Highlight in Turijn: Borgo Medievale

door Esther

Borgo Medievale is één van die verrassingen tijdens je stedentrip Turijn. Je stuit per ongeluk op dit middeleeuwse dorpje als je langs de rivier Po in het kleurrijke Parco del Valentino wandelt. De Borgo Medievale is wat mij betreft echt een highlight in Turijn en is nog helemaal gratis te bezoeken ook.

Het Parco del Valentino ligt aan de oevers van de Po en is in de 19de eeuw gebouwd rondom het Castello del Valentino, uit de 17de eeuw. Het zonnetje hoeft maar even door te breken of studenten komen hun huiswerk maken in het park, grootouders duwen vol enthousiasme hun kleinkinderen in de buggy over de wandelpaden of ploffen neer op het terrasje van het park voor een welverdiende espresso. Een bezoekje aan het Parco del Valentino is een must tijdens je bezoek aan Turijn. En al helemaal omdat, als een leuke verrassing, het Borgo Medievale middenin het park voor je opdoemt.

Borgo Medievale in Turijn

Zodra je tegen Borgo Medievale aan wandelt, denk je dat je een paar eeuwen bent teruggereisd in de tijd. En dat was ook precies de bedoeling toen dit dorpje werd gebouwd. Want Borgo Medievale dateert helemaal niet uit de Middeleeuwen, het werd in 1884 gebouwd.

Bezienswaardigheden Turijn | Mooistestedentrips.nl

Borgo Medievale, Turijn | Mooistestedentrips.nl

Borgo Medievale, Turijn | Mooistestedentrips.nl

Je hebt het tijdens je geschiedenisles misschien weleens meegekregen, maar ooit was Turijn de hoofdstad van Italië. En de heersende adellijke familie Savoie was één van de machtigste families van Europa. Zijn zetten Turijn vol bonte barokke paleizen. In 1884 was Piedmont, de regio waarin Turijn ligt, één van de machtigste gebieden in Europa en tijdens de Expo van dat jaar moest dat ook goed naar buiten worden gebracht.

Onder leiding va n architect Alfredo D’Andrade ontwierpen artiesten, historici en ingenieurs een dorpje, bestaand uit gebouwen, pleinen en burchten geïnspireerd op middeleeuwse dorpjes die ooit in Piedmont en de Aosta vallei te vinden waren, maar inmiddels niet meer bestonden. Eén van de bekendste namen die zich tegen het ontwerp en de bouw van Borgo Medievale aan bemoeide was Giuseppe Giacosa, de schrijver van La Bohème.

Het middeleeuwse dorpje bezoeken

Als je door de straatjes van Borgo Medievale wandelt, sta je verstelt van alle details. De pleintjes, fonteinen, kerkjes, fresco’s zijn allemaal tot in perfecte uitgewerkt. En als je niet beter zou weten, zou je echt zweren dat je door een slaperig dorpje in Piedmont liep. Er zijn kleine winkels waar je nog oude ambachten kunt zijn en souvenirs kunt kopen.

Bezienswaardigheden Turijn, Italië | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Turijn, Italië | Mooistestedentrips.nl

De Rocca, ofwel ‘de vesting’ is misschien wel het hoogtepunt van je wandeling door Borgo Medievale. Het is een replica van een kasteel waar ooit de aristocratie van Piedmont woonde. Voor een bezoekje aan de Rocca moet je wel betalen, maar dat is het ook wel waard. De kamers zijn zeer rijk gedecodeerd en de meubels, accessoires en stoffen zijn weer zo goed nagemaakt dat je zou zweren dat het allemaal authentiek was. Tip, als je een Turin e Piedmonte Card hebt kun je wel gratis naar binnen bij de Rocca.

Leuk weetje: het was de bedoeling dat Borgo Medievale maar een paar jaar zou blijven staan. De locals raakten echter zo gehecht aan het knusse dorpje in het park, dat het er tot op de dag van vandaag staat.

Stedentrip Turijn plannen

  • Je vliegt heel gemakkelijk rechtstreeks naar Turijn. Vergelijk vliegtickets Turijn en bekijk wat voor jou goedkoop en handig uitpakt.
  • Op zoek  naar een leuk hotel in Turijn? Ik kan Amadeus e Teatro van harte aanbevelen.
  • Liever niet eindeloos vergelijken, maar gewoon een leuke last-minute Turijn boeken? Dat kan, er zijn altijd wel leuke aanbiedingen Turijn te vinden.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Turijn.

Borgo Mediavale, Turijn
Bewaar op Pinterest

Highlight in Turijn: bezoek Borgo Medievale | Mooistestedentrips.nl

Lees alles over Turijn

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Turijn > Highlight in Turijn: Borgo Medievale

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer