Bezienswaardigheden Madrid: 18x doen in Madrid

door Esther

Madrid is waarschijnlijk de meest levendige stad in Spanje. Het is de stad waar je de mooiste kunstwerken ter wereld kunt bekijken, de hele dag door lekker kunt eten en tot het licht wordt kunt dansen. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Madrid, zodat jij weer wat je allemaal kunt doen in Madrid.

Bezienswaardigheden in Madrid: de voorbereidingen

  • Je kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Madrid vliegen, maar vanaf bijvoorbeeld Brussel en Düsseldorf zijn er ook opties. Maar net wat voor jou dichtbij is. Vergelijk vliegtickets naar Madrid en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn veel leuke hotels in Madrid. Mijn favoriet is Hostal Astoria.
  • Niet eindeloos vergelijken? Er zijn ook erg leuke kant-en-klare stedentrips Madrid te vinden. Dit kan nog weleens goedkoper uitpakken dan alles zelf regelen.
  • Voorpret? Of gewoon een handige reisgids op zak tijdens je stedentrip? Ik vind de Lonely Planet Madrid echt heel fijn. Ontzettend compleet en met veel leuke tips.
  • Bekijk alle tips over een stedentrip Madrid.
  • Leuke stedentrip in de winter? Vier oud en nieuw in Madrid.

Dwalen door El Prado

Museo del Prado | Mooistestedentrips.nl

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid is El Prado. Het is zonder twijfel het meest belangrijke museum van Spanje en heeft maar liefst 7000 werken in bezit. Daarvan zijn er altijd zo’n 1500 te zien. Je kunt in het Prado dan ook gemakkelijk een dag zoet zijn, en twee ook nog wel. Ik bezocht alleen de zalen met Vlaamse en Hollandse meesters en was al bijna 3,5 uur binnen. Van de beroemde Spaanse meesters mag je natuurlijk Velázquez en Goya niet missen. Maar ik raad je toch ook zeker aan de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch te gaan bekijken, één van de meest bijzondere drieluiken die je ooit zult zien. Maar ook Rembrandt, Rubens en Bruegel zijn goed vertegenwoordigd in El Prado. Tip: koop je kaartje online, zodat je van te voren niet in de rij hoeft te staan.

Impressionisten en surrealisten in Centro de Arte Reina Sofía

Museo Reina Sofia | Mooistestedentrips.nl

Waar El Prado is gedompeld in zware, vaak donkere, religieuze kunst, is het Reina Sofía toegewijd aan moderne kunst, met een grote nadruk op de Spaanse modernisten, impressionisten en surrealisten en eerlijk: zij waren er dan ook heel goed in. Je vindt hier een enorme collectie werken van Salvador Dalí en Juan Miró.

Maar het meest bijzonder is toch wel het werk Guernica, van Picasso. Het is waarschijnlijk mijn favoriete kunstwerk. Een gruwelijke hommage aan de bevolking van het Baskische dorpje die aan het begin van de jaren ’30 op afschuwelijke wijze werden omgebracht door een Duits bombardement, georkestreerd door Franco. De chaos, pijn en het verdriet druipt van het enorme werk. Ik heb weleens geroepen dat Guernica huilt en schreeuwt. Maar bepaal vooral voor jezelf of dit zo is. Een bezoek aan het Reina Sofia is niet duur, maar het is wel handig om je kaartje online te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft moet je dit echt doen in Madrid: een bezoekje brengen aan Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Dit museum was ooit de privé collectie van industrieel Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza de Kászon, die het na zijn dood aan de stad naliet. En wat een nalatenschap. Alle grote meesters die je kunt bedenken zijn wel te vinden in dit museum en het is echt een aanrader voor kunstliefhebbers.

Begin je bezoek aan het Thyssen op de bovenste verdieping, waar je Titian, Caravaggio, Canaletto en El Greco te bewonderen zijn. Er zijn ook nog werken van Van Gogh, Monet, Renoir en Degas te zien. Net als Van Dyck, Rubens en Rembrandt. Als dat nog niet genoeg was, kun je op de eerste verdieping meer werken van Renoir, Monet, degas, Picasso, Matisse en Evdard Munch bekijken. De begane grond is een hommage aan Spaanse schilders en modernisten, zoals Picasso, Dalí, Paul Klee, Francis Bacon, Miró en Rothko. Dit museum is echt adembenemend.

