Uitwaaien langs de kust, winkelen of eten tot je erbij neervalt, bekende en obscure Belgische bieren proeven en grensverleggende kunst uit heden en verleden bekijken. Het kan eigenlijk allemaal, op slechts een paar uur rijden. De laatste paar jaar bezocht ik de mooiste plekken in Vlaanderen en stelde, na extreem veel wikken en wegen, deze top 25 op.
Kijk naar Antwerpen en Brussel, vanuit Mechelen
In de brochure van de Sint-Romboutstoren in Mechelen staat enthousiast beschreven dat je vanaf de top zowel Brussel als Antwerpen kan zien liggen. Kritisch als ik ben, denk ik er het mijne van. ‘Dan moet het wel heel helder zijn zeker’, maar na de beklimming van 538 treden sta ik bovenop de toren en zie ik in het zuiden het Atomium schitteren en in het noorden duidelijk de haven van Antwerpen tegen de horizon afgetekend. Een echte must-do tijdens een weekendje Mechelen.
Logeren bij Rosier 10
Wil je bijzonder logeren in Antwerpen? In een huiselijke sfeer, maar wel vlakbij allerlei leuke winkels en bezienswaardigheden in het centrum van de stad? Dan is B&B Rosier 10 een echte aanrader. De ontvangst is bijzonder vriendelijk en de kamers zijn knus en kleurrijk. Bekijk ook de leukste bezienswaardigheden in Antwerpen.
Ontmoet ROA in Gent
Bij street art ging altijd wel een belletje rinkelen, maar tijdens een fietstocht langs street art in Gentleerde ik er ontzettend veel over. En zo werd mijn fascinatie voor street art geboren. De bekendste artiesten ter wereld komen namelijk uit Gent. Vooral de zwart-witte werken van ROA, zijn prachtige en een beetje lugubere metershoge dieren, mag je echt niet missen.
Bewonder de Madonna met kind
Tijdens zijn leven verliet maar één beeld Italië, en dat is te bewonderen in de Onze Lieve Vrouwenkerk van Brugge. Het beeld Madonna met kind van Michelangelo is een klein hoogtepunt tijdens een stedentrip Brugge. De kerk wordt op dit moment verbouwd, maar als je het kunstwerk ziet, is dit snel vergeten.
Fietstocht langs 5 brouwerijen
Houd je van fietsen én van Belgische bieren proeven? Dan zit je geramd met deze fietstocht. Je komt tijdens zo’n 6 uur fietsen (35 km) niet alleen langs allerlei bijzondere brouwerijen, je leert ook nog eens twee prachtige steden in Vlaanderen kennen: Mechelen en Leuven.
Eten bij Cosma
Eén van de leukste dingen van het maken van stedentrips is dat ik af en toe eens mag eten in heel bijzondere restaurants. En Cosma in Mechelen is er zo één. Als je langs de zaak loopt, zie je niet meteen dat er een restaurant huist, want voorin de zaak zit een mooie delicatessenwinkel. Maar ’s avonds moet je achterin zijn, voor overheerlijke gerechten. Zoals ceviche met zeeduivel, onglet en carpaccio van entrecote. De wijnkaart is ook alles behalve teleurstellend.
Antwerpen anders: Borgerhout
Het centrum, ’t Zuid en ’t Eilandje kennen veel bezoekers aan Antwerpen inmiddels wel. Als je eens een andere gezicht van Antwerpen wilt leren kennen, duik je onder het spoor door, naar Borgerhout. Je wandelt er tussen de moskeeën, halal eetcafés, Afrikaanse winkels met batikstoffen, maar ook oer-Antwerpse cafés en restaurants. Zet zeker koers richting met Moorkensplein, bruisend hart van de buurt, voor een kop koffie of lunch bij Mokkakapot.
De Art Nouveau pracht van Wintertuin Ursulinen
Weet je tijdens een weekendje Mechelen of Antwerpen niet goed wat je op zondagmiddag moet gaan doen? Ga richting Sint-Katelijne-Waver. Ja, Sint-Katelijne-Waver. Dit kleine plaatsje, op zo’n 20 minuten rijden van Mechelen, herbergt een schitterend Art Nouveau geheim: de Wintertuin Ursulinen. Elke zondag om half 3 kun je mee met een rondleiding om het gebouw en de sprookjesachtige tuin te bewonderen.
The Crystal Ship: kunstzinnig Vlaamse kust
Als kind bracht ik menig vakantie door aan de Vlaamse kust, om als tiener en jongvolwassenen dit stuk Vlaanderen helemaal te vergeten. Onlangs ging ik terug naar Oostende, een feest der herkenning. Maar Oostende is meer dan zon, zee en mosselen. Sinds 2 jaar strijkt street art festival The Crystal Ship neer in de stad en dat heeft inmiddels geresulteerd in 40 fenomenale werken. Stap op de fiets om ze allemaal te zien, dan zie je meteen een leuk en onbekend gezicht van Oostende.
Slapen in een oude kerk
De hotels van Martin’s zijn inmiddels een begrip in België. De stijlvolle, maar knusse, hotels zijn vaak gevestigd in schitterende historische panden. Goed voorbeeld is Martin’s Patershof in Mechelen, waar je logeert in een oude kerk. Je kunt zo maar slapen in een kamer, omgeven door prachtige glas-in-lood ramen, of onder het gewelfde dak.
Bagels tussen de sanseveria’s
Je dag beginnen met een lekkere kop koffie, een goed ontbijt of een stuk taart is in Brugge geen enkel probleem. Eén van de leukste lunchplekken die ik de laatste paar jaar ben tegengekomen tijdens mijn reizen is Sanseveria Bagels in Brugge. Dit überknusse café heeft maar een paar tafeltjes en is ingericht met mooie vintage meubels en accessoires, en jawel: sanseveria’s. Bekijk meer leuke restaurants in Brugge.
Het hopmuseum van Poperinge
Een heel museum over hop? Aangezien België en bier in één adem met elkaar genoemd kunnen worden, is het niet zo gek dat hop er heel (héél) belangrijk is. En veel hop die zowel in binnen- als buitenland veel wordt gebruikt, wordt rond Poperinge verbouwd. In de stad is dus zelfs een museum gewijd aan dit tere plantje. Je leert er alles over hop en bierbrouwen. En ja, na afloop proeven hoort er ook bij.
Fietsen van Brugge naar Damme
Tijdens een weekendje Brugge is het minstens net zo leuk om de omgeving van de stad ook te leren kennen. Als je een fietstocht naar het dorpje Damme maakt, begin je in het centrum van de stad en vervolg je je weg via witte huisjes, windmolens en populieren. In Damme heb je genoeg tijd om de bezienswaardigheden te bekijken en wat te drinken.
Het mooiste stadhuis van België
In Leuven weten ze het zeker: de stad heeft het mooiste stadhuis van België. Nu houd ik op het gebied van stadhuizen geen scorelijst bij, maar inderdaad: het stadhuis van Leuven is een plaatje. Maak je een stedentrip Leuven: ga dan zeker mee met een rondleiding door het stadhuis.
Proeven bij één van de stadsbrouwerijen
Natuurlijk kun je in Vlaanderen allerlei abdijen af om lekker bier te drinken (er zijn zelfs heuse bierfietsroutes!), maar ook als je een stedentrip naar één van de Vlaamse steden maakt, kun je langs bij brouwerijen. In Antwerpen kun je terecht bij De Koninck, in Mechelen vond ik de rondleiding door brouwerij het Anker erg leuk en in Leuven kun je naar Dolmus. Wil je echt bijzonder bier proeven, ga dan langs bij Hof ten Dormaal in Haacht en proef er in ieder geval het witlofbier Witgoud.
Toekomstige hotspot met zeezicht: Oosteroever
Tijdens een weekendje Oostende moet je in ieder geval even het gratis pontje naar het eilandje Oosteroever pakken. Dit was ooit een plek van industrie en bootwerven, maar binnen een paar jaar is het waarschijnlijk de hotspot van Oostende. Er worden in razend tempo nieuwe appartementen gebouwd en de eerste horeca heeft ook de deuren al geopend. Maar het is nu vooral een plek om bijzondere street art te spotten en het historische Fort Napoleon te bezoeken.
Vintage shoppen in Gent
Vintage liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Gent. De stad heeft een keur aan leuke vintage en retro winkels. Maar ook vintage restaurants en B&B’s. In het artikel Vintage en retro in Gent zet ik de leukste adresjes voor je op een rijtje.
In Flanders Fields
Wij Nederlanders weten eigenlijk niet zo veel van de Eerste Wereldoorlog. Niet zo vreemd, omdat Nederland neutraal was. In België is De Grote Oorlog echt een ding. Logisch, want het land werd door de Duitsers bezet en was 4 jaar lang getuigen van de meest gruwelijke veldslagen. Vooral het wonderschone stadje Ieper leed genadeloos tijdens de oorlog en een bezoek aan het In Flanders Fields Museum is dan ook een echte aanrader.
Duik in het scheepvaartverleden van Antwerpen
Zeg je Antwerpen, dan zeg je de haven. Dat klinkt misschien niet zo interessant, maar ’t Eilandje (waar vroeger alleen dokken en pakhuizen te vinden waren) is nu één van de hipste wijken van de stad. Toch kun je er nog genoeg te weten komen over het scheepvaartverleden van Antwerpen. Bezoek bijvoorbeeld het Red Starline Museum, over de rederij die miljoenen emigranten naar de nieuwe wereld vervoerde. Ook het MAS is een heerlijk museum en vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over de stad.
Wandelen over het water
Rondvaartboten, ik heb het er eigenlijk niet zo op. Behalve als het niet anders kan (te traag, je kunt er niet vanaf als je dat wilt). Maar in Mechelen kun je de stad vanaf het water ontdekken, zonder dat je in een bootje hoeft. Het Dijlepad is een brede loopplank die in het water is aangelegd en hij voert je van het centrum van Mechelen naar de Kruidtuin.
Het hart van de Ronde van Vlaanderen
Als wielerfanaat mag een bezoekje aan Oudenaarde eigenlijk niet ontbreken. Hier komt ‘Vlaanderens mooiste’ (De Ronde van Vlaanderen) al 100 jaar doorheen en het stadje is ook vaak de finishplaats. Vorig jaar opende het nieuwe Centrum Ronde van Vlaanderen de deuren, een must-see voor de wielerfan. Maar het stadje zelf is ook bijzonder mooi. Een bezoekje aan Oudenaarde is goed te combineren met een stedentrip Gent of Brugge.
Verdwalen in Patershol
Patershol ligt een beetje verstop in het middeleeuwse hart van Gent en dertig jaar geleden wilde niemand er wonen. De woningen waren er vervallen en goedkoop, dus trokken er veel kunstenaars en creatievelingen naar de wijk. Inmiddels is het een bruisende plek met leuke restaurants, cafés en veel B&B’s. Reserveer in ieder geval een tafeltje bij ’t Klokhuys, waar je geweldige Vlaamse gerechten bestelt.
Park Spoor Noord
Ga je ’s zomers naar Antwerpen? Zet Park Spoor Noord maar op je lijstje. Dit van oudsher industriële gebied is onlangs helemaal omgetoverd in een achtertuin voor de Antwerpenaren. Veel groen, ruim plek om te wandelen en skaten. En om wat te drinken natuurlijk. Populaire hotspot in CARGO, een bar die alleen in de zomer is geopend en waar het echt heel fijn genieten is in het zonnetje.
De kusttram
De Vlaamse kust ontdekken is een eitje. Je koopt een dagkaartje voor de kusttram en je kunt op maar liefst 68 haltes tussen De Panne en Knokke-Heist uitstappen. Op zondagochtend is het leuk om naar De Haan te gaan, een badplaats waar vroeger the royal, rich and famous een huis bezaten en waar het nog steeds leuke is om je aan de prettige pandjes te vergapen.
Luister naar The Last Post
Elke dag, om 8 uur ’s avonds exact, klinkt in Ieper bij de Menenpoort The Last Post. Een eerbetoon aan de duizenden jongens, mannen en burgers die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zelfs journalisten die The Last Post meerdere malen bijwoonden, geven toe er altijd een brok in de keel te krijgen. Bij het monument staan vaak nabestaanden te zoeken naar de naam van een oom, opa of kennis uit Canada, Engeland of Australië. Één van de meest indrukwekkende dingen om mee te maken in Vlaanderen.
Natuurlijk kunnen op deze lijst nog veel meer tips! Dus heb je er één? Laat gerust een comment achter.