral je eigen plan.

Museo Gregoriano Egizio (Egyptisch Museum)

God van de Nijl, Vaticaanse Musea | Mooistestedentrips.nl

Dit museum werd aan het begin van de 19de eeuw opgericht en je vindt hier vooral Egyptische stukken die in de Romeinse tijd naar Rome zijn gekomen. De collectie is niet zo groot en daardoor goed te behappen. De stukken zijn fascinerend, zoals een buste van Ramses II en schitterende sarcofagen in helder geschilderede kleuren, die dateren van 1000 voor Christus. Vergeet ook niet een blik op de macabere mummy’s te werpen

Stanze di Raffaello (Raphael’s Kamers)

Stanze di Raffaello, Vaticaanse Musea | Mooistestedentrips.nl

Persoonlijk vond ik dit de mooiste kamers van de Vaticaanse musea. De kamers met schitterende fresco’s van Raphael wareb van oorsprong het appartement van Paus Julius II en Raphael nam de plafonds aan het begin van de 16de eeuw onder handen. Hij schilderde  Stanza della Segnatura  van1508 tot 1511 en de Stanza d’Eliodoro van 1512 en 1514), zijn studenten namen de Stanza dell’Incendio en Sala di Costantino voor hun rekening aan de hand van ontwerpen van Raphael.

Museo Gregoriano Etrusco

Vaticaanse Musea: Museo Gregoriano Etrusco | Mooistestedentrips.nl

Bovenaan de beroemde Simonetti trap uit de 18de eeuw, gaat het Museo Gregoriano Etrusco voor je open. Je ziet hier vondsten uit de Etruscaanse tombes, in het noorden van de Italiaanse provincie Lazio. Daarnaast is er een geweldige collectie vazen en Romeinse overblijfselen, zoals een groot bronzen beeld van een krijger uit de 5de eeuw voor Christus.

Galleria delle Carte Geografiche (Kaarten Galerij)

Vaticaanse musea, Galleria delle Carte Geografiche | Mooistestedentrips.nl

Maar liefst drie lange gangen hangen helemaal vol met geweldige wereldkaarten, het is geweldig om een tijdreis door zo’n 10 eeuwen te maken en te zien hoe de wereld er toen volgens de Europeanen uit zag.

Capella Sistina (Sixtijnse Kapel)

Bezienswaardigheden Vaticaanstad, Sixtijnse kapel | Mooistestedentrips.nl

Je bezoek aan Vaticaanstad is natuurlijk niet compleet zonder de Sixtijnse Kapel te hebben gezien. En gelukkig komen alle wandelingen door de Vaticaanse musea uiteindelijk uit in de Sixtijnse Kapel. In deze kapel vind je ’s wereld belangrijkste meesterwerken: Michelangelo’s fresco’s (geschilderd van 1508 tot 1512) en Het Laatste Oordeel (dat hij schilderde van 1535 tot 1541). Het kan heel druk zijn in de kapel, maar het is toch echt de moeite waard.

Sint-Pietersplein

Vaticaanstad bezienswaardigheden: Sint-Pietersplein | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanstad bezienswaardigheden: Sint-Pietersplein | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanstad bezienswaardigheden: Sint-Pietersplein | Mooistestedentrips.nl

Het Sint-Pietersplein, ofwel Piazza San Pietro, is zo’n beetje het centrum van Vaticaanstad. Het plein trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en het is vooral erg druk op zondagen, als de Paus er zijn zegen geeft. Het Sint-Pietersplein is een kunstwerk op zich. Het werd in de 17de ontworpen en gebouwd door Bernini. Het is zo ontworpen dat de vele pelgrims die jaarlijks naar Vaticaanstad komen er alle ruimte hebben om de Paus te zien en de Sint-Pietersbasiliek moest op het plein ook extra goed uit de verf komen.

Het Sint-Pietersplein wordt omringd door een zuilengang met bijna 300 Dorische zuilen en 88 pilaren, waarop 140 beelden van heiligen te zien zijn. Bernini ontwierp de twee halfronde zuilengalerijen als armen van God die bezoekers op het plein verwelkomen. De Egyptische obelisk en fontein zijn twee andere bekende trekpleisters op het plein. Kijk ook even goed naar beneden, want rondom de obelisk liet Bernini ellipsvormige bas-reliëfs aanbrengen die de windrichtingen voorstellen. Misschien herinner je je dat nog wel uit Angels & Demons van Dan Brown.

Sint-Pietersbasiliek

Vaticaanstad bezoeken: Sint-Pietersbasiliek | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanstad bezoeken: Sint-Pietersbasiliek | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanstad bezoeken: Sint-Pietersbasiliek | Mooistestedentrips.nl

In een stad boordevol kerken spant de Sint-Pietersbasiliek als middelpunt van Vaticaanstad absoluut de kroon. Het is de grootste basiliek van Italië en zonder twijfel de meest spectaculaire. De huidige basiliek is bovenop een kerk uit de 4de eeuw gebouwd en was voltooid in 1626, nadat er 120 jaar aan werd gebouwd. Alleen al vanwege het feit dat je hier de meest bijzondere kunstwerken van Italië kunt zien, moet je er even langs. Pietà van Michelangelo, de Dome van deze meester en de 29 hoge baldakijn van Bernini’s zijn om te smullen.

Houd rekening met kledingvoorschriften: je knieën en schouders moeten goed bedekt zijn. Mensen met te korte broeken, rokjes en hemdjes worden door de Zwitserse garde gewoon weggestuurd, en dat zou zonde zijn.

Petrus, de eerste Paus, zou hier zijn kerk hebben gesticht en tussen 64 en 67 na Christus op deze plek begraven zijn. Het is mogelijk om deze tombes te bezoeken, maar dan moet je écht heel lang van de voren reserveren (via Ufficio Scavi), want je kunt alleen maar met een privé-gids naar de tombes. In de 15de eeuw was de kerk enorm in verval geraakt, tot de Pausen Nicholas V en Julius II besloten de boel grondig te renoveren. Zij haalden de grote meesters naar Vaticaanstad die de Sint-Pietersbasiliek omtoverden tot de grootse kerk die het nu is.

De Sint Pieter Basiliek is maar liefst 15.000 vierkante meter groot en het staat er tjokvol meesterwerken, zoals het waanzinnige Pietà van Michelangelo van zo’n 25 meter hoog. Het is het enge werk dat hij ooit signeerde, je kunt de handtekening zien op de borst van de Madonna. Het is ook interessant om de cryptes in de gaan, de plek waar de Pausen van weleer liggen begraven. Maar het is écht leuk om de Dome te beklimmen. Je moet even in de rij staan (helaas kun je voor de Dome geen skip-the-line ticket kopen) en je moet 551 hele smalle traptreden op, maar het uitzicht vanaf de top is waanzinnig.

Castel Sant’Angelo

Bezienswaardigheden Vaticaanstad, Castel Sant'Angelo | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Vaticaanstad, Castel Sant'Angelo | Mooistestedentrips.nl

Het ronde Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht, is een heel iconisch herkenningspunt in Rome, aan de rand van de Tiber, min of meer aan de poorten van Vaticaanstad. Castel Sant’Angelo staat er al sinds Romeinse tijden en was het mausoleum voor keizer Hadrianus. In de 6de eeuw maakte een Paus er echter een fort van en dat is het altijd gebleven. Nu huist er het Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo met een grote collectie schilderijen, beeldhouwwerken en middeleeuws wapentuig. Ook de zalen op de bovenste verdieping zijn de moeite van het bezoeken waard, met fraaie renaissance interieurs en fresco’s. Bijzonder is vooral de Passetto di Borgo, de ‘geheime’ gang die van Castel Sant’Angelo naar het Vaticaan loopt. Je kunt het Castel Sant’Angelo bezoeken met je Roma Pass of OMNIA Card of je kunt een ticket of ticket met rondleiding. En na je bezoek, wandel je natuurlijk de Ponte Sant’Angelo over, vol mooie beelden van Bernini en een schitterend uitzicht op Vaticaanstad.

Lees meer over Rome

Vaticaanstad bezoeken: tips
Bewaar op Pinterest

Vaticaanstad bezoeken: bekijk de mooiste bezienswaardigheden in Vaticaanstad | Mooistestedentrips.nl

De mooiste steden in Italië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Rome > Tips Rome > Vaticaanstad

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer