Winter in Boedapest

5 dingen die je 's winters niet mag missen in Boedapest

Als het 30°C is en de zon schijnt, ziet Boedapest er al uit als een sprookje. Maar in de winter, als jet heeft gesneeuwd, is de stad ronduit magisch. Een stedentrip Boedapest is perfect voor in de winter. Dus pak je handschoenen en je muts in en bezoek deze mooie stad.

Winter in Boedapest, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkten in Boedapest

Ga je in de winter naar Boedapest, dan mag je vanaf half november de grote kerstmarkt op het Vörösmarty niet missen In de tientallen kramen kun je terecht voor speelgoed, houtsnijwerk en handgeschilderde zijden sjaals, aardewerk en kaarsen. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht, want je kunt gekruide wijn (forralt bor) kopen of je tegoed doen aan paprikaworsten, gevulde koolbladen, stoofpotten, en bonensoep. Proef vooral de Hongaarse specialiteiten, zoals karper en goulash.

Houd je meer van bijzonder design, geen probleem. Eens per maand wordt op het Erzsébet plein WAMP georganiseerd Dit is een handmade market, waar jonge designers hun vaak handgemaakte items verkopen. Hier koop je de mooiste handgemaakte poppen, kaarten, schilderijen en sieraden. WAMP heeft in december ook een aparte kerstversie. 

Stedentrip Boedapest in de winter, kerstmarkt in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Boedapest in de winter, kerstmarkt in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Buiten badderen in de sneeuw 

Buiten zwemmen, als het heeft gesneeuwd en het een paar graden vriest? Ben ik gek geworden? Nou, niet helemaal. Boedapest staat namelijk bekend om haar thermale baden. Onder de stad lopen diverse bronnen en deze komen op verschillende plekken naar boven. Het water is heerlijk warm en je kunt in diverse schitterende baden terecht. Zo vind ik het een aanrader om in het prachtige barokke Szechnyi bad te zwemmen. Het buitenbad is zalig warm en dit is extra sfeervol als het heeft gesneeuwd. Neem wel even iets warms mee, bijvoorbeeld een joggingpak of badjas, om van de kleedhokjes naar buiten te lopen.

Food shoppen en smullen in de Markthal

De centrale markthal is een begrip in Boedapest. Hier wordt het beste verkocht dat Hongarije te bieden heeft. Op de begane grond kun je allerlei lekkere verswaren kopen, zoals worsten, echte paprika en leuke souvenirs. Een verdieping hoger is het smullen geblazen, want daar heb je allerlei eetstalletjes waar je voor een prikkie plaatselijke specialiteiten kunt proeven. Natuurlijk mag een bordje goulash niet ontbreken, maar er is ook genoeg zoetigheid te koop.

Stedentrip Boedapest in de winter: bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Winter in Boedapest: uit eten in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven: Tasting table shop

Bij Hongarije denk je misschien niet meteen aan wijn, maar niets is minder waar! Het land is van oudsher echt een wijnland, maar tijdens het communisme werd dit behoorlijk aan banden gelegd en brachten de wijngaarden vooral bocht voort. Gelukkig is dat alweer even verleden tijd. Hongarije is qua wijnproductie weer aan het opbloeien en jonge wijnbouwers brengen bijzondere producten op de markt.

Taste Hungary organiseert wijnproeverijen in Boedapest, in hun eigen proeflokaal Tasting table shop. Geen beter tijdverdrijf als het koud is dan het glas vullen en genieten van heerlijke lokale wijnen. Je wordt tijdens een wine tasting persoonlijk onthaald door de wijnmakers. Zij schenken je een goed glas in en vertellen je vervolgens uitgebreid over hun product. Zo leer je niet alleen meer over de Hongaarse wijnen, maar ken je aan het einde van de avond ook de bijzondere geschiedenis van de producenten ervan. 

Wegkruipen in knusse koffiehuizen

De roerige geschiedenis en de overheersing door de Ottomanen heeft Boedapest in ieder geval één ding opgeleverd: geweldige koffie en knusse, gemoedelijke koffiehuizen waar je heerlijke koffiespecialiteiten en gebakjes kunt bestellen. Dat klinkt toch wel erg fijn als het buiten koud en guur is. Neem gewoon een boek of een tijdschrift mee en kruip weg in één van Boedapests befaamde koffiehuizen.

Eén van mijn favoriete koffiehuizen in Boedapest is Müvesz. Deze populaire plek, tegenover de Opera, heeft ontzettend fijne gebakjes. De selectie wisselt, dus loop gewoon even langs de vitrine om iets lekkers uit te kiezen. Het Book Café, dat even verderop zit, is gevestigd boven één van de grootste boekwinkels van Boedapest, een droom om daar even neer te ploffen in één van de Chesterfields en te genieten van de waanzinnige fresco’s. Tussen de locals zit je bij Central Kavehaz in de studentenbuurt van Boedapest. Hier trekt het hele plaatselijke leven aan je voorbij. Terwijl je een kop koffie drinkt, worden sollicitatiegesprekken afgenomen, zakendeals gesloten en persoonlijke gesprekken gevoerd.

Stedentrip Boedapest in de winter, koffie drinken in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Boedapest in de winter, koffie drinken in Boedapest | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Boedapest in de winter

Tags: Boedapest

Door het plaatsen en het verzenden van een comment gaat u akkoord met de Privacy Voorwaarden.

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. Deze site gebruikt cookies om uw bezoek nog beter te maken.