Dorps en gezellig Rome: ontdek Trastevere

door Esther

Natuurlijk wil je tijdens je stedentrip Rome het Colosseum, het Vaticaan en andere bekende bezienswaardigheden bezoeken. Logisch, want ze maken Rome heel bijzonder. Maar je bent er niet alleen. Wil je ook even rust? Bezoek dan overdag de wijk Trastevere, alsof je zo maar een slaperig Italiaans dorpje binnenwandelt. Met dromerige straatjes, kleurrijke pleinen en de beste restaurants van Rome.

Tijdens de derde dag van onze stedentrip Rome waren mijn man en ik wel toe aan wat rust. De grote trekpleisters van de stad, zoals het Vaticaan, Pantheon en Villa Borghese hadden behoorlijk wat indruk gemaakt en we wilden onze indrukken even op ons gemak verwerken. Daarom kozen we die dag voor een rustige wandeling. We lopen op ons gemakje door het gemoedelijke oude Joodse getto van Rome en steken via het Isola Tiberina de rivier de Tiber over. Aan de overkant lijkt het alsof we in een totaal andere wereld terecht zijn gekomen.

Het is halverwege de ochtend, maar Trastevere lijkt pas net ontwaakt. De straatjes zijn nog nat van een ijverige schoonmaakbeurt, koddige oude bestelwagentjes leveren groenten, fruit en vlees aan de vele restaurants en de locals wandelen rustig naar een terrasje om hun eerste cappuccino of espresso te bestellen. Het is bijna niet te geloven dat ook dit Rome is. De klimop siert bijna alle terracotta gebouwen die we tegenkomen en weelderige bloembakken tooien de gietijzeren balkonnetjes.

Leuke wijk in Rome, ontdek Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Rome, ontdek Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Rome, ontdek Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Rome, ontdek Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Trastevere

Het middelpunt van de wijk is de Santa Mariakerk, aan het Piazza di Santa Maria, de oudste Christelijke kerk in de stad die stamt uit de tweede eeuw. Het huidige gebouw dateert van de 12e eeuw, maar is er met de goudkleurige mozaïeken op de gevel en de 22 zuilen uit de oudheid niet minder imposant om. Op de trapjes van de fontein zitten locals en toeristen gemoedelijk te kletsen en de terrasjes op het plein lopen zo langzaam vol.

In een gezellig hoekje van de wijk vind je Galleria Corsini waar een deel van de collectie van de Galleria Nazionale d’Arte Antica te zien is, waaronder werken van Rubens en Van Dyck. Een must-see is Villa Farnesina met schitterende fresco’s van Raffaël en Peruzzi.

Eten en drinken in Trastevere

’s Ochtends komt het leven maar langzaam op gang in Trastevere, en dat is wel zo lekker. Gewoon op je gemakje een kop koffie doen op een terrasje of een broodje of wat lekkers scoren bij een bakkerij. Je kunt bijvoorbeeld neerploffen op het terras van het Baylon Café, dat er binnen echt behoorlijk hip uit ziet. Of je gaat even binnen bij bakkerij Biscottificio Innocenti voor een zak zalige koekjes om vervolgens op je gemakje verder te wandelen. Als het zo langzamerhand lunchtijd is geworden, stiefel je naar een heerlijk authentieke trattoria. Lunchen doen Romeinen uitgebreid. Schuif bijvoorbeeld bij Trattoria Da Lucia of Casa Mia aan voor de lekkerste spaghetti cacio e pepe, pasta met zwarte peper en schapenkaas, een typisch Romeins gerecht.

Uit eten in Trastevere, restaurants in Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Trastevere, restaurants in Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Uit eten in Trastevere, restaurants in Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Naarmate het later wordt, bedenk ik me: dat kan hier nog weleens reuze gezellig zijn ’s avonds. En inderdaad, na zonsondergang barst Trastevere uit haar voegen. Het is een leuke mix van locals en toeristen die zich niet zo veel aantrekken van de grenzen van terrassen en ogenschijnlijk verspreid in groepjes genieten van een goed glas wijn en borden met lekkere hapjes. Freni e Frizioni heeft een heerlijk aperitivi buffet en heel fijne cocktails op het menu staan.

Logeren in Trastevere

Toegegeven, je zit wel wat ver van het eerste de beste metro-station, maar Trastevere heeft wel goede busverbindingen naar de rest van de stad. En je bent eigenlijk zo in Vaticaanstad. Een hotel nemen in Trastevere is dus wel erg leuk. De laatste jaren is de wijk wel wat populairder geworden, waardoor de prijzen wat omhoog geschoten zijn. Gelukkig zijn er nog wel wat betaalbare en leuke opties in Trastevere.

Finestra Su Trastevere
Ruime en frisse kamers, mooie houten vloeren en heel fijne badkamers. Finestra Su Trastevere is een leuke centrale optie in Trastevere. Groot pluspunt is het enorme dakterras waarop je ’s avonds, met een goed glas Italiaanse wijn natuurlijk, het leven in de wijk aan je voorbij kunt zien trekken.

Hotel Domus Tiberina
Dit hotel ligt in een rustiger deel van Trastevere en als je ’s avonds geen last wil hebben van mensen die buiten op het terras nog een drankje of wat doen, dan is dit hotel een goede keuze. De kamers zijn niet enorm, maar wel heel netjes en leuk ingericht, net als de badkamers.

Liever ergens anders in Rome logeren? Lees dan mijn artikel Leuke en goedkope hotels in Rome voor een selectie geweldig leuke logeerplekken die prima te betalen zijn.

Bezoek Trastevere tijdens je stedentrip Rome

  • Omdat Trastevere wat verder van alle bezienswaardigheden Rome ligt, is het fijn om het openbaar vervoer goed te kunnen gebruiken. Een Roma Pass of Omnia Card is heel handig tijdens je stedentrip Rome. In mijn artikel Stedentrip Rome: Roma Pass of OMNIA Card vertel ik je wat het verschil tussen de twee kaarten is en welke alternatieven er zijn.
  • Je vliegt gelukkig al behoorlijk voordelig naar Rome, bijvoorbeeld met Transavia, EasyJet of Ryanair vanaf verschillende vliegvelden in Nederland. Vergelijk vliegtickets naar Rome om te bepalen wat voor jou het voordeligst is.
  • Wil je een stedentrip Rome maken, maar heb je niet veel tijd? In mijn artikel 3 dagen Rome, tips leg ik uit hoe je het beste uit een korte citytrip Rome kunt halen. Bekijk ook alle tips Rome.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Rome.

Bewaar op Pinterest!

Leuke wijk in Rome. Dorps en gezellig Rome: ontdek Trastevere | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Rome > Tips Rome > Dorps en gezellig: ontdek Trastevere

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer