Een middag Portugalete vanuit Bilbao

door Esther

Het leuke van een stedentrip Bilbao is niet alleen dat het een stad is met een knus oud hart en grens verleggende moderne bezienswaardigheden. Maar de stad is, heel eenvoudig, met de metro verbonden met ‘groter Bilbao’. Het is dus heel gemakkelijk om een ochtend of middag één van de leuke buitenwijken of dorpjes aan de Baskische kust te bezoeken. Wat mij betreft moet je echt een middag naar Portugalete, waar veel meer te zien is dan alleen de beroemde Vizcayabrug.

Portugalete ligt zo’n 12 kilometer ten noorden van Bilbao aan de Golf van Biskaje, aan de rivier de Nervion die even verderop uitmondt in zee. In vroeger tijdens was het het maar een slaperig vissersplaatsje, tot de industriële revolutie en de bouw van de beroemde Puente Vizcaya daar verandering in bracht. Toch is er nog meer te zien in Portugalete, het oude hart van het dorpje heeft namelijk haar historische charme niet verloren. Het is een prima plek om een paar uur doorheen te wandelen, tijdens je stedentrip Bilbao.

Portugalete, halve dagtrip vanuit Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Over de Vizcayabrug

Goed, over de Vizacayabrug, ofwel de Puente Vizcaya. Het is immers toch de belangrijkste trekpleister van Portugalete en je kunt er letterlijk en figuurlijk niet omheen. Het is ook nogal een bouwwerk. Het is de eerste hefbrug ter wereld en werd aan het einde van de 19de eeuw ontworpen door een leerling van Eiffel. Het is een zogeheten zweefbrug. Dit wil zeggen dat de brug uit een groot frame bestaat, waaraan een platform hangt. Dit platform beweegt tussen de twee oevers, als een soort pendeldienst. Vroeger werden er goederen op het platform vervoert. Tegenwoordig laten auto’s en voetpassagiers zich van Portugalete naar Getxo aan de overkant brengen, en andersom. Als je geen hoogtevrees hebt, kun je ook met de lift omhoog, om op 46 meter hoogte over de constructie naar de overkant te lopen. Heel interessant en je hebt ook nog eens geweldig uitzicht.

Bizcaya brug | Mooistestedentrips.nl

Puente Vizkaya | Mooistestedentrips.nl

Portugalete: El Solar Plaza

Maar zoals gezegd valt er in Portugalete echt nog wel meer te ontdekken. Je kunt wel goed zien dat het stadje helemaal is opgebloeid ten tijde van de industriële revolutie, want de mooiste gebouwen langs de kade stammen allemaal uit de tijd dat het stadje een bloeiperiode doormaakte aan het begin van de vorige eeuw.

Een mooi voorbeeld is Gran Hotel Puente Colgante, waar de kamers daadwerkelijk uitkijken over de brug. Het grens aan El Solar Plaza, het mooiste plein van Portugalete. Omzoomd door platanen, pastelkleurige oude koopmanswoningen en met een schattig prieeltje in het midden. Toen ik Portugalete bezocht was net de wekelijkse plantjesmarkt aan de gang op het plein, wat het plein nog iets extra kleurrijks gaf.

Portugalete, Baskenland | Mooistestedentrips.nl

Portugalete, halve dagtrip vanuit Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Torre de Salazar

Als je even verder wandelt, kom je ook de Torre de Salazar tegen, gebouwd in de 15de eeuw, zodat een machtige familie de boel in de gaten kon houden. Na een brand is de toren goed herbouwd en je vindt er nu een klein museum waar je meer te weten komt over Portugalete en de familie Salazar. Er is ook een restaurant gevestigd.

De straatjes van Portugalete

De straatjes rondom de toren, El Solar Plaza en die rondom de basiliek zijn de mooiste van Portugalete. Het is het mooie middeleeuwse stadshart van het plaatsje. Je ziet er verrassende gotische gebouwen, typisch Baskische huizen met houten balkonnetjes en hier en daar zelfs wat street art. De grootste mural vind je langs de kade, een werk wat natuurlijk het verleden van Portugalete als vissersdorpje symboliseert.

Portugalete, Baskenland | Mooistestedentrips.nl

Portugalete, Baskenland | Mooistestedentrips.nl

Basílica de Santa Maria

Het is een beetje een steile klim naar moven, maar het is wel de moeite waard. De Basílica de Santa Maria waakt namelijk trots, van bovenop een heuvel, over Portugalete. De basiliek is precies wat je zou mogen verwachten van een gotische kathedraal zou mogen verwachten. Enorme steunpilaren, waterspuwers en een enorme klokkentoren, die in de 18de eeuw werd toegevoegd. Wandel even naar binnen om het houten altaar uit de renaissance te bekijken. Hoogtepunt vond ik echter het parkje voor de kerk, waar je een waanzinnig uitzicht hebt over Portugalete en de zee in de verte.

Portugalete, halve dagtrip vanuit Bilbao | Mooistestedentrips.nl

De stranden van Getxo

Je kunt van je halve dag in Portugalete gemakkelijk een dagtrip vanuit Bilbao maken. Laat je door de brug naar de andere oever brengen, naar Getxo. Hier vind je namelijk de stranden van Bilbao. Zodra het lekker warm wordt, komen de locals hier graag naar het strand om te zwemmen of te surfen. Je kunt in Getxo verschillende stranden bezoeken. Zo kun je naar Ereaga Beach, dat vlakbij de Algorta haven in Getxo ligt. Het strand is perfect als je wilt zonnebaden of zwemmen, maar ook surfers en kite-surfers weten het strand wel te vinden. Ereaga Beach heeft een blauwe vlag, dus je kunt er altijd veilig zwemmen.

Stranden van Bilbao: Ereaga Beach, Getxo | Mooistestedentrips.nl

Heel bijzonder is Gorrondatxe Beach. Het ligt iets verderop, dichtbij het dorpje Berango. Maar oh, wat is het rotsstrand bijzonder. Het is omringd door woeste kliffen. Meer een strand om eens overheen te wandelen dan voor een zwempartij, maar surfen kan er wel weer goed.

Hoe kom je in Portugalete?

  • Pak in Bilbao, vanuit de stad, metrolijn nummer 2 richting Kabiezes. Je stapt uit bij halte Portugalete.
  • Je kunt een los metrokaartje kopen (let wel op dat je een kaartje voor genoeg zones koopt). Heb je een Bilbao Bizkaia Card, dan kun je gewoon gebruikmaken van het openbaar vervoer.
  • Tijdens je bezoek aan Portugalete nog naar het strand in Getxo? Geen probleem, je stapt daarna op metrolijn 1 weer terug naar het centrum van Bilbao.

Plan je stedentrip Bilbao

Bewaar op Pinterest!

Portugalete, een halve dagtrip vanuit Bilbao | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Bilbao > Ontdek Portugalete vanuit Bilbao

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer