3 dagen Rome: tips & planning. Tips voor 3 dagen Rome | Mooistestedentrips.nl

3 dagen in Rome: tips & planning

door Esther

Een stedentrip Rome kan behoorlijk overweldigend zijn. Er is zo veel te zien en te doen! Zelfs als je alle must-sees zou willen zien, kun je in Rome rustig een paar weken uittrekken. Maar ja, de meesten van ons hebben niet zo veel tijd. Een dag of 3 is vaak het maximum. Niet getreurd: wie een beetje goed plant, kan in 3 dagen het mooiste van Rome zien. Bekijk de tips.

Plan een stedentrip Rome

  • Je vliegt voordelig naar Rome vanaf verschillende luchthavens in Nederland en de grensstreek, bijvoorbeeld met KLM, EasyJet of Ryanair. Vergelijk vliegtickets Rome en bekijk wat voor jou voordelig en handig uitpakt.
  • Vanaf vliegveld Fumicino reis je met de bus naar het Termini Station. Ook vanaf vliegveld Ciampino rijd er een bus naar het centrum van de stad. 
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Rome. Plan je 3 dagen in Rome dan kun je het best centraal logeren, bijvoorbeeld vlakbij het Termini Station of Vaticaanstad. Het Nerva Boutique Hotel is bijvoorbeeld een uitstekende keuze, net als Room Mate Gran Filippo en B&B Serafino.
  • Een kant-en-klare stedentrip Rome boeken kan ook nog weleens voordelig uitpakken. Zeker het vergelijken waard.
  • Bekijk de leukste tips voor een stedentrip Rome.
3 dagen Rome: tips & planning. Tips voor 3 dagen Rome | Mooistestedentrips.nl

3 dagen Rome: de voorbereidingen

  • Koop een Roma Pass of OMNIA Card. Dit zijn heel handige kortingskaarten voor 3 dagen Rome. Hiermee maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad en sla je (de vaak lange) wachtrijen over bij (een aantal) bekende attracties.
  • Bedenk van te voren goed wat je allemaal wilt zien en doen in Rome. Soms is het handig om van te voren tickets te bestellen. Het is een goed idee om bekende en onbekende bezienswaardigheden in Rome met elkaar te combineren. Zo zie je de bekende highlights én ontvlucht je af en toe de drukte.
  • Zeker weten dat je alle highlights van de stad hebt gezien tijdens je stedentrip? Ga mee met een fietstocht langs de highlights of stap op de Hop on hop off bus.
  • Leuke reisgids mee naar Rome? De Time to Momo Rome en ANWB Extra Rome hebben leuke tips, adresjes en wandelingen.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Rome.

3 dagen Rome: de planning

Dag één: Romeinen en oude meesters

3 dagen Rome: Colosseum | Mooistestedentrips.nl

Colosseum

Pak metro naar Colosseo. Zodra je de metro uitkomt, doemt het Colosseum voor je op. Met je Roma Pass of OMNIA Card kun je gratis én snel naar binnen. Het Colosseum  werd in 72 na Christus gebouwd en bood plaats aan 55.000 bezoekers die er konden kijken naar gevechten tussen dieren en gladiatoren.

Palatino & Forum Romanum

Op steenworp afstand  van het Colosseum liggen het Palatino en Forum Romanum. De overblijfselen uit de tijd van Keizer Augustus zijn maar liefst 2000 jaar oud en schitterend bewaard gebleven. Wandel door de enorme verzameling ruïnes van oude tempels en paleizen in het Forum Romanum en laat het oude Rome weer een beetje tot leven komen.

3 dagen Rome: Palatino & Forum Romanum | Mooistestedentrips.nl
3 dagen in Rome: Piazza del Popolo | Mooistestedentrips.nl

Piazza del Popolo

Wandel via de Via dei Fori Imperiali terug naar het metrostation en reis, via Termini, naar halte Flaminio. Je bent dan op de Piazza del Popolo. Hier in de buurt kun je prima lunchen. Ga even naar binnen bij de Santa Maria del Popolo om een aantal schitterende werken van Bernini en Caravaggio te bekijken of schiet net om de hoek even Macchine di Leonardo in. Hier vind je de bijzondere uitvindingen van Leonardo da Vinci.

Villa Borghese

Beklim de trappen aan de rand van Piazza del Popolo en schiet de tuinen van Villa Borghese in. Het is heerlijk om hier even doorheen te wandelen, wat te drinken te kopen en bij te komen van alle indrukken. Aan de andere kant van het park stuit je op Villa Borghese. Toch wel één van de top bezienswaardigheden in Rome.

Als je één museum in Rome zou moeten bezoeken, zou het wat mij betreft echt Villa Galleria Borghese moeten zijn. Koop van te voren je tickets online en reserveer kaartjes voor het einde van de dag, bijvoorbeeld rond een uur of 5 en geniet dan twee uur lang van de meest fantastische werken van oude meesters, zoals Bernini, Caravaggio, Titian en Raphael.

Park Villa Borghese | Mooistestedentrips.nl
Foto met dank aan Galleria Borghese

Dag twee: Vaticaanstad en Trastevere

3 dagen Rome: Vaticaanse Musea | Mooistestedentrips.nl
3 dagen Rome: Vaticaanse Musea | Mooistestedentrips.nl

Vaticaanse musea

Tijdens een stedentrip Rome mag je Vaticaanstad niet missen. Dus van je 3 dagen in Rome ga je op je tweede dag naar Vaticaanstad. Ook hiervoor geldt: goed plannen. Koop, voordat je naar Rome vertrekt, al je kaartjes voor Vaticaanstad online. Bij je OMNIA Card is entree (en skippen van de wachtrijen inbegrepen), maar je kunt ook online toegangskaarten voor  de Vaticaanse Musea kopen, dus dan is je bezoek en het overslaan van de wachtrijen ook geregeld.

In de Vaticaanse musea kun je diverse wandelingen volgen, variërend van drie kwartier tot een hele dag. Alle wandelingen eindigen in de Sixtijnse Kapel. Een goede middenweg is de wandeling van 4 uur, waarin je alle schatten van de Vaticaanse museum leert kennen.

Sint-Pieter

Vervolgens wandel je naar het St. Pieterplein en de immense Sint-Pietersbasiliek. Zorg ervoor dat je gepast gekleed bent, je zou niet de eerste zijn die wordt weggestuurd vanwege te korte mouwen of broekspijpen. Je kunt ook de koepel beklimmen. Er staat meestal wel een flinke rij en het is een hele klim, maar het uitzicht bovenop is zo mooi: dat maakt het echt de moeite waard.

3 dagen Rome, tips: Vaticaanstad | Mooistestedentrips.nl
3 dagen Rome, tip & planning: Engelenburcht | Mooistestedentrips.nl

Wandel over de Via della Concilliazone, waar in even kunt lunchen, naar de Engelenburcht. Deze burcht kun je gratis bezoeken met je Roma Pass of OMNIA Card. De burcht werd gebouwd in opdracht van Keizer Hadrianus die er zijn mausoleum van wilde maken. Geniet vervolgens op de aangrenzende Engelenbrug van de tientallen beelden van Bernini  en het uitzicht over de Tiber. Bij metrostation Musei Vaticani stap je weer op de metro.

Trastevere

’s Avonds stap je in Bus H naar Trastevere. Overdag liggen de straten en pleinen met terracotta stenen er verlaten bij, maar als de zon onder is, barst het feest los. Locals en toeristen genieten gezamenlijk van het goede leven. Bij Freni e Frizioni is het de moeite waard om een cocktail te drinken en te genieten van het buffet met lekkere hapjes. Bij Taverna di Mercanti kun je terecht voor traditionele Romeinse gerechten.

Stedentrip Italië: stedentrip Rome | Mooistestedentrips.nl

Dag drie: muntje gooien en fietsen

De laatste dag van je 3 dagen in Rome is aangebroken. Tij om de toerist uit de hangen, een aantal top bezienswaardigheden in het centrum te bezoeken en ’s middags de rust op te zoeken en het oude centrum achter je te laten.

3 dagen in Rome, tips & planning: Spaanse trappen | Mooistestedentrips.nl
3 dagen in Rome, tips & planning: Trevi Fontein | Mooistestedentrips.nl

Spaanse trappen & Trevo fontein

De 135 glanzende treden van de Spaanse trappen behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome. Ze leiden naar de Chiesa della Trinità dei Monti, waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt.

Daarna wandel je naar de Trevi fontein: een flamboyant, barok bouwwerk dat uit het 17de-eeuwse Palazzo Poli lijkt te groeien. Gooi een muntje om je terugkeer naar Rome de garanderen. Leuk weetje: dagelijks wordt er voor drieduizend Euro aan muntjes in de Trevi fontein gegooid.

Pantheon & Piazza della Minerva

Op tien minuten wandelen vind je het Pantheon, één van de oudste gebouwen van Rome en bovendien de eerste echte kerk (al was het ooit een Romeinse tempel). Wandel even naar binnen en verbaas je over dit bijzondere gebouw en de ‘ocolus’ in het plafond.

Net achter het Pantheon vind je de kerk Basilica di Santa Maria Sopra Minerva, waar je gratis een aantal meesterwerken van Michelangelo kunt zien. Op het plein voor de kerk, het Piazza della Minerva, staat de olifant en obelisk van Bernini.

3 dagen in Rome, tips & planning: Pantheon | Mooistestedentrips.nl
3 dagen Rome, planning & tips: Piazza della Minerva | Mooistestedentrips.nl
3 dagen Rome: planning & tips: Piazza Navona | Mooistestedentrips.nl

Piazza Navona

Piazza Navona is één van de beroemdste pleinen van Rome en staat vol barokke pracht en bijzondere fonteinen. Fontana dei Quattro Fiumi van Bernini is natuurlijk het hoogtepunt. Op en vlakbijPiazza Navona kun je ook goed lunchen, bijvoorbeeld bij Cul de Sac, Vivi Bistrot of Santa Lucia Ristorante.

Fietsen: Via Appia

’s Middags fiets je de geschiedenis in met deze fietstocht langs de Via Appia Antica. Het is één van de oudste wegen van Rome en je fietst dwars door de natuur. Onderweg zie je prachtige bezienswaardigheden, zoals het Aquaduct Park en de Catacomben.

Je begint en eindigt je fietstocht bij Via Cavour, vlakbij het Colosseum. Pak vanaf hier de metro, via Termini naar Spagna en plof neer op een terrasje aan de Via della Vita om vervolgens je stedentrip af te sluiten met de lekkerste pizza van de stad bij Osteria della Vite.

Fietsen in Rome, Baja Bikes Rome: Via Appia | Mooistestedentrips.nl
Fietsen in Rome, Baja Bikes Rome: Via Appia | Mooistestedentrips.nl

3 dagen Rome: tips & planning
Bewaar op Pinterest

3 dagen Rome: tips & planning. Tips voor 3 dagen Rome | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Rome > 3 dagen Rome, tips

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

Annette 27 november 2018 - 09:39

Wij vonden de Romapass heel handig! 3 dagen gratis openbaar vervoer en vrije toegang zonder wachtrij ! aan het Colosseum en Forum Romanum en Palatijn! De fietstocht naar de via Appia en het aquaductenpark is zeker een aanrader!

Antwoord
Susanne 27 november 2018 - 09:40

Bedankt voor de tips Esther. We gaan jouw programma aanhouden voor onze vierdaagse trip naar Rome. Roma kaart net besteld, evenals kaartjes voor Vaticaan en de fietstocht. De laatste dag gaan we shoppen.

Antwoord
Marc 27 november 2018 - 09:42

Super leuk artikel! Ik ga in maart ook 3 dagen naar Rome als verrassing voor mijn vriendin die 30 wordt. Ga denk ik voor de highlights fiets tour, en neig dan juist eerder naar de 2e dag zodat mocht je nog iets leuks zien in de tour dat je daar bijvoorbeeld de 3e dag nog heen kan.

Antwoord
Marco 28 januari 2019 - 14:57

Ik heb een vraag over de Omnia card. Kun je met deze kaart op ieder willekeurig moment het Vaticaan en Colosseum bezoeken en de wachtrijen voorbij lopen? of moet je nog wel een soort van reservering maken?

Antwoord
Esther 28 januari 2019 - 15:05

Hoi Marco,
Zodra je je OMNIA Card gaat ophalen, maak je een reservering voor het Vaticaan (maar beter ook, geloof me). Bij de andere bezienswaardigheden kun je gewoon aankomen wanneer je wil. Handig! Je kunt er ook meer over lezen in dit artikel dat ik erover schreef: https://mooistestedentrips.nl/stedentrip-rome-roma-pass-of-omnia-card/

Antwoord
Sean 24 januari 2024 - 12:04

Erg duidelijk en grotendeels wat ik voor ogen had maar dit geeft net wat meer structuur. Dag 2 van de trip is op een zondag, is het dan wel handig om naar Vaticaanstad te gaan?

Antwoord
Esther 24 januari 2024 - 12:46

De Vaticaanse Musea zijn gewoon open en je kunt de Sint Pieter ook gewoon bezoeken. Diensten zijn meestal ’s ochtends.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer