Kerstmarkt in Brugge: 12x leuke dingen doen

door Esther

Kerst vieren in één van de meest pittoreske steden van België? Ga naat de kerstmarkt in Brugge. Op twee plekken in de stad vind je een supergezellige kerstmarkt, maar eigenlijk is heel Brugge in de winter gewoon een plaatje en zijn er heel veel leuke dingen te doen. Naar de kerstmarkt in Brugge? Bekijk alle tips voor een winters weekendje weg. 

Kerstmarkt Brugge: plan je weekendje weg

Kerstmarkt Brugge

Kerstmarkt Brugge: België. Alle tips voor een bezoek aan de kerstmarkt in Brugge | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt Brugge, Simon Stevinplein: (foto met dank aan Visit Brugge/ Jan Darthet

Een bezoek aan de kerstmarkt in Brugge is echt ontzettend leuk: een combinatie van winterse gezelligheid en bourgondisch genieten. Op de Markt vind je de grootste kerstmarkt in Brugge: dit is een echte traditionele kerstmarkt met grote stalletjes waar je natuurlijk terecht kunt voor glühwein, maar ook om iets te eten. Het uitzicht op de prachtig verlichte Markt met haar historische gebouwen is heel bijzonder. Maar de markt op het Simon Stevinplein is mijn favoriete kerstmarkt in Brugge. Hier vind je kraampjes van kleine(re) ondernemers en koop je de leukste kleine cadeautjes en speelgoed. Daarnaast hebben bekende restaurants en cafés uit Brugge hier een kraampje er kun je er echt lekker eten. Er is ook een en ander te doen voor kinderen. De kerstmarkt in Brugge is geopend vanaf de laatste week november tot en met de eerste week januari. Op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn de markten maar beperkt open.

Wintergloed Brugge

Wintergloed Brugge, foto met dank aan Visit Brugge/ Jan Darthet

De hele winterse beleving in Brugge laat zich van 22 november tot 5 januari vangen onder de noemer Wintergloed. Hieronder valt eigenlijk alles wat met de winter in de stad te maken heeft: van de kerstmarkt in Brugge, de lichtroute, de kerstverlichting, de schaatsvaan en de winterbar. Hieronder vind je de belangrijkste evenementen tijdens Wintergloed in Brugge.

Lichtbelevingswandeling

Kerstmarkt in Brugge, Lichtbelevingswandeling (foto met dank aan Visit Brugge/CREATE.eu)

Blijf, als je de kerstmarkt in Brugge bezoekt, vooral hangen tot de zon onder is (of blijf een nachtje logeren), want dan kun je de Lichtbelevingswandeling maken. Dit lichtfestival wordt al een aantal jaar georganiseerd in de adventperiode. Je volgt een parcours langs onbekende, maar prachtige plekken van de stad waar je op verschillende plekken heel bijzondere lichtinstallaties ziet. Meestal is er een bijzonder thema dat de installaties met elkaar verbindt.

Kunstschaatspiste

Kerstmarkt in Brugge, schaatsen in Brugge (foto met dank aan Visit Brugge/ Jan Darthet)

Eerlijk is eerlijk: de kunstschaatsbaan in Brugge is waarschijnlijk de mooiste die je zult tegenkomen tijdens een kerstmarkt. De schaatsbaan ligt namelijk in het Minnewater, omringd door historische gebouwen, met het wereldberoemde Begijnhof op de achtergrond. De tientallen fonkelende lampes maken het sprookjesgevoel compleet. De schaatsbaan is gemaakt van synthetisch ijs en kun je alleen betreden op gehuurde schaatsen. Het is een leuke belevenis voor jong en oud, waarbij de kleintjes zich nog kunnen vasthouden aan een grote walvis als dat nodig is.

Winterbar Vorst

Foto met dank aan Winterbar Vorst

Naast de schaatsbaan kun je lekker opwarmen bij Winterbar Vorst, prachtig gelegen aan he Minnewater. Ga wat te drinken halen en duik weg bij één van de chalets of neem een kijkje naast de ijspiste. Daarnaast is er allerhande street food verkrijgbaar bij winterbar. Je kunt er broodjes braadwordt krijgen, een plankje met kazen en charcuterie en verschillende soorten bowls.

Stadswandeling Brugge

Stadswandeling Brugge

Ben je nog nooit in Brugge geweest? Dan is een stadswandeling een goede manier om de stad te leren kennen. Samen met een gids loop je door het sprookjesachtige hart van de stad en hoor je bijzondere verhalen uit de duizend jaar oude geschiedenis. Ga je liever zelfstandig op pad, download dan de audioguide waarbij je uitleg krijgt bij alle bezienswaardigheden in Brugge.

O.L.V.-kerk Museum

O.L.V.-kerk Museum | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een bezoek aan de kerstmarkt in Brugge mag je wat mij betreft het O.L.V-kerk Museum niet overslaan, het is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in de stad. Tussen de kerkmuren liggen namelijk prachtige kunstschatten verzameld. Het topstuk is zonder twijfel de Madonna met Kind van Michelangelo, het enige werk van de meester dat tijdens zijn leven Italië verliet. Maar ook de praalgraven van Karel de Stoute en zijn tragisch verongelukte dochter Maria van Bourgondië zijn bijzonder om te zien.

Museum Sint-Janshospitaal

Foto met dank aan Musea Brugge/ Museum Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal is een van de oudste en best bewaarde hospitaalgebouwen van Europa en werd in 1150 opgericht om zieken en behoeftigen op te vangen. Na een jarenlange verbouwing vind je nu, in een aaneenschakeling van prachtige historische ruimtes een fantastische collectie kunst, waaronder de grootste verzameling van de schilderijen van Hans Memling die een aantal van zijn werken speciaal maakte voor het  Sint-Janshospitaal. Ook de authentieke 17de-eeuwse apotheek is heel interessant om te bezoeken.

Begijnhof

Bezoek het Begijnhof in Brugge | Mooistestedentrips.nl

Op weg naar de schaatspiste aan het Minnewater wandel je natuurlijk even langs bij het Begijnhof, het bijzondere werelderfgoed uit 1245. In de wit geschilderde huisjes woonden eeuwenlang begijnnen: onafhankelijke vrouwen die toch onder bescherming van de kerk wilden wonen en werken. Vandaag de dag wonen er nog enkele zusters van verschillende ordes in het Begijnhof. Bijzonder om te zien.

De brouwerijen van Brugge

Foto met dank aan Bourgogne des Flandres

Bij een bezoek aan Brugge hoort ook een bezoek aan één van de brouwerijen. Brouwerij de Halve Maan is toch wel een aanrader. Deze brouwerij zit er al vanaf de 19de eeuw en is daarmee de laatste familiebrouwerij van Brugge, je proeft hier onder andere het bekende Brugse Zot en Straffe Hendrik en je kunt mee met een rondleiding door de brouwerij. Brouwerij Bourgogne des Flandres, vind je in het hart van de stad in één van de mooiste pandjes van Brugge. Tijdens een rondleiding door de brouwerij leer je hoe de twee iconische bieren van de brouwerij worden gebrouwen.

Street art in Brugge

Street art Brugge (foto: Visit Brugge & Jan Darthet)

Tijdens Wintergloed Brugge even aan de massa ontsnappen en wat bijzonders in de stad bekijken? Ontdek dan de street art van de stad. Sinds enkele jaren zijn in Brugge namelijk de mooiste murals te ontdekken. Dankzij street art festival The Bridges en Legendz hebben gerenommeerde artiesten verschillende muren onder handen genomen. Zeker leuk om te zien. Je vindt de verschillende werken via deze interactieve kaart.

Uitwaaien in Zeebrugge

Winter in Brugge, uitwaaien in Zeebrugge (foto door Visit Brugge/ Jan Darthet)

Ik ben dol op het strand in de herfst en de winter en dat komt tijdens een winters weekendje Brugge prima uit. Breekt de zon door? Zet koers naar Zeebrugge, stoere havenstad met een heel fijn strand en mooie duinen die vragen om een wandeling. Daarnaast zijn er ook genoeg leuke winkels en restaurants. Ga bijvoorbeeld naar Seafront, een oude vismarkt waar je allerlei winkels, horeca en sportmogelijkheden vindt.

Kerstmarkt Brugge
Bewaar op Pinterest

Wintergloed Brugge, kerstmarkt in Brugge: bekijk de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Meer kerstmarkten in België

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Weekendje Brugge > Kerstmarkt Brugge

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer