Echte wielerfans denken bij Oudenaarde meteen aan de Koppenberg, kasseien en ‘Vlaanderens Mooiste’ ofwel: De Ronde van Vlaanderen. Toen de prestigieuze wielerronde voor de 100ste keer werd verreden, was dat voor mij de perfecte reden om eens af te reizen naar het hart van de Ronde van Vlaanderen: Oudenaarde.
Oudenaarde, België: plan je bezoek
- Je combineert een weekendje Brugge of weekendje Gent heel gemakkelijk met een bezoek aan Oudenaarde. Het stadje ligt niet ver van deze steden. Je reist gemakkelijk met de trein naar Oudenaarde.
- Ik ging met de auto naar Oudenaarde en parkeerde bij Tussenmuren 20, een grote gratis parkeerplaats.
- Natuurlijk kun je ook logeren in Oudenaarde, er zijn leuke hotels. Hotel Leopold Oudenaarde en B&B Jezuïetenplein21 liggen vlakbij het centrum van de stad. Country Lodge Moriaanshoofd ligt net buiten de stad. Bijna alle hotels in en rondom Oudenaarde hebben faciliteiten voor (koers)fietsen.
- Ontdek meer stedentrips België.
- Houd je, net als ik, van De Koers? Lees ook mijn artikelen over Roeselare en Roubaix.
Over Oudenaarde, België
Oudenaarde ligt ten zuiden van Gent en is een schitterend historisch stadje. Meer dan 2000 jaar geleden was de nederzetting nog een Romeinse buitenpost, maar van de 16de tot en met de 18de eeuw stond Oudenaarde echt op de kaart en was het wereldberoemd door de handgeknoopte wandtapijten, die elk vorstenhuis in Europa wel wilde hebben. Nu is het vooral een fijne stad om een middag te vertoeven en barst de stad eens per jaar uit haar voegen als de Ronde van Vlaanderen er finisht.
Bezienswaardigheden Oudenaarde
Centrum Ronde van Vlaanderen
Zodra je in Oudenaarde bent, is het meteen duidelijk wat hier het meeste leeft. Wielrennen. Met beroemde heuvels als de Koppenberg, Kruisberg en Oude Kwaremont in de directe omgeving zie je in Oudenaarde altijd honderden wielrenners die ‘de koers’ een warm hart toedragen. Zij komen van heinde en verre en fietsen in hun eigen tempo de route van de Ronde van Vlaanderen of een gedeelte van het parcours.
Of je nu zelf op de fiets in Oudenaarde bent of niet, een bezoek aan het Centrum Ronde van Vlaanderen is een echte must. Het museum, dat helemaal in teken staat van de keiharde koers die de Ronde van Vlaanderen is, is een paar jaar geleden heropend en nu al een echte topattractie. Alle aspecten van de koers komen in het museum aan bod. De grote winnaars van weleer, de prachtige vintage fietsen, oude ploegwagens en wielershirts, maar ook de ‘ideale bouw’ van een renner van de Ronde van Vlaanderen zijn er te zien.
Ik was zelf in heel goed gezelschap tijdens mijn bezoek. Ik bezocht het Centrum Ronde van Vlaanderen samen met met Ome Jan, die net zo veel houdt van de koers als ik en een soort wandelende wielerencyclopedie is. Hij wist met gemak alle winnaars vanaf 1948 op te lepelen en kende de meest fantastische verhalen. Het is dat ik hem niet kan missen, anders had ik hem als gids nagelaten aan het centrum. Ook stapte ik zelf op een fiets van Eddy Merckx en beleefde ik hoe het voelt om over kasseien te rijden (au) en natuurlijk zijn er stapels mooie beelden van ‘Vlaandrens Mooiste’ te zien: van de Koppenberg en ‘De Muur’ van Geraardsbergen in de regen tot stoempen over kasseien en van de mooiste plekken langs de route die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan tot Nederlander Niki Terpstra die de Ronde van Vlaanderen in 2018 op zijn naam schreef en Mathieu van der Poel die dat in 2020 deed.
Stadhuis en belfort
Toen ik het stadhuis en de belfort van Oudenaarde zag, dacht ik eigenlijk meteen aan Leuven. Het stadhuis van Oudenaarde mag dan niet zo enorm zijn als dat van Leuven, het heeft wel dezelfde grandeur. Ook Victor Hugo was fan, hij liet zich ooit ontvallen: ‘In dit fantastische gebouw is er geen enkel detail dat het niet waard is bekeken te worden’. Inmiddels staat het, terecht, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stadhuis van Oudenaarde is een toonbeeld van Brabantse laatgotiek en is zo’n 500 jaar oud. Je bezoekt het stadhuis door het MOU te bezoeken dat erin is gevestigd.
Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen
Oudenaarde is een perfect startpunt om de Vlaamse Ardennen te ontdekken. Tussen de glooiende heuvels en de kasseistraatjes ligt duizenden jaren geschiedenis. In het Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen (het MOU) reis je door de geschiedenis. Van Keizer Karel en zijn buitenechtelijke dochter en Adriaan Brouwer met zijn biertaferelen. Een bezoek aan het MOU is het perfecte excuus om rond te dwalen in het prachtige stadhuis van Oudenaarde, waarin het museum is gevestigd. Bewonder er de tientallen bijzondere wandtapijten die stammen uit de 16de eeuw, de bloeitijd van de stad. Daarnaast is er een fraaie collectie Oudenaards zilver en Europees zilver te bewonderen in twee toonzalen.
Begijnhof
Vlakbij de markt vind je het begijnhof van Oudenaarde, te vinden achter een indrukwekkende barokke toegangspoort. Het begijnhof werd gesticht in de 15de eeuw, maat de witte huisjes stammen uit de 17de eeuw. Hier woonden alleenstaande dames die niet wilden toetreden tot de kerk, maar wel onder de bescherming van de kerk wilden staan. Het begijnhof is een vredige plek, een oase van rust. Er is een kleine kapel om een kaarsje te branden en in de binnentuin bloeien er in de lente en ’s zomers prachtige bloemen.
Sint-Walburgakerk
De Sint-Walburgakerk kun je beslist niet missen: hij staat pontificaal aan de markt en de 88 meter hoge12de-eeuwse toren torent trots boven de stad uit. Je ziet deze al lang, voordat je de stad binnenrijdt. De kerk is opgetrokken uit twee typen steen. De kerk is prachtig van binnen en heeft fraaie glas-in-lood ramen. Helaas ging er tijdens de beeldenstorm veel kunst verloren en daardoor zie je nu voornamelijk nog barokke kunst in de kerk. Ben je toevallig op donderdag of zondag in Oudenaarde, dan kun je op de markt een beiaardconcert bijwonen.
Liefmans brouwerij
Mijn Ome Jan en ik mogen graag samen genieten van een Kriek. En daarom mag Liefmans niet in dit lijstje ontbreken. Jacobus Liefmans vestigde zich in de 17de eeuw in Oudenaarde, maar startte pas aan het begin van de vorige eeuw met het maken van Kriek. De lokale boeren brachten hun overschot aan kersen naar de brouwerij, in ruil voor bier. Rosa Merckx was werkzaam bij de brouwerij en dankzij haar werd het kriekbier van Liefmans een succes, vandaar dat haar krabbel op alle verpakkingen staat. Grappig: alleen in Oudenaarde zijn de microflora te vinden die van Liefmans zo’n unieke kriek maken. Je kunt de Liefmans Brouwerij bezoeken en genieten van een Kriek aan de Schelde.
Brouwerij Roman
Brouwerij Roman is misschien wel de bekendste brouwerij uit Oudenaarde, het is in ieder geval de oudste familiebrouwerij van België. Er wordt al vanaf 1545 bier gebrouwen. Adriaen Brouwer is het bekendste bier en staat ook wel bekend als de ‘bruine’ Roman Oudenaards. Daarnaast zijn er een aantal bekende abdijbieren die worden gebrouwen onder de naam Ename, genoemd naar een plaatsje en abdij in de Vlaamse Ardennen. Normaal gesproken is het mogelijk om Brouwerij Roman te bezoeken, maar vanwege een flinke verbouwing zijn ze tot het voorjaar van 2024 gesloten. Niet getreurd, want de bieren van Roman vind je in bijna heel Oudenaarde wel op de tap en de fles.
Oudenaarde, België
Bewaar op Pinterest
Dit artikel werd gepubliceerd op 29 maart 2016 en geactualiseerd in 2022.
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip België > Oudenaarde, België