Budgettip: Paseo del Arte Card

Als je een paar dagen naar Madrid gaat en je meerdere van de bovenstaande topmuseu wil bezoeken, kun je beter een Paseo del Arte Card kopen. Dit is goedkoper van apart kaartjes kopen voor El Prado, Centro de Arte Reina Sofía en Museo Nacional Thyssen-Bornemisza. Bovendien is de pas meteen een ‘skip-the-line’ ticket, dus je hoeft niet in de rij te staan.

Doen in Madrid: stap op de fiets

Fietsen in Madrid | Mooistestedentrips.nl

Fietsen ontzettend leuk om te doen in Madrid. Het is namelijk een behoorlijk uitgestrekte stad en als je veel verschillende bezienswaardigheden in Madrid wilt bekijken is een fiets geen overbodige luxe. De bezienswaardigheden liggen soms best ver uit elkaar. Bovendien is het in Madrid vaak lekker weer en dan is het zonde om in de bus of metro te zitten. Zo ontdek je Madrid op de fiets.

  • Fietsen langs de highlights van Madrid
    Ben je maar kort in Madrid en wil je toch veel zien? Dan is een fietstocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid echt een aanrader. Je rijdt in een lekker rustig tempo langs bijvoorbeeld het Plaza Mayor, Parque del Retiro en El Prado. Je houdt ook nog ergens pauze, zodat je even een kunt koffie kunt drinken of een paar tapas kunt bestellen.
  • Fiets huren in Madrid
    Het is ook heerlijk om alle vrijheid te hebben en een fiets te huren in Madrid. Zo kun je op je gemakje naar de verschillende musea, een paar leuke wijkjes, de bekende bezienswaardigheden in Madrid en street art bekijken, of de botanische tuin in station Atocha. Ik vind een fiets huren in Madrid echt de moeite waard.

Catedral de Santa María la Real de la Almudena

Catedral de Santa María la Real de la Almudena | Mooistestedentrips.nl

Catedral de Santa María la Real de la Almudena | Mooistestedentrips.nl

Een hele mond vol, maar de kathedraal van Madrid is echt een plaatje en het bezoeken waard. Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Madrid. Van binnen is de kerk bijzonder modern, met en heel mooi geschilderd plafond. De kathedraal stond namelijk al vanaf het begin van de 16de eeuw gepland, maar de bouw begon pas aan het einde van de 19de eeuw. Als je de dom beklimt, heb je boven een prachtig uitzicht over de stad en omgeving van Madrid. Tegenover de kathedraal vind je El Anciano Rey de los Vinos, een geweldig restaurant om tapas te eten.

Koninklijk paleis van Madrid

Bezienswaardigheden Madrid: Koninklijk Paleis | Mooistestedentrips.nl

Het Palacio Real is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Madrid. Het is echt een plaatje. De Koninklijke familie woont er al lang niet meer en het wordt zelden gebruikt voor ceremonies. Daarom is het paleis meestal geopend voor het publiek. Het paleis werd in de 18de eeuw gebouwd, toen het Alcazar afbrandde. Je kunt mee met een rondleiding door het paleis, langs 50 van de honderden zalen en kamers. Het is alsof je in een goed museum bent, want je kunt bijvoorbeeld prachtige werken van Goya zien, 5 violen van Stradivarius bewonderen  en de weelderige balzalen bekijken.

Ontdek de wijk Malasaña

Doen in Madrid: ontdek de wijk Malasaña | Mooistestedentrips.nl

Net achter de Gran Vía in Madrid vind je de wijk Malasaña. Zodra je de buurt binnen wandelt, lijkt de drukte van Madrid heel ver weg. Malasaña werd een vrolijke, alternatieve kunstenaarswijk nadat Franco in 1975 overleed en Spanje weer een democratie werd. En die hedonistische sfeer hangt nog steeds wel in de buurt. Je kunt er goed street art spotten, leuke shoppen in vintage winkels en onafhankelijke boetieks of tot laat in de nacht blijven hangen in één van de vele bars en clubs. Mijn favoriete eettentje in Malasaña is Lolina Vintage Café, maar ook bij Ojalá is het gezellig.

Plaza Mayor

Bezienswaardigheden Madrid: Plaza Mayor | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er niet omheen tijdens een stedentrip Madrid: het Plaza Mayor. Je slingert door de smalle straatjes van het centrum en je staat er ineens, op het grote centrale plein van de stad. Als het plein zou kunnen praten, had het heel wat verhalen te vertellen. Over heksenverbrandingen, stierengevechten en executies. Maar vandaag de dag gaat het er veel rustiger en gezelliger aan toe op het Plaza Mayor. Het is nu de plek om lekker op een terrasje neer te ploffen en mensen kijken. Ga je in de kerstvakantie naar Madrid? Dan vind je op het Plaza Mayor de kerstmarkt van Madrid.

Gran Vía

Bezienswaardigheden Madrid: Gran Vía | Mooistestedentrips.nl

Kijk je weleens naar Spaanse series op Netflix? Zoals Chicas del Cable of Velvet? En vind je de retro sfeer in de series, die zich in Madrid afspelen, zo fijn? Dan moet je beslist naar de bekendste avenue van Madrid: de Gran Vía. Je vindt er de mooiste modernistische gebouwen in de Spaanse hoofdstad, zoals het Telefónica Building uit 1928. Daarnaast vind je de bekende merkketens langs de Gran Vía en kun je je er ’s avonds naar de bekendste clubs van de stad.

Mercado de San Miguel

Mercado de San Miguel | Mooistestedentrips.nl

Het was de eerste overdekte mark in Spanje die ik ontdekte en sindsdien vind ik dat een bezoekje echt iets is dat je moet doen in Madrid. De Mercado de San Miguel is de oudste overdekte markt van Madrid en misschien ook wel de mooiste. Het gebouw werd in de jaren ’20 opgetrokken en dankzij de oude constructie en de oude ramen ademt de markt nog steeds de sfeer van weleer. Boodschappen kun je er niet meer doen, maar het is nog steeds smullen geblazen in de Mercado de San Miguel. Je kunt bij verschillende kraampjes allerlei lekkernijen scoren, zoals heel goede jámon, olijven, kazen, gazpacho, maar ook taartjes en chocolade. Natuurlijk met een goed glas Spaanse wijn erbij. Een perfecte plek voor een uitgebreide lunch.

Street art spotten in Madrid

Street art in Madrid | Mooistestedentrips.nl

Street art in Madrid | Mooistestedentrips.nl

Het is in Madrid even zoeken naar street art, maar het is er wel degelijk. De wijk Malasaña zit er vol mee. Maar zet ook koers richting Tabacalera Promoción del Arte. Deze oude tabaksfabriek is omgetoverd tot galerie met wisselende tentoonstellingen. In de directe omgeving van de oude fabriek vind je heel veel street art, die in 2014 en 2016 zijn gemaakt tijdens het Muros Tabacalera project. Problemen die Madrilenen ondervinden, bijvoorbeeld met luchtvervuiling en het gebrek aan groen in de stad, staan centraal in deze kunstwerken. Ook rondom Mercado de la Cebada vind je heel veel street art. Wil je meer weten over street art in Madrid, dan kun je ook mee met een street art tour.

Rommelen op El Rastro

Doen in Madrid: naar rommelmarkt El Rastro | Mooistestedentrips.nl

Doen in Madrid: naar rommelmarkt El Rastro | Mooistestedentrips.nl

Als je op zondag in Madrid bent, moet je simpelweg naar El Rastro. Anders is je stedentrip Madrid niet compleet. Deze kilometerslange rommelmarkt in de wijk La Latina is echt een begrip in Madrid en je kunt hier uitgebreid vintage en leuke retro spulletjes kopen. Let op: hoe verder je naar achter loopt, des te beter de kwaliteit van de vintage wordt. Daarna ga je, net als de Madrilenen, uitgebreid lunchen bij één van de leuke tapasbars in La Latina.

Parque del Buen Retiro

Doen in Madrid: Parque del Buen Retiro | Mooistestedentrips.nl

Parque del Buen Retiro | Mooistestedentrips.nl

Parque del Buen Retiro | Mooistestedentrips.nl

Ga op zondag, net als de meeste Madrilenen, naar El Retiro. Dit gigantische stadspark ligt in de buurt van El Prado en is de plek waar de locals op zondag heen gaan om lekker te wandelen, in het gras te liggen en een ijsje te eten of in een gehuurd roeibootje op en enorme vijver te varen. Je kunt er verschillende tuinen, allemaal aangelegd in een andere stijl, verkennen en ook het enorme glazen Palacio de Cristal mag je niet missen.

Atocha station

Bezienswaardigheden Madrid: Station Atocha | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste gratis bezienswaardigheden in Madrid is het Atocha station, het centrale station van Madrid. Het schitterende station, dat is opgetrokken uit glas en staal, is in de jaren ’90 helemaal opgeknapt en je kunt middenin het station een grote tropische tuin bezoeken met maar liefst 500 tropische plantensoorten. Aan de rand van de tuin kun je even een kop koffie drinken bij een café.

Bernabeu stadion

Doen in Madrid: rondleiding Bernabeu stadion | Mooistestedentrips.nl

Zal ik er maar gewoon voor uitkomen? Ik ben fan van Real Madrid. Altijd al geweest. En toen ik in Salamanca Spaans studeerde, ben ik naar een paar voetbalwedstrijden geweest in het Santiago Bernabeu stadion en ik vind het daar gewoon geweldig. Dus ja, een bezoekje brengen moet je wat mij betreft echt doen in Madrid (tenzij je natuurlijk fan bent van *kuch* Barça). Tijdens een bezoek aan het Bernabeu kun je op je eigen tempo het stadion verkennen, de kleedkamer van Real Madrid inlopen en het museum van Real Madrid met onder andere alle kampioenschapsbekers en de bekers van de vele gewonnen Champions League finales.

De beste churros bij Chocolatería San Ginés

Doen in Madrid: churros eten bij San Gines | Mooistestedentrips.nl

Churros eten doe je niet op een Nederlands food festival, want er is helemaal niks hips aan churros. In Spanje zijn churros gewoon ontbijt. Een beetje vettigheid en zoetigheid om de dag mee te beginnen. Want om 10 uur ga je toch ergens koffe drinken en een bocadillo eten. Maar ontbijten, dat doe je in Madrid bij San Ginés, waar je de beste churros van de stad (en misschien wel van heel Spanje) kunt eten. Bij San Ginés doen ze het al sinds 1894 en zowel locals als toeristen staan er in de rij. Ja, ook de oude dametjes met twijfelachtig parmanent houden van churros. Je betaalt voor je bestelt. Een beetje vreemd, maar zo heb je wel lekker snel je churros.

Tapas eten aan de Cava Baja

Doen in Madrid: tapas eten aan Cava Bajas | Mooistestedentrips.nl

De Cava Bajas heet ook wel dé tapasstraat van Madrid te zijn. En ik kan dat niet ontkennen. Tapas eten aan de Cava Baja is echt iets wat je moet doen in Madrid. De Cava Baja en het ernaast gelegen Cava Alta in de wijk La Latina zijn de gezelligste straatjes in het centrum van Madrid, boordevol restaurants en bars. Je kunt terecht voor heel goede pintxos bij Txakoli of Lamiak. Casa Lucio is een begrip in Madrid, je bestelt er de lekkerste huevos estrellados (eieren met frites) van Spanje.

Chueca tot in de late uurtjes

Bezienswaardigheden in Madrid: Chueca | Mooistestedentrips.nl

Doen in Madrid: op naar Chueca. Dit is namelijk één van de leukste wijken van Madrid. Ga er in de avonduren naartoe, want in Chueca draait het meer om doen dan om zien. Goed, je kunt er fantastisch winkelen in de boetieks langs de Calle de Piamonte. Maar liever ga je er ’s avonds eten aan de Calle de la Libertad of de hele nacht dansen in één van de clubs van Chueca. De wijk staat bekend als homo-vriendelijk en er zijn inderdaad heel vele gay bars en clubs in de buurt, maar eigenlijk is iedereen meer dan welkom in kleurrijk Chueca.

Bezienswaardigheden Madrid
Bewaar op Pinterest!

Bezienswaardigheden Madrid, street art in Madrid | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Spanje

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Madrid > Bezienswaardigheden Madrid

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer