Fietsen in Praag: langs kastelen en paleizen

De Burcht van Praag, zoals wij hem noemen, ofwel Pražský hrad is officieel het grootste en oudste kasteel ter wereld en beslaat zo’n 7 voetbalvelden. Om de Praagse Burcht helemaal te ontdekken, heb je dus wel even nodig. Maar als je niet zo veel tijd hebt, is een fietstocht langs de kastelen en paleizen van Praag een goed idee. En je wordt om de haverklap getrakteerd op schitterend uitzicht over de stad.

Fietsen in Praag: langs kastelen en paleizen | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn eerste stedentrip Praag was het koud, regenachtig en guur. Diep in mijn jas en sjaal gedoken, wandelde ik toen door de burcht. Maar tijdens mijn laatste stedentrip was het totaal omgekeerd. Ik arriveerde halverwege de middag in Praag en het was heerlijk warm, misschien wel een beetje te warm. Maar Praag in het gouden zonlicht zien baden, is geen straf. Omdat ik de heerlijke temperaturen en het mooie licht echt wil benutten, besluit ik mee te gaan met de fietstocht Kastelenroute door Middeleeuws Praag.

De route voert via het Létna park naar de Praagse Burcht en belooft schitterende vergezichten. Ik maak me nog een beetje druk om de heuvels, want bergop fietsen is niet bepaald mijn sterke punt. Maar onder het mom ‘de gids heeft vast weleens fietsers meegemaakt met een veel slechtere conditie’ stap ik op de fiets. Er zitten genoeg versnellingen op het stalen ros, dus eventueel lichter schakelen als het bergop gaat, zou geen probleem moeten zijn.

Mooi uitzicht vanuit het Létna park

En inderdaad, zodra we de Tsjechische brug (de Čechův most) over zoeven, moeten we meteen heel stijl naar boven. Maar zelfs onze goed getrainde gids redt het niet op de fiets en we wandelen op het gemakje met de fiets aan de hand naar het park waar we meteen op verschillende plekken een schitterend uitzicht over de stad hebben. Ook fijn: het is meteen het ergste klimmetje dat we de hele tocht hebben gehad. Eenmaal op de burcht is alles zo goed als vlak. Het Létna park is bij locals een populaire plek om te relaxen en op deze zomermiddag zitten vriendengroepjes gezellig bijeen, drinken wat en spelen een potje voetbal. Je vindt er trouwens ook één van de meest populaire biergartens van Praag, echt een aanrader voor een glas Tsjechisch bier aan het einde van de dag.

Fietsen in Praag: door de Praagse Burcht | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: door de Praagse Burcht | Mooistestedentrips.nl

Even verderop ligt het zomerpaleis van Koningin Anne als volgende mooie stop. Ferdinand I gaf opdracht voor de bouw van het paleis in de 16de eeuw en werd van alle gemakken voorzien. Helaas zette Anne er nooit een stap binnen, omdat ze voordat het paleis kon worden voltooid, stierf tijdens de geboorte van haar 15de (!) kind. De tuinen van het paleis zijn echter wonderschoon en opvallend rustig. En kort tochtje leidt via de rijschool naar de kruidtorens en de ingang van de burcht waar de beroemde paleiswachten om het uur wisselen.

Residentie van Tsjechische heersers

De Praagse Burcht is bijna sinds mensenheugenis de residentie van de Tsjechische heersers geweest en prins Bořivoj was de eerste, nadat hij een fort op de heuvel bouwde. Verschillende koningen breidde het fort uit met paleizen en kastelen, die soms door branden en oorlogen weer werden verwoest. Het huidige uiterlijk dankt de burcht aan keizerin Maria Theresa (moeder van bijvoorbeeld Marie Antoinette).

Fietsen in Praag: de Praagse Burcht | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: Sint Vitus kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: Sint Vitus kathedraal | Mooistestedentrips.nl

We worden als vanzelf naar de St. Vitus kathedraal getrokken, het enorme bouwwerk kun je overal in het centrum van Praag bovenop de heuvel ontwaren. Het duurde maar liefst 600 jaar voor dit enorme gotische bouwwerk was voltooid en dat is vooral binnen aan de verschillende kunstschatten te zien: van 14de eeuwse mozaïeken tot de Jugendstil glas-in-lood ramen, ontworpen door Alfons Mucha in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Het gouden straatje en de zwarte toren

Al verder fietsend passeren we diverse kloosters en paleizen totdat we uitkomen bij het beroemde Gouden Straatje. Tijdens mijn eerste bezoek aan Praag werd er entree gevraagd voordat je het straatje met de minuscule, pastelkleurige vakwerkhuisjes in mocht. Maar dat is blijkbaar ook weer verleden tijd, want we kunnen de fiets even aan de kant zetten en zo doorlopen om naar binnen te lopen bij de verschillende pandjes. Er wordt vooral toeristenspul verkocht, maar het is wel leuk om even (gebukt en al) een kijkje te nemen in de poppenhuisjes.

Fietsen in Praag. De bezienswaardigheden van Praag | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag. Bezienswaardigheden Praag: het Gouden Straatje | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: het mooiste uitzicht over Praag | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Praag: uitzicht over de Karelsbrug | Mooistestedentrips.nl

Bij de zwarte toren, een andere ingang van de Burcht, is helaas net een grote tourgroep aangekomen om de stadswal te beklimmen en te genieten van het prachtige uitzicht op de beroemde Karelsbrug. Maar gelukkig kunnen we nog net een plekje bemachtigen om vervolgens de heuvel af naar beneden te zoeven.

Fietsen in Praag

Ik ging mee met de fietstocht Kastelenroute, maar als je weinig tijd hebt kun je ook de highlights van Praag op de fiets ontdekken. Liever op eigen gelegenheid en in je eigen tempo op pad? Je kunt al redelijk goedkoop een fiets huren in Praag.

Plan een stedentrip Praag

  • Je vliegt al behoorlijk goedkoop naar Praag, bijvoorbeeld met EasyJet of Transavia. Vergelijk vliegtickets Praag om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Ik vond de Prague City Card erg handig om bij me te hebben, omdat ik met de kaart 2 dagen lang gratis met het openbaar vervoer kon reizen en ik zo goed als alle bekende bezienswaardigheden van Praag gratis of met korting kon bezoeken.
  • Bezoek ook een paar onbekende bezienswaardigheden in Praag.
  • Tijdens mijn laatste stedentrip logeerde ik in het Motel One Praag. Heel centraal gelegen, met een fijne, comfortabele kamer. Bekijk de actuele tarieven van het hotel.
  • Zin gekregen om naar Praag te gaan? Ik zette alle tips voor een stedentrip Praag overzichtelijk voor je op een rijtje.

Tags: Praag

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.