Brussel: kijkje in de wijken

Ontdek de leukste wijken in Brussel

door Esther

Je leert Brussel pas echt goed kennen als je, buiten het centrum, ook de wijken in Brussel opzoekt. De buurten in Brussel hebben allemaal een totaal ander karakter en juist dat maakt de stad zo interessant. Daarom zet ik voor jou de leukste wijken in Brussel voor je op een rijtje en vertel je wat je er kunt zien en doen. Handig om bij de hand te hebben tijdens je volgende stedentrip Brussel.

Plan een stedentrip Brussel

  • Een weekendje Brussel met de trein is heel gemakkelijk en relaxt. Je stapt uit in hartje stad en reist vervolgens met het openbaar vervoer door naar één van de leuke wijken in Brussel. Boek zo’n drie maanden voor vertrek voor de goedkoopste treinkaartjes.
  • Met de auto naar Brussel? Dan is een hotel met parkeerplaats handig. Zo weet je dat je auto veilig staat én dat je niet te veel aan parkeerkosten betaalt.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Brussel. Hieronder vertel ik je welke leuke hotels je vindt in de verschillende wijken in Brussel.
  • Er zijn ook verschillende stedentrip arrangementen voor Brussel te boeken, voor elk budget.
  • Bekijk alle tips voor een weekendje Brussel.

Ontdek de leukste wijken in Brussel

  • Wil je tijdens je stedentrip verschillende wijken in Brussel ontdekken? Neem de Brussels Card met je mee. Met de kaart maak je gratis gebruik van al het openbaar vervoer in de stad en ontdek je gratis of met korting de leukste bezienswaardigheden in de verschillende buurten.
  • Liever niet de hele dag in het openbaar vervoer, maar toch een hoop zien? Neem dan een huurfiets mee. Regel wel een elektrische fiets, want Brussel is behoorlijk heuvelachtig. Liever met een gids op pad? Dan is deze fietstour een aanrader.
  • Alle leuke wijken in Brussel op een originele manier ontdekken? Neem de Time to Momo Brussel met je mee. deze reisgids leid je in verschillende wandelingen door de leukste wijken in Brussel. Je ontdekt er zo allerlei bezienswaardigheden, winkels en restaurants.

9x leuke wijken in Brussel

De leukste wijken in Brussel: centrum van Brussel

Centrum Brussel

Je weekendje Brussel begint waarschijnlijk als vanzelf in het centrum van de stad. Het kloppend hart van Brussel is (natuurlijk) de wonderschone Grand Place, ofwel: Grote Markt. Vlakbij vind je er de Sint-Hubertusgalerijen en natuurlijk Manneke Pis. Hoewel de straatjes rondom de Grote Markt karaktervol kunnen zijn, zitten er ook een hoop tourist traps tussen. Een goed excuus om meer wijken in Brussel te ontdekken.

Leuke hotels: Pillows City Hotel Brussels Centre 
Zeker zien: Belgisch Strip Museum
Eten & drinken: Wolf Foodmarket

Weekendje Brussel, rommelmarkt Vossenplein. Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Marollen

Van oudsher zijn de Marollen (Les Marolles) de thuishaven van de arbeiders. Het is een heel levendige wijk, op loopafstand van het centrum van Brussel. Hoewel de buurt steeds hipper wordt, blijft het er lekker rommelig, met allemaal leuke vintage winkels, antiekzaken en volkse cafés. In de Marollen zie je ook een heleboel street art en stripmuren. Kloppend hart is het Vossenplein waar je dagelijks de grootste rommelmarkt van Europa vindt.

Leuke hotels: Urban Yard Hotel 
Zeker zien: Street art parcours Pieter Brueghel
Eten & drinken: Les Brigittines

Leuke wijken in Brussel: Zavel. Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Zavel

De Zavel (Sablon) is de sjieke tegenpool van de Marollen. De wijken liggen tegen elkaar aan, maar kunnen bijna niet meer verschillen in karakter. De Grote Zavel is het centrale plein van deze leuke wijk in Brussel en wordt geflankeerd door stijlvolle restaurants en winkel. Op zondag vindt er een fraaie antiekmarkt plaats. Natuurlijk moet je even naar de Onze Lieve Vrouwe ten Zavel, één van de mooiste kerken in Brussel. De Kleine Zavel is een heerlijk parkje en een oase van rust.

Leuke hotels: The Hotel Brussels
Zeker zien: Egmontpark & Poelaertplein
Eten & drinken: C’est Bon c’est Belge

Leuke wijk Brussel, Kunstberg. Foto: Visit Brussels - Jean-Paul Remy

Kunstberg

Goed, officieel is de Kunstbetrg (Mont des Arts) geen wijk in Brussel. Maar dit is wel dé plek waar je de hoogste concentratie topmusea in België vindt, met het Koninklijk Paleis en het Warandepark om de hoek. Dus dat is wel een aparte vermelding waard, geloof ik. Maak er een museumdagje van en bezoek het Old Masters Museum. Fin de Siècle Museum, het Muziekinstrumentenmuseum (aanrader) en het Magrittemuseum. Als je een pauze nodig hebt, loop je gewoon naar een café of restaurant in de Naamsestraat of plof je neer in het park met prachtig uitzicht over het centrum van de stad.

Leuke hotels: NH Collection Brussels Grand Sablon
Zeker zien: Magritte Museum
Eten & drinken: BOUCHE coffee & Loft

Leukste wijken in Brussel, St. Gilles. Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Sint Gilles

Wat mij betreft behoort Sint Gilles (Saint Gilles) tot de leukste wijken in Brussel. Het is een kleurrijke wijk vol gezellige pleinen, (vintage) winkels, een heleboel horeca en de mooiste Art Nouveau. De wijk heeft misschien geen grote trekpleisters, maar de sfeer is er goed en je vindt er de leukste hotels en restaurants van de stad. Wat mij betreft een wandeling waard.

Leuke hotels: Hygge Hotel
Zeker zien:  Horta Museum
Eten & drinken: Fernand OBB & Moeder Lambic

Leuke wijk in Brussel, Matongé. Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Matongé

Matongé en St. Bonifaas worden vaak in één adem genoemd. Hier maak je een kleine wereldreis in Brussel. Matongé kent, zoals de naam al doet vermoeden, veel Afrikaanse invloeden en is vernoemd naar een wijk in Kinshasa in de Congo. De wijk zit boordevol Afrikaanse eethuisjes en exotische winkels. In het ernaast gelegen St. Bonifaas vind je een keur aan bouwstijlen, waaronder Art Nouveau, en vind je een heleboel trendy restaurants en bars.

Leuke hotels: Moxy Hotel Brussel
Zeker zien: Sint-Bonufatiuskerk
Eten & drinken: Café Tulipant & L’horloge du sud

Wijk in Brussel, Elsene (Ixelles). Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Elsene

Elsene (Ixelles) is één van de leukste wijken in Brussel en is vooral heel populair bij de vele expats. En dat is niet zo vreemd. Elsene is heel divers, met verschillende bouwstijlen, veel horeca en groen. De wijk wordt geflankeerd door de Louizalaan en loopt, steeds groener wordend, helemaal door naar het Ter Kamerenbos. De perfecte plek voor een wandeling. Bruisend middelpunt van Elsene is het Flageyplein waar altijd wel iets te beleven is.

Leuke hotels: Hotel Made in Louise
Zeker zien:  Street art project Boondael & Ter Kamerenbos
Eten & drinken: Gazzetta & Humus & Hortense

Leuke wijk Brussel: Etterbeek. Foto: visit.brussels - Jean-Paul Remy

Etterbeek

Etterbeek ligt nog iets ten zuiden van Elsene en is groen en rustig met mooie lanen en zo hier en daar heel fraaie Art Nouveau architectuur. De buurt is enorm populair bij internationale gezinnen, maar het is ook een echte studentenwijk met twee grote Brusselse universiteiten. Hoewel het een wat statige wijk is, ontpoppen zich ook nieuwe, creatieve initiatieven in de wijk. Zo vind je er ook street art én een vélodome op het See U terrein.

Leuke hotels: Sofitel Brussels Europe
Zeker zien:  Train World
Eten & drinken: Le Paradis du Liban & Places aux Plantes

Leuke wijken Brussel: Anderlecht. Foto: Visit Brussels - Jean-Paul Remy

Anderlecht

Anderlecht is een echte upcoming wijk in Brussel. Zodra je de naam hoort, denk je meteen aan voetbal. Niet zo gek, want RSC Anderlecht is de trots van de wijk. In Anderlecht voelt alles een beetje dorps en dat is niet zo gek, want het is heel lang een onafhankelijke gemeente geweest. Je vindt hier leuke straatjes, parken en zelfs een gracht. In Anderlecht ervaar je nog het echte Brussel, wellicht zelfs het echte België.

Leuke hotels: Meininger Hotel Bruxelles
Zeker doen: Wandeling door Anderlecht
Eten & drinken: Brussels Beer Project

De leukste wijken in Brussel
Bewaar op Pinterest

De leukste wijken in Brussel: ontdek de leukste buurtjes en adresjes in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer