Stedentrip Madrid: 11 must do's

Madrid is waarschijnlijk de meest levendige stad in Spanje. Het is de stad waar je de mooiste kunstwerken ter wereld kunt bekijken, de hele dag door lekker kunt eten en tot het licht wordt kunt dansen. Goede reden voor een stedentrip Madrid, toch? Bekijk 11 must do’s in Madrid.

Stedentrip Madrid; 11 must do's | Mooistestedentrips.nl

Een dag dwalen door El Prado

Het belangrijkste museum van Spanje, El Prado, heeft maar liefst 7000 werken in bezit en daarvan zijn er altijd zo’n 1500 te zien. Je kunt in het Prado dan ook gemakkelijk een dag zoet zijn, en twee ook nog wel. Ik bezocht alleen de zalen met Vlaamse en Hollandse meesters en was al bijna 3,5 uur binnen. Van de beroemde Spaanse meesters mag je natuurlijk Velázquez en Goya niet missen. Maar ik raad je toch ook zeker aan de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch te gaan bekijken, één van de meest bijzondere drieluiken die je ooit zult zien. Maar ook Rembrandt, Rubens en Bruegel hangen in El Prado.

Impressionisten en surrealisten in Centro de Arte Reina Sofía

Waar El Prado is gedompeld in zware, vaak donkere, religieuze kunst, is het Reina Sofía toegewijd aan moderne kunst, met een grote nadruk op de Spaanse modernisten, impressionisten en surrealisten en eerlijk: zij waren er dan ook heel goed in. Je vindt hier een enorme collectie werken van Salvador Dalí en Juan Miró. Maar het meest bijzonder is toch wel het werk Guernica, van Picasso. Een gruwelijke hommage aan de bevolking van het Baskische dorpje die aan het begin van de jaren ’30 op afschuwelijke wijze werden omgebracht door een Duits bombardement, georkestreerd door Franco. De chaos, pijn en het verdriet druipt van het enorme werk. Ik heb weleens geroepen dat Guernica huilt en schreeuwt. Maar bepaal vooral voor jezelf of dit zo is.

Doen in Madrid: bezoek museum Reina Sofia | Mooistestedentrips.nl

Doen in Madrid: de kathedraal van Madrid | Mooistestedentrips.nl

Doen in Madrid: de kathedraal van Madrid | Mooistestedentrips.nl

Catedral de Santa María la Real de la Almudena

Een hele mond vol, maar de kathedraal van Madrid is echt een plaatje en het bezoeken waard. Van binnen is de kerk bijzonder modern, met en heel mooi geschilderd plafond. De kathedraal stond namelijk al vanaf het begin van de 16de eeuw gepland, maar de bouw begon pas aan het einde van de 19de eeuw. Als je de dom beklimt, heb je boven een prachtig uitzicht over de stad en omgeving van Madrid. Tegenover de kathedraal vind je El Anciano Rey de los Vinos, een geweldig restaurant om tapas te eten.

Vintage shoppen in Malasaña

Als je, net achter de beroemde Gran Via, de wijk Malasaña inschiet, lijkt het net of je een dorpje in wandelt. Want de chaos van Madrid is er ineens heel ver weg. In Malasaña zie je veel leuke kleine boutiques, vintage winkels, kleine cafés, street art en markten. Wandel op zaterdag richting Plaza del Dos de Mayo waar je dan, naast allemaal leuke terrasjes, ook een leuke markt vindt met kleding en accessoires van jonge ontwerpers.

Doen in Madrid: bezoek de wijk Malasaña | Mooistestedentrips.nl

Doen in Madrid: bezoek de wijk Malasaña | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Madrid

Maak je een stedentrip Madrid en heb je maar weinig tijd? Dan is een fietstour langs de highlights van de stad een goed idee. In 3 uur tijd rijd je langs de mooiste bezienswaardigheden van Madrid, zoals de beroemde Puerta del Sol, Plaza Mayor en het koninklijk paleis. Daarnaast komt je langs de mooiste gebouwen van de stad en de gezelligste wijken. Liever zelf met de fiets op pad? Voor een prikkie kun je een fiets huren in Madrid.

Plaza Mayor

In het centrum van Madrid staan de gebouwen nogal dicht op elkaar, dus als je dan ineens de enorme open ruimte van het Plaza Mayor op wandelt, is het net alsof je ineens beter kunt ademhalen. Door de geschiedenis heen heeft het plein heel wat mogen meemaken: stierengevechten, executies, heks verbrandingen. Maar van dat alles is nu niets meer te zien. Nu kun je er fijn wandelen onder de arcadebogen of neerploffen op een van de terrasjes.

Must-do's in Madrid: Plaza Mayor | Mooistestedentrips.nl

Must do in Madrid: Mercado de San Miguel | Mooistestedentrips.nl

Smullen in de Mercado de San Miguel

De oudste overdekte markt van Madrid en misschien ook wel de mooiste. Het gebouw werd in de jaren ’20- opgetrokken en dankzij de oude constructie en de oude ramen ademt de markt nog steeds de sfeer van weleer. Op de markt kun je bij verschillende kraampjes allemaal lekkernijen scoren, zoals heel goede jámon, olijven, kazen, gazpacho, maar ook taartjes en chocolade. Natuurlijk met een goed glas Spaanse wijn erbij. Een perfecte plek voor een uitgebreide lunch.

Street art in Madrid

Het is in Madrid even zoeken naar street art, maar het is er wel degelijk. De wijk Malasaña zit er vol mee. Maar zet ook koers richting Tabacalera Promoción del Arte. Deze oude tabaksfabriek is omgetoverd tot galerie met wisselende tentoonstellingen. In de directe omgeving van de oude fabriek vind je heel veel street art, die in 2014 en 2016 zijn gemaakt tijdens het Muros Tabacalera project. Problemen die Madrilenen ondervinden, bijvoorbeeld met luchtvervuiling en het gebrek aan groen in de stad, staan centraal in deze kunstwerken. Ook rondom Mercado de la Cebada vind je heel veel street art. Wil je meer weten over street art in Madrid, dan kun je ook mee met een street art tour.

Street art in Madrid | Mooistestedentrips.nl

Street art in Madrid | Mooistestedentrips.nl

Rommelmarkt in Madrid: El Rastro | Mooistestedentrips.nl

Rommelmarkt in Madrid: El Rastro | Mooistestedentrips.nl

Rommelen op El Rastro

Als je op zondag in Madrid bent, moet je simpelweg naar El Rastro. Anders is je stedentrip Madrid niet compleet. Deze kilometerslange rommelmarkt in de wijk La Latina is echt een begrip in Madrid en je kunt hier uitgebreid vintage en leuke retro spulletjes kopen. Let op: hoe verder je naar achter loopt, des te beter de kwaliteit van de vintage wordt. Daarna ga je, net als de Madrilenen, uitgebreid lunchen bij één van de leuke tapasbars in La Latina.

Bootje varen en wandelen in Parque del Buen Retiro

Nog zo’n fijne zondagse traditie: naar El Retiro. Dit gigantische stadspark ligt in de buurt van El Prado en is de plek waar de locals op zondag heen gaan om lekker te wandelen, in het gras te liggen en een ijsje te eten of in een gehuurd roeibootje op en enorme vijver te varen. Je kunt er verschillende tuinen, allemaal aangelegd in een andere stijl, verkennen en ook het enorme glazen Palacio de Cristal mag je niet missen.

Doen in Madrid: Parque del Buen Retiro | Mooistestedentrips.nl

Doen in Madrid: Parque del Buen Retiro | Mooistestedentrips.nl

Doen in Madrid: Parque del Buen Retiro | Mooistestedentrips.nl

Doen, proeven en dansen in Chueca

In de Madrileense wijk Chueca draait het meer om doen dan om zien. Ooit had de wijk niet zo’n beste reputatie, maar die dagen zijn al lang voorbij. Nu is Chueca de plek om heel mooie kleding en accessoires te kopen in de boetieks van Calle de Piamonte, waanzinnig lekker te eten in één van de vele bars en restaurants van Calle de la Libertad of de hele nacht te dansen in één van de vele nachtclubs die de wijk rijk is. Chueca staat ook bekend als de meest gay-vriendelijke wijk van de Spaanse hoofdstad, en er zijn inderdaad veel homobars, maar eigenlijk is iedereen in kleurrijk Chueca meer dan welkom.

Plan een stedentrip Madrid

Tags: Madrid

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.